Όγδοο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένα όγδοο με ουρίτσα που εκτείνεται προς τα πάνω, ένα όγδοο με ουρίτσα που εκτείνεται προς τα κάτω και μία παύση ογδόου.
Τέσσερα ενωμένα όγδοα.
ΟλόκληροΜισόΤέταρτοΌγδοοΔέκατο έκτοΤριακοστό δεύτερο
Σύγκριση διπλών αξιών (𝅝 = 2×𝅗𝅥 κτλ.) π  σ  ε

Στη μουσική, το όγδοο είναι μουσική νότα με αξία που ισούται με το ⅛ του ολόκληρου. Μπορεί να θεωρηθεί ότι η διάρκειά του είναι μισή, διπλάσια κτλ. σε σχέση με άλλες αξίες—π.χ., έχει τη μισή διάρκεια από ένα τέταρτο, το 1/4 ενός μισού και τη διπλάσια αξία από ένα δέκατο έκτο. Επίσης, στη μεσαιωνική σημειογραφία, υπάρχει μία νότα που έχει επίσης την ίδια αξία με το όγδοο και ονομάζεται φούσα (fusa). [1]

Για τον συμβολισμό του ογδόου, χρησιμοποιείται ένα μαύρο ωοειδές κεφάλι με μία ίσια ουρίτσα, η οποία έχει αγκύλη (αυτό φαίνεται στην πρώτη εικόνα). Η ουρίτσα βρίσκεται δεξιά από το κεφάλι του ογδόου και εκτείνεται προς τα πάνω. Επίσης, μπορεί να βρίσκεται αριστερά και να εκτείνεται προς τα κάτω. Στη θέση της ουρίτσας παίζει ρόλο κυρίως το πού βρίσκεται το κεφάλι σε σχέση με την τρίτη γραμμή του πενταγράμμου. Ένα σχετικό σύμβολο είναι η παύση ογδόου, που υποδηλώνει μία σιωπή της ίδιας αξίας. [2][3]

Δύο ή περισσότερα όγδοα μπορούν επίσης να γραφούν ενωμένα με μία οριζόντια ευθεία γραμμή, με τον τρόπο που φαίνεται στην εικόνα 2. Όταν χρησιμοποιείται ένα από τα μέτρα 3/8, 6/8, 9/8 και 12/8, αλλά και τα ασυνήθιστα μέτρα 15/8, 18/8 κτλ., τα όγδοα είναι ενωμένα συνήθως σε τριάδες. Ένα όγδοο που είναι μόνο του έχει πάντα μία αγκύλη, ενώ δύο ή περισσότερα συνήθως ενώνονται σε ομάδες [4] στην οργανική μουσική.

Στον κώδικα Unicode, το σύμβολο U+266A είναι ένα όγδοο μόνο του και το U+266B είναι ένα ζεύγος ενωμένων ογδόων. Αυτά τα σύμβολα προέρχονται από την κωδικοσελίδα 437 των αρχών της δεκαετίας του 1980, όπου αντιστοιχούσαν στους κωδικούς με αριθμό 13 και 14 αντίστοιχα. Η προσθήκη τους στον κώδικα Unicode δημιούργησαν εμότζι που μοιάζουν με όγδοα, όπως τα U+1F39C, U+1F39D, ένα σύμβολο που εκφράζει μια οποιαδήποτε μουσική νότα, αλλά απεικονίζεται με όγδοα (U+1F3B5) και τρία μη ενωμένα όγδοα στη σειρά (U+1F3B6). Όλα αυτά είναι γραφικά dingbat. Αντίθετα, το σύνολο τυπογραφικών στοιχείων Unicode Μουσικά Σύμβολα περιλαμβάνει σύμβολα με όγδοα που έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε ηλεκτρονική μουσική σημειογραφία.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Morehen, John· Rastall, Richard (2001). «Quaver». Στο: Sadie, Stanley· Tyrrell, John. The New Grove Dictionary of Music and Musicians (2nd έκδοση). London: Macmillan. ISBN 9780195170672. 
  2. «Eighth Rest». On Music Dictionary. 2016. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2018. 
  3. «Quaver». Dictionary.com. 
  4. Gerou, Tom (1996). Essential Dictionary of Music Notation. Alfred. σελ. 211. ISBN 0-88284-730-9.