Γκαστόν της Ορλεάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γκαστόν της Ορλεάνης (1634)

Ο Γκαστόν Ζαν-Μπατίστ (24 Απριλίου 1608 - 2 Φεβρουαρίου 1660) ήταν δούκας της Ορλεάνης.

Γεννήθηκε στις 24 Απριλίου του 1608 στο ανάκτορο Φονταινεμπλώ και ήταν ο τρίτος γιος του βασιλιά της Γαλλίας Ερρίκου Δ΄ και της Μαρίας των Μεδίκων. Δούκας του Ανζού, δούκας της Ορλεάνης, κόμης του Μπλουά και της Σαρτρ, έγινε αρχηγός του στρατού που πολιόρκησε τη Λα Ροσέλ (1628), κάτι που τον έφερε σε συνεχείς πολιτικές διαμάχες σε όλο το διάστημα της ζωής του.

Σε δύο περιπτώσεις αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Γαλλία μετά από συνωμοσίες της μητέρας του και του καρδινάλιου Ρισελιέ, και μετά την ήττα στο Λανγκεντόκ βρήκε καταφύγιο στην Πράγα. Συμφιλιώθηκε με τον αδελφό του βασιλιά Λουδοβίκο ΙΓ΄, αλλά συνωμοτώντας ξανά κατά του καρδινάλιου Ρισελιέ αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα. Τότε υποτάχθηκε οριστικά στον αδελφό του και τον Ρισελιέ, αλλά δεν σταμάτησε τη δράση του ούτε εκεί, αφού μπλέχτηκε σε συνωμοσία δολοφονίας του Ρισελιέ (1642).

Το 1643, με τον θάνατο του αδελφού του, διορίστηκε γενικός αρχιστράτηγος της Γαλλίας και πολέμησε κατά των Ισπανών στα βόρεια σύνορα της Γαλλίας (1648 - 1653). Με μεγάλη ευκολία άλλαξε στρατόπεδο οπότε και εξορίστηκε από τον καρδινάλιο Μαζαρέν οριστικά στο Μπλουά (1652), όπου έμεινε μέχρι τον θάνατο του.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τη δεύτερη σύζυγό του Μαργαρίτα της Λωρραίνης, αδελφή του Καρόλου Δ΄, δούκα της Λωρραίνης, η οποία πέθανε το 1672, παιδιά του ήταν:

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα