Χοληδόχος κύστη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χοληδόχος κύστη (πράσινο)

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο μεγέθους περίπου 10 – 12 εκ. σε σχήμα αχλαδιού που βρίσκεται στην κάτω επιφάνεια του ήπατος ανάμεσα στο δεξιό και τον αριστερό λοβό[1]. Απαντάνται στα περισσότερα σπονδυλωτά. Αποτελεί μέρος των εξωηπατικών χοληφόρων (βλ. Χοληφόρο δέντρο).

Στη χοληδόχο κύστη συγκεντρώνεται και αποθηκεύεται η χολή που παράγεται από το ήπαρ. Η κύστη έχει χωρητικότητα περίπου 30-50ml. Μετά το φαγητό, το υγρό αυτό διοχετεύεται προς το λεπτό έντερο και βοηθά την πέψη και την απορρόφηση των λιπαρών ουσιών.

Αποτελείται από 4 μέρη: τον πυθμένα, το σώμα, τον αυχένα και τον κυστικό πόρο. Μεταξύ του αυχένα και του κυστικού πόρου σχηματίζεται συχνά μια διάταση, που αποτελεί το θύλακο ή εκκόλπωμα του Hartman. Η χοληδόχος κύστη ενώνεται με τον κοινό ηπατικό πόρο δια του κυστικού πόρου, ο οποίος έχει μήκος 2-4 εκατοστά.[2]

Έχει τρεις στιβάδες: την εσωτερική βλεννογονική, τη μυϊκή στιβάδα και την εξωτερική επικάλυψη από περιτόναιο. Τα αγγεία που φθάνουν σε αυτή είναι η κυστική αρτηρία.

Λιθογένεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη χοληδόχο κύστη είναι η πιθανότερη θέση ανάπτυξης πέτρας, αφού κύριος παράγοντας πρόκλησης αυτού είναι η στάση της χολής μέσα στην κύστη[1]. Η κατάσταση που προκύπτει ονομάζεται χολολιθίαση. 20% του γυναικείου και 14% του ανδρικού πληθυσμού θα αναπτύξουν χολολίθους σε κάποια φάση της ζωής τους, οι περισσότεροι όμως δεν θα παρουσιάσουν κλινικά συμπτώματα.[3] Εάν αυτά παρουσιασθούν (συμπτώματα παρουσιάζουν μόνο 10% των ατόμων με χολολίθους)[4] τότε η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπισθεί με χολοκυστεκτομή, την αφαίρεση δηλαδή της κύστης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Παπαδημητρίου, "Σύγχρονη γενική χειρουργική", εκδόσεις Μ. Παρισιάνου.
  2. Snell R., "Κλινική ανατομική", ιατρικές εκδόσεις Λίτσας.
  3. Heuman, Douglas (Aug 2, 2006). «Cholelithiasis» (στα Αγγλικά). emedicine.com. Ανακτήθηκε στις 2008-04-22. 
  4. Μακρής, Αναστάσιος (2/1/2006). «Από τη χολολιθίαση στη χολοκυστίτιδα». In Health. Ανακτήθηκε στις 2008-04-22.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |date= (βοήθεια)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]