Καλό Κόμμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
İyi Parti
Logo of Good Party.svg
ΠρόεδροςΜεράλ Ακσενέρ
Γενικός ΓραμματέαςΑϊτούν Σιραϋ
ΙδρυτήςΜεράλ Ακσενέρ
Ίδρυση25 Οκτωβρίου 2017
ΈδραΤζάδδε 9, Άγκυρα
ΙδεολογίαΦιλελευθερισμός
Εθνικός συντηρητισμός
Κεντρισμός
Κράτος πρόνοιας
Φιλελεύθερος εθνικισμός
Κεμαλικές πολιτικές
Φιλοευρωπαϊσμός
Πολιτική θέσηΚέντρο
Κεντροδεξιά
ΧρώματαΓαλάζιο
Κίτρινο
Κοινοβούλιο
45 / 550
Μητροπολιτικοί δήμοι της Τουρκίας
0 / 30
Δήμοι της Τουρκίας
9 / 1.351
Επαρχιακοί σύμβουλοι
0 / 1.251
Ιστότοπος
iyiparti.org
Πολιτικό σύστημα Τουρκίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Καλό Κόμμα είναι ένα εθνικιστικό, φιλελεύθερο συντηρητικό και κοσμικό πολιτικό κόμμα στην Τουρκία. Το κόμμα, ιδρύθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2017 από την σημερινή ηγέτιδα Meral Akşener, το κόμμα είναι οπαδός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,κάτι που φαίνεται και από το σύμβολο IYI το οποίο είναι και σύμβολο της ιδρύτριας φυλής (Καγί) της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ακολουθεί μια κεντρική πολιτική ιδεολογία και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αποκατάσταση του κοινοβουλευτικού συστήματος και στην ακεραιότητα του δικαστικού τομέα και άλλων θεσμικών οργάνων. Το κόμμα έχει χαρακτιριστεί ευρέως ως ένα αντι-Ερντογανιστικό κίνημα τόσο από το MHP όσο και από το κυβερνών AKP.

Το κόμμα σχηματίστηκε από εξέχοντα πρώην μέλη των βασικών κομμάτων της Τουρκίας, κυρίως από το ΜΗΡ και το CHP. Το ίδιο το κόμμα υποστηρίζει ένα θετικό θεματολόγιο που θα φέρει ξανά κοντά την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία και τονίζει ότι η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί τμήμα του δυτικού μπλοκ. Η Meral Akşener είναι ο προεδρική υποψήφια για τις εκλογές του 2018.

Το κόμμα κέρδισε γρήγορα πέντε μέλη του κοινοβουλίου στην Μεγάλη Εθνοσυνέλευση, τα οποία είχαν αρχικά εκλεγεί για άλλα κόμματα, και πολλά μέλη επαρχιακών και δημοτικών συμβουλίων που επίσης αποστάτησαν από τα προηγούμενα κόμματά τους. Στις 22 Απριλίου 2018, κατά τη προεκλογική περίοδο, άλλοι 15 βουλευτές από το CHP μετακόμισαν Καλό Κόμμα μετά από κοινή συμφωνία μεταξύ των δύο μερών. Αυτό θα επέτρεπε στο κόμμα να σχηματίσει επίσημα μια κοινοβουλευτική ομάδα που θα ήταν επιλέξιμη να διοικήσει έναν προεδρικό υποψήφιο χωρίς να χρειάζεται να συλλέγει υπογραφές και να αγωνίζεται ως ανεξάρτητο.

Ιδεολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μεράλ Ακσενέρ δίνει την πρώτη της ομιλία, στις 25 Οκτωβρίου 2017.

Το Καλό Κόμμα χαρακτηρίστηκε ως τουρκικό εθνικιστικό, συντηρητικό και κεμαλιστικό πολιτικό κόμμα που υιοθετεί τον κεντρισμό ως την επίσημη πολιτική του θέση. Ωστόσο, θεωρείται γενικά ως κεντροδεξιά πολιτική δύναμη που αποσκοπεί στο να καλύψει το κενό που άφησαν τα παραδοσιακά κόμματα, δηλαδή το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP). Οι δηλώσεις διακεκριμένων μελών του κόμματος υιοθέτησαν επίσης μια νέα προοπτική για την τουρκική πολιτική, επικρίνοντας τα καθιερωμένα πολιτικά κόμματα για ανικανότητα, αναποτελεσματικότητα και πόλωση του εκλογικού σώματος.

Αν και το κόμμα χαρακτηρίστηκε ως εθνικιστικό συντηρητικό κατά τη διάρκεια της περιόδου σχηματισμού του, η ιδεολογία του αντιπροσωπεύει τον πολιτικό εθνικισμό και όχι τον έντονο εθνικισμό του MHP. Το κόμμα υιοθετεί την αρμονία μεταξύ των εθνοτικών μειονοτήτων και την ανεκτικότητα για διαφορετικές θρησκείες και περιβάλλοντα, απορρίπτοντας οποιαδήποτε διάκριση λόγω εθνοτικής, φυλετικής ή θρησκευτικής υπόθεσης. Υποστηρίζει ένθερμα τα ιδανικά και τις αρχές του ιδρυτικού προέδρου της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, και έχει μια ρίζα που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη φιλοσοφία του ιδεαλισμού που υποστηρίζει ο Alparslan Türkeş.