Ταγιάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Tayanna
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Тетяна Михайлівна Решетняк (Ουκρανικά)
ΨευδώνυμοTAYANNA
Γέννηση29  Σεπτεμβρίου 1984
Τσερνιβτσί
Χώρα πολιτογράφησηςΟυκρανία
Ιδιότηταηθοποιός, τραγουδιστής, συνθέτης και τηλεοπτικός παρουσιαστής
ΑδέλφιαMisha Marvin
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςφολκ ροκ, soft rock και ηλεκτρονική μουσική

Η Τετιάνα Μιχαΐλιβνα Ρεσετνιάκ (ουκρανικά: Тетяна Михайлівна Решетняк) (29 Σεπτεμβρίου 1984, Τσερνιβτσί), γνωστή με το καλλιτεχνικό της όνομα Tayanna (ελλ. απόδοση: Ταγιάνα), είναι Ουκρανή τραγουδίστρια, ηθοποιός και συνθέτρια.[1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώιμη ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε ηλικία οκτώ ετών, οι γονείς της την ώθησαν να πάει σε μια μουσική σχολή, στην τάξη του ακορντεόν, αλλά έφυγε από το σχολείο περίπου ένα χρόνο αργότερα.[2] Δεκατρία χρόνια αργότερα, η Ταγιάνα άρχισε να μελετά φωνητικά, πρώτα με μπάντα, αλλά στη συνέχεια πήρε ατομικά μαθήματα. Το 2001, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο Λβιβ, η Ταγιάνα είχε την ευκαιρία να παίξει με μπάντα πριν από την εμφάνιση του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄. Η πρώτη σημαντική εκδήλωση για εκείνη ήταν ένα ταξίδι στο Σκαντόβσκ για το φεστιβάλ των Αγώνων Μαύρης Θάλασσας, όπου κατέκτησε την τρίτη θέση. Η Ταγιάνα έχει τρία αδέλφια,[3] δύο δίδυμα που είναι ζαχαροπλάστες και ένα που εργάζεται επίσης ως τραγουδιστής, καθώς και μία αδερφή, την Μίσα Μάρβιν, που είναι επίσης τραγουδίστρια και γνωστή στην Ουκρανία. Οι γονείς της είναι η Ναταλία και ο Μιχαήλ. Όταν η Ταγιάνα ήταν 18 ετών, παντρεύτηκε τον διάσημο παραγωγό Ντμίτρι Κλιμασένκο.

2008-2011: Hot Chocolate[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2008, η Ταγιάνα έγινε μέλος του συγκροτήματος κοριτσιών Hot Chocolate (Горячий Шоколад). Τρία χρόνια αργότερα, αποφάσισε να χωρίσει με τον Ντμίτρι Κλιμασένκο. Ο Ντμίτρι δεν δέχτηκε την απόφασή της και απέκλεισε την Ταγιάνα από το συγκρότημα και την ανάγκασε να πληρώσει 50.000 δολάρια.[4][5]

2014-2016: The Voice of Ukraine[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2014, η Ταγιάνα συμμετείχε στην τέταρτη σεζόν του The Voice of Ukraine (Голос країни), αλλά δυστυχώς, κανένας από τους κριτές-τραγουδιστές δεν γύρισε την καρέκλα του. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, κυκλοφόρησε το μουσικό της βίντεο για το τραγούδι «Znayu i veryu» (Знаю и верю, «Ξέρω και πιστεύω»). Το 2015, επέστρεψε στο The Voice of Ukraine, όπου έκανε όλους τους κριτές να γυρίσουν τις καρέκλες τους στις τυφλές εκδόσεις, εκτελώντας το ουκρανικό παραδοσιακό τραγούδι «Kray miy ridnyy kray» (Край мій рідний край, «Η γη είναι η πατρίδα μου»). Η Ταγιάνα επέλεξε τον Ποτάπ ως προπονητή της και έφτασε μέχρι το τελικό show της πέμπτης σεζόν, όπου έχασε από τον Αντόν Κόπιτιν στον υπερτελικό.[6]

2017-παρόν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2017, η Ταγιάνα συμμετείχε στην ουκρανική εθνική επιλογή Vidbir 2017 για το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2017 με το τραγούδι «I Love You». Αν και κέρδισε τον ίδιο συνολικό αριθμό βαθμών με το συγκρότημα O.Torvald στην πρώτη θέση, δεν έλαβε αρκετούς βαθμούς μέσω της τηλεψηφοφορίας και ως εκ τούτου απέτυχε να εκπροσωπήσει την Ουκρανία στην Eurovision 2017.[7]

Στις 17 Νοεμβρίου 2017, κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ της «Trymay mene» (Тримай мене, «Κράτα με»), σε συνεργασία με τον παραγωγό Αλάν Μπαντόγεφ. Το άλμπουμ αποτελείται από επτά κομμάτια στα ουκρανικά.[8] Τον Δεκέμβριο του 2017, η Ταγιάνα με το τραγούδι «Skoda» (Шкода) ερμήνευσε στο ετήσιο ουκρανικό μουσικό show M1 Music Awards 2017 και κέρδισε το βραβείο «Αποκάλυψη της Χρονιάς» (Прорив року).

Τον Φεβρουάριο του 2018, η Ταγιάνα συμμετείχε στο Vidbir 2018 με το τραγούδι «Lelya» (Леля), στη δεύτερη προσπάθειά της να εκπροσωπήσει την Ουκρανία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision. Αν και ήταν φαβορί για να κερδίσει, κατέλαβε τη 2η θέση χάνοντας μόνο για 1 βαθμό από τον Mélovin.[9]

Την άνοιξη του 2018, έκανε την περιοδεία της στην Ουκρανία. Στις 19 Μαΐου 2018, προσκλήθηκε να παρευρεθεί στην τελετή των Golden Firebird Awards, όπου έλαβε αγαλματίδια «Βίντεοκλιπ της Χρονιάς» και «Τραγουδίστρια της Χρονιάς». Στις 10 Δεκεμβρίου, ήταν ειδική προσκεκλημένη στα Woman of the third millennium Awards,, όπου ερμήνευσε το νέο της σινγκλ «Fantastychna zhinka» (Фантастична жінка, «Φανταστική γυναίκα») και έλαβε το βραβείο στην υποψηφιότητα «Βαθμολογία».

Τον Νοέμβριο του 2018, η Ταγιάνα δήλωσε ότι θα προσπαθήσει ξανά να εκπροσωπήσει την Ουκρανία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision. Στις 10 Ιανουαρίου 2019, προκρίθηκε στους ημιτελικούς του Vidbir 2019 με το τραγούδι «Ochi» (Μάτια). Στις 22 Ιανουαρίου, η Ταγιάνα ανακοίνωσε μέσω των λογαριασμών της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι αρνήθηκε να συνεχίσει στην ουκρανική εθνική επιλογή. Στις 8 Φεβρουαρίου, κυκλοφόρησε το τραγούδι της που θα διαγωνιζόταν στην εθνική επιλογή, για να εκπροσωπήσει την Ουκρανία στον διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision 2019, στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ.[10]

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Тетяна Решетняк». kino-teatr.ua (στα Ουκρανικά). Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2019. 
  2. «TAYANNA: 10 Interesting facts about her and the final return to the Eurovision 2018» (στα Ουκρανικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2019. 
  3. «TAYANNA: talking about her withdrawal from the group "Hot Chocolate"» (στα Ουκρανικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2019. 
  4. «Tayanna told about her relationship with a married producer». ktelegram.com. [νεκρός σύνδεσμος]
  5. «TAYANNA: talking about her withdrawal from the group "Hot Chocolate"» (στα Ουκρανικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2019. 
  6. «Final Show "The Voice of Ukraine – Season 5" Emotions and unique Tina Karol (19 photos)» (στα Ουκρανικά). Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2019. 
  7. Τρεντ, Σάντι. «Ukraine: O.Torvald will represent the home nation at Eurovision 2017». escdialy.com. 
  8. «Trymay mene: New album by Tayanna». pink.ua. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 14 Μαρτίου 2021. 
  9. ΜακΓκίλιβρι, Λιν. «Mélovin chosen to represent Ukraine at Eurovision 2018». celebmix.com. 
  10. Πέτερσεν, Κρίστιαν. «Ukraine: Tayanna withdraws from Vidbir 2019». eurovisionworld.com. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]