Φιλί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
«Το φιλί», έργο του Φραντσέσκο Χαγιές, 19ος αιώνας.

Το φιλί (ή ο ασπασμός) είναι το άγγιγμα των χειλιών σε μια επιφάνεια. Αποτελεί συνηθισμένη πρακτική των ανθρώπων και μπορεί να είναι έκφραση αγάπης, τρυφερότητας ή σεβασμού. Χρησιμοποιείται ακόμα για χαιρετισμό και αποχαιρετισμό. Το φιλί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκφρασθεί, επίσης, η ρομαντική αγάπη ή η σεξουαλική επιθυμία μεταξύ δύο ανθρώπων. Η λέξη προέρχεται από το αρχαίο ρήμα φιλώ, που είναι συνώνυμο του ρήματος αγαπώ. Γι' αυτό το λόγο, στην καθαρεύουσα και σε αρχαιότερα ελληνικά κείμενα χρησιμοποιείται η λέξη ασπασμός, που αναφέρεται στην ίδια πράξη.

Βιολογία και εξέλιξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ανθρωπολόγοι δεν έχουν φθάσει σε ομοφωνία σχετικά με το αν το φιλί είναι μια επίκτητη συμπεριφορά ή αποτελεί ενστικτώδη ενέργεια. Το φιλί συναντάται, εκτός από τους ανθρώπους, σε πολλά ζώα, κυρίως σε θηλαστικά.

Το φιλί σε διάφορους πολιτισμούς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φιλί στις δυτικές κοινωνίες είναι έκφραση αγάπης, στοργής ή ερωτικής επιθυμίας. Σε άλλα μέρη του κόσμου, το φιλί έχει άλλα νοήματα. Σε ορισμένους πολιτισμούς δεν χρησιμοποιείται καν το φιλί. Υπάρχουν διάφορα είδη φιλιών (Γαλλικό φιλί κ.τ.λ.)

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]