Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τζωρτζ Άκερλοφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζωρτζ Άκερλοφ
Γέννηση17 Ιουνίου 1940 (1940-06-17) (84 ετών)
Νιου Χέιβεν, Κονέκτικατ, ΗΠΑ
ΕθνικότηταΑμερικανική
ΊδρυμαΠανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϋ
Σχολή/παράδοσηΝεοκεϋνσιανά οικονομικά
ΣπουδέςΙνστιτούτο Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης
Πανεπιστήμιο Γέιλ
Επηρεάστηκε απόΡόμπερτ Σόλοου
ΕπηρέασεΡόμπερτ Σίλερ
ΣυνεισφορέςΑσύμμετρη πληροφόρηση
Μισθός απόδοσης
ΒραβείαΒραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών (2001)

Ο Τζωρτζ Άρθουρ Άκερλοφ (αγγλικά: George Arthur Akerlof, Νιου Χάβεν, Κονέκτικατ, ΗΠΑ, 17 Ιουνίου 1940) είναι Αμερικανός οικονομολόγος και καθηγητής στην έδρα Koshland του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκελεϊ. Το 2001 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών από κοινού με τον Μάικλ Σπενς (Michael Spence) και τον Τζόζεφ Στίγκλιτς (Joseph E. Stiglitz).

Ο πατέρας του ήταν Σουηδός και η μητέρα του Αμερικανίδα γερμανικής και εβραϊκής καταγωγής. Ο Άκερλοφ έλαβε το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ το 1962 ενώ ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο MIT (Massachusetts Institute of Technology) το 1966. Έχει διδάξει επίσης στο London School of Economics.

Η σύζυγός του Τζάνετ Γέλεν (Janet Yellen) είναι από το 2004 πρόεδρος του παραρτήματος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο Σαν Φρανσίσκο (Federal Reserve Bank of San Francisco) και καθηγήτρια οικονομικών στο Μπέρκελεϊ· η Γέλεν έχει επίσης υπάρξει πρόεδρος στην Ομάδα Οικονομικών Συμβούλων του προέδρου Μπιλ Κλίντον.

Ο Άκερλοφ έχει γίνει γνωστός για το άρθρο του The Market for Lemons: Quality Uncertainty and the Market Mechanism (Η αγορά των λεμονιών: αβέβαιη ποιότητα και μηχανισμός της αγοράς) που δημοσιεύτηκε το 1970 στην επιθεώρηση Quarterly Journal of Economics. Στο θεμελιώδες άρθρο αυτό ανέλυσε τα σοβαρά προβλήματα τα οποία μπορεί να πλήξουν τις αγορές που χαρακτηρίζονται από ασύμμετρη πληροφόρηση και κατέδειξε το πρόβλημα της «δυσμενούς επιλογής» (adverse selection).

Χρησιμοποιώντας σαν παράδειγμα τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και την ορολογία των πωλητών τους (όπου «λεμόνια» [«lemons»] είναι όσα έχουν προβλήματα και «ροδάκινα» [«peaches»] όσα είναι σε καλή κατάσταση) έδειξε το πώς οι μεν αγοραστές δεν γνωρίζουν προκαταβολικά τίποτα για την ποιότητα των οχημάτων, ενώ οι πωλητές αντίθετα γνωρίζουν πολύ καλά την ποιότητά τους (ασύμμετρη πληροφόρηση). Αυτή η ασύμμετρη πληροφόρηση οδηγεί στην κατάρρευση της αγοράς. Επειδή οι αγοραστές δε γνωρίζουν την ποιότητα των προσφερόμενων αυτοκινήτων και δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τα «λεμόνια» από τα «ροδάκινα», είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν μόνο μια μέση τιμή. Έτσι όμως οι πωλητές με τη σειρά τους έχουν κέρδος μόνο αν προσφέρουν χειρότερης ποιότητας αυτοκίνητα, τα οποία κοστίζουν λιγότερο, αφού και καλύτερης ποιότητας να προσφέρουν, πάλι την ίδια μέση τιμή θα επιτύχουν. Με αυτόν τον τρόπο η τιμή των αυτοκινήτων διαρκώς μειώνεται και αντίστοιχα η ποιότητα των αυτοκινήτων διαρκώς χειροτερεύει μέχρι που η αγορά καταρρέει, παρόλο που και από τις δύο πλευρές υπάρχει ενδιαφέρον για προσφορά και αγορά καλής ποιότητας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Στο βιβλίο Efficiency Wage Models of the Labor Market (Μοντέλα μισθών αποτελεσματικότητας και αγορά εργασίας), ο Άκερλοφ και η Τζάνετ Γέλεν καταθέτουν προτάσεις για την υπόθεση των μισθών αποδοτικότητας όπου οι εργοδότες πληρώνουν περισσότερα χρήματα σε σχέση με τους μισθούς όπου έχει ισορροπήσει η αγορά σε αντίθεση με τα συμπεράσματα της νεοκλασικής σχολής των οικονομικών.

Στην διάλεξη της 6ης Ιανουαρίου 2007 ενώπιον της American Economic Association με τίτλο The Missing Motivation in Macroeconomics (Η Χαμένη παρακίνηση στην μακροοικονομία), ο Άκερλοφ προτείνει ότι τα φυσικά πρότυπα (natural norms) θα πρέπει να έχουν τα πρόσωπα που λαμβάνουν αποφάσεις. Προτείνει ακόμα νέα θεματολογία για την μακροοικονομία που περιλαμβάνει και αυτά τα πρότυπα.

  • Akerlof, George, and Janet Yellen. 1986. Efficiency Wage Models of the Labor Market. Orlando, Fla.: Academic Press.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]