Συζήτηση χρήστη:Nikossinou

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Καλώς ήρθες!


Nikossinou, καλωσόρισες στη Βικιπαίδεια! Η συνεισφορά σου είναι ευπρόσδεκτη. Ακολουθούν μερικοί χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Μπορείς να υπογράφεις στις σελίδες συζήτησης γράφοντας ~~~~ ή πατώντας το κουμπί της υπογραφής (). Για οποιαδήποτε βοήθεια ή απορία, μπορείς να απευθυνθείς στην Αγορά ή γράψε ένα μήνυμα στην σελίδα συζήτησής μου. Καλή συνέχεια!  — Geraki ΣΜ 18:14, 27 Δεκεμβρίου 2007 (UTC)[απάντηση]

Κώστας Σαμαρτζής[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα. Δημιούργησες το άρθρο , χρησιμοποιώντας όμως κείμενο από αυτή τη σελίδα. Κείμενα και φωτογραφίες από άλλες σελίδες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη Βικιπαίδεια, εκτός αν είσαι εσύ ο δημιουργός τους ή υπάρχει η σχετική άδεια από το δημιουργό τους ώστε να διακινηθούν υπό την άδεια GFDL της Βικιπαίδειας (σχετικά δες εδώ). Σε διαφορετική περίπτωση, σύντομα διαγράφονται. Αν θέλεις, μπορείς να βασιστείς στα στοιχεία που περιέχει το κείμενο που προσέθεσες και να γράψεις κάτι δικό σου. Πρέπει επίσης να παραθέσεις πηγές, οι οποίες να τεκμηριώνουν τη σημαντικότητα, του προσώπου, κάτι που δε φαίνεται να ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ρίξε μια ματιά και εδώ. Καλή συνέχεια.--MARKELLOSΧρόνια πολλά 18:12, 28 Δεκεμβρίου 2007 (UTC)[απάντηση]

Το άρθρο έχει προταθεί για διαγραφή. Για σχόλια σχετικά με αυτό το άρθρο πήγαινε στη σελίδα Βικιπαίδεια:Σελίδες για διαγραφή/Δεκεμβρίου 2007. --tRoUbLe πές το 20:32, 28 Δεκεμβρίου 2007 (UTC)[απάντηση]

Περί πολιτικής και μαγειρικής[επεξεργασία κώδικα]

Αγαπητέ φίλε, με αφορμή τα λεγόμενα στη συζήτηση διαγραφής, επέλεξα να σας απευθυνθώ εδώ για να μην κάνουμε κατάχρηση του εκεί χώρου.

Πρώτα από όλα θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι κανείς μας δεν έχει το παραμικρό προηγούμενο ή την παραμικρή εμπάθεια απέναντι στον εν λόγω εκδοτικό οίκο, τους συγγραφείς, τη θεματολογία ή εσάς εν γένει. Όλοι μας όμως είμαστε (ή αν θέλετε έχουμε γίνει) λίγο επιφυλακτικοί όσων αφορά άρθρα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν διαφημιστικά ή ενέργειες - απόπειρες αυτοπροβολής, ίσως γιατί τα μάτια μας έχουν δει πολλά. Αυτό δεν σημαίνει ότι και το δικό σας άρθρο εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία. Μπορεί ναι, μπορεί και όχι, αυτό θα το αποφασίσει η κοινότητα, μέσω της (δημοκρατικής θέλω να πιστεύω) διαδικασίας προτάσεων άρθρων για διαγραφή. Και με αυτό επιτρέψτε μου να εξηγήσω ότι το γεγονός πως ένα άρθρο έχει προταθεί για διαγραφή (ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να έχει διαγραφεί αμέσως) μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί ως αφορμή για την περαιτέρω βελτίωσή του, της προσαρμογή του βάσει των κανόνων της Βικιπαίδειας και, τελικά, την «σωτηρία» του, όπως προσωπικά το αποκαλώ. Ο χώρος όπου λαμβάνει χώρα η συζήτηση για τη διαγραφή ή μη ενός άρθρου είναι, ή θα πρέπει να είναι, χώρος ανταλλαγής απόψεων και επιχειρημάτων υπέρ η κατά της διατήρησής του και όχι χώρος σχολιασμού ή κριτικής της γενικότερης πολιτικής της ΒΠ και των μελών της. Μέσω αυτής της διαδικασίας και των επιχειρημάτων που προβάλλονται οι συντάκτες των επίμαχων άρθρων έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να προβούν σε διορθώσεις ή προσθήκες επί της ουσίας, άλλωστε αυτός είναι ο σκοπός της επταήμερης διάρκειά της.

Η συμμετοχή στη Βικιπαίδεια είναι ελεύθερη, χωρίς φραγμούς και χωρίς απαιτήσεις ή προϋποθέσεις. Έτσι, σε αντίθεση με άλλα εγκυκλοπαιδικά εγχειρήματα, δεν μπορούμε να έχουμε κάποια ομάδα κριτικής βιβλίων ή συγγραφέων. Στην ερώτησή σας λοιπόν για το ποιος θα κρίνει τη σημαντικότητα ενός εκδοτικού οίκου ή ενός συγγραφέα σας απαντώ ότι θα κριθούν από διάφορους ανθρώπους, διαφορετικών επαγγελματικών, ακαδημαϊκών και κοινωνικών υποστρωμάτων και ενδιαφερόντων, βάσει όμως μιας πολιτικής σημαντικότητας την οποία η ίδια η κοινότητα έχει θεσπίζει και κατά συνέπεια καλείται να εφαρμόσει. Η πολιτική αυτή είναι σαφής και ορισμένη, δύναται όμως να αλλάξει εφόσον έρθει αντιμέτωπη με κάποια περίπτωση για την οποία δεν είχε μεριμνήσει, είτε διευρύνοντας τα όρια εφαρμογής της, είτε θέτοντας επιπλέον προϋποθέσεις, κρίνοντας πάντα το εύρος των αλλαγών κατά περίπτωση και πάντα με τη συμμετοχή της κοινότητας στο σύνολό της.

Σε περιπτώσεις ανάλογες της παρούσης, το κλασσικό λάθος που διαπράττεται είναι η ατομική υποκειμενικότητα αναφορικά με τη σημαντικότητα ενός άρθρου, όπου και αν αυτό αναφέρεται. Για τον καθένα μας η θεματολογία που αποτελεί το πεδίο ενδιαφέροντος του είναι σημαντική. Πάρα πολλοί χρήστες, είτε εγγεγραμμένοι είτε ανώνυμοι, έρχονται και δημιουργούν ένα άρθρο για κάτι που αυτό θεωρούν σημαντικό, το χωριό ή την πόλη του, ένα καλλιτέχνη, μία οργάνωση, και στη συνέχεια εξαφανίζονται. Είναι όμως πράγματι σημαντικό το κάθε τι που ο κάθε ένας θεωρεί σημαντικό για ένα εγκυκλοπαιδικό εγχείρημα? Αυτό είναι που καλούμαστε σαν κοινότητα να αποφασίσουμε και αυτήν την εγκυκλοπαιδικότητα να διαφυλάξουμε. Ο μοναδικός τρόπος διαφύλαξης αυτής της εγκυκλοπαιδικότητας είναι η υποστήριξη των γραφομένων με πηγές και ανεξάρτητες αναφορές τρίτων, όπως αυτό ορίζεται στη επίσημη πολιτική μας (Βικιπαίδεια:Επαληθευσιμότητα). Μόνο έτσι μπορούμε να υποστηρίζουμε ότι το όλο εγχείρημα αποτελεί εγκυκλοπαίδεια και όχι αποθήκη πληροφοριών.

Τελειώνοντας, αυτό που θα ήθελα να σας προτείνω είναι να ακούσετε τις προτάσεις των άλλων χρηστών αλλά και, κυρίως, να κατανοήσετε την πολιτική μας, τόσο την σημαντικότητα όσο και την παράθεση πηγών. Πάνω από όλα όμως θα ήθελα να σας δω να επεξεργάζεστε το άρθρο σε αυτό το διάστημα, έχοντας ως γνώμονα αν θέλετε την πολιτική αυτή. Επίσης θα ήθελα να κάνετε όποιες και όσες αλλαγές απαιτούνται στο άρθρο του Τσελεμεντέ και όχι μόνο, προφανώς οι γνώσεις σας στη συγκεκριμένη θεματολογία είναι πολλές και σίγουρα ευπρόσδεκτες. Αυτή είναι άλλωστε και η ουσία της ΒΠ, μόνο να μην ξεχνάτε να τις υποστηρίζετε με πηγές.

Γράφοντας τα παραπάνω δεν θα ήθελα να θεωρηθεί ότι παίρνω θέση υπέρ ή κατά του άρθρου. Η αλήθεια είναι πως δεν έχω αποφασίσει ακόμα και θα ήθελα να δω τις προσθήκες σας σε αυτό, οπότε και θα τοποθετηθώ στη σχετική σελίδα. Όπως και να έχει, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα, η συνεισφορά σας σε αυτό το εγχείρημα είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη. Φιλικά --Alaniaris 12:42, 31 Δεκεμβρίου 2007 (UTC)[απάντηση]

« Αγαπητέ κύριε» Έκανα τις απαραίτητες αλλαγές στο κείμενο, αναφέροντας απόλυτως πιό σημαντικές προσωπικότητες από αυτές που ανέφερε το κείμενο, παίρνοντας, φυσικά, την άδεια και από τους εκδότες του συγκεκριμένου εκδοτικού οίκου και από τον ίδιο τον κύριο Σαμαρτζή.


Η επαληθευσιμότητα του κειμένου μπορεί να αποδειχτεί με έντυπο υλικό όποια στιγμή το θελήσετε. Αν και πάλι η δημιουργία π.χ. μιας λέσχης ανάγνωσης βιβλίου που δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα "δείχνει" και πάλι ως διαφήμιση, σας παρακαλώ να διαγράψετε το άρθρο.


Το "θάρρος" για τη δημοσίευση και την αναφορά ενός εκδοτικού οίκου μαγειρικής, ή κάποιων συγγραφέων μαγειρικής το πήρα βλέποντας αντίστοιχα άρθρα που άπτονται της μαγειρικής.


Είναι αλήθεια ότι τους κανόνες σας δεν τους διάβασα. Διαβάζοντας όμως δέκα τυχαία λήμματα είναι δυνατόν να διαπιστώσει, ο κάθε αναγνώστης, τα όρια που θέτονται εκ μέρους της ελληνικής βικιπαίδειας.


Στα όρια αυτά κινήθηκα και εγώ, πιστεύοντας ότι δεν εκληφθούν ως διαφημιστική απόπειρα.


Αν φυσικά η βικιπαίδεια είναι προσωπική υπόθεση ορισμένων μόνον χρηστών της, που αξιολογούν τη σπουδαιότητα ενός προσώπου με βάση τον όγκο βιβλίων που έχει εκδόσει, ή αν είναι τηλεοπτικός αστέρας ή οτιδήποτε άλλο, και δεν υπάρχει θέση για μια άλλη άποψη, δεν έχω πρόβλημα, όπως σας είπα και το πρωί να διαγραφεί το άρθρο τελειωτικά. -- Πάντως ευχαριστώ ειλικρινά για τη συνεργασία σας και το βήμα που μου δόθηκε να πω τις απόψεις μου. Η τύχη του άρθρου ανήκει πλέον στη δική σας δικαιοδοσία. Να είστε σίγουροι ότι δεν θα χαλάσουμε τις καρδιές μας πρωτοχρονιάτικα. Ο καθένας έχει τις απόψεις του, είναι σεβαστές και δεκτές, είτε τις αποδεχτούμε είτε όχι. Εύχομαι ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ - ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ!!! Καλή επιτυχία στο έργο της βικιπαίδειας Νίκος Σίνου

Δεν περιμένουμε από σας να αποδείξετε το περιεχόμενο όλου του άρθρου, χρειαζόμαστε όμως όμως την αναφορά κάποιων τρίτων πηγών. Δε χρειάζεται να προσκομίσετε το έντυπο υλικό που έχετε στη διάθεσή σας, χρειάζεται όμως να αναγράψετε ποιό είναι. Για μια προσπάθεια ορισμού του τί θα μπορούσε να γίνει δεκτό ως αξιόπιστη πηγή θα μπορούσατε να κοιτάξετε και στο Βικιπαίδεια:Αξιόπιστες πηγές. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να είναι δύσκολο για ένα νέο χρήστη, αλλά είμαστε όλοι στη διάθεση σας για περαιτέρω βοήθεια εφόσον φυσικά το επιθυμείτε. -Αχρήστης 20:52, 3 Ιανουαρίου 2008 (UTC)[απάντηση]

Απάντηση του Κώστα Σαμαρτζή

Πάτρα, 3 Ιανουαρίου 2008

Αγαπητέ κύριε καλησπέρα.

Ευχαριστώ καταρχάς, για την προθυμία σας να βοηθήσετε εμένα και τους συνεργάτες μου, καθότι, όπως καταλαβαίνετε είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύουμε κείμενά μου στη Βικιπαίδεια.

Επίσης: Ευχαριστώ θερμά το/ους χρήστη/ες – επιμελητή/ες (ή συντάκτη/ες) που επιμελήθηκε/αν το σημερινό μου άρθρο γύρω από την κουζίνα της Ταϊλάνδης καθώς και τα χθεσινά άρθρα μου περί των νηστειών.

(Αντιπαρέρχομαι το ειρωνικό σχόλιο προηγούμενου χρήστη περί «βιβλίων μικρής κυκλοφορίας» ή « μόνον ένας νέος τίτλος», καθότι το επιχείρημά του δεν στηρίζεται σε καμία βάση δεδομένων κυκλοφορίας βιβλίων, π.χ. τη βάση του βιβλιοπωλείου Ελευθερουδάκης που είναι αξιόπιστη πηγή και θα μπορούσε μέσω αυτής να εξακριβώσει εάν ήθελε την σειρά «κατά πωληθέντα αντίτυπα» των βιβλίων που αναφέρονται στο άρθρο μας.)

Δεν σας κρύβω, ότι την ιδέα του συνεργάτη μου κου Νίκου Σίνου να δημοσιεύσουμε λήμμα στη Βικιπαίδεια με τίτλο το όνομά μου, το βρήκα ανούσιο καθότι η δημοσιότητα είναι κάτι που απεχθάνομαι από μικρό παιδί. (Το ίδιο και οι διαφημίσεις. Το ίδιο και η τηλεοπτική προβολή που, εκτός από μία εξαίρεση το 2005 στην ΕΤ1, απέρριψα πολλές φορές.)

Όμως τελικά, δέχθηκα για έναν και μόνο λόγο: Ήθελα να δω εάν αξίζει τον κόπο να ασχοληθώ με την Ελληνική Βικιπαίδεια και να διορθώσω καταρχάς τα λάθος λήμματα περί μαγειρικής, να εμπλουτίσω δε, την εγκυκλοπαίδεια με νέα λήμματα.

Η μέθοδος που ακολούθησα (και ακολουθώ σε παρόμοιες περιπτώσεις) ήταν η εξής: Μελετώντας λήμματα βιογραφιών της Βικιπαίδειας στάθηκα σε αυτό που ήδη έχω πει (άκρως διαφημιστικό) και σκέφτηκα να «τεστάρω» το πόσο αντικειμενικοί άραγε είναι οι συντάκτες της Βικιπαίδειας. Αν διαγράψουν την βιογραφία μου τότε σίγουρα το «μυαλό πάει αλλού».

Όμως: Το βήμα που μου δώσατε ώστε να αναπτύξω τα επιχειρήματά μου, μού άλλαξε τη διάθεση αλλά και την αντίληψη που είχα μέχρι τώρα για τη Βικιπαίδεια.

Θα ήθελα: Να μου επιτρέψετε να σας πω ότι στο χώρο του βιβλίου (όχι μόνον του μαγειρικού), που τον υπηρετώ από τα μικράτα μου, οι «κριτικές», οι «απόψεις», οι «σημαντικότητες» και τα τοιαύτα είναι εκ προοιμίου, «πληρωμένες» ή «ανταποδοτικές» του τύπου: Βγαίνεις στο σταθμό μου, σου εκδίδω το βιβλίο, σε διαφημίζω και στην εφημερίδα μου. Αν πέσει όμως το νούμερό σου στα μηχανάκια της γνωστής εταιρείας τηλεθέασης τότε σε έφαγε η μαρμάγκα.
(Όπως έφαγε τελευταίως την αγαπημένη μου μαγείρισσα…)

Άραγε: Δεν έχετε την περιέργεια γιατί κάθε χρόνο βραβεύονται οι ίδιοι και οι ίδιοι μαγειροσυγγραφείς και λογοτέχνες με διάφορα βραβεία, εξωτερικού – εσωτερικού, κ.λ.π., κ.λ.π.???

Τελικά: Θα πω με άλλα λόγια αυτό που είπα και σε προηγούμενο κείμενο: Εάν είστε με αυτούς, τότε όντως δεν είμαι ο άνθρωπός σας ούτε καν υποψήφιος βικιπαιδιστής.

Δεν είμαι από αυτούς που πληρώνουν αλλά ούτε και πληρώνομαι. Ότι κάνω το κάνω από την αγάπη μου για τη μαγειρική. Για αυτό και εκδόθηκα μονάχος μου, χωρίς νταβατζήδες πάνω από το κεφάλι μου.

Αν αναζητάτε τηλεοπτικούς αστέρες για αρθρογράφους σας, ή την κάθε είδους αρσενική ή θηλυκή κοκότα για να γεμίσετε τις βιογραφίες της Βικιπαίδειας, τότε όχι δεν είμαι ούτε από αυτές ούτε και από τις άλλες.

Και αυτό το αποδεικνύω περίτρανα υπογράφοντας με ονοματεπώνυμο και όχι με ψευδώνυμο. Είμαι εδώ και ελάτε να με κοιτάξετε κατάματα για να δείτε τελικά αυτή την πολυπόθητη (για σας) «Σημαντικότητά μου ή Σπουδαιότητά μου».

Επίσης: Αν τελικά δεχθείτε τη συνεργασία μου, θα ήθελα σε κάθε άρθρο μου να βάζω την υπογραφή μου, δηλαδή το ονοματεπώνυμό μου.

Επίσης: Ποιες θεωρείτε αξιόπιστες πηγές? Διάβασα ένα σωρό βιογραφίες και λήμματα χωρίς πηγές ή/και με λινκ σε πλήρως αναξιόπιστες πηγές.

Οι πηγές που έχω αναφορικά με το έργο μου είναι έντυπες. Μερικές από αυτές τις βρήκα στο διαδίκτυο και έκανα παραπομπή στις σχετικές αναφορές του άρθρου μου. Άραγε αυτές δεν φτάνουν???

Εάν αυτό δε γίνεται, και για να μην κακοκαρδιστούμε, παρακαλώ διαγράψτε όλα τα άρθρα μου και δεν πρόκειται να σας ξαναενοχλήσω.

Είπαμε: Η Δημοκρατία αυτό το καλό έχει, δεχόμαστε όλες τις απόψεις άσχετα αν τελικά τις αποδεχτούμε ή όχι.

Το γεγονός ότι υπερισχύει η άποψη του δυνατότερου (οικονομικά εννοώ), δεν με πτοεί.
Απλά αποχωρώ αλλά με ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ όπως έκανα σε όλη μου τη ζωή.

Ευχαριστώ ειλικρινά για την συμπάθειά σας και την φιλοξενία σας, περιμένω την απάντησή σας

Κωνσταντίνος Σαμαρτζής – Συγγραφέας Βιβλίων Μαγειρικής.

Θα σας απαντήσω ως συντάκτης που επιμελείται τα άρθρα σας, γιατί φυσικά τα κρίνει αξιόλογα. Η ιδιότητά μου στη Βικιπαίδεια και τη ζωή είναι διπλή. Από τη μία είμαι συγγραφέας και εκδότης, από την άλλη ένας από τους πολλούς συντάκτες της Βικιπαίδειας. Το συγγραφικό μου έργο είναι ικανοποιητικό και ο εκδοτικός οίκος αρκετά επιτυχημένος. Θα μπορούσα κάλλιστα να γράψω και για τον εκδοτικό οίκο αλλά και για το συγγραφικό μου έργο. Με εμποδίζει, ωστόσο, μια εσωτερική -προσωπική κυρίως- αλλά και τυπική σύμβαση της ίδιας της εγκυκλοπαίδειας που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε. Υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στη μία και την άλλη ιδιότητα. Αν το συγγραφικό μου έργο ή ο εκδοτικός οίκος γίνουν τόσο σημαντικοί και αξιοπρόσεκτοι, αναμφίβολα κάποιος θα γράψει για αυτά. Όχι όμως εγώ ο ίδιος. Προς το παρόν θα προτιμήσω να επιμελούμαι τα καλά σας άρθρα -έχουν και γεωγραφικό και ανθρωπολογικό ενδιαφέρον- για τη μαγειρική, εφόσον αποφασίσετε τελικά να βοηθήσετε. Με εκτίμηση--ΗΠΣΤΓ 23:14, 3 Ιανουαρίου 2008 (UTC)[απάντηση]


Απάντηση του Κώστα Σαμαρτζή
Αγαπητέ κύριε καλημέρα σας.

Τιμή μου να επιμεληθείτε οποιοδήποτε από τα άρθρα μου.

Θα ήθελα να υπογράφω επωνύμως τα άρθρα μου, γίνεται αυτό??

Εκτός από άρθρα περί μαγειρικής θα ήθελα να επιμεληθώ και μερικά σχετικά άρθρα ήδη δημοσιευμένα. Επίσης: Ευχαριστώ πολύ που ασχοληθήκατε μαζί μου και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

Θα επιθυμούσα, με την πρώτη ευκαιρία να σας συναντήσω αυτοπροσώπως, διότι θα ήθελα να συζητήσω με έναν άνθρωπο των γραμμάτων και γενικά του βιβλίου την έννοια της σημαντικότητας, κ.λ.π., κ.λ.π.

Εγώ προσωπικά, έστω και (με δική μου επιλογή) αουτσάιντερ της μαγειρικής «σκηνής», δεν θα επέτρεπα σε κανέναν να γράψει ο,τιδήποτε για την «βιογραφία» εφόσον δεν ξέρει τη ζωή μου. Το να μου κάνουν κριτική είναι ευπρόσδεκτο και απόλυτα δεοντολογικό.

Επιτρέψατέ μου επίσης να σας απευθύνω το ερώτημα: Θα επιτρέπατε σε κάποιον να γράψει τη βιογραφία σας, την συγγραφική και εκδοτική πορεία σας, χωρίς να μάθει τα πάντα για σας κατόπιν μιας συνέντευξης, λόγου χάριν?

Υπάρχουν και κάποια άλλα πράγματα, που θα ήθελα να επισημάνω σε μια μελλοντική μας κουβέντα: (τα θέτω με ερωτηματικό)

1 Μήπως οι βιογραφίες π.χ. των «σημαντικών» ανθρώπων που καταχωρούν οι θαυμάστριες των Μαριτάκηδων, Βρουβάδων, Γέρτηδων, και όλων των υπολοίπων έχουν μετατρέψει τη Βικιπαίδεια σε παράρτημα των φαν κλαμπ των καλλιτεχνών, ντιζέζ κ.λ.π., κ.λ.π.???

2. Μήπως η ανακάλυψη των σημαντικών προσωπικοτήτων που δημοσιεύτηκε το βιογραφικό τους, έγινε μόνο μετά από το βίαιο θάνατό τους και όχι πριν και έχει μετατρέψει τη Βικιπαίδεια σε μια απέραντη νεκρολογία χωρίς να προσδίδει καμία τιμή στους εκλιπόντες??

Δηλαδή: αν αυτοκτονήσει μια καλλιτέχνης, τότε και μόνον τότε γίνεται σημαντική??? (Το λέω γιατί με τρόμο και θλίψη διάβασα το βιογραφικό της καλής φίλης Ελευθερίας που έφυγε πριν μερικά χρόνια και ξαφνικά έγινε σημαντική προσωπικότητα επειδή μέτρησε χρόνο στην Τιβί ο θάνατός της. Το σχετικό άρθρο πάντως είναι και ελλιπές αλλά και μακάβριο.)

3 Ποιος άλλος εκτός από ένας στενός συγγενής του αείμνηστου Τσελεμεντέ θα μπορούσε να γράψει αξιόπιστο άρθρο για τον μεγάλο αρχιμάγειρο??

Πάντως όχι αυτός (ο αρθρογράφος) που τον ξεφτιλίζει λέγοντας ότι ήταν καθηγητής οικοκυρικών!!!! από τη μία, ή λέγοντας ψευδώς ότι ήταν αρχιμάγειρος στα ανάκτορα, από την άλλη.

Τέλος πάντων, έχω την άποψη ότι: Κακώς, έως κάκιστα θα έλεγα, ορισμένοι από τους αρθρογράφους – συντάκτες της Βικιπαίδειας (οι παρόντες δεν εξαιρούνται, με το συμπάθιο), εμποδίζονται μέσω κάποιας «τυπικής σύμβασης» να γράψουν για τον εαυτό τους ή τη δουλειά τους και μάλιστα ενυπόγραφα.

Ίσα – ίσα είναι λεβεντιά, κατά τη γνώμη μου, να υποστηρίζεις το έργο σου, με αντικειμενικότητα φυσικά και κατόπιν να δέχεσαι την οποιαδήποτε καλόπιστη κριτική.

Υπάρχει περίπτωση να γράψει ένας άσχετος χρήστης για το έργο κάποιου?? Με ποια στοιχεία???? Την τιβί μήπως, τα ριάλιτι?? Τι ακριβώς???

Με αυτά και με αυτά:
Η Βικιπαίδεια εντέλει: Α) Έχει καταχωρημένους μόνον τρεις (από τους εκατοντάδες) εκδοτικούς οίκους !!!! εκ των οποίων ο ένας υπό διαγραφή και ό άλλος για μετάφραση!!!!,

Β) έχει καταχωρημένες τις βιογραφίες των αστέρων των ριάλιτι,

Γ) για τη μαγειρική άστα να πάν, και πάει λέγοντας.

Μιλάμε για εγκυκλοπαίδεια, όχι φαν κλαμπ!!!!

Έλεος. Είστε άνθρωπος των γραμμάτων. Πως θα αποκτήσει αξιοπιστία η Βικιπαίδεια με όλα αυτά τα απίθανα που δημοσιεύει??

Ξέρετε κάτι αγαπητέ μου: Τις άλλες ο ανιψιός μου, πρωτοετής σε ΑΕΙ, πήγε στο παρθενικό του μάθημα στο Πανεπιστήμιο. Το πρώτο που τους είπε ο καθηγητής: «Μακριά από τη Βικιπαίδεια, και την ξένη, αλλά ειδικά την Ελληνική, είναι η πλέον αναξιόπιστη πηγή και μη δω κανέναν να την αναφέρει στις εργασίες που θα σας βάζω κατά καιρούς».

Θέλετε αυτή η νοοτροπία να παγιωθεί????

Προσβλέποντας σε κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί σας

Σας εύχομαι ολόθερμα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

Ειδικά για τη Βικιπαίδεια: Εύχομαι να γίνει πιο αξιόπιστη, με ενυπόγραφα άρθρα, τεκμηριωμένες απόψεις και φυσικά ανοιχτό βήμα για κάθε «αντιφρονούντα»!!!

Τις καλημέρες μου Κωνσταντίνος Σαμαρτζής

Επειδή έγινε αρκετός λόγος για το άρθρο του Τσελεμεντέ, η πληροφορία για τη σχολή μαγειρικής που διήυθυνε είναι παρμένη από την εγκυκλοπαίδεια "Πυρσός", οπότε τα παράπονά σας θα πρέπει να τα απευθύνετε εκεί. Το ότι αυτός έφερε τη μπεσαμέλ (ή "καθιέρωσε"; είναι πιο εντάξει;) τεκμηριώνεται από πηγές που θα προσθέσω αργότερα στο άρθρο. Τώρα για το αν ήταν αρχιμάγειρας στα ανάκτορα, χμ η πληροφορία είναι παρμένη από το διαδίκτυο, όπου επαναλαμβάνεται. Ακόμα και αν είναι λάθος όμως (αν είναι αυτό που λέμε "αστικός μύθος"), δεν βλέπω με ποιο τρόπο εξευτελίζει τον Τσελεμεντέ (μάλλον το αντίθετο θα συμπέραινε κανείς για κάποιον που κατείχε μια τέτοια θέση). Αν ήθελα να γράψω ένα άρθρο που θα εξευτέλιζε το μεγάλο αυτό μάγειρα, θα αναφερόμουν αποκλειστικά στις "άκυρες" πεποιθήσεις του περί καταγωγής της ευρωπαϊκής κουζίνας, στις κατηγορίες περί νοθείας της ελληνικής κουζίνας κλπ. Οπότε ας λείπουν οι χαρακτηρισμοί καλύτερα. Κάποιος κακοπροαίρετος θα μπορούσε να πει ότι και εσείς εξευτελίζετε τη φίλη σας (και μας) Ελευθερία υπονοώντας ότι τη συμπεριλάβαμε λόγω του τρόπου του θανάτου της και όχι του έργου της. Ακόμα και αν η συγκεκριμένη πληροφορία είναι λάθος, είναι μια πρόταση από τις περίπου είκοσι του άρθρου. Βλέπετε το δέντρο λοιπόν και χάνετε το δάσος: ότι δηλαδή κάποιος έκατσε και μάζεψε δέκα πληροφορίες, που απ' όσο ξέρω δεν υπάρχουν αλλού στο ελληνικό διαδίκτυο συγκεντρωμένες, και έγραψε ένα μικρό κομμάτι για τον Τσελεμεντέ. Από αυτή την άποψη η κριτική σας είναι τουλάχιστον υπερβολική.

Δεν μπορείτε να υπογράφετε μέσα στα άρθρα, καθώς κανένα άρθρο δεν είναι αποκλειστική δουλειά ενός και μόνο συντάκτη. Η συνεισφορά καθενός φαίνεται στο ιστορικό κάθε άρθρου. Όλοι οι συντάκτες της Βικιπαίδειας συνεισφέρουμε με αυτό τον τρόπο, χωρίς να περιμένουμε οποιαδήπτοε έμμεση ή άμεση αναγνώριση του κόπου μας. Αυτό που ενδιαφέρει εδώ είναι η συγκέντρωση και διάδοση της γνώσης, όχι τα όποια "ένσημα". Ακόμα, "εγγύηση" για την ποιοτητα ενός άρθρου δεν είναι το όνομα (πραγματικό ή ψεύτικο, λίγο ενδιαφέρει) του συντάκτη, αλλά οι πηγές πάνω στις οποίες στηρίζεται. Υπό αυτή την έννοια, κάποιος τρίτος εφοδιασμένος με αξιόπιστες και πλήρεις πηγές όντως θα έγραφε ένα πιο στέρεο άρθρο από κάποιον συγγενη φερ' ειπείν του Τσελεμεντέ ή του Παπανδρέου κλπ. Η εποχή που οι αυθεντίες έλεγχαν τη ροή και τη διάθεση της πληροφορίας πέρασαν, εξ ου και το μένος του κ.κ. καθηγητού. Επώνυμοι ή ανώνυμοι, οι συντάκτες και αυτής και άλλων εγκυκλοπαιδειών ήδη κάνουν καλύτερη δουλειά από πολλούς κ.κ. καθηγητές και άλλους σπουδαίους, τρανούς και πραγματικούς ή δήθεν ειδήμονες. Σημασία δεν έχει το όνομα του σεφ, σημασία έχει η συνταγή και το κατά πόσον τα υλικά είναι φρέσκα ή μπαγιάτικα, καλοδιαλεγμένα ή ατάκτως ερριμμένα, και το κατά πόσον οι μάγειρες κοιτάνε να φτιάξουν ένα ωραίο φαί και όχι να παραβγούν ποιος έχει το μεγαλύτερο σκούφο. Σας αφήνω με μια φράση που έγινε κάπως της μόδας τελευταία: ο καθένας μπορεί να μαγειρέψει. Εις το επανιδείν - Badseed απάντηση 18:50, 4 Ιανουαρίου 2008 (UTC)[απάντηση]

Αγαπητέ φίλε χρήστη - επιμελητή,


Καταρχάς, σου εύχομαι ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.

Η άκρως επιθετική συμπεριφορά σου απέναντί μου δεν με πτοεί, καθόσον είμαι άνθρωπος με ονοματεπώνυμο και δεν κρύβομαι πίσω από νικ νέιμς.

Τους κανόνες και τις αρχές που υποτίθεται ότι έχετε στη Βικιπαίδεια, έχω αποδείξει περίτρανα ότι τους καταπατείτε εσείς οι ίδιοι ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ.

Αυτό το βλέπεις, σε σχέση με τη μαγειρική πάντα, στο λήμμα π.χ.

1 - Της Βέφας Αλεξιάδου, την οποία τιμώ και σέβομαι. Το λήμμα της βιογραφίας της το έχετε κάνει κόπυ πέιστ από άλλη σελίδα, σίγουρα δεν το ανέβασε η ίδια ή κάποιος δικός της, και αν είχατε διαβάσει το βιογραφικό της στην επίσημη ιστοσελίδα της θα βλέπατε τον ταπεινό τρόπο που η ίδια έχει επιλέξει να αυτοβιογραφηθεί, με αντικειμενικότητα, πράγμα που φυσικά δεν ισχύει στο Δημοσιευμένο από εσάς λήμμα που σίγουρα κάποιος φαν της συγγραφέως ανάρτησε.

2 - Το λήμμα του Τσελεμεντέ, το οποίο στηρίζεται στον Πυρσό.

Άραγε έχετε ποτέ έρθει σε επαφή με κάποιον ή κάποιους από τους συντελεστές του Πυρσού?

Ή μήπως έχετε έρθει σε επαφή με συνεργάτες ή συγγενείς του αείμνηστου Τσελεμεντέ??.....

Όσο για τον εξευρωπαϊσμό της Ελληνικής Κουζίνας από τον Τσελεμεντέ: Το σίγουρο φυσικά είναι ότι δεν έχετε διαβάσει κανέναν από τους Τσελεμεντέδες των εκδόσεων των αρχών του αιώνα – δεν θα γράφατε αυτά που γράφετε – σόρυ ε???

3 - Το λήμμα της φίλης μου, (λέτε να γνωριζόμαστε και να μην το ξέρω?) το έχω συζητήσει με κοινούς μας φίλους, δυστυχώς το Γιώργο δεν τον έχω δει, και το βρήκαμε επιεικώς σκληρό.

Και κάτι άλλο: όταν ένα δένδρο στο δάσος καίγεται η φωτιά εξαπλώνεται σε όλο το δάσος.
Το επιχείρημά σας καταρρέει αγαπητέ μου, δεν επιθυμώ να καώ και εγώ,

Υ.Γ. [Κατόπιν πιο επισταμένης ανάγνωσης των σχολίων σας]

1) Το «εξευτελίζει» (όπως διαπιστώνεται από μια προσεκτική ανάγνωση του κειμένου μου) δεν «κολλάει» στο «αρχιμάγειρος των ανακτόρων» αλλά στα «οικοκυρικά».

Το κοινό περιμένει από εσάς: Να μας πείτε σε ποια σχολή οικοκυρικών ήταν διευθυντής, μήπως στη Χαροκόπειο???? 2 Το διαδίκτυο, στην παρούσα του φάση, αποτελεί κατά γενική ομολογία: ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΠΗΓΗ, εάν αναφέρει ανυπόγραφα κείμενα ή υπογεγραμμένα με ανώνυμα νικ νέιμς.

3 Δεν είναι εξευτελισμός, στο μεταξύ, αυτό που λέτε περί «άκυρων» πεποιθήσεων του Τσελεμεντέ περί καταγωγής της Ελληνικής κουζίνας ή νοθείας.

Αυτό γίνεται κατ’ εξακολούθηση και στις μέρες μας από σχεδόν όλους τους μαγειροσυγγραφείς. Και δεν είναι κακό. Το κυριότερο επίτευγμα του Τσελεμεντέ δεν το αναφέρετε καν.

Επίσης: Το ΠΩΣ το βιβλίο του έγινε γνωστό, πως πέρασε στις ελληνίδες μαγείρισσες και παγιώθηκε η μαγειρική του Τσελεμεντέ, και αυτό μάλλον σας διαφεύγει.

4 Δεν έχω ανάγκη τα ένσημά σας αγαπητή μου, ούτε και τα εύσημά σας.

5 Δυστυχώς και για σας (αλλά και για μένα, δεν το κρύβω), πάντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν αυθεντίες – για να είμαι δίκαιος: ΑΥΘΕΝΤΙΕΣ, ειδικά στο χώρο της μαγειρικής, και μάλιστα με ονοματεπώνυμο.

6 Από τη στιγμή που παρεισέφρησαν στο χώρο «αυθεντίες» που ελέγχουν κρυμμένοι πίσω από ψευδώνυμα τη ροή και τη διάθεση της μαγειρικής πληροφορίας, τη διαστρεβλώνουν και ζητάνε και τα ρέστα, όπως – λυπάμαι ειλικρινά που το λέω – κάνετε εσείς σήμερα, καλά κάνει ο Καθηγητής και έχει τέτοιο μένος έναντι των βικιπαιδιστών παγκοσμίως. 7 Που το κατάλαβα ότι ανήκετε στο γυναικείο φίλο???

Α) Σας πείραξε ο σκούφος που φόρεσα εντελώς τυχαία σε ένα μαγέρικο και μου το «χτυπάτε» με σκοπό να με υποτιμήσετε. Όχι καλή μου, δεν είμαι σεφ, ούτε σκούφους φοράω, ούτε θέλω να κερδίσω τον μεγαλύτερο σκούφο. Αν το επιθυμείτε εσείς σας το εύχομαι ολόψυχα.

Β) Μιλάτε για τη μαγειρική αναφέροντας τη συνταγή και την σημασία της, ή τα υλικά, κ.λ.π., κ.λ.π.., και ότι μαγειρεύετε και σεις και μπράβο σας.

Αυτές οι θηλυκές πεποιθήσεις σας, κοινές στο μεγαλύτερο ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού παγκοσμίως, έκαναν τους άντρες του μεγαλύτερους σεφ στην ιστορία της ανθρωπότητας, - μη μου πείτε ότι σας διαφεύγει και αυτό. Η καταγραφή της μαγειρικής Ιστορίας αγαπητή μου δεν γίνεται με μύθους, μυθιστορήματα, μου τόπαν, τους είπα, το διάβασα στο ίντερνετ, κ.λ.π.

Γίνεται με ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ και με προσεκτική χρονολογική διασταύρωση των λεγομένων ιστοριών από άτομα που έζησαν τη συγκεκριμένη εποχή που μελετούμε, ξεφυλλίζοντας παράλληλα: Εγκυκλοπαίδειες, Βιβλία, Εφημερίδες, Περιοδικά, Λεξικά, ελληνικά και ξένα, μιας και οι μεγάλοι συγγραφείς μας έκαναν εκδόσεις και στο εξωτερικό και αναφέρονται ως πρωτογενείς πηγές από τους σύγχρονους συγγραφείς μαγειρικών.

Αν εννοείται αυτό που λέτε στο τέλος της επιστολής σας, περιμένω μετά τις 15 Γενάρη τηλέφωνό σας, συνάντηση, καφεδάκι και καλή εποικοδομητική συζήτηση.



Τις καλημέρες μου. Κωνσταντίνος Σαμαρτζής

Αξιότιμε κύριε Σαμαρτζή, ο χρήστης Badseed ανήκει στους άρρενες, συνεπώς κάθε σχόλιό σας αναφορικά με τις θυληκές του πεποιθήσεις είναι τουλάχιστον άστοχες. Θα σας παρακαλούσα λοιπόν να μην προβαίνετε σε βεβιασμένους χαρακτηρισμούς και κριτικές οι οποίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν από κάποιους προσβλητικές.

Πέραν τούτου, στην πρώτη μεταξύ μας συζήτηση, σας κάλεσα να διορθώσετε το λήμμα του Τσελεμεντέ, όπου θεωρείτε να πως υπάρχουν ανακρίβειες. Αντ' αυτού επιλέγετε να κάνετε κριτική κατά του εγχειρήματος και των εθελοντών του. Σας πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι κάποιοι από εμάς ίσως να μην έχουμε άλλες πηγές πέρα του διαδικτύου για τη ζωή και το έργο του. Εσείς λοιπόν, που είστε άνθρωπος του χώρου και έχετε σαφώς πληρέστερη εικόνα και γνώση του θέματος, σας παρακαλώ, να επιμεληθείτε του άρθρου όπως του αρμόζει.

Αναφορικά με τη χρήση ψευδωνύμων, η αξία μία πληροφορίας φέρει την ίδια βαρύτητα είτε προέρχεται από επώνυμο είτε από ψευδώνυμο χρήστη, αρκεί η πληροφορία αυτή να μπορεί να επαληθεύεται, με τους τρόπους που ορίζονται βάσει της πολιτικής της ΒΠ.

Με τιμή

Γεώργιος Πάζιος

--Alaniaris 12:48, 5 Ιανουαρίου 2008 (UTC)[απάντηση]

Μερικές σκέψεις και σχόλια[επεξεργασία κώδικα]

Καλημέρα και καλή χρονιά. Παρακολουθώ τα σχόλια σας και θα ήθελα να σας κάνω και εγώ μερικά.

Καταρχήν μία παράκληση. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να δημιουργήσετε έναν ακόμη λογαριασμό. Η χρήση ενός λογαριασμού από δύο συνεισφέροντες καθιστά δυσχερή την παρακολούθηση των συζητήσεων (ποιός λέει τι;) και των συνεισφορών.

Όσον αφορά το λήμμα της κας Αλεξιάδου, αν είναι όντως αντιγραμμένο από άλλη ιστοσελίδα υποδείξτε τη μας για να ελεγχθεί και να διαγραφεί. Όπως ασφαλώς γνωρίζετε λόγω των ιδιοτήτων σας, η παραμονή του κειμένου αυτού συνιστά παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων κάτι που είναι παράνομο. Σε διαφορετική περίπτωση θα σας παρακαλούσα να ανακαλέσετε τον ισχυρισμό σας, γιατί με μια πρώτη ματιά φαίνεται απόλυτος.

Σχετικά με το λήμμα του Τσελεμεντέ. Η βικιπαίδεια βασίζεται σε τρίτες, αξιόπιστες, καταγεγραμμένες πηγές. Λάθη και παραλλλέιψεις στις πηγές είναι λογικό και αναμενόμενο να υπάρξουν,γι αυτό επιχειρείται ει δυνατόν η διαστάρωση τους. Η χρήση προσωπικών μαρτυριών δε συνιστά όπως ασφαλώς αντιλαμβάνεστε τρίτη πηγή, η αξιοπιστία της είναι τρωτή και η καταγραφή της για έλεγχο ήδ ιασταύρωση ανύπαρκτη. Εξάλλου αυτό βαδίζει στα πλαίσια της πρωτότυπης έρευνας, η οποία αποκλείεται ρητά από την θεσπισμένη από τους χρήστες του, πολιτική του εγχειρήματος. Ενδιαφερόμαστε δηλαδή περισσότερο για το τι έγραψαν οι άλλοι για ένα πρόσωπο, αυτό είναι εξάλλου και δείγμα της αξίας του και της σημαντικότητας του για να περιληφθεί στη βικιπαιδεια. Θα σας θέσω και το παράδειγμα του Θ. Βέγγου, ο οποίος δε δίνει συννεντεύξεις, ούτε αναρτά βιογραφικά. Επειδή δηλαδή δεν υπάρχει η δυνατότητα να έρθει κανείς σε επαφή μαζί του δε θα έπρεπε να γραφτεί άρθρο για αυτόν;

Αναφορικά τέλος με το θέμα της φίλη σας, αν αντιλήφθηκα σωστά θεωρείται ότι η τελευταία παράγραφος είναι σκληρή. Το υπόλοιπο κείμενο εγώ τουλάχιστον το βρήκα ικανοποιητικά αντικειμενικό και ουδέτερο. Ο φίλος και αρχικός συντάκτης του επίμαχου κειμένου προσπάθησε να παραθέσει το γεγονός με αντικειμενικό τρόπο και γι αυτό πιστεύω ότι χρησιμοποιήσε αυτόν τον τρόπο παράθεσης με τον οποίο είμαι προσωπικά σύμφωνος. Ένα άρθρο για ένα πρόσωπο, που αγγίζει την αντικειμενική θεώρηση είναι αναμενόμενο για εμένα να φαίνεται σκληρό στους κοντινούς φίλους και εγκωμιαστικό στους εχθρούς. Ουδέτερο όμως για τους υπόλοιπους. Πιστεύω δηλαδή ότι δεν αποτελεί προσβολή στη μνήμη, ούτε όμως και εγκωμιαστικό επικήδειο.

Η συνειφορά σας στο εγχείρημα είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη. Θα πρέπει να γίνει όμως μέσα στα πλαίσια της πολιτικής του εγχειρήματος. Δηλαδή κάθε μας συνεισφορά και διόρθωση να μπορεί να επαληθευτεί από τρίτες αξιόπιστες πηγές.

Και κλείνω με άνα "παράπονο" μιλήσατα για καταπάτηση της πολιτικής από τους ίδιους τους συντάκτες. Αυτό θεωρώ ότι προσβάλλει όλους μας γιατί ακόμη και αν υπήρχαν συντάκτες που το έπρατταν θα βρίσκονταν άλλοι να τους αποκλείσουν από τις ενέργειες τους αυτές. Εξάλλου η πολιτική, όπως ήδη έγραψα θεσπίζεται από τους συντάκτες για να διευκολύνει τη διαεξαγωγή και την αρτιότητα του έργου τους. Θα ήταν λοιπόν άτοπο να θεωρήσει κανείς ότι αυτοί που θέσπισαν μία πολιτική αποκλειστικά και μόνο για αυτούς την παραβαβιάζουν κιόλας. Μιλήσατε μάλιστα για περίτρανη απόδειξη των ισχυρισμών σας αυτών γι αυτό θα σας παρακαλέσω, αν συνεχίζετε να επιμένετε σε αυτούς να είστε πιο συγκεκριμένος την επόμενη φορά.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Καλή σας ημέρα

--MARKELLOSΚαλή χρονιά 11:32, 5 Ιανουαρίου 2008 (UTC)[απάντηση]

Απάντηση του Κώστα Σαμαρτζή

Αγαπητέ Μάρκελλε καλημέρα

Προφανώς έκανα λάθος θεωρώντας το http://hellenica.de/Griechenland/Kouzina/VefaAlexiadou.html άσχετο με τη Βικιπαίδεια.
Μόλις τώρα είδα ότι είναι παράρτημά της, για αυτό και ζητάω συγγνώμη για τον ισχυρισμό της καταπάτησης των κανόνων εκ μέρους των συντακτών σας.

Τώρα: Μην μου πείτε ότι το άρθρο αυτό δεν είναι διαφημιστικό. Δεν διαφωνώ όμως. Συμφωνώ με την προώθηση των βιβλίων μαγειρικής, οποιουδήποτε συγγραφέα.

Ήταν λίγο σκληρό το τελευταίο για τη φίλη μου, ευχαριστώ που το αναγνωριζετε.

Δεν ξέρω πως ανοίγω καινούργιο λογαριασμό. Τώρα ανέλαβα εγώ προσωπικά τον συγκεκριμένο λογαριασμό του συνεργάτη μου και θα απαντώ προσωπικά, να μη γίνεται μπλέξιμο.

Καλή σας ημέρα και καλό Σαββατοκύριακο Κωνσταντίνος Σαμαρτζής

Το site http://hellenica.de/Griechenland/Kouzina/VefaAlexiadou.html δεν αποτελεί παρακλάδι της ΒΠ, αντίθετα είναι ξένο προς εμάς site που χρησιμοποιεί κείμενα μας. --Alaniaris 13:11, 5 Ιανουαρίου 2008 (UTC)[απάντηση]

...και για να συμπληρώσω, τα χρησιμοποιεί γιατί ότι γράφουμε, ο καθένας έχει δικαίωμα να τα αναδημοσιεύσει και να τα εμπορευθεί (αρκεί να πει ότι τα βρήκε στη Βικιπαίδεια ή ακόμη καλύτερα να δείξει και τους συγκεκριμένους συντάκτες).--Focal Point 15:02, 5 Ιανουαρίου 2008 (UTC)[απάντηση]

Γράφοντας στη Βικιπαίδεια[επεξεργασία κώδικα]

Επειδή αφενός έχετε έλθει με φόρα και με άποψη, αλλά έχετε δείξει ότι μπορείτε και να συζητάτε και να πείθεστε μετά από ανταλλαγή και κρίση των απόψεων που ακούσατε, αλλά και αφετέρου επειδή υποψιάζομαι ότι είναι πιθανό να ξεκλέψουμε λίγο χρόνο από αυτόν που δεν αξιοποιείτε στην κουζίνα με κέρδος για όσους συμβουλεύονται τη Βικιπαίδεια, θα ήθελα να προσπαθήσω να σας πείσω για μερικά βασικά ζητήματα όταν γράφουμε στη Βικιπαίδεια.

Η Βικιπαίδεια δεν είναι το μέρος που θα βρει κανείς την αλήθεια... Είναι το μέρος που θα βρει αυτά που παρουσιάζονται δημοσιευμένα ως αλήθεια και μάλιστα παρουσιασμένα με ουδέτερη οπτική γωνία (NPOV). Το τελευταίο είναι ένας από τους πυλώνες της Βικιπαίδειας.

Η Βικιπαίδεια δεν είναι πάντα σωστή.... αλλά τα κείμενα που έχουν κριθεί και γραφεί και ξαναγραφεί από πολλούς είναι συνήθως αρκετά αξιόπιστα.... αλλά αφενός δεν είναι πρωτότυπη έρευνα και αφετέρου παραείναι εύκολη. Για αυτό το λόγο ο καθηγητής φίλος σας λέει αυτά που λέει στους φοιτητές του. Και έχει δίκιο στο ότι δεν είναι αξιόπιστη πηγή (για τους σκοπούς του). Όσοι γράφουμε στη Βικιπαίδεια δε χρησιμοποιούμε ποτέ τη Βικιπαίδεια ως πηγή. Αν μεταφράζουμε τις ξένες, δε λέμε ότι επειδή τα βρήκαμε στην αγγλική είναι σωστά. Λέμε ότι τα αντιγράψαμε από εκεί και είναι τόσο σωστά ή τόσο λάθος όσο και η υπόλοιπη Βικιπαίδεια. Δείτε λίγο εδώ: Βικιπαίδεια:Αποποίηση ευθυνών.

Άλλη μια παράγραφο (την πιο δύσκολη) και τέλος: Αρχίσατε να γράφετε για τον εαυτό σας. Μεγάλο λάθος γιατί είναι υποκειμενικό αλλά και τραυματικό. Για να είναι κανείς ουδέτερος πρέπει να γράφει για θέματα με τα οποία δεν έχει σχέση. Θα πρότεινα να μην γράψετε καν για μαγειρική κατ' αρχήν. Χωρίς καμιά πλάκα, θα πρότεινα να γράψετε μια παράγραφο για ένα-δυο μαγειρικά σκεύη. Π.χ. en:Frying pan (τηγάνι) και το en:Wok (γουόκ). Δεν είναι ειρωνεία, δεν είναι αγγαρεία. Είναι εξοικείωση, κάτι σαν το πλύσιμο που κάνει κανείς στα εργαλεία του πριν μάθει να μαγειρεύει. Μετά πάμε στις σάλτσες και τα φαγητά και μετά στους ανθρώπους. Πρώτα στους πεθαμένους από καιρό (είναι πιο εύκολο, είναι μακρυά μας) και μετά, τελευταία, στους ζωντανούς, τα πιο δύσκολα άρθρα από όλα.

Αυτά από εμένα, καλωσήλθατε. Με εκτίμηση, --Focal Point 15:57, 5 Ιανουαρίου 2008 (UTC)[απάντηση]

Καλησπέρα σας και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ σε όλους.
Προς: Badseed

Πρώτα - πρώτα: Ένα μεγάλο ΣΥΓΓΝΩΜΗ στο χρήστη Badseed για τη λάθος εκτίμησή μου. Δεν θέλω ο άνθρωπος να με παρεξηγήσει.

Προς: focalPoint

Διαβάζοντας τη λέξη “φόρα” χαμογέλασα!!!!

Η λέξη “άποψη” όμως, με έκανε να σκεφτώ πολύ σοβαρά.

Εξοικείωση

Είναι αλήθεια: Δεν έχω εξοικειωθεί με την ιδέα της ανοιχτής εγκυκλοπαίδειας. Για αυτό το λόγο πιθανά να έγραψα ή να είπα κάτι παραπάνω και να μου τα ψάλλατε με τη σειρά σας, και καλά κάνατε. Αυτοπαρουσίαση

Δεν θέλω να μιλήσω και να γράψω για τον εαυτό μου, όπως είπα και πιο πάνω, και ανέλυσα το λόγο, για τον οποίο έκανα την «αυτοπαρουσίασή» μου σε λήμμα.

Από το γεγονός της διαγραφής μου κατάλαβα το εξής: Αν δεν βγαίνεις στην τηλεόραση να μαγειρεύεις δεν πρόκειται να αναφερθείς ποτέ στη βικιπαίδεια.

Δεν είναι καθόλου τραυματική εμπειρία η διαγραφή μου. Η ιστορία μου, η διαδρομή μου, το έργο μου δεν αναιρείται επειδή τη διαγράψατε από λήμμα, όπως πολύ σωστά επισήμανε φίλος χρήστης πιο πάνω.

Είμαι αρκετά μεγάλος και υπομονετικός ώστε να «αντέχω» σε κάθε πρόκληση των καιρών.

Για πολλοστή φορά η ερώτηση

Όμως μπαίνω στον πειρασμό και σας ρωτώ (για πολλοστή φορά) να μου απαντήσετε με το χέρι στην καρδιά: Γιατί αντιλαμβάνεστε ως διαφημιστικό το δικό μου άρθρο και όχι το άλλο άρθρο που αναφέρει σελίδες, κωδικούς, μέγεθος (εκτός των τιμών) των βιβλίων που προωθεί???

Απαντήστε μου καθαρά: ειλικρινά, θα πεισθώ αν στηρίξετε τον ισχυρισμό σας με ένα σοβαρό επιχείρημα όχι όμως του τύπου: Γιατί βγαίνει στην τηλεόραση…

Τι σημαίνει αλήθεια?<br />

Το θέμα της αλήθειας είναι μεγάλη υπόθεση. Γιατί να μην αναφέρει την αλήθεια η Βικιπαίδεια??? Τόσο δύσκολο είναι? (παίρνει συζήτηση το θέμα…)

Επιθυμία μου

Δεν το κρύβω ότι μπορώ να ξεκλέψω χρόνο ώστε να γράψω λήμματα, σχετικά με τη μαγειρική και τη διατροφή, τα σκεύη, κ.λ.π.

Οι βιογραφίες σημαντικών προσώπων

Για τα πρόσωπα: Δεν αισθάνομαι ότι έχω το δικαίωμα να επέμβω στις βιογραφίες τους, είτε ζουν είτε όχι, γιατί δεν θέλω να κάνει - κάποτε- κάποιος - το ίδιο σε μένα, σε οποιοδήποτε κείμενο έντυπης ή όχι, μορφής που με αφορά.

Και μία χάρη

Μία μικρή (ή μεγάλη?) χάρη: Δεν γνωρίζω τα εργαλεία, τις παραπομπές και τα λοιπά που χρειάζονται, ώστε να επιμεληθώ το κείμενό μου.
Ήδη στα 6 λήμματα που ανέβασα, κάποιοι/ος έκαναν /ε τη σωστή επιμέλεια. Και τους/ον ευχαριστώ.

Μην με παρεξηγείτε αν περιμένω από εσάς κάποια επιμέλεια??? Τύπου παραπομπής, κ.λ.π., κ.λ.π. ή/και διατύπωσης.

Και πάλι σας ευχαριστώ και σας εύχομαι το καλύτερο για σας και για τη Βικιπαίδεια.

Κωνσταντίνος Σαμαρτζής


Καλήσπερα.

Νομίζω ότι θα βρείτε ιδιαίτερα ενδιαφέρον το Βικιπαίδεια:Οδηγός για νέους χρήστες. Από το άρθρο για την πολυσηζητημένη μαγείρισσα των τελευταίων ημερών αφαίρεσα μία φράση που θεώρησα ότι όντως θα μπορούσε να θεωρηθεί μη αντικειμενική. Ωστόσο ο χρήστης που ανέβασε το εν λόγω άρθρο είναι πολυγρφότατος και αποκλείω την προσπάθεια διαφήμισης. Για τον αριθμό σελίδων συμφωνώ μαζί σας. Το ότι εντοπίσατε κάτι που δε σας κολλάει με την πολιτική είναι αναμενόμενο. Υπάρχουν 30.000 άρθα και ελάχιστοι ενεργοί συντάκτες, συνεπώς ότι θα ξεφύγουν πράγματα θα ξεφύγουν. Επειδή όμως πρόκειται για συγκεκριμένο άρθρο καλύτερα τα σχόλια σας να γίνουν στη σελίδα συζήτησης του. Εκεί θα το δουν και άλλοι χρήστες που πιθανόν να ενδιαφέρονται για το άρθρο και να συμφωνούν μαζί σας.--MARKELLOSΚαλή χρονιά 20:31, 5 Ιανουαρίου 2008 (UTC)[απάντηση]

Μπορείτε να παραθέσετε σαν πηγές στα άρθρα και τα υπόλοιπα βιβλία με τον τρόπο που έκανα εγώ εδώ. Το δικό σας βιβλίο περιέχει συνταγές νομίζω. Δε νομίζω ότι είναι η πλέον κατάλληλη πηγή για το άρθρο αυτό.

Επίσης υπογράφετε μέσα στο άρθρο παρόλο που έσει γίνει ήδη συζήτηση για αυτό.

Παρόλο που με είχατε σχεδόν πείσει για την καλοπροαίρετη συνεισφορά σας με την κίνηση σας αυτή με απογοητεύσατε. Κατηγορείτε ότι υπάρχουν διαφημίσεις σε άρθρο, επειδή αναφέρονται οι τίτλοι των βιβλίων. Μα και εσείς αυτό κάνατε, παραθέσατε το βιβλίο σας σαν σχόλιο και το όνομα σας σαν επιμελητή του άρθρου. Από τη μία ισχυρίζεστε ότι θέλετε να βετιώσετε τα θέματα σχετικά με τη μαγειρική στο εγχείρημα και από την άλλη προβάλλετε συνεχώς το όνομα σας και τα βιβλία σας. Αυτό πάντως δεν μοιάζει καθόλου ανιδιοτελές ακόμη και για τον πλέον καλοπροαίρετο.

Ελπίζω να με διαψεύσετε και πάλι.--MARKELLOSΚαλή χρονιά 20:56, 5 Ιανουαρίου 2008 (UTC) Καλησπέρα, θα διαβάσω τον οδηγό και ευχαριστώ για τη συμβουλή σας.[απάντηση]

Σε καμία περίπτωση: Δεν επιθυμώ τον χαρακτηρισμό ως διαφημιστικό του άρθρου της κυρίας που εκτιμώ μάλιστα ιδιαίτερα. Ίσα - ίσα: Βρίσκω σκόπιμο να βρίσκεται στη βικιπαίδεια άρθρο σχετικό με τη συγκεκριμένη συγγραφέα.

Η ερώτησή μου είναι η εξής: Γιατί και άλλοι συγγραφείς να μην ανεβάζουν τη βιβλιογραφία τους?? χωρίς φυσικά να την παινεύουν, με αντικειμενικότητα, στοιχεία, όπως και το άρθρο περί ου ο λόγος.

Αυτό βοηθά: Τα παιδιά των σχολών μαγειρικής, ιδιωτικών και μη, να βρίσκουν βιβλιογραφικά στοιχεία που μπορεί να τα ενδιαφέρουν. Το ίδιο χρήσιμο θα είναι και για τους καθηγητές τους ή τους λάτρεις της μαγειρικής.

Έτσι εκτός από τα καλλιτεχνικά που η Βικιπαίδεια έχει τεράστιο όγκο πληροφοριών, το ίδιο και στον αθλητικό τομέα μπορώ να πω, γιατί να μην έχει και για το μαγειρικό χώρο?

Αγαπητέ Μάρκελλε: Δεν δαπανώ το χρόνο μου, χρονιάρες μέρες, χωρίς λόγο. Η διάδοση των πληροφοριών, ειδικά για το βιβλίο, έστω και της μαγειρικής, είναι ένας σημαντικός τομέας.

Το ότι: Το συγκεκριμένο εγχείρημα (δηλαδή την προσέγγιση της Βικιπαίδειας), δεν το έκανε κάποιος άλλος συγγραφέας του χώρου πριν από εμένα, είναι τυχαίο γεγονός.

Το συγκεκριμένο άρθρο δε, υπήρξε αφορμή και στη συνέχεια πλήρως δικαιολογημένη αιτία ώστε να απευθυνθώ και να ζητήσω ακρόαση από τους συντάκτες της. Μακάρι και άλλοι συγγραφείς μαγειρικών να αρθρογραφήσουν στην Βικιπαίδεια.
Υπάρχουν αρκετοί και μάλιστα αξιόλογοι, που δεν βγαίνουν στην τηλεόραση. Γιατί να μην ξέρουμε το έργο τους, το βιβλιογραφικό τουλάχιστον? Αυτό ρώτησε στην πρώτη επιστολή ο συνεργάτης μου, ίσως λίγο άκομψα…

Για την ελληνική Βικιπαίδεια υπάρχουν μόνον δύο ονόματα στο χώρο της μαγειρικής?

Ευχαριστώ για την άμεση και κατατοπιστική απάντηση σας.

Κ. Σαμαρτζής

Υ.Γ. Ξέρετε πόσο χάρηκα για τη διατήρηση του άρθρου του κ. Ανευλαβή, παρότι διαφωνώ ριζικά με τις απόψεις του? Δεν ήξερα πώς να ψηφίσω, ή αν είχα το δικαίωμα να το κάνω, υπέρ της διατήρησης. Έχει συγγραφικό έργο αν μη τι άλλο. Πράγμα που δεν γνώριζα και το έμαθα από τη Βικιπαίδεια. Μπράβο για τη διατήρησή

Υ.Γ. Νο 2: Και φυσικά διαγράψτε το όνομά μου από την επιμέλεια των λημμάτων που ανέβασα, και τις πηγές αν θέλετε, απλά είδα ένα κείμενο σε σκούρο φόντο που έλεγε ότι το άρθρο δεν έχει πηγές, για αυτό το λόγο τις ανέφερα. Προφανώς δεν κατάλαβα τι πηγές εννοείτε???? Να μην αναφέρω τα βιβλία που περιέχουν τις πληροφορίες??? Αν όχι αυτά τότε τι θα αναφέρω σαν πηγή?


Η βικιπαίδεια δε είναι κατάλογος πληροφοριών αν αυτό δεν είναι ξεκάθαρο. Ρίξτε μια ματιά αν έχετε όρεξη και στο Βικιπαίδεια:Σπουδαιότητα και στο Βικιπαίδεια:Αξιοσημείωτες βιογραφίες.Εντελώς φιλικά μήπως δεν βρίσκεσται στο κατάλληλο μέρος; Μήπως δηλαδή υπάρχει κάποιος κατάλληλότερος χώρος στο διαδίκτυο που να μπορούσατε να εκφράσετε καλύτερα τις απόψεις σας; Όπως σας έκανα ήδη αντιληπτό και σας επισήμαναν και άλλοι χρήστες η βικιπαίδεια χρειάζεται συντάκτες, όμως δεν μπορούμε να ταιριάξουμε όλοι παντού.

Και κάτι ακόμη, που αποτελεί προσωπική μου άποψη και το αναφέρω με πάση επίγνωση των όσων λέω και χωρίς να θέλω να προσβάλλω ή να θίξω κανέναν. Εγώ θεωρώ ότι οποισδήποτε συγγραφέας ανεβάζει ο ίδιος βιογραφικό ή κατάλογο με τη δουλειά του στη βικιαπαίδεια αυτοδιαφημίζεται, έστω και έμεσα. --MARKELLOSΚαλή χρονιά 21:21, 5 Ιανουαρίου 2008 (UTC)[απάντηση]

Στο άρθρο Ταϊλανδέζικη κουζίνα προσθέσατε ως πηγή το "Oxford Companion to Food, Εγκυκλοπαίδεια Larousse, Larousse Gastronomique, Gourmet Atlas of Food, Food Encyclopedia ". Παρακαλώ να βάλετε έτος έκδοσης για κάθε έργο και εκδότη. --Focal Point 21:18, 5 Ιανουαρίου 2008 (UTC)[απάντηση]

Βάζω απλά τους τίτλους των βιβλίων στις πηγές γιατί τα στοιχεία είναι ελλιπή. Παρακαλώ συμπληρώστε τα. Η σωστή παράθεση είναι:

Όνομα συγγραφέα, «Τίτλος βιβλίου», Εκδόσεις, έτος, ISBN

--MARKELLOSΚαλή χρονιά 21:41, 5 Ιανουαρίου 2008 (UTC)[απάντηση]


Έχετε δίκιο,
Αντιλαμβάνομαι πλήρως την ελλιπή αναφορά των πηγών, σε σχέση με τον συγγραφέα, εκδότη, έτος, isbn.

Δεν έχω αυτή τη στιγμή τα συγγράμματα μαζί μου, δεν βρίσκομαι στη βάση μου. Όταν τα βιβλία δεν έχουν isbn λόγω παλαιότητας μάλλον δεν θα το αναγράφω, έτσι δεν είναι?

Ευχαριστώ πάντως για τη βοήθειά σας.
Θα διαβάσω πιο επισταμένα τους κανονισμούς της Βικιπαίδειας. Θέλω δουλειά ακόμα.

Κ. Σαμαρτζής

Φίλε μου Nikossinou, όπως έγραψα και στην σελίδα συζήτησης, κάνε μια προσπάθεια ακόμα. Ίσως το σώσουμε. --Μυρμηγκάκι 13:28, 6 Ιανουαρίου 2008 (UTC)[απάντηση]