Ανταλλαγή συντρόφων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το εικονίδιο swingers "The Swing" (αφηρημένη ταλάντευση)[1]

Η ανταλλαγή συντρόφων (ή «ανταλλαγή γυναικών» ή «ανταλλαγή ανδρών»), γνωστή διεθνώς ως Swinging, είναι μια μη μονογαμική συμπεριφορά, κατα την οποία τα μέλη που απαρτίζουν ένα ζευγάρι ασχολούνται σεξουαλικά με άλλους για λόγους αναψυχής ή για κοινωνικούς λόγους[2].

Η ανταλλαγή συντρόφων είναι μια μορφή «ανοικτής σχέσης». Πολλοί άνθρωποι ακολουθούν αυτό το είδος σχέσης για μια πλειάδα λόγων. Αρκετοί αναφέρουν την αυξημένη ποσότητα, ποιοτητα και συχνότητα του σεξ. Άλλοι δοκιμάζουν το swinging από περιέργεια ή για να εμπλουτίσουν την σεξουαλική τους ζωή. Άλλα ζευγάρια θεωρουν ότι τους βοηθά να ενδυναμώσουν την σχέση τους[2][3].

Η εμφάνιση του φαινομένου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σημαία της διεθνούς κοινότητας swingers, η οποία δημιουργήθηκε από τον Ted Williams και τον Emilio Designs Graphic Design Enaver. Οι κόκκινοι δακτύλιοι αντιπροσωπεύουν το πάθος και τον ακλόνητο δεσμό μεταξύ του ζευγαριού, το κίτρινο φόντο το φως και την φωτιά της επιθυμίας και το μπλε την απεραντοσύνη του ουρανού

Το φαινόμενο του swinging είναι μία σχετικά νέα συνήθεια στη σεξουαλική ζωή των ζευγαριών. Ενώ ως τρόπος ερωτικής ζωής είναι πανάρχαιος και πολύ συνηθισμένος σε πολλές περιοχές του κόσμου, οι μονοθεϊστικές θρησκείες (Χριστιανισμός, Ιουδαϊσμός, Μωαμεθανισμός) έθεσαν αυστηρούς περιορισμούς στην ερωτική ζωή των ανθρώπων γενικότερα και ιδίως στην διαφοροποίηση από την αυστηρά μονογαμική οικογενειακή ερωτική ζωή (αν και οι μωαμεθανοί δικαιούνται να παντρεύονται 4 γυναίκες).

Η διάδοση του φαινομένου θεωρείται ότι προέκυψε μετά από τις πιο ελεύθερες νοοτροπίες σχετικά με την σεξουαλική δραστηριότητα, μετά την σεξουαλική επανάσταση του 1960, την δημιουργία του χαπιού αντισύλληψης και την ικανότητα της ιατρικής να θεραπεύει πλέον σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Η υιοθέτηση του «ασφαλούς σεξ» εγινε πιο συχνή μετά την δεκατία του 1980.

Το «παιχνίδι» αυτό, στη σύγχρονη εποχή και στον δυτικό κόσμο, φαίνεται να ξεκίνησε από τις ΗΠΑ όπου και διαδόθηκε με μεγάλη ταχύτητα. Ζευγάρια των οποίων η ερωτική ζωή είχε μεγάλη κάμψη από την ανία της μονογαμίας, ανακάλυψαν ότι αυτή μπορούσε να αναζωογονηθεί από την «προγραμματισμένη» ανταλλαγή συντρόφων.

Αρχικά το παιχνίδι ονομάστηκε Wife swapping (δηλαδή ανταλλαγή συζύγων) και αργότερα swinging από την έννοια της κούνιας (swing) και της κίνησης που κάνει από το ένα άκρο ως το άλλο και την παρομοίωση της κίνησης του / της συντρόφου, από τη μία αγκαλιά στην άλλη. Αυτό επεκτάθηκε και στη συμμετοχή περισσότερων ζευγαριών, ή και μεμονομένων ατόμων (συνήθως γυναικών), όπου η ανάμειξη ερωτικών συντρόφων σε διάφορα συμπλέγματα γίνεται με τυχαίο τρόπο και κατά τις επιθυμίες των συμμετεχόντων. Η σκηνή αυτή είναι γνωστή από τους αρχαίους χρόνους ως «όργιο» και ο όρος χρησιμοποιείται και σήμερα.

Στις ΗΠΑ ιδρύθηκαν λέσχες (Swingers' clubs) οι οποίες είχαν αποκλειστικό σκοπό την οργάνωση οργίων, που βρήκαν σοβαρή ανταπόκριση μεταξύ των φανατικών του είδους. Η πρώτη τέτοιου είδους λέσχη υπήρξε η Plato's Retreat στη Νέα Υόρκη. Εκεί τα ενδιαφερόμενα ζευγάρια ή μεμονωμένα άτομα, είχαν την ευκαιρία να επιδιώξουν ερωτικές σχέσεις με άλλα άτομα με τις ίδες επιθυμίες. Οι μόνοι άνδρες ήταν λιγότερο αποδεκτοί σε τέτοιες συγκεντρώσεις (καθώς ήταν πάρα πολλοί οι ενδιαφερόμενοι) ενώ, αντίθετα, ενθαρρύνονταν να συμμετέχουν μόνες γυναίκες, συχνά χωρίς οικονομική υποχρέωση. Τις ΗΠΑ ακολούθησε η Ευρώπη, με πολλές τέτοιες λέσχες σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ελβετία, η Ολλανδία, η Γερμανία, κ.α.

Στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα η ανταλλαγή συντρόφων έχει βρει πολλούς φανατικούς. Ξεκίνησε, δειλά, με προσωπικές αγγελίες σε εφημερίδες και περιοδικά, την δεκαετία του 1970. Σήμερα, με την άνεση και την ανωνυμία που παρέχει η επικοινωνία μέσω του διαδικτύου, έχουν δημιουργηθεί διάφοροι ιστότοποι για ερωτικές επαφές, άλλες αποκλειστικά για ανταλλαγές συντρόφων και άλλες για οποιουδήποτε είδους ερωτική επικοινωνία. Στην ανταλλαγή συντρόφου επιδίδονται και πάρα πολλά παντρεμένα ζευγάρια, που έχουν απορρίψει τις έννοιες της ζήλειας και έχουν βρει ικανοποίηση στην επιδίωξη ερωτικών επαφών παρουσία του συντρόφου τους. Για πολλά ζευγάρια η ανταλλαγή αυτή τόνωσε την σεξουαλική τους ζωή και βοήθησε στη διατήρηση του γάμου τους, όπως τα ίδια δηλώνουν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The meaning of the swinger symbol
  2. 2,0 2,1 Bergstrand, Curtis; Blevins Williams, Jennifer (2000-10-10). «Today's Alternative Marriage Styles: The Case of Swingers». Electronic Journal of Human Sexuality 3. http://www.ejhs.org/volume3/swing/body.htm. Ανακτήθηκε στις 2010-01-24. 
  3. «Why Swing?». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2012.