Συμμετοχή του Κοσσυφοπεδίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Κοσσυφοπέδιο[a] έκανε το ντεμπούτο του στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016.[1] Η ομάδα του οργανώνεται από την Ολυμπιακή Επιτροπή του Κοσσυφοπεδίου (ΟΕΚ) η οποία ιδρύθηκε το 1992 και έγινε μέλος της Διεθνής Ολυμπιακής Επιτροπής στις 9 Δεκεμβρίου 2014.[1] Κέρδισε το πρώτο του μετάλλιο στο ντεμπούτο του το 2016, όταν η τζουντόκα Μαϊλίντα Κελμέντι πήρε το χρυσό στην κατηγορία -52 κιλά γυναικών.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1920 έως τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, οι Κοσοβάροι αθλητές συμμετείχαν ως μέρος της γιουγκοσλαβικής ομάδας. Στους ολυμπιακούς αγώνες του 1960, τρεις ποδοσφαιριστές που γεννήθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο (Μιλουτίν Σόσκιτς, Φαχρουντίν Γιουσούφι και Βλαντιμίρ Ντούρκοβιτς) κέρδισαν το χρυσό μετάλλιο ως μέρος της εθνικής ομάδας της Γιουγκοσλαβίας. Στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1984, ο Αζίζ Σαλίχου έγινε ο πρώτος Ολυμπιονίκης από το Κοσσυφοπέδιο ο οποίος κέρδισε ατομικό ολυμπιακό μετάλλιο, ένα χάλκινο μετάλλιο στο μποξ.[2]

Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, το 1992 συστάθηκε η Ολυμπιακή Επιτροπή του Κοσσυφοπεδίου.[3] Ωστόσο, στους Ολυμπιακούς συνέχισαν να συμμετέχουν μόνο οι Κοσοβάροι αθλητές σερβικής εθνικότητας, οι οποίοι συμμετείχαν με την ομάδα της Σερβίας και Μαυροβουνίου και της Σερβίας. Στις 17 Φεβρουαρίου 2008 το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου ανακήρυξε μονομερώς ανεξαρτησία από τη Σερβία. Η παγκόσμια πρωταθλήτεια στο τζούντο Μαϊλίντα Κελμέντι προκρίθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και ήθελε να συμμετάσχει για το Κοσσυφοπέδιο, αλλά η ΔΟΕ δεν αναγνώριζε την ΟΕΚ εκείνη τη στιγμή. Επίσης, η ΔΟΕ απέρριψε το αίτημα της Κελμέντι να αγωνιστεί ως ανεξάρτητη αθλήτρια. Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Σερβίας προσκάλεσε όλους τους Κοσοβάρους αθλητές να συμμετάσχουν με την ομάδα της Σερβίας.[4] Η Κελμέντι εκπροσώπησε την Αλβανία,[5] ενώ οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου συμμετείχαν με την σέρβικη ομάδα.

Τον Απρίλιο του 2013, οι κυβερνήσεις της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου υπέγραψαν την συμφωνία των Βρυξελλών. Το Κοσσυφοπέδιο αναγνωρίστηκε ως προσωρινό μέλος της ΔΟΕ στις 22 Οκτωβρίου 2014, ενώ στις 9 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους έγινε πλήρες μέλος.[6] Εκείνη τη στιγμή, το Κοσσυφοπέδιο δεν ήταν μέλος ή κράτος-παρατηρητής των Ηνωμένων Εθνών, αλλά έχει αναγνωριστεί ως κυρίαρχο κράτος από 112 κράτη-μέλη του ΟΗΕ. Έχει ανακοινωθεί ότι η Κελμέντι, παγκόσμια και ευρωπαϊκή πρωταθλήτρια του τζούντο το 2013 και το 2014, θα είναι σημαιοφόρος για το Κοσσυφοπέδιο στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016.[7]

Η Σερβία διαμαρτυρήθηκε για την είσοδο του Κοσσυφοπεδίου στην ΔΟΕ, καθώς θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο ως αυτόνομη επαρχία της Σερβίας. Αλλά, λαμβάνοντας υπόψη τις βλαβερές συνέπειες της εκδίωξης της Γιουγκοσλαβίας το 1992, αποφάσισε να μην μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς.[8] Μερικοί Σέρβοι αθλητές από το Κοσσυφοπέδιο, όπως η παίκτρια του βόλεϊ Μιλένα Ράσιτς και ο καλαθοσφαιριστής Μάρκο Σιμόνοβιτς, συνεχίζουν να αγωνίζονται με την σερβική ομάδα.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

a.   ^ Το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί αντικείμενο εδαφικής διαμάχης μεταξύ της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου και της Δημοκρατίας της Σερβίας. Η Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της στις 17 Φεβρουαρίου 2008, αλλά η Σερβία εξακολουθεί να την διεκδικεί ως μέρος της δικής της κυριαρχικής επικράτειας. Οι δύο κυβερνήσεις άρχισαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους το 2013, στο πλαίσιο της συμφωνίας των Βρυξελλών. Το Κοσσυφοπέδιο έχει λάβει επίσημη αναγνώριση ως ανεξάρτητο κράτος από 98 από τα 193 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]