Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας (μίνι σειρά)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας είναι μια αμερικανική τηλεοπτική μίνι σειρά που μεταδόθηκε στο ABC από τις 27 έως τις 30 Μαρτίου 1983. Πρωταγωνιστούν οι Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν, Ρέιτσελ Γουάρντ, Μπάρμπαρα Στάνγουικ, Κρίστοφερ Πλάμερ, Πάιπερ Λόρι, Τζιν Σίμονς και άλλοι. Τη σκηνοθέτησε ο Ντάριλ Ντιουκ και βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του 1977 της Αυστραλιανής συγγραφέως Κολίν Μακάλαφ.[1] Η σειρά είχε τεράστια επιτυχία και έγινε η δεύτερη μίνι σειρά όλων των εποχών με την υψηλότερη βαθμολογία πίσω από τις Ρίζες.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία ξεκινά στη Νέα Ζηλανδία στις 8 Δεκεμβρίου 1915, τα τέταρτα γενέθλια της Μίγκαν Κλίρι (Μέγκι), η οποία είναι η μοναδική κόρη του Πάντι, Ιρλανδού εργάτη σε αγρόκτημα, και της Φιόνα (Φι), της συζύγου του. Η Μέγκι είναι ένα όμορφο παιδί με σγουρά, κοκκινόξανθα μαλλιά, αλλά δέχεται ελάχιστη τρυφερότητα, καθώς η οικογένειά της περιλαμβάνει ήδη πέντε μεγαλύτερα αδέρφια. Ο αγαπημένος της αδερφός είναι ο μεγαλύτερος, ο Φρανκ, ένας επαναστάτης νεαρός που προορίζεται για σιδεράς, χωρίς να το θέλει. Είναι πολύ πιο κοντός από τα άλλα αδέρφια του, αλλά πολύ δυνατός. Σε αντίθεση με τους άλλους Κλίρι, έχει μαύρα μαλλιά και μάτια, τα οποία πιστεύεται ότι κληρονόμησε από τη Μαορί προπρογιαγιά του.

Ο Πάντι έχει μια πλούσια αδερφή, τη Μαίρη Κάρσον, μια χήρα που ζει στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, στην Ντρογκέντα, και κατέχει τεράστιο σταθμό προβάτων. Μια μέρα, ο Πάντι δέχεται πρόταση από τη Μαίρη για δουλειά στο κτήμα της, έτσι το 1921, όλη η οικογένεια Κλίρι μετακομίζει από τη Νέα Ζηλανδία στην Αυστραλία.

Στη Ντρογκέντα, η οικογένεια γνωρίζει τον Ραλφ ντε Μπρικασάρ, έναν νεαρό, ικανό και φιλόδοξο ιερέα. Ως τιμωρία για προσβολή κάποιου επισκόπου, έχει υποβιβαστεί σε μια απομακρυσμένη ενορία κοντά στην Ντρογκέντα. Ο Ραλφ έχει γίνει φίλος με τη Μαίρη Κάρσον, ελπίζοντας ότι μια γενναία δωρεά της στην Καθολική Εκκλησία θα μπορούσε να τον απελευθερώσει από την εξορία του. Ο Ραλφ είναι όμορφος άντρας και η Μαίρη καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τον δελεάσει να αθετήσει τον όρκο του ιερέα. Ο Ραλφ αγνοεί τα κόλπα της και συνεχίζει τις επισκέψεις του. Νοιάζεται για όλους τους Κλίρι και αγαπά ιδιαίτερα τη μικρή Μέγκι.

Η σχέση του Φρανκ με τον πατέρα του, Πάντι, δεν ήταν ποτέ καλή. Οι δυο τους αγωνίζονται για να τραβήξουν την προσοχή της Φι. Ο Φρανκ αγανακτεί για τις πολλές εγκυμοσύνες που της έκανε να περάσει ο Πάντι. Η Φι, στα 40 της πλέον, αποκαλύπτει ότι είναι και πάλι έγκυος. Οι δύο άντρες μαλώνουν βίαια και ο Πάντι λέει στον Φρανκ ότι δεν είναι βιολογικός του γιος. Αποκαλύπτεται ότι η Φι, κόρη επιφανούς πολίτη της Νέας Ζηλανδίας, είχε σχέση με έναν παντρεμένο πολιτικό. Ο καρπός του έρωτά τους, ο Φρανκ, ήταν ήδη 18 μηνών όταν η Φι παντρεύτηκε τον Πάντι. Επειδή μοιάζει με τον χαμένο έρωτά της, ο Φρανκ ήταν πάντα το αγαπημένο παιδί της Φι. Μετά τη διαμάχη με τον Πάντι, ο Φρανκ φεύγει μακριά. Η Φέι γεννά δίδυμα αγόρια, τον Τζέιμς και τον Πάτρικ (Τζιμς και Πάτσι), αλλά δείχνει ελάχιστο ενδιαφέρον για αυτά. Λίγο αργότερα, ο αγαπημένος μικρός αδερφός της Μέγκι, ο Χαλ, πεθαίνει.

Με τον Φρανκ μακριά και τον Χαλ νεκρό, η Μέγκι προσκολλάται στον Ραλφ ντε Μπρικασάρ, ο οποίος είναι ο μόνιμος μέντορας και φίλος της. Καθώς μεγαλώνει, μερικοί αρχίζουν να βλέπουν με κακό μάτι τη στενή τους σχέση, όπως εξάλλου κάνουν και οι ίδιοι. Η Μαίρη Κάρσον, υποκινούμενη από ζήλια, καταστρώνει ένα σχέδιο για να απομακρύνει τον Ραλφ από τη Μέγκι, δελεάζοντάς τον με μια υψηλή θέση στην ιεραρχία της εκκλησίας. Αν και στη διαθήκη της αφήνει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της στον Πάντι, γράφει κρυφά μια νέα, κάνοντας τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία κύριο δικαιούχο της περιουσίας της και τον Ραλφ εκτελεστή της διαθήκης.

Στη νέα διαθήκη, αποκαλύπτεται τελικά το πραγματικό μέγεθος της περιουσίας της Μαίρης. Η Ντρογκέντα δεν είναι το βασικό της περιουσιακό στοιχείο, όπως πίστευαν από καιρό ο Ραλφ και ο Πάντι, αλλά είναι απλώς ένα χόμπι, μια εκτροπή από τα πραγματικά οικονομικά της συμφέροντα. Ο πλούτος της Μαίρης προέρχεται από μια τεράστια πολυεθνική οικονομική αυτοκρατορία αξίας άνω των 13 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας με τα σημερινά δεδομένα). Το τεράστιο μέγεθος του κληροδοτήματος της Μαίρης εγγυάται την ταχεία άνοδο του Ραλφ στην εκκλησία. Φροντίζει επίσης ότι μετά τον θάνατό της, μόνο ο Ραλφ, στην αρχή, θα γνωρίζει τη νέα διαθήκη – αναγκάζοντάς τον να επιλέξει ανάμεσα στη Μέγκι και τη φιλοδοξία του. Φροντίζει επίσης και τον αδερφό της, υποσχόμενος σε όλα τα εγγόνια του και σε αυτόν ένα σπίτι στη Ντρογκέντα όσο ζουν.

Στο πάρτι των 75ων γενεθλίων της Μαίρης, ο Ραλφ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγει τη 17χρονη πλέον Μέγκι, που φοράει μια όμορφη ροζ τουαλέτα. Αργότερα, εξηγεί στη Μέγκι ότι οι άλλοι μπορεί να μη θεωρούν το ενδιαφέρον του αθώο. Η Μαίρη πεθαίνει το ίδιο βράδυ και ο Ραλφ μαθαίνει για τη νέα διαθήκη. Βλέπει αμέσως την ιδιοφυΐα του σχεδίου της Μαίρης, και παρόλο που κλαίει και την αποκαλεί «σιχαμένη», μεταφέρει τη νέα διαθήκη στον δικηγόρο της χωρίς καθυστέρηση. Ο δικηγόρος, σκανδαλισμένος, προτρέπει τον Ραλφ να καταστρέψει τη διαθήκη, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το κληροδότημα των 13 εκατομμυρίων λιρών επιτρέπει σύντομα στον Ραλφ να φύγει για το Σίδνεϊ για να συνεχίσει τη λαμπρή καριέρα του στην εκκλησία.

Πριν φύγει, η Μέγκι του εξομολογείται τον έρωτά της και μοιράζονται ένα παθιασμένο φιλί, αλλά ο Ραλφ απομακρύνεται λόγω των καθηκόντων του ως ιερέας και παρακαλεί τη Μέγκι να βρει κατάλληλο σύντροφο. Οι Κλίρι μαθαίνουν ότι ο Φρανκ έχει καταδικαστεί για φόνο, αφού σκότωσε κάποιον σε έναν καβγά. Ο Φρανκ περνά τρεις δεκαετίες στη φυλακή.

Ακολουθούν κι άλλες τραγωδίες: Ο Πάντι πεθαίνει σε πυρκαγιά από κεραυνό και ο γιος του, Στου, σκοτώνεται από αγριογούρουνο λίγο αφότου βρει το σώμα του πατέρα του. Εντωμεταξύ, ο Ραλφ, αγνοώντας τον θάνατο του Πάντι και του Στου, επιστρέφει στη Ντρογκέντα αφού μαθαίνει για τη φωτιά. Τραυματίζεται ελαφρά όταν το αεροπλάνο του βυθίζεται στη λάσπη. Καθώς η Μέγκι φροντίζει τις πληγές του, το πάθος τους αναζωπυρώνεται, αλλά και πάλι ο Ραλφ αποκρούει τη Μέγκι και αυτός παραμένει στη Ντρογκέντα μόνο όσο χρειάζεται για να τελέσει τις κηδείες.

Τρία χρόνια αργότερα, ένας κουρέας προβάτων ονόματι Λουκ Ο'Νιλ αρχίζει να φλερτάρει τη Μέγκι. Παρόλο που τα κίνητρά του είναι περισσότερο οικονομικά παρά ερωτικά, εκείνη τον παντρεύεται επειδή μοιάζει λίγο στον Ραλφ, αλλά και επειδή ο Λουκ δεν είναι καθολικός και έχει ελάχιστη σχέση με τη θρησκεία. Σύντομα συνειδητοποιεί το λάθος της. Μετά από ένα σύντομο μήνα του μέλιτος, ο Λουκ, ένας άξεστος που θεωρεί τις γυναίκες αντικείμενα του σεξ και προτιμά την παρέα των ανδρών, βρίσκει στη Μέγκι δουλειά σε ένα ευγενικό ζευγάρι, τους Μιούλερ, και ο ίδιος πηγαίνει να δουλέψει σε φυτία ζαχαροκάλαμων στο Βόρειο Κουίνσλαντ. Πριν φύγει, οικειοποιείται όλες τις οικονομίες της Μέγκι και κανονίζει να του καταβάλλεται απευθείας ο μισθός της. Της λέει ότι μαζεύει χρήματα για να αγοράσει ένα οικόπεδο. Ελπίζοντας να αλλάξει τα σχέδια του Λουκ, η Μέγκι φέρνει στον κόσμο μια κοκκινομάλλα κόρη, την Τζάστιν. Το νέο μωρό, ωστόσο, δεν κάνει καμία εντύπωση στον Λουκ.

Ο πατέρας Ραλφ επισκέπτεται τη Μέγκι κατά τη διάρκεια του δύσκολου τοκετού της. Έχει έρθει για να την αποχαιρετήσει, καθώς φεύγει από την Αυστραλία για τη Ρώμη. Βλέπει τη δυστυχία της Μέγκι και τη λυπάται. Η Τζάστιν είναι δύσκολο μωρό, έτσι οι Μιούλερ στέλνουν τη Μέγκι σε ένα απομονωμένο νησί για ξεκούραση. Ο πατέρας Ραλφ επιστρέφει στην Αυστραλία, μαθαίνει πού βρίσκεται η Μέγκι από την Αν Μιούλερ και μένει μαζί της αρκετές μέρες. Εκεί, επιτέλους, οι εραστές ολοκληρώνουν το πάθος τους και ο Ραλφ συνειδητοποιεί ότι παρά τη φιλοδοξία του να γίνει ο τέλειος ιερέας, η επιθυμία του για τη Μέγκι τον κάνει άντρα σαν όλους τους άλλους. Επιστρέφει στην εκκλησία και η Μέγκι, έγκυος τώρα στο παιδί του Ραλφ, αποφασίζει να χωρίσει από τον Λουκ. Κοιμάται μια τελευταία φορά με τον Λουκ για να διασφαλίσει ότι δεν θα αμφισβητηθεί η πατρότητα του παιδιού της, μετά λέει στον Λουκ τι γνώμη για εκείνον και επιστρέφει στη Ντρογκέντα.

Πίσω στο σπίτι, φέρνει στον κόσμο ένα όμορφο αγόρι το οποίο ονομάζει Ντέιν. Η Φι, που είχε εμπειρία σε τέτοια θέματα, παρατηρεί την ομοιότητα του Ντέιν με τον Ραλφ μόλις γεννιέται. Η σχέση της Μέγκι και της Φι παίρνει τροπή προς το καλύτερο. Η Τζάστιν γίνεται ένα ανεξάρτητο, πανέξυπνο κορίτσι που υπεραγαπά τον αδερφό της. Ωστόσο, δεν είναι κοντά σε κανέναν άλλον και αποκρούει την τρυφερότητα της Μέγκι. Κανένας από τους άλλους επιζώντες αδελφούς της Μέγκι δεν παντρεύεται ποτέ και η Ντρογκέντα γίνεται σταδιακά ένα μέρος γεμάτο ηλικιωμένους. Ο Ραλφ επισκέπτεται την Ντρογκέντα μετά από μακρά απουσία και γνωρίζει τον Ντέιν. Αν και νιώθει μια παράξενη έλξη για το αγόρι, δεν καταλαβαίνει ότι γιος του. Μετά από πολλά χρόνια στη φυλακή, ο Φρανκ αφήνεται τελικά ελεύθερος υπό όρους χάρη στη μεσολάβηση του Ραλφ και επιστρέφει στη Ντρογκέντα κατεστραμμένος. Ο Ντέιν μεγαλώνει και αποφασίζει, προς απογοήτευση της Μέγκι, να γίνει ιερέας. Η Φι λέει στη Μέγκι ότι αυτό που έκλεψε από τον Θεό πρέπει τώρα να το επιστρέψει. Η Τζάστιν, στο μεταξύ, αποφασίζει να γίνει ηθοποιός και φεύγει από την Αυστραλία για να κάνει καριέρα στην Αγγλία. Ο Ραλφ, καρδινάλιος πλέον, γίνεται μέντορας του Ντέιν, αλλά εξακολουθεί να μη γνωρίζει ότι ο νεαρός είναι ο γιος του. Ο Ντέιν αγνοεί επίσης την αληθινή τους σχέση. Ο Ραλφ τον φροντίζει πολύ και λόγω της ομοιότητάς τους, τους θεωρούν θείο και ανιψιό. Ο Ραλφ και ο Ντέιν ενθαρρύνουν αυτήν τη φήμη.

Η Τζάστιν και ο αδερφός της παραμένουν στενά συνδεδεμένοι, αν και συχνά αυτός σοκάρεται με τις ερωτικές της περιπέτειες και τον ελεύθερο τρόπο ζωής της. Γίνεται φίλη με τον Ράινερ Χάρτχαϊμ, έναν Γερμανό πολιτικό που είναι φίλος τόσο του Ντέιν όσο και του Ραλφ και που την ερωτεύεται βαθιά. Η φιλία τους γίνεται το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή της και είναι στα πρόθυρα να γίνει κάτι περισσότερο όταν χτυπάει η τραγωδία. Ο Ντέιν, που μόλις έχει γίνει ιερέας, κάνει διακοπές στην Ελλάδα. Εκεί, πηγαίνει για κολύμπι και πνίγεται προσπαθώντας να σώσει δύο γυναίκες από ένα επικίνδυνο ρεύμα. Η Μέγκι αποκαλύπτει πριν από την κηδεία του Ντέιν ότι ο Ντέιν είναι γιος του Ραλφ. Ο Ραλφ πεθαίνει στην αγκαλιά της Μέγκι μετά την κηδεία.

Η Τζάστιν διακόπτει κάθε επικοινωνία με τον Ράινερ και πέφτει σε κατάθλιψη. Τελικά, ξαναβρίσκονται με αυστηρά πλατωνικούς όρους, μέχρι που ο Ράινερ επισκέπτεται μόνος την Ντρογκέντα για να ζητήσει από τη Μέγκι να τον βοηθήσει να παντρευτεί την Τζάστιν. Η Τζάστιν, το μοναδικό πλέον εγγόνι της Φι και του Πάντι Κλίρι, αποδέχεται τελικά τα αληθινά της συναισθήματα για τον Ράινερ και τον παντρεύεται.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιός Ρόλος
Ρίτσαρντ Τσάμπερλεν Ραλφ ντε Μπρικασάρ
Ρέιτσελ Γουόρντ Μέγκι Κλίρι (ενήλικας)
Σίντνεϊ Πένι Μέγκι Κλίρι (παιδί)
Μπάρμπαρα Στάνγουικ Μαίρη Κάρσον
Ρίτσαρντ Κίλι Πάντι Κλίρι
Τζιν Σίμονς Φι Κλίρι
Μπράιαν Μπράουν Λουκ Ο'Νιλ
Μέαρ Γουίνιγχαμ Τζάστιν Ο'Νιλ
Πάιπερ Λόρι Αν Μιούλερ
Ερλ Χόλιμαν Λάντι Μιούλερ
Κρίστοφερ Πλάμερ αρχιεπίσκοπος Βιτόριο ντι Κοντίνι-Βερτσέζε
Μπρετ Κάλεν Μπομπ Κλίρι
Στίβεν Μπερνς Τζακ Κλίρι

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μυθιστόρημα αναπτύχθηκε αρχικά ως ταινία μεγάλου μήκους με τον Εντ Λιούις να αφοσιώνεται στην παραγωγή. Ο Ίβαν Μόφατ έγραψε ένα προσχέδιο του σεναρίου. Ο Χέρμπερτ Ρος ήταν ο πρώτος σκηνοθέτης και πρότεινε τονΚρίστοφερ Ριβ για τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Στη συνέχεια Πίτερ Γουέαρ ανέλαβε τη σκηνοθεσία. Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ ήταν το φαβορί για να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Τελικά ο Γουέαρ αποχώρησε και επρόκειτο να σκηνοθετήσει ο Άρθρου Χίλερ, ενώ ο Ράιαν Ο'Νιλ θεωρήθηκε πιθανός πρωταγωνιστής. Τελικά, αποφασίστηκε να μετατραπεί σε μίνι σειρά.[2][3]

Ο ρόλος της Μέγκι Κλίρι έγινε ο πιο περιζήτητος ρόλος της παραγωγής και θεωρήθηκε ρόλος ζωής. Πολλές ηθοποιοί πέρασαν από ακρόαση για τον ρόλο. Η Βρετανίδα ηθοποιός Λιν Φρέντερικ ήταν μια από τις πολλές ηθοποιούς που θεωρήθηκαν πιθανές για τον ρόλο. Η Φρέντερικ έβαψε ακόμη και τα μαλλιά της κόκκινα για να προβληθεί. Άλλες ηθοποιοί που πέρασαν από ακρόαση για τον ρόλο ήταν οι Μισέλ Φάιφερ, Τζέιν Σέιμουρ, Ολίβια Νιούτον Τζον και Κιμ Μπέισινγκερ.

Γυρίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αν και η μίνι σειρά διαδραματίζεται στην Αυστραλία, γυρίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι σκηνές της περιοχής γυρίστηκαν στη νότια Καλιφόρνια και οι σκηνές του Κουίνσλαντ γυρίστηκαν στο νησί Καουάι της Χαβάης. Το κεντρικό σπίτι ήταν σκηνικό χτισμένο στην κοιλάδα Σίμι, στην Καλιφόρνια.[4]
  • Η μίνι σειρά περιελάμβανε «το πιο επικίνδυνο λεωφορείο στην Αυστραλία». Δεδομένου ότι τα γυρίσματα έγιναν στις ΗΠΑ, χρησιμοποιήθηκε ένα αμερικανικό λεωφορείο. Στην Αυστραλία, που οδηγούν στην αριστερή πλευρά του δρόμου, οι επιβάτες της θα έπρεπε να ανεβοκατεβαίνουν στη μέση του δρόμου.
  • Η Ρέιτσελ Γουόρντ, η οποία γεννήθηκε το 1957, υποδύεται τη μητέρα μιας κόρης την οποία υποδύεται η γεννημένη το 1959 ηθοποιός Μάρε Γουίνινγκχαμ και ενός γιου που υποδύεται ο γεννημένος το 1952 ηθοποιός Φίλιπ Ανγκλίμ.
  • Η Ρέιτσελ Γουόρντ γνώρισε τον σύζυγό της Μπράιαν Μπράουν στα γυρίσματα της σειράς. Ο Μπράουν υποδύεται τον Λουκ Ο'Νιλ, ο οποίος παντρεύεται τον χαρακτήρα της Γουόρντ, Μέγκι Κλίρι.
  • Ο ηθοποιός Μπράιαν Μπράουν ήταν το μόνο μέλος του καστ που γεννήθηκε στην Αυστραλία και έπαιζε σημαντικό ρόλο. Αυτό δεν είναι πολύ ασυνήθιστο, καθώς παρόλο που η σειρά διαδραματίζεται στην Αυστραλία, τα παιδιά του Λουκ Ο'Νιλ και της Μέγκι ήταν οι μόνοι σημαντικοί χαρακτήρες που γεννήθηκαν στην Αυστραλία. Ο πατέρας Ραλφ, η Μαίρη Κάρσον και ο Πάντι Κλίρι ήταν γεννημένοι στην Ιρλανδία. Η Φι και τα περισσότερα από τα παιδιά των Κλίρι γεννήθηκαν στη Νέα Ζηλανδία.
  • Κατά τη διάρκεια του κάστινγκ, η ηθοποιός Τζέιν Σέιμουρ πέρασε από ακρόαση για το ρόλο της Μέγκι Κλίρι και ο ρόλος της Μαίρη Κάρσον προσφέρθηκε αρχικά στην Όντρεϊ Χέπμπορν.
  • Ο πατέρας Τέρανς Σουίνι, ένας ιησουίτης ιερέας που έχει βραβευτεί με Έμμυ, ήταν τεχνικός σύμβουλος στη μίνι σειρά. Άφησε την ιεροσύνη το 1986 και παντρεύτηκε την Πάμελα Σούζαν Σουπ, ηθοποιό και κόρη της ηθοποιού Τζούλι Μπίσοπ, το 1987.[5] Συνέγραψαν το βιβλίο «What God Hath Joined» που είχε θέμα τη σχέση τους.
  • Ο Τσαρλς Σουάιμ από το Ντρέικσβιλ της Άιοβα, ο οποίος ήταν ο παγκόσμιος πρωταθλητής κουρέματος προβάτων εκείνη την εποχή, ήταν σύμβουλος στις σκηνές κουρεύματος προβάτων στη σειρά.
  • Το σίριαλ είχε μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία. Ο γαλλικός τίτλος είναι Les oiseaux se cachent pour mourir (Τα πουλιά κρύβονται για να πεθάνουν). Η σειρά εξακολουθεί να επαναλαμβάνεται τακτικά στα τηλεοπτικά κανάλια.
  • Η σειρά είχε μεγάλη επιτυχία και στη Βραζιλία όπου μεταδόθηκε από το κανάλι SBT.
  • Στην Ελλάδα, η σειρά μεταδόθηκε από την ΕΡΤ με το πρώτο επεισόδιο να προβάλλεται Σάββατο 10/3/1984.[6]

Άλλα μέσα κυκλοφορίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας κυκλοφόρησαν σε VHS το 1991 στις ΗΠΑ και τον Καναδά και επανακυκλοφόρησαν σε DVD στις ΗΠΑ και τον Καναδά στις 3 Φεβρουαρίου 2004. Και οι δύο εκδόσεις έλαβαν πιστοποίηση "Κατάλληλο για όλους".

Συνέχεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια συνέχεια με τίτλο Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας: Τα άγνωστα χρόνια (The Thorn Birds: The Missing Years) μεταδόθηκε από το CBS το 1996. Αφηγείται την ιστορία των 19 χρόνων που δεν περιέχονται στην αρχική μίνι σειρά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Χάρης Νικολακάκης: «Οι Εκδόσεις BELL δίνουν τη σημασία που αξίζει στην αισθηματική και ερωτική λογοτεχνία»». 14 Φεβρουαρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουλίου 2023. 
  2. Mann, Roderick (8 July 1980). «RYAN O'NEAL: HOOKED ON 'THORN BIRDS' AND FARRAH». Los Angeles Times: σελ. g1. 
  3. Mann, Roderick (14 Feb 1980). «REDFORD IS READING 'THORN BIRDS' SCRIPT». Los Angeles Times: σελ. i1. 
  4. Kelly, Peggy (16 May 2012). «Railroad Plaza, Depot gleeful when filled with cast of 'Glee'». Santa Paula Times. http://santapaulatimes.com/news/archivestory.php/aid/25271/Railroad_Plaza,_Depot_gleeful_when_filled_with_cast_of__91Glee_92.html. Ανακτήθηκε στις 22 December 2020. 
  5. «Archives». Los Angeles Times. 
  6. «Τα Πουλιά Πεθαίνουν Τραγουδώντας (The Thorn Birds)». Retromaniax. 30 Αυγούστου 2008. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουλίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]