Φολκ ροκ
Το φολκ ροκ είναι ένα είδος μουσικής ροκ με σημαντικές επιρροές από την αγγλική και την αμερικανική λαϊκή μουσική. [1] Συνδυάζοντας τα στοιχεία της φολκ και της ροκ μουσικής, εμφανίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο στα μέσα της δεκαετίας του 1960. [2] Καλλιτέχνες όπως ο Μπομπ Ντίλαν και οι Byrds —ορισμένα από τα μέλη των οποίων είχαν παίξει νωρίτερα σε λαϊκά μουσικα σύνολα—προσπάθησαν να συνδυάσουν τους ήχους της ροκ με το προϋπάρχον λαϊκό ρεπερτόριό τους, υιοθετώντας τη χρήση ηλεκτρικών οργάνων και ντραμς με τρόπο που προηγουμένως δεν ήταν αποδεκτός από τη κοινότητα φολκ των ΗΠΑ.
Η εμπορική επιτυχία της διασκευής του "Mr. Tambourine Man" του Ντίλαν από τους Byrds, αλλά και του ομώνυμου άλμπουμ ντεμπούτου τους, μαζί με τις ηχογραφήσεις του ίδιου του Ντίλαν με ροκ ενορχήστρωση — στα άλμπουμ Bringing It All Back Home (1965), Highway 61 Revisited (1965) και το Blonde on Blonde (1966) - ενθάρρυναν άλλους καλλιτέχνες, όπως τους Simon & Garfunkel, στο να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρική υποστηρικτική ενορχήστρωση στους δίσκους τους και συνέβαλε στο σχηματισμό νέων συγκροτημάτων, όπως των Buffalo Springfield. Η αμφιλεγόμενη εμφάνιση του Dylan στο Φεστιβάλ Φολκ μουσικής του Νιούπορτ στις 25 Ιουλίου 1965, όπου υποστηρίχθηκε μουσικά από μια ηλεκτρική μπάντα, ήταν επίσης μια κομβική στιγμή στην ανάπτυξη του είδους.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, στη Βρετανία και την Ευρώπη δημιουργήθηκε ένα ξεχωριστό, εκλεκτικό στυλ μουσικής, το βρετανικό φολκ ροκ, από τους Pentangle, Fairport Convention και Alan Stivell . Εμπνευσμένοι από τη βρετανική ψυχεδελική φολκ και το βορειοαμερικανικό στυλ φολκ ροκ, τα βρετανικά φολκ ροκ συγκροτήματα άρχισαν να ενσωματώνουν στοιχεία της παραδοσιακής βρετανικής λαϊκής μουσικής στο ρεπερτόριό τους, οδηγώντας σε άλλες παραλλαγές του είδους, συμπεριλαμβανομένου του απροκάλυπτα αγγλικού φολκ ροκ των Albion Band και του κελτικού ροκ.
Ορισμός και ετυμολογία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η έννοια "φολκ ροκ" αναφέρεται στην ανάμειξη στοιχείων της λαϊκής (φολκ) μουσικής και της ροκ μουσικής, που προέκυψε στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Το είδος πρωτοστάτησε από τους Byrds, οι οποίοι άρχισαν να παίζουν παραδοσιακή λαϊκή μουσική και τραγούδια του Μπομπ Ντίλαν με ροκ ενορχήστρωση, σε ένα στυλ επηρεασμένο σε μεγάλο βαθμό από τους Beatles και άλλα βρετανικά συγκροτήματα. [3] [4] Ο όρος "φολκ ροκ" επινοήθηκε αρχικά από τον μουσικό Τύπο των ΗΠΑ για να περιγράψει τη μουσική των Byrds τον Ιούνιο του 1965, τον μήνα που κυκλοφόρησε το άλμπουμ ντεμπούτου του συγκροτήματος. [5] [6] Ο Ντίλαν συνέβαλε επίσης στη δημιουργία του είδους, με τις ηχογραφήσεις του να χρησιμοποιούν ροκ ενορχήστρωση στα άλμπουμ Bringing It All Back Home, Highway 61 Revisited και Blonde on Blonde . [7]
Με μια ευρύτερη έννοια, το φολκ ροκ περιλαμβάνει παρόμοια εμπνευσμένα μουσικά είδη και κινήματα σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Το φολκ ροκ μπορεί να κλίνει περισσότερο είτε προς το φολκ είτε προς το ροκ όσον αφορά την ενορχήστρωση, την εκτέλεση, το φωνητικό στυλ και την επιλογή του υλικού. Ενώ το αρχικό είδος βασίζεται στη μουσική της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, δεν υπάρχει σαφής οριοθέτηση όσον αφορά τις πιθανές μουσικές επιρροές από άλλους πολιτισμούς.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Folk Rock Music Guide: What Does Folk Rock Sound Like? - 2023 - MasterClass».
- ↑ Richie Unterberger (20 Φεβρουαρίου 2014). Jingle Jangle Morning: Folk-Rock in the 1960s. BookBaby. σελίδες 18–19. ISBN 9780991589210.[νεκρός σύνδεσμος]
- ↑ «Folk-Rock Overview». AllMusic. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2010.
- ↑ Gendron, Bernard. (2002). Between Montmartre and the Mudd Club: Popular Music and the Avant-Garde. University of Chicago Press. σελ. 180. ISBN 0-226-28737-8.
- ↑ Unterberger, Richie. (2002). Turn! Turn! Turn!: The '60s Folk-Rock Revolution. Backbeat Books. σελ. 133. ISBN 0-87930-703-X.
- ↑ Rogan, Johnny. (1998). The Byrds: Timeless Flight Revisited (2nd έκδοση). Rogan House. σελ. 83. ISBN 0-9529540-1-X.
- ↑ «Folk Rock: An Overview». Richieunterberger.com. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2010.
Αυτό το λήμμα σχετικά με τη μουσική χρειάζεται επέκταση. Μπορείτε να βοηθήσετε την Βικιπαίδεια επεκτείνοντάς το. |