Συζήτηση Βικιπαίδεια:Εγκυκλοπαιδικότητα (πολιτικοί)/Προσωρινό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Διαφωνώ στο 2ο κριτήριο ,

αυτό δηλαδή

Σημαντικές τοπικές πολιτικές προσωπικότητες που έτυχαν σημαντικής κάλυψης από τον τύπο. Οι Δήμαρχοι είναι πιθανόν να εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία, καθώς είναι μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης και σημαντικοί παράγοντες της διακυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο, εφόσον όμως υπάρχουν καλύπτουν τις απαιτήσεις σπουδαιότητας και επαληθευσιμότητας από αξιόπιστες, ανεξάρτητες δευτερεύουσες πηγές, αλλά και σε συνάρτηση με το έργο που έχουν επιδείξει.

Με αυτή την λογική μόνο τα άρθρα των Δημάρχων Αθηναίων και Πειραιώς θα μπορούν να παραμείνουν. Το αξίωμα του δημάρχου από μόνο του όπως και του Βουλευτή πιστεύω ότι είναι αρκετό για να έχει άρθρο. --✻tony esopi λέγε 15:02, 1 Μαΐου 2008 (UTC)

Χαχα!Το έβαλα για να κρατήσω τους Πατρινούς εκτός!!!!!!!!
Πέρα από την πλάκα όμως, ναι μεν όλοι οι δήμαρχοι Πάτρας, Καλαμάτας, Αλεξανδρούπολης κλπ. είναι σημαντικοί, έχουν κάλυψη και όλο και κάποιο έργο εύκολα αποδείξιμο, δεν ξέρω όμως αν ο δήμαρχος, πχ, Άνω Κάτω Πέρα Ραχούλας είναι μόνο και μόνο επειδή εκλεγεί. Να μην γεμίσουμε δηλαδή με βιογραφικά, ουσιαστικά, όλων των δημάρχων όλης της Ελλάδας, μόνο και μόνο λόγο ιδιότητας. Έπειτα υπάρχει και η λύση τη λίστας - καταλόγου. Αλλά οι Πατρινοί σίγουρα δεν καλύπτονται και πάνε για διαγραφή!!! SMocking.gif --Alaniaris 15:11, 1 Μαΐου 2008 (UTC)
πφφφ...! Πρωτευουσιάνοι και Παλιοελλαδίτες! Ο Πειραιάς είναι μικρότερος από την Θεσσαλονίκη, οπότε μπορούν να παραμείνουν μόνο οι Δήμαρχοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Οπωσδήποτε πάντως οι Δήμαρχοι Πάτρας δεν καλύπτονται... SInnocent.gif --— Geraki ΣΜ 16:58, 1 Μαΐου 2008 (UTC)

Κατά τη γνώμη μου δεν προσφέρει κάτι παραπάνω ως έχει, αφού δεν απέχει πολύ ως οδηγία από τη γενική απαίτηση για επαληθευσιμότητα. --Dada* 17:49, 1 Μαΐου 2008 (UTC)

Διαφωνώ με το δεύτερο κριτήριο. Είμαι υπερ του να μπορούν να υπάρχουν όλοι οι δήμαρχοι Πατρέων, Κάτω Σαμακιάς κ.λπ. Επαληθευσιμότητα μπορεί να υπάρξει απο τις τοπικές εφημερίδες. Επίσης πρέπει να ξεκαθαριστεί τι εστί πολιτικός. Και ο γενικός γραμματέας ενός υπουργείου είναι πολιτικό πρόσωπο.--Diu 18:58, 1 Μαΐου 2008 (UTC)


Τσσσ , γιαυτό θα φτιάξουμε κι εμείς το Μωρέικο. Συμφωνώ με Ντιού , δεν μπορεί να υπάρξει επαληθευσιμότητα από τις "μεγάλες εφημερίδες" πχ εκτός της Αθήνας και Πειραιά αφού οι αθηναϊκές εφημερίδες είναι και οι μόνες πανελλήνιας εμβέλειας άρα και οι μοναδικές για επαλήθευση . Θέλει σκέψη και αλλαγή αυτό. Αν και για τους δημάρχους Πάτρας υπάρχει και βιβλιογραφία δεν έχουμε πρόβλημα , αλλά μεθαύριο μπορεί να βγω κι εγώ δήμαρχος να μην έχω άρθρο ; :)--✻tony esopi λέγε 19:12, 1 Μαΐου 2008 (UTC)


Ελπίζω να μην χρειάζεται να τα πάρουμε πάλι από την αρχή όπως συνήθως, αλλά εδώ δεν συζητάμε για την επαληθευσιμότητα αλλά για την εγκυκλοπαιδικότητα. Το πρόβλημα δεν είναι το πως θα τεκμηριωθεί ότι ο Τάδε ήταν δήμαρχος της Κάτω Σαμακιάς από τότε μέχρι τότε, αλλά το αν υπάρχει λόγος να περιλαμβάνεται σε μια εγκυκλοπαίδεια. — Geraki ΣΜ 19:38, 1 Μαΐου 2008 (UTC)
simantiko istoriko stoixeio gia mia perioxi.--Diu 19:53, 1 Μαΐου 2008 (UTC)
Μια στιγμή να πιάσω μία μάνικα από το Γεράκι να σβήσω τις μικροεστίες! SFriendly.svg Δεν υπάρχει θέμα διάκρισης τοπικών και εθνικών εφημερίδων ή πηγών εν γένει, ΟΛΕΣ είναι δεκτές και θεμιτές. Το θέμα είναι η εγκυκλοπαιδικότητα. ΠΧ. Κάποιοι δήμαρχοι του χωριού μου δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα άλλο πέρα από το γεγονός ότι εξελέγησαν και οι αναφορές στις πηγές είναι για τα πανηγύρια και τα μνημόσυνα στα οποία πήγαν. Γιατί αυτοί να είναι de facto σημαντικοί? Επαληθεύσιμοι είναι σίγουρα, το γράφει το Υπουργείο Εσωτερικών, η ανώτατη των πηγών. Αλλά σημαντικοί ώστε να έχουν δικό τους ξεχωριστό άρθρο? Μία θέση σε ένα κατάλογο ίσως ναι, αλλά άρθρο? Ας λάβουμε υπόψη και τη ματαιοδοξία του Έλληνα γενικότερα. Προσωπικά είμαι αντίθετος με την de facto σημαντικότητα του οποιουδήποτε. Αλλά το δηλώνω ενώπιον όλων σας, αν κατέβει ο Τόνυ για δήμαρχος μεταφέρω τα εκλογικά μου δικαιώματα στην Πάτρα!!!!!!!! --Alaniaris 20:18, 1 Μαΐου 2008 (UTC)
Εγώ πάλι για το θέμα θα έλεγα να συμπεριληφθούν οι "τρέχοντες δήμαρχοι" (οι σημερινοί των μεγάλων πόλεων, όπως Πάτρα, Καλαμάτα, Ηράκλειο κλπ.) και αυτοί που έχουν ιστορική σημασία για έναν τόπο. Παράδειγμα, κάποιος δήμαρχος που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατά την Κατοχή ή κάποιος που ήταν ταυτόχρονα ευεργέτης της χώρας μας. ----Lemur12 να΄στε καλά 22:00, 1 Μαΐου 2008 (UTC)

Δήμαρχοι[επεξεργασία κώδικα]

Αφορμή[επεξεργασία κώδικα]

Λόγω των συζητήσεων, που προέκυψαν τους προηγούμενους μήνες σχετικά με τη εγκυκλοπαιδικότητα των δημάρχων διαφόρων δήμων της Ελλάδας.

Σχετικές συζητήσεις[επεξεργασία κώδικα]

Απόψεις[επεξεργασία κώδικα]

Θεωρώ ότι όλοι οι δήμαρχοι δεν είναι σημαντικοί ώστε να περιληφθούν στη βικιπαίδεια. Αποτελούν μεν σημαντικά πρόσωπα αλλά σε τοπικό επίπεδο. Προφανώς υπάρχουν δήμαρχοι, οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια εγκυκλοπαιδικότητας, όμως δεν πιστεύω ότι είναι λογικό όλοι ανεξαιρέτως οι δήμαρχοι να «δικαιούνται» άρθρο στο εγχείρημα μόνο και μόνο επειδή εξελέγησαν.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 19:08, 3 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)

Κοίτα το να βγεί κάποιος Δήμαρχος δέν είναι και κάτι τοσο σημαντικό που να υπάρχει ανάγκη να γραφθεί το βιογραφικό του στην βικιπαιδία!Η άποψη μου είναι πως ούτε κάν οι υπουργοί πρέπει να γράφονται.Μόνο οι πρόεδροι της δημοκρατίας και οι πρωθυπουργοί.Άλλο τώρα εάν κάποιος έχει κάνει κάτι σημαντικό στην θητεία του ή εάν η όλη πορεία του είναι τέτοια.Δηλαδή αδικείς κάποιον που έχτισε ας πούμε την μισή αθήνα εάν τον βάζεις στα ίδια με κάποιον που βγήκε δήμαρχος στον τελευταίο δήμο "Χ" μόνο και δέν έχει κάνει τίποτα!--Iordanis 777ακούω 11:16, 5 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)

Αυτή είναι πολύ στενή ερμηνεία. Ορισμένοι δήμαρχοι (ακόμα και σε μία μικρή χώρα όπως η Ελλάδα και πόσο μάλλον εκτός αυτής) έχουν εκλεγεί με δεκάδες ή ακόμα και εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους και καλούνται/κλήθηκαν να διευθύνουν πόλεις με ανάλογα μεγάλους πληθυσμούς. Αυτό από μόνο του είναι αρκετά αξιομνημόνευτο. --cubic[*]star 11:26, 5 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)

Εγώ δέν είπα κάτι τέτοιο!Πολοί δήμοι είναι άδειοι για την μισή διάρκεια του έτους ας πούμε (έχουν λίγους δηλ.μόνιμους κατοίκους) και το υπόλοιπο είναι γεμάτοι (επισκέπτες)...και οι δήμοι τους ΄ντρέπεσαι να πετάξεις σκουπιδάκι που λέει ο λόγος!!!Υπάρχουν όμως και δήμοι που δέν σέβονται τους δημότες τους και που έχουν έσοδα απο την καταστροφή τυο ίδιου τους του περιβάλλοντος και της ίδιας τους της ποιότητας ζωής!Είπα απλά πως μέτρο δέν πρέπει να είναι άν έγινε κάποιος δήμαρχος , αλλά άν έκανε κάποιος κάτι σάν δήμαρχος που να αξίζει να τον αναφέρουμε.(Βάζω χώρια τα δύο κορυφαία αξιώματα που απο μόνα τους είναι άξια καταγραφής).--Iordanis 777ακούω 11:36, 5 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)

Υπάρχει κάποιος αντικειμενικός και ουδέτερος τρόπος να κρίνουμε το έργο ενός δημάρχου και βάσει αυτού να αποφασίσουμε αν μπορεί να συμπεριληφθεί στην εγκυκλοπαίδεια; --cubic[*]star 12:08, 5 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)

Η άποψή μου: Δείτε την εδώ, δεν την υποστηρίζω πλέον. Ας παραμείνουν όσα άρθρα θέλετε. Αύριο θα γράψω ένα για τον κηπουρό της πολυκατοικίας. *Αλέξανδρος 16:47, 7 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)

Ενδιαφέρουσα η άποψη του Αλέξανδρου, θα μπορούσαμε να βάλουμε ένα όριο στις 10.000 κατοίκους και από εκεί και κάτω ανάλογα με την κάθε περίπτωση δημάρχου. Αυτό που γράφει πάντως πριν ο Cubic για τον αντικειμενικό τρόπο κρίσης του έργου ενός δημάρχου είναι δυστυχώς πολύ δύσκολο έως αδύνατο να γίνει εδώ μέσα, στις περισσότερες των περιπτώσεων. --Lord Makro 13:17, 5 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)

Ωραία ιδέα.Να μπούν κάποιες σταθερές και για τις εξαιρέσεις το συζητάμε.Όχι όμως να πιάσουμε και να τους έχουμε όλους.Τώρα όσο για το POV ... ελπίζω να τηρηθεί οτι όταν μιλάμε για τοπική αυτοδιοίκηση κοιτάμε πρόσωπα και πορείες και όχι κόματα και ιδεολογίες.--Iordanis 777ακούω 12:25, 5 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)


Προφανώς δεν είναι όλοι οι δήμαρχοι αδιάκριτα σημαντικοί, με την έννοια ότι δεν θεωρείται δεδομένο πως η ιδιότητα του δημάρχου σημαίνει απαραίτητα και σημαντική κάλυψη σημαντική κάλυψη σε αξιόπιστες δευτερογενείς πηγές που είναι ανεξάρτητες από τον ίδιο, τον Δήμο του ή τα τοπικά μέσα. Δεν χρειάζεται να κριθεί εάν ένα δήμαρχος είχε κάνει κάτι σημαντικό (θετικό) στην θητεία του, αλλά το να καταδειχτεί εάν ασχολήθηκε ο κόσμος με τον συγκεκριμένο δήμαρχο πολύ περισσότερο από ότι είναι συνηθισμένο για έναν οποιοδήποτε δήμαρχο. Το έργο του οποιουδήποτε δημάρχου δεν μπορεί να κριθεί αν είναι σημαντικό μόνο από το γεγονός ότι παρουσιάζεται τοπικά και από το περιβάλλον του ως σημαντικό (ενώ μπορεί να είναι απλά το φυσιολογικό έργο ενός δημάρχου). Συνεπώς δεν χρειάζεται οποιοδήποτε άλλο κριτήριο από το γενικό κριτήριο εγκυκλοπαιδικότητας, και προτείνω η διατύπωση να παραμείνει όπως είναι, με την αφαίρεση της φράσης "αλλά και σε συνάρτηση με το έργο που έχουν επιδείξει.", ουσιαστικά να παραμείνουμε στην οδηγία όπως είναι και στην αγγλική: en:WP:POLITICIAN. — Geraki ΣΜ 09:28, 6 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)

Ένσταση για το δεύτερο κριτήριο παρακαλώ.Δημοσιότητα=Εγκυκλοπαιδικότητα?...Ερωτώ!Καλημέρα.--Iordanis 777ακούω 09:54, 6 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)

Όχι ακριβώς αλλά σε μεγάλο βαθμό. Ορθότερα περιγράφεται στην Βικιπαίδεια:Εγκυκλοπαιδικότητα. Τα ειδικά κριτήρια που υπάρχουν αφορούν τομείς όπου θεωρείται δεδομένο ότι υπάρχει αυτό το κριτήριο εγκυκλοπαιδικότητας οπότε δεν χρειάζεται συζήτηση, και όχι για να παρακάμπτεται αυτό το κριτήριο. Δεν υπάρχει λόγος να το εξηγούμε κάθε φορά από την αρχή αλλά πάρε παράδειγμα: Είναι δεδομένο ότι για έναν ηθοποιό που έχει κερδίσει όσκαρ, είναι τεκμηριωμένα σημαντικός και έχουν γραφτεί τόνοι χαρτιού για αυτόν (σημαντική κάλυψη σε ανεξάρτητες πηγές...), ενώ αντίθετα για κάποιον που είχε ένα δεύτερο ρόλο σε μια οποιαδήποτε σειρά αυτό δεν είναι δεδομένο. Το να πούμε ότι θα πρέπει μια εγκυκλοπαίδεια να έχει άρθρα για όλους τους ηθοποιούς (και τους πρώτους και τους δεύτερους) θα ήταν χαζό. Ομοίως για έναν πολιτικό που έχει γίνει πρωθυπουργός ή υπουργός είναι σίγουρο ότι έχουν γραφτεί τόνοι χαρτιού για αυτόν (σημαντική κάλυψη σε ανεξάρτητες πηγές...), ενώ αντίθετα για κάποιον που απλά έγινε δήμαρχος σε μια οποιαδήποτε κωμόπολη αυτό δεν είναι δεδομένο. Το να πούμε ότι θα πρέπει μια εγκυκλοπαίδεια να έχει άρθρα για όλους τους πολιτικούς (και τους πρώτους και τους δεύτερους) θα ήταν εξίσου χαζό. Φυσικά ο άσημος ηθοποιός και ο άσημος δήμαρχος μπορεί να είναι σημαντικοί για άλλο λόγο π.χ. είναι σπουδαίοι ζωγράφοι, αλλά αυτό σημαίνει ότι το άρθρο θα υπάρχει για την περισσότερο σημαντική τους ιδιότητα. — Geraki ΣΜ 18:58, 6 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)Απο ότι καταλαβαίνω από την συζήτηση, δεν πιάνετε να διαγράψετε τα περισσότερα άρθρα πολιτικών να ξεμπερδεύουμε; μην καταναλώνουμε και γεμίζουμε άσκοπα τον σέρβερ με συζητήσεις. Αν το έχετε προσέξει οι χρήστες που γράφουν άρθρα συνεχώς μειώνονται και στο τέλος θα μείνουν όλοι εσείς που οι περισσότεροι δεν έχετε γράψει ποτέ σας άρθρο αλλά ξέρετε όμως να κρίνετε και να βάζετε για διαγραφή των άλλων. Θα συνιστούσα να χαλαρώσετε λίγο κύριοι και να γράψετε επιτέλους κανένα άρθρο και όχι να βάζετε όλα προς διαγραφή γιατί τάχα δεν έχουν εγκυκλοπαιδικότητα , ενώ έχουν τα τεύχη κόμικς περιοδικών με 4-5 και 10 τεύχη κυκλοφορίας!!! --✻tony esopi λέγε 10:02, 6 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)

Αχά, σας φταίει ποιοι συζητούν και όχι τι λένε; Και με το να μειώνεις την συνεισφορά οποιουδήποτε για να πεις ότι λέει κάτι λάθος δεν είναι απόδειξη ότι είναι πράγματι λάθος. Σαφώς η συζήτηση παραπάνω είναι πολύ χαλαρή και μην την χαλάς συνιστώντας περισσότερη χαλάρωση, το ξέρω ότι μπορείς και καλύτερα. Το για ποιο λόγο μειώνονται οι χρήστες είναι περισσότερο πολύπλοκο και δεν έχει σχέση με αυτό που λες, το αντίθετο μάλιστα. Ωστόσο πράγματι δεν χρειάζεται συζήτηση, καλυπτόμαστε και από την Βικιπαίδεια:Εγκυκλοπαιδικότητα (άνθρωποι) αφού αναφέρει τι είναι αποδεκτό για πολιτικούς, δεν χρειάζεται να τα γράψουμε σε ξεχωριστή σελίδα. Ξεμπερδέψαμε, ευχαριστούμε που σταμάτησες την άσκοπη συζήτηση. — Geraki ΣΜ 18:58, 6 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)
  • Συμφωνώ με τον Αλέξανδρο ότι θα πρέπει να καθοριστούν συγκεκριμένα κριτήρια, κατ' αρχάς οι Δήμαρχοι πόλεων που είναι πρωτεύουσες κρατών (Η Βικι δεν είναι μόνο ελληνική υπόθεση), πρωτεύουσες νομών ή περιφερειών/επαρχιών και από εκεί και πέρα ένα συγκεκριμένο πληθυσμιακό όριο (επιχειρήματα του τύπου μόνιμοι και μή κάτοικοι μου φαίνεται λίγο περίεργο...) που θα ισχύει για όλες τις περιπτώσεις. Αν και εφόσον αλλάξει ο χάρτης των δήμων της χώρας τότε πιστεύω ότι όλοι οι δήμαρχοι των νέων δήμων θα πρέπει να μπαίνουν γιατί τότε θα έχουν μήνει λίγοι και μεγάλοι δήμοι.--Adolapts 12:35, 6 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)
  • Symbol opinion vote.svg Σχόλιο: Τέλος πρέπει να τονίσω ότι συμφωνώ με τα λεγόμενα του Τόνι ότι πολλοί απλώς κάθονται και κριτικάρουν, διορθώνουν ή απλώς διαγράφου άρθρα, γιατί έτσι τους κάθισε με αποτέλεσμα να απομακρύνουν πολλούς χρήστες και να απογοητεύουν όσους νέους θέλουν να μπούν (ειλικρινά, ο λόγος που από πέρισι τον Ιούνιο συνεισφέρω σε τόσο μικρό βαθμό εν σχέσει με παλαιότερα είναι ακριβώς η πρακτική αυτή πολλών "φωστήρων", την οποία κανείς από τους διαχειριστές δεν φρόντισε να τιθασεύσει, και όπως πάνε τα πράγματα στο τέλος θα μείνουν μόνο 10 χρήστες που θα κριτικάρουν ξανά και ξανά τα ίδια.--Adolapts 12:35, 6 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)

Επειδή από τη σημερινή διατύπωση της προτεινόμενης οδηγίας βλέπω μια γενικότητα στη διατύπωση, θα ήθελα να αρχίσουμε από την αρχή και να προτείνω ως κριτήρια εγκυκλοπαιδικότητας:

  1. . Αρχηγοί χωρών (Βασιλείς, Πρωθυπουργοί, Γενικ. Γραμματείς π.χ. στη ΕΣΣΔ)
  2. . Υπουργοί χωρών
  3. . Βουλευτές χωρών

Μπορούμε να συμφωνήσουμε σαφώς και αμετάκλητα ότι όλοι αυτοί μπορούν να γίνουν δεκτοί; Και μετά προχωράμε στα υπόλοιπα. --Focal Point 20:01, 6 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)

Γενικότατα τα κριτήρια που υπάρχουν στην Βικιπαίδεια:Εγκυκλοπαιδικότητα (άνθρωποι). Για παράδειγμα: Μείζονες πολιτικές μορφές σε τοπικό επίπεδο, που έχουν καλυφθεί αρκετά από δημοσιεύματα του τύπου. Σαν να λέμε όλοι οι δήμαρχοι, καθώς τουλάχιστον στην Πάτρα, απο σχεδόν ιδρύσεως του δήμου δεν υπάρχει εφημερίδα που να μην ασχολείτο καθημερινώς με το τι έκανε και τι είπε ο εκάστοτε δήμαρχος. Προσωπικά είμαι της άποψης να υπάρχουν άρθρα για όλους τους δημάρχος έστω και αν ειναι πάρα πολλοί (μην μου κάνετε τους υπολογισμούς, μπορώ και εγώ) ή έστω των δήμων που είναι παράλληλα πρωτεύουσες των νομών.

Επίσης πρέπει να σκεφτούμε και τον Καποδίστρια 2 που θα αλλάξει τελείως τα πράγματα αφού η θέση του δημάρχου 8α αναβαθμιστεί καθώς θα μεγαλώσει η επικράτειά του. Δεν έχω να πώ τπτ άλλο. --Diu 22:12, 6 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)