Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από MIT)

Συντεταγμένες: 42°21′35″N 71°5′31″W / 42.35972°N 71.09194°W / 42.35972; -71.09194

Το «MIT» ανακατευθύνει εδώ. Για άλλες χρήσεις, δείτε: MIT (αποσαφήνιση).
Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης
Massachusetts Institute of Technology
ΡητόMens et Manus (Λατινικά)
Ρητό στα ελληνικάΝους και Χέρι
ΤύποςΙδιωτικό πανεπιστήμιο
Ίδρυση1861 (άνοιξε 1865)
Επιδότηση$ 10,15 δις. (2012)
ΠρύτανηςΛ. Ράφαελ Ριφ
ΚοσμήτορεςΚρις Α. Κάισερ
Ακαδημαϊκό προσωπικό1.018
Φοιτητές10.894
Προπτυχιακοί4.384
Μεταπτυχιακοί6.510
ΤοποθεσίαΚέμπριτζ, Μασαχουσέτη, ΗΠΑ
Ομάδες31 αθλητικές ομάδες
Ιστότοποςhttp://mit.edu/
Η πρόσοψη του κεντρικού κτηριακού συγκροτήματος του ΜΙΤ που ολοκληρώθηκε το 1916
Το αμφιθέατρο Kresge (Κρέσγκι), του αρχιτέκτονα Eero Saarinen (Έερο Σάαρινεν), που ολοκληρώθηκε το 1954
Το κτήριο Stata Center του ΜΙΤ, το οποίο στεγάζει το Εργαστήριο Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης, το Εργαστήριο Συστημάτων Πληροφορικής και Αποφάσεων, και το Τμήμα Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας. Ολοκληρώθηκε το 2004 και είναι έργο του αρχιτέκτονα Frank Gehry (Φρανκ Γκέρυ)

Το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (αγγλικά: Massachusetts Institute of Technology, MIT, εμ άι τι, στα ελληνικά γράφεται και Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασσαχουσέττης) είναι πανεπιστήμιο στην πόλη Καίμπριτζ (Cambridge) της πολιτείας Μασαχουσέτη των Η.Π.Α.. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα, σημαντικότερα και πλέον φημισμένα πανεπιστήμια και κέντρα βασικής και τεχνολογικής έρευνας παγκοσμίως.

Ο Απειρομήκης Διάδρομος (Infinite Corridor) που διασχίζει το κεντρικό κτηριακό συγκρότημα του ΜΙΤ

Το ΜΙΤ έχει πέντε σχολές: τη σχολή (Θετικών) Επιστημών (School of Science), την Πολυτεχνική (Engineering), τη σχολή Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας (Architecture and Planning), τη σχολή Διοίκησης (Management), και τη σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τεχνών και Κοινωνικών Επιστημών (Humanities, Arts, and Social Sciences). Περιλαμβάνει ακόμη το Κολέγιο Γουίτακερ για τις Ιατρικές Επιστήμες και την Τεχνολογία (Whitaker College of Health Sciences and Technology) αλλά δεν έχει Ιατρική σχολή, ούτε Νομική.

Ιδρύθηκε από τον Γουίλιαμ Μπάρτον Ρότζερς (William Barton Rogers) στη Βοστώνη το 1861 σαν απάντηση στην πρόκληση της αυξανόμενης τότε εκβιομηχάνισης των ΗΠΑ. Η σημερινή πανεπιστημιούπολη του ΜΙΤ στο γειτονικό Καίμπριτζ (στο σποίο βρίσκεται και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ), στην άλλη όχθη του ποταμού Τσαρλς, άρχισε να λειτουργεί το 1916. Στο μεταξύ έχουν προστεθεί σε αυτήν πολυάριθμα κτήρια σχεδιασμένα από διάσημους αρχιτέκτονες.

Το ΜΙΤ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών, του ραντάρ και των αδρανειακών συστημάτων καθοδήγησης σε συνάρτηση με την αμυντική έρευνα στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και του Ψυχρού Πολέμου. Τα τελευταία 60 χρόνια η έρευνα και η εκπαίδευση στο ΜΙΤ έχουν επεκταθεί σε πολλά πεδία, και μέσα στις θετικές επιστήμες και την τεχνολογία (π.χ. στη Βιολογία), αλλά και έξω από αυτές, όπως στα οικονομικά, στη φιλοσοφία, στη γλωσσολογία, στις πολιτικές επιστήμες και στη διοίκηση επιχειρήσεων. Αν το άθροισμα του κύκλου εργασιών των εταιρειών που ιδρύθηκαν από αποφοίτους ή καθηγητές του ΜΙΤ συγκρινόταν με το εθνικό προϊόν των χωρών του κόσμου, το ΜΙΤ θα ήταν η έβδομη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Η περιουσία του ΜΙΤ και ο ετήσιος προϋπολογισμός του για την έρευνα είναι μεταξύ των μεγαλύτερων για Αμερικανικά πανεπιστήμια.

Στις αρχές του 2009 είχαν σχέση είτε αποφοίτου είτε νυν ή πρώην μέλους του προσωπικού του 73 Νομπελίστες, 47 βραβευμένοι με το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών (National Medal of Science) και 31 βραβευμένοι με το βραβείο Μακ Άρθουρ (MacArthur Fellows). Περισσότεροι από το ένα τρίτο των αστροναυτών σε επανδρωμένες πτήσεις των ΗΠΑ είναι απόφοιτοι του ΜΙΤ, περισσότεροι από κάθε πανεπιστήμιο εκτός από τις στρατιωτικές ακαδημίες. Απόφοιτος του ΜΙΤ ήταν και ο ένας από τους δύο ανθρώπους που πάτησαν πρώτη φορά στη Σελήνη, ο Μπαζ Όλντριν (Buzz Aldrin).

Το ακαδημαϊκό έτος 2007/2008 Το ΜΙΤ είχε 4,172 προπτυχιακούς φοιτητές, 6,048 μεταπτυχιακούς και 1,008 διδακτικό προσωπικό. Τα ετήσια δίδακτρα για το 2008/2009 ήταν 36,390 δολάρια, αλλά οι περισσότεροι φοιτητές είναι υπότροφοι είτε του ίδιου του πανεπιστημίου είτε κρατικών ή ιδιωτικών χορηγών. Επίσης το ΜΙΤ έχει παίξει πρωτοποριακό και πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρωτοβουλία για την παροχή ελεύθερης πρόσβασης στο εκπαιδευτικό υλικό των πανεπιστημίων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]