Φίλιππος της Ορλεάνης (1640-1701)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φίλιππος Α΄ της Ορλεάνης
Philippe of France, Duke of Orléans and only brother of Louis XIV, bearing the cross of the Order of the Holy Spirit.jpg
Γέννηση 21  Σεπτεμβρίου 1640
Σαιν-Ζερμάν-αν-Λαι
Θάνατος 9  Ιουνίου 1701
Σαιν-Κλου
Αιτία θανάτου Εγκεφαλικό επεισόδιο
Υπηκοότητα Γαλλία
Σύζυγος Princess Henrietta of England και Elizabeth Charlotte, Princess Palatine
Τέκνα Μαρία Λουίζα της Ορλεάνης, Άννα Μαρία της Ορλεάνης, Ελισάβετ Καρλόττα των Βουρβόνων-Ορλεάνης, Φίλιππος Β΄ της Ορλεάνης, Philippe Charles, Duke of Valois και Alexandre-Louis d'Orléans
Γονείς Λουδοβίκος ΙΓ΄ της Γαλλίας και Άννα της Αυστρίας
Αδέλφια Λουδοβίκος ΙΔ΄ της Γαλλίας
Βραβεύσεις Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Πνεύματος, Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Μιχαήλ και Ιππότης του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος
Υπογραφή
Signature of Philippe of France, Duke of Orléans, brother of Louis XIV.jpg

Ο Φίλιππος Α΄ δούκας της Ορλεάνης (21 Σεπτεμβρίου 16409 Ιουνίου 1701) ήταν δεύτερος γιος του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΓ΄ και της Άννας της Αυστρίας, νεώτερος αδελφός του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΔ΄, από τον οποίο το 1660 πήρε τον τίτλο του Κυρίου της Γαλλικής αυλής.

Το 1661 πήρε τον τίτλο του δούκα της Ορλεάνης και παντρεύτηκε την πρώτη του ξαδέλφη Εριέττα Άννα Στιούαρτ, κόρη του βασιλιά της Αγγλίας Καρόλου Β΄. Ήταν αμφότεροι εγγόνια του βασιλιά της Γαλλίας Ερρίκου Δ΄ και της Μαρίας των Μεδίκων. Όπως κατά την παραδοσιακή συνήθεια ο αδελφός του βασιλιά δεν ανακατευόταν σε πολιτικά θέματα, η Άννα αποφάσισε να φέρει τον γιο της, Φίλιππο, στον ίδιο δρόμο, αποτρέποντάς τον από το να ασχοληθεί με την πολιτική. Κατά βάθος το έκανε μην τυχόν και ο φιλόδοξος Γκαστών της Ορλεάνης θελήσει να δημιουργήσει προβλήματα στον αδελφό του.

Ως ενήλικος συνήθιζε να φοράει γυναικεία ρούχα και αρώματα, αλλά ήταν πολύ δυναμικός και σκληρός στο πεδίο της μάχης. Πολέμησε με διάκριση στην μάχη κατά της Φλάνδρας (1667) στον περίφημο πόλεμο της διαδοχής. Είχε και άλλες σημαντικές στρατιωτικές νίκες (1672), ενώ στη μάχη του Κασέλ (1667) κατέλαβε το Σεντ-Ομάρ. Ο ζηλότυπος βασιλιάς αδελφός του δεν του ανέθεσε ξανά άλλη στρατιωτική επιχείρηση.

Παραμέληση των συζυγικών του καθηκόντων λόγω των ερωμένων του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως ομοφυλόφιλος είχε πολλούς ερωμένους με σημαντικότερο τον Φίλιππο της Λωρραίνης-Αρμανιάκ, ο οποίος ήταν ωραιότατος εξωτερικά, αλλά κτηνώδης και άθλιος. Ήταν ο κυριότερος εχθρός και των δύο συζύγων του. Ενοχλήθηκε αρχικά η πρώτη σύζυγός του Εριέττα, και ο κουνιάδος της βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΔ΄, που είχε καταλάβει καλά την κατάσταση, πήρε το δικό της μέρος και όχι αυτό του αδελφού του.

Έπεισε τον βασιλιά (1670) να τον αιχμαλωτίσει και στη συνέχεια να τον εξορίσει στην Ρώμη. Αλλά ο Φίλιππος, που αδιαφορούσε έντονα για τη σύζυγό του Εριέττα, για τον πρόσθετο λόγο ότι δεν του είχε κάνει διάδοχο, αντέδρασε έντονα στον αδελφό του, ο οποίος αναγκάστηκε να τον επαναφέρει. Η Εριέττα πέθανε το 1671 και πολλές φήμες ακούστηκαν ότι δηλητηριάστηκε από τους ερωμένους του συζύγου της.

Η Άννα Γκονζάγκα πριγκίπισσα του Παλατινάτου τακτοποίησε τον δεύτερο γάμο του με την ανιψιά του συζύγου της, Ελισάβετ Καρλόττα του Παλατινάτου. Αρχικά, οι σχέσεις του μαζί της ήταν καλύτερες σε σχέση με αυτές με την πρώτη σύζυγό του. Αυτό οφειλόταν στο ότι του πρόσφερε τον ποθούμενο διάδοχο και καθόλου λόγω της αγάπης του σε αυτήν. Εξακολουθούσε να έχει την ίδια σχέση με τους εραστές του, κάτι που αργότερα το κατάλαβε και την ενόχλησε εξίσου. Δεν την ενοχλούσαν τόσο οι ομοφυλοφιλικές του τάσεις, όσο ότι την χρησιμοποίησε σαν όργανο για να αποκτήσει γιο.

Πέτυχε να παντρέψει τον γιο και διάδοχό του, Φίλιππο της Ορλεάνης, με την εξώγαμη κόρη του αδελφού του Φραγκίσκη Μαρία. Όταν αργότερα ο βασιλιάς κατηγόρησε τον ανιψιό του για αδιαφορία, ο πατέρας του Φίλιππος τον υπερασπίστηκε τόσο έντονα, που ένας υπηρέτης μπήκε στο δωμάτιο που λογομαχούσαν τα δύο αδέλφια και ζήτησε από τον Φίλιππο να μη φωνάζει έντονα γιατί ακουγόταν σε όλη την αυλή. Ήταν ο μοναδικός που τολμούσε να υψώσει τη φωνή του στο μεγάλο βασιλιά αδελφό του όταν ενηλικιώθηκε.

Πέθανε το 1701 από αποπληξία που προκλήθηκε από μια έντονη διαμάχη με τον αδελφό του.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα το 1661 την Ενριέττα Στιούαρτ (1661), κόρη του Καρόλου Α΄ της Αγγλίας και παιδιά του ήταν:

Με τη δεύτερη σύζυγο του Ελισάβετ-Καρλόττα των Βίττελσμπαχ, κόρη του Καρόλου Α΄ Λουδοβίκου εκλέκτορα του Παλατινάτου, παιδιά του ήταν:

Είναι ο ιδρυτής του Οίκου της Ορλεάνης, πλάγιου κλάδου των Βουρβόνων, από τον οποία θα προέλθει τον 19ο αιώνα ο τρισεγγονός του Λουδοβίκος-Φίλιππος της Γαλλίας.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Philippe I, Duke of Orléans της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).