Σωματική οικειότητα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η πρόταση του Ουιλιάμ-Αντόλφ Μπουγκερώ (1872)

Η σωματική οικειότητα είναι η αισθησιακή εγγύτητα ή το άγγιγμα. Είναι μια πράξη ή αντίδραση, όπως η έκφραση συναισθημάτων (συμπεριλαμβανομένης της στενής φιλίας, της πλατωνικής αγάπης, της ρομαντικής αγάπης ή της σεξουαλικής έλξης), μεταξύ ανθρώπων. Παραδείγματα σωματικής οικειότητας είναι η παρουσία στον προσωπικό χώρο κάποιου, το κράτημα του χεριού, η αγκαλιά, το φιλί, το χάδι και η σεξουαλική δραστηριότητα.[1] Η σωματική οικειότητα μπορεί συχνά να μεταφέρει το πραγματικό νόημα ή την πρόθεση μιας αλληλεπίδρασης με τρόπο που δεν μπορεί να το κάνει η συνοδευτική ομιλία. Η σωματική οικειότητα μπορεί να ανταλλάσσεται μεταξύ οποιουδήποτε ανθρώπου, αλλά καθώς χρησιμοποιείται συχνά για την επικοινωνία θετικών και οικείων συναισθημάτων, εμφανίζεται συχνότερα σε ανθρώπους που έχουν προϋπάρχουσα σχέση, είτε οικογενειακή, πλατωνική είτε ρομαντική, με τις ρομαντικές σχέσεις να έχουν αυξημένη σωματική οικειότητα. Έχουν παρατηρηθεί διάφορες μορφές ρομαντικού αγγίγματος, όπως το κράτημα του χεριού, η αγκαλιά, το φιλί, η αγκαλιά, καθώς και το χάδι και το μασάζ. Η σωματική στοργή συσχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη συνολική ικανοποίηση της σχέσης και του συντρόφου.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Cf. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Νοεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2022. 
  2. Guéguen, Nicolas; Fischer-Lokou, Jacques (February 2003). «Another Evaluation of Touch and Helping Behavior». Psychological Reports 92 (1): 62–64. doi:10.2466/pr0.2003.92.1.62. ISSN 0033-2941. PMID 12674258. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]