Όλντριχ του Ολομόουτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Όλντριχ του Ολομόουτς
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Oldřich (Τσεχικά)
Γέννηση1134
Θάνατος18  Οκτωβρίου 1177
ΘρησκείαΧριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηγεμόνας
Οικογένεια
ΓονείςΣομπιέσλαφ Α΄ της Βοημίας και Αδελαΐδα της Ουγγαρίας (απεβ. 1140)
ΑδέλφιαΜαρία της Βοημίας
Vladislaus of Olomouc
Βεντσέσλαος Β΄ της Βοημίας
Σομπιέσλαφ Β΄ της Βοημίας
ΟικογένειαΟίκος των Πρεμυσλιδών
Θυρεός
Plamenna orlice kunhuta.jpg
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Όλντριχ, τσεχ. Oldřich (1134 - 18 Οκτωβρίου 1177) από τον Οίκο των Πρεμυσλιδών ήταν δούκας τού Χράντετς Κράλοβε (ανατολική Βοημία) το διάστημα 1152-53 και πρίγκιπας/δούκας τού Ολομόουτς (1173-77), ενός από τις τρεις περιοχές της Μοραβίας, που ήταν μέρος του δουκάτου της Βοημίας. Το όνομά του εκφέρεται και ως Ουντάριχ, Ούλριχ, Ολδέριχος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο τρίτος γιος τού Σομπιέσλαφ Α΄ δούκα της Βοημίας και της Αδελαΐδας των Άρπαντ, κόρης τού Άλμος πρίγκιπα της Ουγγαρίας. Ήταν ο τρίτος με το όνομα αυτό στον Οίκο του. Αδέλφια του ήταν ο Σομπιέσλαφ Β΄, ο Βεντσέσλαος Β΄ δούκες της Βοημίας και η Μαρία.

Ο Όλντριχ ζήτησε από τον Φρειδερίκο Α΄ των Χοενστάουφεν βασιλιά της Γερμανίας να τον κάνει δούκα της Βοημίας, αντί τού εξαδελφου του Βλαδισλάου Β΄. Όμως ο Δανιήλ Α΄ επίσκοπος της Πράγας παρενέβη και όλες οι μερίδες συμφώνησαν να γίνει ο Βλαδίσλαος Β΄ δούκας της Βοημίας (αργότερα έγινε και βασιλιάς), ενώ ο Όλντριχ να λάβει το κάστρο Χράντετς (τώρα πόλη Χράντετς Κράλοβε) με τη γύρω περιοχή.

Η συμφωνία δεν κράτησε πολύ· ο Όλντριχ διέφυγε εξόριστος στην Πολωνία και από εκεί στην Αυλή τού βασιλιά της Γερμανίας. Εκεί έγινε από το 1162 πιστός υποστηρικτής του. Συμμετείχε σε αρκετές εκστρατείες τού Φρειδερίκου Α΄ στη Λομβαρδία.

Το 1172 ο Βλαδίσλαος Β΄ παραιτήθηκε υπέρ τού γιου του Φρειδερίκου. Αυτή η ασυνήθιστη ενέργεια συνάντησε τη δυνατή αντίσταση των ευγενών. Ο βασιλιάς της Γερμανίας αρνήθηκε να τον αναγνωρίσει · το επόμενο έτος τον εκτόπισε και πρόσφερε το θρόνο της Βοημίας στον Όλντριχ. Ο Όλντριχ -που ήθελε να διατηρηθεί η αρχή τού πρεσβύτερου, η οποία είχε καθιερωθεί στους Πρεμυσλίδες από τον 11ο αι.- αρνήθηκε την τιμή υπέρ τού μεγαλύτερου αδελφού του Σομπιέσλαφ Β΄. Αυτός τού έδειξε την ευγνωμοσύνη του, παραχωρώντας του το πιο σημαντικό μέρος της Μοραβίας, το Ολομόουτς ως πρόσοδο (appanage).

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα την Καικιλία των Λουδοβικιδών, κόρη τού Λουδοβίκου Α΄ λαντγκράβου της Θουριγγίας.

Έπειτα ο Όλντριχ έκανε δεύτερο γάμο με τη Σοφία των Βέττιν, κόρη τού Όθωνα Β΄ μαργράβου τού Μάισσεν.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]