Σομπιέσλαφ Α΄ της Βοημίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σομπιέσλαφ Α΄ της Βοημίας
Sobiesław I.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1075
Πράγα
Θάνατος 14  Φεβρουαρίου 1140
Hostin Hradec
Τόπος ταφής Basilica of St Peter and St Paul
Εθνικότητα Τσέχοι
Θρησκεία Χριστιανισμός
Οικογένεια
Σύζυγος Αδελαΐδα της Ουγγαρίας
Τέκνα Βεντσέσλαος Β΄ της Βοημίας
Όλντριχ του Ολομόουτς
Μαρία της Βοημίας
Σομπιέσλαφ Β΄ της Βοημίας
Vladislaus of Olomouc
Γονείς Βρατίσλαος Β΄ της Βοημίας και Σβιετοσλάβα της Πολωνίας
Αδέλφια Μπρετίσλαφ Β΄ της Βοημίας
Μποζιβόι Β΄ της Βοημίας
Βλαδίσλαος Α΄ της Βοημίας
Boleslav
Γιούντιτ της Βοημίας
Judita Grojčská
Οικογένεια Οίκος των Πρεμυσλιδών

Ο Σομπιέσλαφ Α΄, τσεχικά Soběslav I. (π. 1075 - 14 Φεβρουαρίου 1140) από τον Οίκο των Πρεμυσλιδών ήταν δούκας της Βοημίας (1125-40).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο τέταρτος (επιζήσας) γιος τού Βρατισλάου Β΄ δούκα μετέπειτα βασιλιά της Βοημίας και της Σβιετοσλάβα/Σβατάβα των Πιαστ, κόρης τού Καζιμίρ Α΄ τού αποκαταστάτη δούκα της Πολωνίας.

Αναφέρεται για πρώτη φορά το 1107, όταν μαζί με τον δευτερότοκο αδελφό του Μποζιβόι Β΄ εκδιώχθηκαν από τον εξάδελφό τους Σβατοπλούκ πρίγκιπα τού Ολομόουτς και κατέφυγαν στην Αυλή τού εξαδέλφου της μητέρας τους Μπολέσλαφ Γ΄ δούκα της Πολωνίας. Το 1109 στη μάχη τού Γκλόγκουφ ο Σβατοπλούκ δολοφονήθηκε και ο Σομπιέσλαφ Α΄ προσπάθησε να κερδίσει το θρόνο της Βοημίας, αλλά απέτυχε. Τη μάχη ακολούθησε διαμάχη μεταξύ των αδελφών, που ανέδειξε τον τρίτο αδελφό τους Βλαδίσλαο Α΄, τον οποίο υποστήριζε ο Ερρίκος Ε΄ της Γερμανίας. Έπειτα οι αδελφοί συμφιλιώθηκαν και ο Σομπιέσλαφ Α΄ περιεβλήθη το πριγκιπάτο τού Μπρνο και τού Ζνόιμο στη Μοραβία το 1115. Το 1123 αναδύθηκαν πάλι εντάσεις μεταξύ τους και ο Σομπιέσλαφ Α΄ εκδιώχθηκε ακόμη μία φορά.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Αδελαΐδα των Αρπάντ, κόρη τού Άλμος πρίγκιπα της Ουγγαρίας και είχε τέκνα:

  • Βλαδίσλαος απεβ. 1165, δούκας τού Ομολόουτς. Νυμφεύτηκε μία των Ασκάνια, κόρη τού Αλβέρτου δούκα της Σαξονίας και μαργράβου τού Βρανδεμβούργου.
  • Μαρία π. 1124-μετά το 1172, παντρεύτηκε πρώτα τον Λεοπόλδο των Μπάμπενμπερκ δούκα της Βαυαρίας και μετά τον Χέρμαν Γ΄ μαργράβο τού Μπάντεν.
  • Σομπιέσλαφ Β΄ π. 1128-1180, δούκας της Βοημίας.
  • Όλντριχ/Ούλριχ 1134-1177, δούκας τού Χράντετς Κράλοβε και τού Ολομόουτς.
  • Βεντσέσλαος Β΄ 1137-1192, δούκας της Βοημίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Petr Sommer; Třeštík, Dušan; Žemlička, Josef, et al.: Přemyslovci. Budování českého státu. Nakladatelství Lidové noviny, Praha 2009, ISBN 978-80-7106-352-0, besonders S. 198–200.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Soběslav I, Duke of Bohemia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).