Ουζμπεκοποίηση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ουζμπεκοποίηση είναι η διαδικασία όπου κάποιος πολιτιστικά μη Ουζμπέκος γίνεται ή αναγκάζεται να γίνει Ουζμπέκος, αν και είναι φυλετικός προσδιορισμός. Ο όρος χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει τη διαδικασία κατά την οποία η περιοχή που καταλαμβάνει το Τατζικιστάν ενσωματώθηκε ως αυτόνομη δημοκρατία (Τατζικική ΑΣΣΔ) εντός της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν μεταξύ του 1924 και 1929.

Ο όρος "Ουζμπεκοποίηση" επίσης χρησιμοποιείται ως όρος αναφοράς για την πολιτιστική αφομοίωση των Τατζίκων στο Ουζμπεκιστάν. Λόγω των πιέσεων αφομοίωσης που ξεκίνησαν το 1924 με τη δημιουργία της Ουζμπεκικής ΣΣΔ, οι εθνοτικοί Τατζίκοι συχνά επέλεγαν να αυτοπροσδιορίζονται ως Ουζμπέκοι στις φόρμες απογραφής πληθυσμού και προτίμησαν να εγγραφούν ως Ουζμπέκοι στα διαβατήριά τους για να αποφύγουν την εγκατάλειψη της δημοκρατίας για το λιγότερο ανεπτυγμένο αγροτικό και ορεινό Τατζικιστάν.[1] Ενώ οι επίσημες στατιστικές αναφέρουν ότι οι Τατζίκοι αποτελούν περίπου το 5% του πληθυσμού του Ουζμπεκιστάν,[2][3] υποκειμενικές εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων δείχνουν ότι οι Τατζίκοι μπορεί να αποτελούν το 25% -30% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ο όρος "Ουζμπεκοποίηση" εφαρμόζεται στις διαδικασίες στο Ουζμπεκιστάν που θα αντιστρέψουν τα αποτελέσματα της Σοβιετοποίησης και Ρωσοποίησης. Μεταξύ αυτών είναι η αποκατάσταση της σημασίας της Ουζμπεκικής γλώσσας, η οποία αντικατέστησε την ρωσική γλώσσα στην υποχρεωτική εκπαίδευση και η προώθηση της Ουζμπεκικής παράδοσης και πολιτισμού.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Rahim Masov, The History of the Clumsy Delimitation, Irfon Publ. House, Dushanbe, 1991 (Ρωσικά). English translation: The History of a National Catastrophe Αρχειοθετήθηκε 2016-12-10 στο Wayback Machine., transl. Iraj Bashiri, 1996.
  2. «Results of population censuses in Uzbekistan in 1959, 1970, 1979, and 1989». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουνίου 2008. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2008. 
  3. CIA World Factbook: Uzbekistan Αρχειοθετήθηκε 2016-07-09 στο Wayback Machine. (1996 est.)