Σύστημα οργάνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Στη βιολογία, σύστημα οργάνων, που ονομάζεται επίσης βιολογικό σύστημα, είναι μια ομάδα οργάνων που συνεργάζονται για την εκτέλεση μιας συγκεκριμένης λειτουργίας. Μια ομάδα συστημάτων συνθέτει ένα οργανισμό, π.χ. το ανθρώπινο σώμα .

Συστήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διακρίνουμε τα ακόλουθα συστήματα οργάνων του ανθρώπινου σώματος:

  • Το σύστημα αισθητήριων οργάνων  (τα μάτια, τα αυτιά, η γλώσσα και η μύτη) συλλέγει πληροφορίες που σχετίζονται  με το περιβάλλον του σώματος. Οι ανιχνευτές του συστήματος μετατρέπουν τα ερεθίσματα από το περιβάλλον σε ηλεκτρικά σήματα και τα μεταδίδουν σε υποδοχείς των νευρικών κυττάρων. 
  • Το νευρικό σύστημα ανιχνεύει και επεξεργάζεται τις πληροφορίες από τα αισθητήρια όργανα. Ενεργοποιεί τις αντιδράσεις του σώματος. Βασική μονάδα του νευρικού συστήματος είναι το νευρικό κύτταρο – ο νευρώνας. Οι  νευρώνες λαμβάνουν τα ερεθίσματα από το περιβάλλον, μεταβιβάζουν τα νευρικά σήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα (στον εγκέφαλο και νωτιαίο μυελό). Το κεντρικό νευρικό σύστημα επεξεργάζεται τις πληροφορίες, που λαμβάνει, και δίνει εντολές στα όργανα του σώματος. Ο εγκέφαλος είναι το όργανο σκέψης, συναισθήματος, μνήμης και επεξεργασίας των αισθήσεων (όρασης,  ακοής,  γεύσης και  οσμής), εξυπηρετεί πολλές πτυχές της επικοινωνίας και ελέγχει τις λειτουργίες των διάφορων συστημάτων. 
  • Τα όργανα του πεπτικού συστήματος πραγματοποιούν την πέψη της τροφής και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών της. Κατά τη διάρκεια της πέψης, η τροφή διασπάται σε μόρια αρκετά μικρά ώστε να μπορούν να απορροφηθούν στην κυκλοφορία του αίματος και μέσω αυτού σε όλους τους ιστούς ώστε να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας και μακρομορίων. Το πεπτικό σύστημα αποτελείται από το στομάχι, τους σιελογόνους αδένες, το πάγκρεας,το ήπαρ, τη χοληδόχο κύστη και το έντερο.
  • Το ερειστικό σύστημα περιλαμβάνει τα οστά, τους συνδέσμους των αρθρώσεων, τους τένοντες, και το χόνδρο. Η κίνηση του σώματος απαιτεί την στήριξη των οστών,  τη δύναμη των μυών και την ελευθερία κινήσεων στις αρθρώσεις. Το ερειστικό σύστημα στηρίζει το σώμα, προστατεύει τα εσωτερικά όργανα, εξασφαλίζει την ικανότητα κίνησης. Στο μυελό των οστών παράγονται τα κύτταρα του αίματος. Επίσης, όλα τα οστά είναι σημαντικές αποθήκες ασβεστίου και φωσφόρου.

Τα συστήματα συχνά συνεργάζονται για την εκτέλεση μιας λειτουργίας. Για παράδειγμα, το νευρικό και το ενδοκρινικό σύστημα λειτουργούν μέσω ενός κοινού οργάνου, του υποθαλάμου. Για το λόγο αυτό, τα δύο συστήματα συνδυάζονται και μελετώνται ως νευροενδοκρινικό σύστημα.