Σεξολογία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η σεξολογία είναι η διεπιστημονική μελέτη της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων σεξουαλικών ενδιαφερόντων, συμπεριφοράς και λειτουργίας. Ο όρος δεν αναφέρεται γενικά στην μη επιστημονική μελέτη του σεξ, όπως η πολιτική ανάλυση ή η κοινωνική κριτική του.[1][2]

Στη σύγχρονη σεξολογία, οι ερευνητές χρησιμοποιούν εργαλεία από αρκετά ακαδημαϊκά πεδία, συμπεριλαμβανομένων της βιολογίας, της ιατρικής, της στατιστικής, της επιδημιολογίας, της κοινωνιολογίας, της ανθρωπολογίας και της εγκληματολογίας. Οι σεξολόγοι μελετούν την σεξουαλική ανάπτυξη (προεφηβεία), τον γενετήσιο προσανατολισμό, την ανάπτυξη των σεξουαλικών σχέσεων, καθώς και την μηχανική της σεξουαλικής επαφής. Επίσης, η σεξολογία τεκμηριώνει τις σεξουαλικότητες ειδικών ομάδων, όπως τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι έφηβοι και οι ηλικιωμένοι. Οι σεξολόγοι μελετούν ακόμη τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες, διαταραχές και παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένης μια γκάμας ποικίλων θεμάτων όπως η στυτική δυσλειτουργία, ανοργασμία και παιδοφιλία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Bullough, Vern L. (1989). The Society for the Scientific Study of Sex : a brief history. Mt. Vernon, Iowa: Foundation for the Scientific Study of Sexuality. σελίδες 35. ISBN 9780962437304. 
  2. Haeberle, Erwin J. (1983). The birth of sexology: a brief history in documents. World Association for Sexology. σελ. 47.