Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βασιλική Εταιρεία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η είσοδος του μεγάρου της Βασιλικής Εταιρείας στο κεντρικό Λονδίνο

Η Βασιλική Εταιρεία (αγγλ. Royal Society), πρώην Βασιλική Εταιρεία του Λονδίνου για τη Βελτίωση των Φυσικών Γνώσεων (The Royal Society of London for Improving Natural Knowledge)[1], είναι επιστημονική εταιρεία που επέχει θέση εθνικής ακαδημίας επιστημών για το Ηνωμένο Βασίλειο. Ιδρύθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1660 και της δόθηκε επίσημη βασιλική άδεια (royal charter) από τον Βασιλέα Κάρολο Β΄.[1] Η Εταιρεία εκπληρώνει μια σειρά ρόλων: προάγει την επιστήμη και τα ωφελήματά της, αναγνωρίζει την αριστεία στην επιστήμη, υποστηρίζει εξέχοντα επιστημονικά έργα, παρέχει επιστημονικές γνωμοδοτήσεις για τη χάραξη πολιτικής, και υποθάλπει τη διεθνή συνεργασία και εκπαίδευση στις επιστήμες.

Η Βασιλική Εταιρεία διοικείται από το Συμβούλιό της, το οποίο προεδρεύεται από τον Πρόεδρο της Βασιλικής Εταιρείας, σύμφωνα με ένα σύνολο αρχών και κανόνων. Τα μέλη του Συμβουλίου και ο Πρόεδρος εκλέγονται από τους εταίρους, που είναι τα βασικά μέλη της Βασιλικής Εταιρείας, εκλεγόμενα τα ίδια από προεκλεγέντες ενεργούς εταίρους. Το 2016 ο αριθμός των εταίρων ήταν περί τους 1.600 και μέχρι 52 νέοι εταίροι επιτρέπεται να εκλεγούν σε ένα έτος. Οι εταίροι επιτρέπεται να θέτουν τα αρχικά-τίτλο «FRS» (= Fellow of the Royal Society) μετά το ονοματεπώνυμό τους. Εκτός από αυτούς, υπάρχουν και οι «βασιλικοί εταίροι», οι «επίτιμοι εταίροι» και τα «αλλοδαπά μέλη». Τα τελευταία επιτρέπεται να θέτουν τα αρχικά-τίτλο «ForMemRS» (= Foreign Member of the Royal Society) μετά το ονοματεπώνυμό τους.

Σημερινός Πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας είναι ο στατιστικολόγος Έιντριαν Σμιθ, που ανέλαβε τη θέση και άρχισε την πενταετή θητεία του στις 30 Νοεμβρίου 2020[2], διαδεχόμενος τον πρώην Πρόεδρο Βενκί Ραμακρίσναν, χημικό τιμημένο με Νόμπελ.

Από το 1967 μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει έδρα της το ιστορικό κτήριο στη διεύθυνση 6-9 Carlton House Terrace, στο κεντρικό Λονδίνο, όπου στεγαζόταν προηγουμένως η Πρεσβεία της Γερμανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.


  1. 1,0 1,1 «The formal title as adopted in the royal charter» (PDF). royalsociety.org. 
  2. «Royal Society Fellows», The Royal Society 2020. Retrieved 2 December 2020.