Τριακοστό δεύτερο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τέσσερα τριακοστά δεύτερα μαζί.
ΟλόκληροΜισόΤέταρτοΌγδοοΔέκατο έκτοΤριακοστό δεύτερο
Σύγκριση διπλών αξιών (𝅝 = 2×𝅗𝅥 κτλ.) π  σ  ε

Στη μουσική, το τριακοστό δεύτερο είναι μία νότα ίση με το 132 της διάρκειας ενός ολοκλήρου. Διαρκεί τον μισό χρόνο από ένα δέκατο έκτο και τον διπλάσιο από ένα εξηκοστό τέταρτο.

Τα τριακοστά δεύτερα συμβολίζονται με ένα μαύρο ωοειδές κεφάλι και μία ίσια ουρίτσα με τρεις αγκύλες ή οριζόντιες γραμμές. [1] Ένα μεμονωμένο τριακοστό δεύτερο γράφεται πάντα με αγκύλες, ενώ δύο ή περισσότερα συνήθως ενώνονται σε ομάδες. [2] Όπως συμβαίνει με όλες τις νότες που έχουν ουρίτσες, τα τριακοστά δεύτερα γράφονται με ουρίτσες δεξιά από το κεφάλι, οι οποίες εκτείνονται προς τα πάνω, όταν βρίσκονται κάτω από τη μεσαία γραμμή του μουσικού πενταγράμμου. Όταν ακουμπάν στη μεσαία γραμμή ή βρίσκονται πάνω από αυτή, οι ουρίτσες γράφονται αριστερά από το κεφάλι της νότας και εκτείνονται προς τα κάτω. Οι αγκύλες βρίσκονται πάντα δεξιά από την ουρίτσα και σχηματίζουν καμπύλες προς τα δεξιά. Στις ουρίτσες που εκτείνονται προς τα πάνω, οι αγκύλες ξεκινούν από την κορυφή και σχηματίζουν καμπύλες προς τα κάτω· για τις ουρίτσες που εκτείνονται προς τα κάτω, οι αγκύλες ξεκινούν από την ουρίτσα και σχηματίζουν καμπύλες προς τα πάνω. Όταν πολλά τριακοστά δεύτερα ή όγδοαδέκατα έκτα κτλ.) βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο, οι αγκύλες μπορούν να ενωθούν με μια οριζόντια γραμμή. Παρόμοιοι κανόνες ισχύουν και για υποδιαιρέσεις όπως εξηκοστά τέταρτα.

Ένα σχετικό σύμβολο είναι η παύση τριακοστού δευτέρου (εμφανίζεται δεξιά), το οποίο υποδηλώνει σιωπή που έχει την ίδια διάρκεια με ένα τριακοστό δεύτερο.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. [1]
  2. Γκέρου, Τομ (1996). Essential Dictionary of Music Notation, p.211. Άλφρεντ. (ISBN 0-88284-730-9)