Ινδοκίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ινδοκίνα
Indochina Peninsula.png
ΧώραΜιανμάρ, Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ
Γεωγραφική υπαγωγήΝοτιοανατολική Ασία
Έκταση2.413.620 τετραγωνικό χιλιόμετρο
Γεωγραφικές συντεταγμένες16°0′0″N 102°0′0″E
Η θέση της Ινδοκίνας στο χάρτη. Με κυπαρισσί απεικονίζεται η ιστορική Ινδοκίνα, με ανοιχτό πράσινο και κόκκινο οι χώρες που συμπεριλαμβάνονται με τη γεωγραφική έννοια.

Η Ινδοκίνα είναι μία μεγάλη χερσόνησος της νοτιοανατολικής Ασίας. Ινδοκίνα είναι το όνομα μιας περιοχής της νοτιοανατολικής Ασίας, που χρονολογείται από την περίοδο που ήταν αποικία της Γαλλίας υπό το όνομα Γαλλική Ινδοκίνα. Εκτείνεται ανατολικά της Ινδίας και νότια της Κίνας. Ο όρος επινοήθηκε από τις γαλλικές αποικιακές αρχές του Βιετνάμ (που καλύπτει τα ανατολικά παράλια της χερσονήσου), αποτελώντας συνδυασμό των λέξεων Ινδία και Κίνα, όταν ξεκίνησαν να επεκτείνουν τον έλεγχό τους στην ενδοχώρα, παρότι οι κάτοικοι δεν είναι ούτε Ινδοί ούτε Κινέζοι. Πολιτισμικά όμως όλοι οι λαοί της ΝΑ Ασίας έχουν δεχθεί επιδράσεις από τον κινεζικό και τον ινδικό πολιτισμό στη μακραίωνη ιστορία τους, ο καθένας σε διαφορετικό βαθμό. Η Καμπότζη και το Λάος έχουν επηρεασθεί κυρίως από τους Ινδούς και λιγότερο από τους Κινέζους. Αντίστροφα ο βιετναμεζικός πολιτισμός έχει δεχθεί τεράστιες επιδράσεις από τους Κινέζους και μικρές από τους Ινδούς. Στον Περίπλου της Ερυθράς Θάλασσας, η περιοχή αναφέρεται ως Χρυσή, όνομα που αποδίδεται στο πλούσιο σε χρυσό υπέδαφός της.

Η Γαλλική Ινδοκίνα ήταν ομοσπονδία γαλλικών αποικιών και προτεκτοράτων, που οι Γάλλοι ονόμαζαν Κοχινκίνα, Τονκίνο, Ανάμ, Λάος και Καμπότζη. Η Γαλλία είχε αυτοκρατορική παρουσία στην περιοχή μεταξύ των ετών 1884-1954 και τελικώς αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τη νοτιοανατολική Ασία μετά την ήττα της στον Πόλεμο της Ινδοκίνας (1946-1954).

Η Ινδοκίνα είχε σύνορα που επέβαλε η Γαλλία ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής κατάκτησης της περιοχής, περιλαμβάνοντας περιοχές που αντιστοιχούν στα σημερινά κράτη της Καμπότζης, του Λάος και του Βιετνάμ. Τα τμήματα της μεγάλης αυτής ομοσπονδιακής αποικίας δεν ήταν ομογενή, αντιθέτως η Ινδοκίνα ήταν πολυδαίδαλη οντότητα, με μεγάλες διαφορές στην κουλτούρα καθώς και τα γεωγραφικά και φυλετικά στοιχεία που συναποτελούσαν τους ανθρώπους και κυβερνήσεις των επιμέρους υποκειμένων της.

Η Ινδοκίνα το 1886

Γεωγραφικά η Ινδοκίνα περιλαμβάνει σήμερα τα εξής κράτη:

  • Με τη στενή ιστορική έννοια, όσα προέκυψαν από την αποαποικιοποίηση της Γαλλικής Ινδοκίνας: Καμπότζη, Λάος, Βιετνάμ.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Indochina της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).