Τουρκικές γενικές εκλογές (2018)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Οι Τουρκικές γενικές εκλογές αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου 2018. Αν και αρχικά είχαν προγραμματιστεί για τις 3 Νοεμβρίου 2019, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών αποφασίστηκε στις 18 Απριλίου 2018. Οι προεδρικές εκλογές θα λάβουν χώρα για την εκλογή του Προέδρου της Τουρκίας μέσω της χρήσης ενός συστήματος δυο γύρων, με τον πρώτο γύρο των εκλογών να πραγματοποιείται στις 24 Ιουνίου και ο δεύτερος γύρος (εάν κριθεί αναγκαίο) αναμένεται να πραγματοποιηθεί δυο εβδομάδες μετά, στις 8 Ιουλίου. Οι κοινοβουλευτικές εκλογές θα λάβουν χώρα για την εκλογή των 600 μελών του Κοινοβουλίου στην Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2017 Συνταγματικό δημοψήφισμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο άρθρο : Τουρκικό συνταγματικό δημοψήφισμα του 2017

Το κυβερνών Κόμμα Δημοκρατίας και Ανάπτυξης (AKP) και ο Ερντογάν υποστήριζαν μια πολιτική μετατροπής της Τουρκίας σε μια εκτελεστική προεδρία, αντικαθιστώντας το υπάρχων κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης. Με την υποστήριξη του Εθνικιστικού Κόμματος (MHP), η κυβέρνηση ήταν ικανή να προβεί σε ένα δημοψήφισμα στο Κοινοβούλιο, με την διεξαγωγή του να τοποθετείται στις 16 Απριλίου 2017.

Οι προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές όρισαν ότι οι προεδρικές και οι κοινοβουλευτικές εκλογές πραγματοποιούνται την ίδια ημέρα κάθε πέντε χρόνια ; ο αριθμός των εδρών στην Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας αυξάνεται από 550 σε 600 ; και οι νομοθετικές εξουσίες του Κοινοβουλίου μειώνονται σημαντικά. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας έχει την εξουσία να κυβερνά μέσω διατάγματος και μετατρέπεται τόσο σε αρχηγός κράτους όσο και σε αρχηγός κυβέρνησης. Οι υποστηρικτές των αλλαγών ισχυρίστηκαν ότι το νέο σύστημα θα καθιστούσε την διακυβέρνηση πιο αποτελεσματική ενώ οι επικριτές ισχυρίστηκαν ότι αυτό το σύστημα θα έδινε υπερβολική δύναμη στα χέρια του προέδρου και θα καθιστούσε αδύναμο το κοινοβούλιο.

Οι συνταγματικές αλλαγές εγκρίθηκαν σε ποσοστό 51-49%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα. Ωστόσο οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στους εκλογικούς κανόνες από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) επέτρεψε να ληφθούν υπόψη τα μη επαληθεύσιμα ψηφοδέλτια, τα οποία όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση πρόσθεσαν επιπλέον 1.5 εκατ. ψηφοδέλτια. Η πολιτική αντιπολίτευση χαρακτήρισε αυτή την κίνηση ως παράνομη ; άποψη που υποστηρίχθηκε από διάφορους πολιτικούς παρατηρητές του εξωτερικού, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η ψηφοφορία δεν ανταποκρίθηκε στα διεθνή πρότυπα. Ωστόσο οι επακόλουθες νομικές προκλήσεις υπήρξαν όλες ανεπιτυχείς. Έτσι η κυβέρνηση άρχισε να θεσπίζει "νόμους συμμόρφωσης" έτσι ώστε να προετοιμαστεί το νέο εκτελεστικό προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης, το οποίο θα εφαρμοστεί πλήρως μετά τις γενικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 3 Νοεμβρίου 2019.

Πρόωρες εκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρόλο που χρειάζονται επιπλέον δυο χρόνια διακυβέρνησης μέχρι τις επόμενες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, πολλοί παρατηρητές δήλωσαν ότι η κυβέρνηση προετοιμαζόταν για πρόωρες εκλογές σύντομα μετά το δημοψήφισμα του 2017. Οι ίδιοι παρατηρητές ισχυρίστηκαν ότι αυτό οφειλόταν στο να επιταχυνθεί η εφαρμογή του εκτελεστικού προεδρικού συστήματος και στο να αποτραπεί η δημοφιλία σε νέα κόμματα της αντιπολίτευσης και η μείωση της υποστήριξης στην κυβέρνηση. Τον Οκτώβριο του 2017, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Kemal Kılıçdaroğlu ζήτησε πρόωρες εκλογές, παρόλο που δεν υπήρξε καμιά επίσημη απάντηση σε αυτό. Ο Meral Akşener, ο ηγέτης του νέου κόμματος İYİ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε πρόωρες εκλογές για την Κυριακή 15 Ιουλίου 2018 ; στην δεύτερη επέτειο από την αποτυχημένη προσπάθεια για πραξικόπημα το 2016. Το κόμμα αυτό πραγματοποίησε το πρώτο ανεπίσημο συνέδριο στις 10 Δεκεμβρίου 2017 και το πρώτο επίσημο συνέδριο την 1η Απριλίου 2018 προκειμένου να είναι έτοιμο να συμμετάσχει σε πιθανές εκλογές. Παρόλο που προηγήθηκαν αρκετοί μήνες εικασιών, η κυβέρνηση ισχυρίστηκε αρκετές φορές ότι οι εκλογές θα γίνουν την ημερομηνία που έχει οριστεί και αρνήθηκε το γεγονός ότι θα πραγματοποιηθούν εκλογές νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία.

Στις 17 Απριλίου 2018, ο Devlet Bahçeli, ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κόμματος, ζήτησε πρόωρες εκλογές για τις 26 Αυγούστου. Ο Bahçeli είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι το κόμμα του θα υποστήριζε για επανεκλογή την υποψηφιότητα του σημερινού προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το οποίο ηγείται από τον Ερντογάν, είχε ανακοινώσει πρόσφατα την συμμαχία του με το MHP και ονομάστηκε People's Alliance. Μετά την πρόσκλησή του για πρόωρες εκλογές, ο Bahçeli συνάντησε τον Ερντογάν στις 18 Απριλίου 2018. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε, με το πέρας της συνάντησης, ότι το κόμμα του συμφώνησε με τον Bahçeli ότι οι πρόωρες εκλογές απαιτούνταν για να λύσουν την συνεχιζόμενη "πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα". Ωστόσο ανακοίνωσε ότι οι πρόωρες εκλογές θα λάμβαναν χώρα στις 24 Ιουνίου 2018.

Προεδρικές εκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποψήφιοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Muharrem İnce Selahattin Demirtaş Meral Akşener Temel Karamollaoğlu Doğu Perinçek
People's Alliance CHP HDP İYİ SP VP
Parliamentary nomination Parliamentary nomination Parliamentary nomination Public signature nomination Public signature nomination Public signature nomination

Αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοινοβουλευτικές εκλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]