Συζήτηση:Τουρκική Οργάνωση Αντίστασης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Επιχείρηση Κύπρος Αυτό το λήμμα βρίσκεται στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Κύπρος», μιας συνεργατικής προσπάθειας για την βελτίωση της κάλυψης της Κύπρου από την Βικιπαίδεια.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα.
;;; Αυτό το λήμμα ακόμη δεν έχει αποτιμηθεί κατά την κλίμακα ποιότητας.

Σημανση Ουδετερότητας[επεξεργασία κώδικα]

Το λημμα παρουσιάζει ως ανθελληνική και με αρνητικά χρώματα την ΤΜΤ, ενω ηταν πανω κατω το αντίστοιχο της ΕΟΚΑ. Δεν δίνει την σκοπιά της. Κλασσική δαιμονοποίηση του άλλου, στηριζόμενη σε χαμηλής ποιότητας παραπομπες, Τζερόνυμο-opinion is free but facts are sacred (συζήτηση) 09:02, 30 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)

Όχι μωρέ, καλά παιδιά ήταν, με τον καλό λόγο πάντα στσ χείλη και το φιλικό χτύπημα στην πλάτη. --94.66.59.102 09:19, 30 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)

  • «στηριζόμενη σε χαμηλής ποιότητας παραπομπες»: ποιες ακριβώς είναι αυτές; Ο Λάμπρου, ο Τζερμιάς, ο Παντελής ή μήπως ο Άντερσον; --Pavlos1988 (συζήτηση) 16:48, 30 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)

Πού ακριβώς βρίσκεται το κείμενο που προστέθηκε στην παραπομπή Τζερόνυμο, εκτός και αν ξέχασα τα Αγγλικά μου--Kalogeropoulos (συζήτηση) 21:21, 21 Απριλίου 2018 (UTC)


Υπάρχει παραπομπή σε βιβλίο Kalogeropoulos, η ίδια παραπομπή υπάρχει στην αγγλικη ΒΠ en:https://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_Resistance_Organisation Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 21:30, 21 Απριλίου 2018 (UTC)

Ρώτησα επακριβώς πού βρίσκεται το κείμενο που πρόσθεσες στην παραπομπή που παραπέμπεις. Το έψαξα και δεν το βρήκα--Kalogeropoulos (συζήτηση) 21:32, 21 Απριλίου 2018 (UTC)
Εχεις δηλαδή το βιβλίο; εγω το αντέγραψα απο την αγγλική ΒΠ. Ωστόσο δεν το πολυέλεγξα γιατί το έχω ξαναβρεί σε άλλες πηγες (Σώτος Κτωρής) Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 21:34, 21 Απριλίου 2018 (UTC)
Δεν ξέρω τι λέει η αγγλική ΒΠ. Ξέρω ότι ψάχνοντας κανά δυό σελίδες πριν από τη σελίδα που με στέλνει η παραπομπή, βρήκα μια παράγραφο μιλάει μόνον για το «σύνδρομο της Κρήτης» και αυτό κάνει το προστιθέμενο κείμενο ανακριβές.--Kalogeropoulos (συζήτηση) 21:38, 21 Απριλίου 2018 (UTC)
Ισως για αυτό να παραπέμπει σε δυο σελίδες μετά. Οκ, άλλαξα το λεκτικό, αλλά το γεγονός ότι εφυγαν οι τουρκοι από , πελλοπόνησο, Ιωάννινα, μακεδονία, θεσαλλία. Το τελευταίο σκηνικό ήταν στην Κρήτη. Θα ψάξω τα αρχεία μου. Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 21:46, 21 Απριλίου 2018 (UTC)


Πρόσθεσα την παραπομπή προς Κιζιλγκιουρέκ (καθηγητής Παν. Κυπρου). Δεν εκτοπίστηκαν ολοι οι τουρκοι με την ανταλλαγή πληθυσμών, με την ανταλλαγή εκτοπίστηκαν και οι τελευταίοι τουρκοι. Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 22:06, 21 Απριλίου 2018 (UTC)

Η παραπομπή που προσέθεσες, πέρα του ότι έχει γίνει λάθος στη σελίδα (βλ. εδώ, δεν προσθέτει τίποτα παραπάνω από ότι και η Ισατσένκο, η οποία εξάλλου την αναπαράγει. Αυτό είναι ένας ισχυρισμός του Κιζιλγιουρέκ, ο οποίος μάλιστα μεταφέρεται σχεδόν αυτούσιος χωρίς ουδεμία επιφύλαξη.

Επιπλέον, γράφει ο Κιζιλγιουρέκ: «Crete’s attempts to unify with Greece and, finally, the realization of this dream of union in 1912 had resulted in the deportation of the Muslim population of the island and its emigration to Turkey. A few years later (1922)...».

Δεν χρειάζεται να ψάξει κανείς πολύ για να καταλάβει πως εδώ ο Κιζιλγιουρέκ συγχέει τα γεγονότα του 1912/13 και του 1923, καθώς ως γνωστόν deportations, δηλαδή μαζικοί εκτοπισμοί ή απελάσεις το διάστημα στο οποίο τους τοποθετεί δεν συνέβησαν στην περίπτωση της Κρήτης, καθώς δεν μπορούν να θεωρηθούν ως τέτοιοι η σταδιακή αποχώρηση Τουρκοκρητικών εξαιτίας των κρητικών επαναστάσεων και της δημιουργίας της Κρητικής Πολιτείας ούτε και το μεσοδιάστημα από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα μέχρι την αναγκαστική Ανταλλαγή πληθυσμών του 1923 όπου δεν είχε γίνει κάποια αξιοσημείωτη αποχώρηση Τουρκοκρητικών. Επιπλέον, όταν ο Κιζιλγιουρέκ τοποθετεί την ολοκληρωτική (;) αποχώρηση των Τουρκοκρητικών και την εγκατάστασή τους στην Τουρκία πριν τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1919-1922 είναι ολοφάνερο ότι κάνει λάθος. Pavlos1988 (συζήτηση) 23:12, 21 Απριλίου 2018 (UTC)

@Pavlos1988: "In Crete, the Muslim population dropped from 73,000 in 1881 to 27,850 in 1911. Some fled to avoid war, others to escape persecution by bands or civilians or simply such humiliation as having to serve in armies under Christian officers" (Mark Mazower, The Balkans, Λονδίνο: Phoenιx Press, ²2001, σελ. 105, ISBN 1-84212-463-3). ——Chalk19 (συζήτηση) 06:34, 22 Απριλίου 2018 (UTC)
Όπως τα λέει ο Chalk19 είναι, καθώς τυχαίνει να έχω το συγκεκριμένο βιβλίο στην κατοχή μου με ακριβώς αυτό το κείμενο... --Fleur de lys (or).svg Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 06:51, 22 Απριλίου 2018 (UTC)


Ο Παύλος τα λέει απόλυτα σωστά, αλλά κι εσείς δεν λέτε κάτι διαφορετικό ουσιαστικά. Οι Τούρκοι έφυγαν ήσυχα από την Κρήτη επειδή άλλαξαν τα κόζια. Χάσανε το αφεντιλίκι και λογικό ήταν να νιώθουν άβολα.--2A02:587:803D:1100:F984:8223:2CEE:1DFF 07:16, 22 Απριλίου 2018 (UTC)

Τα άρθρα σε peer reviewed journals τα βλέπουν πολλά μάτια. Σωστά τα λέει ο καθηγητής. Δεν "συγχίστηκε". Ο ΡωσσοΤούρκικος πόλεμος του 1877-8 οδήγησε σε εκατομμυρια πρόσφυγες. Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 03:45, 22 Απριλίου 2018 (UTC)

@Chalk19: και @Glorious 93:, μπορείτε να μου εξηγήσετε που ισχυρίζομαι κάτι διαφορετικό από τον Μαζάουερ από τη στιγμή που και εγώ αναφέρομαι στα ίδια γεγονότα (τις τοπικές επαναστάσεις και την ίδρυση της Κρητικής Πολιτείας);

@Pavlos1988: Δεν θα ερμηνεύσω το τι σημαίνει η "σταδιακή αποχώρηση" των Τουρκοκρητικών ή ποια μπορεί να ήταν η πρόσληψή της από άλλους μεταγενέστερα, εν προκειμένω από τους Τουρκοκύπριους ή κάποιους από αυτούς. Το μόνο δεδομένο -σύμφωνα και με τα υπόλοιπα που αναφέρει ο Μαζάουερ (όπως πχ. η αναχώρηση των Τούρκων από τη Θεσσαλία, μετά την προσάρτησή της στην Ελλάδα), είναι ότι όλες αυτές οι πολυποίκιλες (στη μορφή και στις συνθήκες που πραγματοποιήθηκαν κάθε φορά, που έφτασαν τελικά μέχρι και την εξόντωση) διαδικασίες πληθυσμιακών μεταβολών, σχετίζονταν με το Ανατολικό ζήτημα, δηλ. την διαδικασία κατάρρευσης/διάλυσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 19ο αιώνα τουλάχιστον. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και -ιδίως την πιο βίαιη εκδοχή των "μεταβολών" μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Α'Π.Π.- διαμορφώνονται τόσοι οι κινήσεις ("εθελοντικές" ή μη), όσο και οι αντιλήψεις -σωστές ή λάθος- διαφόρων πληθυσμιακών ομάδων για τη "θέση" ή την "τύχη" τους. ——Chalk19 (συζήτηση) 13:41, 22 Απριλίου 2018 (UTC)


@Τζερόνυμο: όταν τοποθετεί την τελική(;) αποχώρηση των Τούρκων από την Κρήτη πριν τη Μικρασιατική Εκστρατεία, τότε πολύ απλά στην καλύτερη τα μπερδεύει. Pavlos1988 (συζήτηση) 13:00, 22 Απριλίου 2018 (UTC)

Μάλιστα, οι βικιπαιδιστές να τσεκάρουμε peer reviewed articles και να τα απορρίπτουμε, παρότι τα όσα γράφουν συνάδουν και με όσα γράψαν πολλοί άλλοι. Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 16:06, 22 Απριλίου 2018 (UTC)


Ούτε και εγώ έχω διάθεση να ασχοληθώ περαιτέρω με τους Τουρκοκρητικούς σε ένα λήμμα που αφορά την ΤΜΤ, απλά και μόνο γιατί ένας συγκεκριμένος χρήστης πραγματοποιεί διασπαστικές επεξεργασίες ανοίγοντας ένα σωρό παράπλευρα μέτωπα όπως π.χ. στη συζήτηση για τη σφαγή της Τόχνης, αναγκάζοντάς με να σπαταλάω ώρες για να αποδείξω τα αυτονόητα. --Pavlos1988 (συζήτηση) 13:54, 22 Απριλίου 2018 (UTC)

Προσωπική επίθεση η πιο πάνω. Τα αυτονοητα εξηγώ εγώ σε ανθρώπους που απλα δεν θέλουν να δουν την αλήθεια. Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 16:06, 22 Απριλίου 2018 (UTC)

Το έχω ξαναγράψει πως ο χαρακτηρισμός των συνεισφορών ενός χρήστη δεν αποτελεί επίθεση στον ίδιο. Και εγώ ο ίδιος μπορώ να αναφερθώ σε δικές μου παλιότερες συνεισφορές με πολύ χειρότερους χαρακτηρισμούς. Και στην τελική, αν κάποιος θέλει, μπορώ να σπαταλήσω μερικές μέρες και αντί να ασχολούμαι με το πως να εμπλουτίσω και να τεκμηριώσω λήμματα, να ψάχνω παραδείγματα αυτών των επεξεργασιών που θεωρώ διασπαστικές.

Δεν γίνεται κάθε φορά που προκύπτει συντακτική διαφορά σε λήμμα που εμπλέκεται και ο Τζερόνυμο να αναγκάζομαι να απαντώ σε ένα σωρό μέτωπα που ξεπετάγονται, όπως π.χ. εδώ που για να γράψω κάτι «αρεστό» στον ίδιο σχετικά με την ΤΜΤ πρέπει να ασχοληθώ i) με την Ελληνική Επανάσταση και την εδαφική επέκταση του ελληνικού κράτους, ii) με το Κρητικό Ζήτημα και τις κρητικές επαναστάσεις του 19ου αιώνα και iii) με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, ενώ πρέπει ταυτόχρονα i) να διορθώσω τη λανθασμένη σελίδα στην παραπομπή που ο ίδιος έφερε από το βιβλίο του Κιζιλγιουρέκ, ii) να ελέγξω τι γράφει ο συγγραφέας και πως αυτά μεταφέρονται από τον Τζερόνυμο, iii) να προσπαθήσω να εμπλουτίσω το λήμμα κοκ.

Σχεδόν πάντα, όποτε υπάρχει συντακτική διαφορά σε ένα λήμμα ανάμεσα στον Τζερόνυμο και σε άλλους χρήστες (συμπεριλαμβανομένου και εμού), αυτό οδηγείται σε κλείδωμα. Κατ' εμέ αυτό δεν είναι τυχαίο. Pavlos1988 (συζήτηση) 19:21, 22 Απριλίου 2018 (UTC)

Τα λήμματα με τα οποία έχω καταπιαστεί, τα έχω εμπλουτίσει. Σε πολλούς δεν αρέσει ο εμπλουτισμός αυτός, κατανοητόν. Στο λήμμα προσθέτω τι γράφουν οι πηγές, σχεδόν επί λέξει, και αλλοιώνεται το κείμενο αργότερα από μελλοντικές επεξεργασίες. Δεν θέλω να γράψεις κάτι αρεστό σε μένα, θέλω να γράφει το λήμμα αυτά που παραπέμπουν οι πηγές. Και οι πηγές γράφουν οτι το κρητικό συνδρομο προήλθε πριν απο την ανταλλαγή πληθυσμών. Ενδεχομένως δεν τα γράφανε αυτά τα σχολικά βιβλία, εγώ δεν τα θυμάμαι πάντως. Τα λένε όμως καθηγήτες πανεπιστημίου, τί να κάνουμε; Για το τελευταίο συνωμοσιολογικό, ουδέν σχόλιο. Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 19:27, 22 Απριλίου 2018 (UTC)

Πρώτα από όλα, περιμένω από τον Δεκέμβριο να μου εξηγήσετε ποιες συνεισφορές μου θεωρείτε ως στηριζόμενες «...σε χαμηλής ποιότητας παραπομπες». Δεύτερον, θα ήθελα να μου εξηγήσετε που αναφέρουν ο Κιζιλγιουρέκ ή η Ισατσένκο αυτά που γράφετε περί κατάκτησης εδαφών από την Ελλάδα και εκδιωξης των μουσουλμάνων των εδαφών που κατακτήθηκαν.

Το κλείδωμα των λημμάτων δεν είναι σενάριο συνωμοσίας αλλά η πραγματικότητα. Αν τυχόν δεν θυμάστε, παρακάτω παραθέτω και μερικά πρόχειρα παραδείγματα, όπως λ.χ. το μητρώο λήμματος της ΕΟΚΑ Β΄, το μητρώο του λήμματος της σφαγής της Τόχνης και το μητρώο του λήμματος του Μανώλη Μπικάκη.

Πάνε αρκετά χρόνια από τότε που τέλειωσα το σχολείο, οπότε δεν θυμάμαι τι έγραφαν τα σχολικά εγχειρίδια της εποχής μου, ούτε ξέρω τι γράφουν τα σημερινά. Από την άλλη έχοντας ζήσει ένα διάστημα στην Κύπρο και παρακολουθώντας διάφορα σάιτ και μπλογκ στο διαδίκτυο ξέρω πολύ καλά τι υποστηρίζει η τάση των «εκάμαμεν τζιαι 'μεις πολλά». --Pavlos1988 (συζήτηση) 19:47, 22 Απριλίου 2018 (UTC)

Χαμηλής ποιότητας παραπομπές είναι το βιβλίο του Λάμπρου το οποίο δεν βρήκα κάποια αξιολόγηση (review) στο google scholar. Επιπλέον, αν κατάλαβα καλά, δεν είναι καν Ιστορικός ο συγγραφέας. Η φράση από τον Ισατσένκο είναι από την αγγλική ΒΠ. Η φράση που έγραψα περιγράφει το τι είπε ο Κιζιλγκιουρέκ. Αν σε ενοχλεί μια λέξη, αλλαξε την λέξη, μην αλλοιώνεις το νόημα όσων γράφονται. Εγώ θέλω να γραφτεί τι λέει ο Κιζιλγκιουρεκ (περίληψη) για να ξέρει ο αναγνωστης της ΒΠ που εδραζόταν ο φόβος των ΤΚ. Το αν ήταν λογικός, προπαγάνδα, δίκαιος, άδικος, ας το κρίνει ο αναγνώστης, αλλά εμείς πρέπει να αναπαράγουμε τι λενε οι αξιοπιστες πηγές. Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 20:05, 22 Απριλίου 2018 (UTC)


ΕΠίσης, σταμάτα τις ΠΕ, (δεν είμαι καμιάς τάσης- ουτε της εκακαμεν πολλά, ουτε οτι εν εκάμαμεν τίποτε. Όμως η αλήθεια και των δυο πλευρών πρέπει να λέγεται) Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 20:09, 22 Απριλίου 2018 (UTC)

Για τον Λάμπρου διαφωνώ, έχει αποσπάσει καλές κριτικές και είναι κατ΄εμέ πολύ πιο αξιόπιστος από π.χ. τον Δρουσιώτη που δημοσίευε λίστα με «θύματα της ΕΟΚΑ» στην οποία συμπεριλάμβανε και νεκρούς της οργάνωσης.

Δεν ισχυρίστηκα πως ανήκετε κάπου: αναφέρομαι γενικόλογα. Επίσης δεν κάνω κάποια προσωπική επίθεση. Από την άλλη, το νόημα το αλλάζατε ο ίδιος στα παραδείγματα που έχω αναφέρει παραπάνω. Pavlos1988 (συζήτηση) 20:21, 22 Απριλίου 2018 (UTC)

Ο Δρουσιώτης είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος-ερευνητής και ασχολείται με την περίοδο συστηματικά. Ο Λάμπρου είναι ηλεκτρολόγος αν θυμάμαι καλά. Βλέπω σε αρκετά βιβλία να γίνονται αναφορές στον Δρουσιώτη (πχ Ρίχτερ, Ιστορία της Κύπρου, Θρασυβούλου, ο εθνικισμός στους εκ). Εσύ με ποια κριτήρια αξιολογείς τους συγγραφείς; Αφήσατε υπονοούμενο, είναι σαφές, όμως ας το αφήσουμε. . Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 20:30, 22 Απριλίου 2018 (UTC)

Καλή ανάγνωση σε κάθε ενδιαφερόμενο σχετικά με τον Λάμπρου.

Κρίνω τον Δρουσιώτη και τον κάθε Δρουσιώτη με βάση τις πηγές του και αυτά που γράφουν ο ίδιος και οι υπόλοιποι συγγραφείς που ασχολούνται με τα ίδια θέματα. Για τις διασπαστικές συνεισφορές σας στα λήμματα που ανέφερα θα σχολιάσετε κάτι ή προσπαθείτε να ξεφύγετε εκ νέου ανοίγοντας πάλι νέο θέμα;

Επίσης δεν αφήνω κανένα υπονοούμενο. Από την άλλη δεν έχω κρύψει ποτέ πως πιστεύω ότι οι πολιτικές/ιδεολογικές σας απόψεις επηρεάζουν τις συνεισφορές σας στη ΒΠ. Αν αυτό λογίζεται ως προσωπική επίθεση τότε πολύ απλά δεν πρόκειται να το ξαναθίξω. --Pavlos1988 (συζήτηση) 20:57, 22 Απριλίου 2018 (UTC)

Οι πηγές του Δρουσιώτη, επίσης, είναι εξαιρετικές, πρωτογενείς και δευτερογενείς; Ο Λάμπρου, τι πηγές έχει; Ωστόσο ο κάθε συγγραφέας κρίνεται κυρίως από τα citations στο έργο του. Όσο για τις διασπαστικές σας συνεισφορές, σκοπό έχουν να ρίξουν σκοτάδι. Δεν κρύβω οτι πιστεύω ότι οι πολιτικές/ιδεολογικές σας απόψεις επηρεάζουν τις συνεισφορές σας στην ΒΠ. Αν αυτό λογίζεται ως προσωπική επίθεση τότε πολύ απλά δεν πρόκειται να το ξαναθίξω. Εχω δει πολλές φορές το μοτιβο: κρυβουμε τι κάναμε εμείς- ριχνουμε όλο το φταίξιμο στους άλλους - κατηγορούμε όσους λένε ότι φταίμε και εμείς. Είναι στην ανθρώπινη φύση. Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 05:11, 23 Απριλίου 2018 (UTC)

Σήμανση ουδετερότητας2[επεξεργασία κώδικα]

Ο Χρήστης:Pavlos1988 προχώρησε σε σήμανση ουδετερότητας του λήμματος. Τον καλώ να αιτιολογήσει την σημανση του:

  • εξηγώντας ποια άποψη δεν εκφραζεται στο λήμμα για την το κρητικό σύνδρομο. Αν υπάρχει άλλη άποψη από εγκυρες πηγές, θα μπορούμε να το λύσουμε εύκολα το θέμα γράφοντας: Ο Κιζιλγκιουρέκ ισχυρίζεται το τάδε πράγμα, ο Δείνα ισχυρίζεται το δείνα πράγμα.
  • Εξηγώντας γιατί είναι "δυσανάλογη παρουσίαση" οι 3 προτάσεις για το κρητικό ζήτημα, που ήταν η βάση της προπαγάνδας της ΤΜΤ. Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 05:17, 23 Απριλίου 2018 (UTC)
Πριν ζητήσεις οποιαδήποτε εξήγηση για το «δυσανάλογη», εγώ θα το χαρακτήριζα ιστοριογραφικά περιττή, θα πρέπει να εξηγήσεις με ποια ιστοριογραφική λογική τεκμηριώνεις ζητήματα σχεδιασμού και δράσης μιας οργάνωσης με γεγονότα που συνέβησαν σε διαφορετικό χωροχρονικό πλαίσιο και κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Αν προχωρήσει κανείς με τέτοια λογική τεκμηρίωσης, να πάμε και πίσω στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης, στις σφαγές των Οθωμανών κατά των ελληνικών πληθυσμών και άλλα τινά της ιστορίας. Νομίζω ότι μπερδεύεις την προπαγάνδα της τουρκικής διπλωματίας με την ξερή non pov παρουσίαση γεγονότων--Kalogeropoulos (συζήτηση) 06:57, 23 Απριλίου 2018 (UTC)
α)Από που προκύπτει αυτή η ιεραρχία στην αναζήτηση εξηγήσεων; β)Εγώ προτείνω να ζητά ο καθένας εξηγήσεις για ότι θέλει, και να δίνει εξηγήσεις για οτι του ζητούνε. γ)Δεν είμαι εγώ που κάνω την συσχέτιση της γέννησης των τουρκοκυπριακών τρομοκρατικών/εθνικιστικών οργανώσεων με το σύνδρομο της κρήτης, αλλά οι ιστορικοί (Κιζιλγκιουρέκ/Κτωρης/Isachenko) Αλλωστε, μια πρόταση έγραφε το λήμμα, το οποίο ηταν από την σελ της αγγλικής ΒΠ. Και εκεί πέσαν θύματα της τουρκικής προπαγάνδας; Σίγουρα, αν αναζητάς αιτίες μπορείς να πηγαίνεις πισω πισω πισω και θα καταλήξεις στο bing bang.Σε διάφορα λήμματα, όταν εξηγώ την θέση των ελληνοκυπρίων για Ένωση, γράφω οτι εδράζεται στην ιστορία από την εποχη των Αχαιων που ήρθαν στην Κύπρο (Την σύνδεση δεν την κάνω εγώ). Προσπαθώ πάντα να παρουσιάσω όσο καλύτερα το επιχείρημα της κάθε πλευράς. Πάντως εξ αντικειμένου, αν ζεις στην Ελλάδα, είναι πιο ευκολο να είσαι θυμα της ελληνικής προπαγάνδας. Αν δεν θες να είσαι θύμα της ελληνικής ή τουρκικής προπαγανδας, βρες αξιοπιστες ανεξάρτητες πηγές. Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 07:42, 23 Απριλίου 2018 (UTC)
Δεν μου απάντησες. Νομίζω ότι υπεκφεύγεις με αγγλική ΒΠ και τα διάφορα περί ευάλωτου. Πηγές θέλεις; ΟΚ θα τις έχεις--Kalogeropoulos (συζήτηση) 18:40, 23 Απριλίου 2018 (UTC)
Πως ακριβώς υπεκφεύγω; Σου απάντησα ότι τις ιστοριογραφικές λογικές τις δημιουργούν οι Ακαδημαϊκοί (ή άλλες αξ. 2γενεις πηγες), όχι εμείς. Στο συγκεκριμένο θέμα, υπήρχε η σύνδεση με παραπομπή στην αγγλική ΒΠ, την οποία και αμφισβήτησες, γιατί μερικές σελίδες ΠΡΙΝ δεν διαβασες αυτό που έψαχνες! Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 18:48, 23 Απριλίου 2018 (UTC)
ΥΓ-Φυσικά, ο,τι προσθέσεις με αξιόπιστες πηγές, φυσικά και είναι ευπρόσδεκτο. Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 18:57, 23 Απριλίου 2018 (UTC)
Υ.Γ. Η λογική της αναστροφής δεν είναι αποδεκτή. Εσύ δεν γνώριζες πού βρίσκεται το κείμενο, χρειάστηκε να το ψάξω και να στο υποδείξω και πού βρίσκεται. Ξαναδιάβασε αυτά που μου απάντησες πιο πάνω--Kalogeropoulos (συζήτηση) 19:10, 23 Απριλίου 2018 (UTC)

Εγκλημα στην μπανιέρα.[επεξεργασία κώδικα]

Χρήστης:Legion, διαβάζω ότι τοποθετείς το έγκλημα στην μπανιέρα, στην ενότητα των εγκλημάτων της ΤΜΤ. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα λές παρακάτω, η ΤΜΤ απλώς αλλαξε την θέση των πτωμάτων, δεν διέπραξε το έγκλημα. Επίσης παραπέμπεις σε ένα βιβλίο, ωστόσο είναι άρθρο- υπάρχει το cite journal για αυτά τα πράγματα, για να μην γίνεται σύγχιση. Εκεί πάντως, σχολιάζει την φωτογραφία περισσότερο- και πως χρησιμοποιείται για παραποίηση της ιστορίας. όχι το ίδιο το έγκλημα, το οποίο πάντως δεν αποδίδει στην ΤΜΤ: However, a closer examination on how this iconic image was produced can reinforce the view that all documentary photography is constructed to some degree. In 2007, the editor-in-chief of the Turkish Cypriot newspaper Africa, Sener Levent, wrote three short articles in the Greek Cypriot newspaper Politis about the events that took place at the house of Dr Ilhan (Levent 2007)Apart from leaving open the possibility that the killers of the family might not have been Greek Cypriots after all, the third and final article features the well-known photograph (image 1) and reveals how it was produced. An ex-commander of the Turkish Resistance Organization (TMT) who was present at the scene of the crime admitted that the first photographs were taken by TMT and are very different from the image that eventually became famous. He claims that in the first photographs only the face of the smaller child is visible and that TMT altered the position of the bodies to make the photographs more ‘effective’ (Levent 2007). Furthermore, several photographs and videos were shot at the scene days after the actual event. Apparently, the bodies were not removed immediately, so that international reporters had the chance to document and broadcast the event. Θα σε παρακαλούσα να αλλάξεις το λεκτικό και να διορθώσεις την παραπομπή, αν δεν εχεις χρόνο, το κάνω εγώ.(υποψιάζομαι όμως πως δεν θες). Επίσης, το να αποδίδεται η δολοφονία στην ΤΜΤ, το έχω συναντήσει σε διαφορους ιστότόπους, όχι όμως κάπου αξιόπιστα. Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 06:46, 23 Απριλίου 2018 (UTC)

Κανένα πρόβλημα. Legion (συζήτηση) 13:36, 23 Απριλίου 2018 (UTC) Κακώς βγάζεις συμπεράσματα όμως που δεν υποδεικνύουν τουλάχιστον δόλο.Legion (συζήτηση) 13:53, 23 Απριλίου 2018 (UTC)

Legion, δεν έχω καμιά όρεξη να βγάζω συμπεράσματα. Θέλω απλά να γράφουμε στην ΒΠ ακριβώς ότι γράφουν οι πηγές. Εν τω μεταξυ, νομίζω πρέπει να το ξαναδείς τις πρώτες δυο προτάσεις της ενότητας εγκλήματα, γιατί δεν βγάζουν πολύ νόημα. Σίγουρα κιολας θα πρέπει να προστεθεί και μάλιστα πρώτο-πρώτο, η δολοφονία των Καβάζογλου-Μισιαούλη. Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 13:59, 23 Απριλίου 2018 (UTC)


Αφού θέλετε «να γράφουμε στην ΒΠ ακριβώς ότι γράφουν οι πηγές» θα ήθελα να μου εξηγήσετε που αναφέρουν ο Κιζιλγιουρέκ ή η Ισατσένκο αυτά που γράφετε περί κατάκτησης εδαφών από την Ελλάδα και εκδίωξης των μουσουλμάνων των εδαφών που κατακτήθηκαν.--Pavlos1988 (συζήτηση) 19:55, 23 Απριλίου 2018 (UTC)
Ναι, ξέχασα οτι συμφωνα με την πολιτικά ορθή γραμμή οι ελληνες πάντα απελευθερώνουν. Πιάστηκες από μια λέξη, η οποία δεν είναι σιγουρα η καλύτερη μετάφραση, αλλά δεν ειναι και ολότελα λάθος, για να δομήσεις ενα επιχειρημα που το γυροφέρνεις πέρα δώθε... Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 20:00, 23 Απριλίου 2018 (UTC)

Εντάξει δεν πρόκειται να ασχοληθώ και τρίτο συνεχόμενο βράδυ με αυτό το θέμα. Πάω καμιά βόλτα και τα λέμε από αύριο. Pavlos1988 (συζήτηση) 20:18, 23 Απριλίου 2018 (UTC)

Ναι μπορεί να μπεί παραπομπή.Legion (συζήτηση) 16:46, 23 Απριλίου 2018 (UTC)

Γιατί αφαιρείς τα όσα γράφει ο Κιζιλγκιουρέκ Pavlos1988;[επεξεργασία κώδικα]

Γιατί κάνεις αυτη την επεξεργασία; [1] Αν έχεις άλλη εξήγηση, θες να προσθέσεις κάτι άλλο που ισχυρίστηκε καποιος ακαδημαικός, ή ιστορικός κτλ, γράψε το πάρακάτω. Μην αλλοιώνεις όμως όσα είπε ο Κιζιλγκιουρεκ. Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 20:09, 23 Απριλίου 2018 (UTC)

Γιατί εκκινεις διορθοπόλεμο Pavlos1988;[επεξεργασία κώδικα]

Ο Κιζιλγκιουρέκ είναι πολύ ξεκάθαρος σε αυτό που λέει. Γιατί του αλλάζεις περιεχόμενο; Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 19:40, 25 Απριλίου 2018 (UTC)

Σύνθεση και παραποίηση λόγου του Κιζιλγκιουρέκ[επεξεργασία κώδικα]

Μπορώ να σε ρωτήσω αγαπητέ Χρήστης:Kalogeropoulos γιατι μετάφρασες τα όσα είπε ο Κιζιλγκιουρέκ: The Turkish Cypriot nationalism mainly developed in reaction to the Greek Cypriot national desire for union with Greece. In the desire of the Greek Cypriots to unify with Greece, the Turkish Cypriot community saw a danger to its own existence. This perception of threat is partly related to the historical experience of the dissolution of the Ottoman Empire in a period of national movements, which ended up in creating independent nation states. The experiences of the Muslim population in the Balkans, where national struggles caused atrocities and deportation, were the main points of reference in the construction of Turkish Cypriot nationalism. Particularly, the example of Crete was to become among the Turkish Cypriots what can be called a ‘‘Crete syndrome’’. Crete’s attempts to unify with Greece and, finally, the realization of this dream of union in 1912 had resulted in the deportation of the Muslim population of the island and its emigration to Turkey. A few years later (1922), the expedition of the Greek army to Asia Minor increased the fears of uprooting among the Turkish Cypriots σε Συγκεκριμένα, στους κόλπους της τουρκοκυπριακής μειονότητας κυριαρχούσε από δεκαετίες ο φόβος πως μια ενδεχόμενη ένωση θα τους οδηγούσε σε αναγκαστική αποχώρηση από την Κύπρο και όχι στην μετάφραση που είχα κάνει εγώ; Γιατί παραποιείτε τα λόγια του Κιζιλγκιουρέκ και αφήνετε να εννοηθεί ότι η ανταλλαγή πληθυσμών οδήγησε τους Τκ να φοβούνται την ένωση; Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια ή όχι, αλλά δεν λεει αυτό ο Κιζιλγκιουρέκ.... Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 20:04, 25 Απριλίου 2018 (UTC)

Αφού υπάρχει αυτή διαφωνία, ίσως να πρέπει να γράψω "σύμφωνα με τον Κιζιλγκιουρέκ...το τάδε", να γράψετε και εσείς τι έχετε βρεί σε εγκυρες πηγές, και να μην αλλοιώνουμε τα οσα είπε ο καθένας. Η συνδεση σε ενιαίας πρότασης του κρητικού συνδρόμου με τις βιαιες μετακινήσεις που παραπέμπει το άρθρο της Εφσυν, αποτελεί τον ορισμό της ΣΥΝΘΕΣΗΣ. Ουτε καν η λέξη τουρκοκύπριοι δεν χρησιμοποιείτε στο αρθρο της ΕφΣυν. Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 20:06, 25 Απριλίου 2018 (UTC)

Δεν έχω μεταφράσει τίποτα. Ωστόσο παρατηρώ ότι με τις τυφλές αναστροφές επαναφέρεις διαρκώς λάθη επιμέλειας--Kalogeropoulos (συζήτηση) 20:26, 25 Απριλίου 2018 (UTC)
Δες την ουσία του προβληματος. Στην έκδοση που επαναφέρεις, υπάρχει μια πρόταση που αποτελείτε από 4 δευτερεύουσες προτάσεις, με 3 παραπομπές, η οποίες συνθέτουν μια ολοκληρωμένη πρόταση η οποία νοηματοδοτεί κάτι (οτι οι τκ φοβόντουσαν την ανταλλαγή πληθυσμών) το οποίο δεν ισχυρίζεται καμία από τις 3 αυτές παραπομπες! Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 20:31, 25 Απριλίου 2018 (UTC)

Έχω μπερδευτεί. Η συγκεκριμένη μετάφραση (Συγκεκριμένα, στους κόλπους της τουρκοκυπριακής μειονότητας κυριαρχούσε από δεκαετίες ο φόβος πως μια ενδεχόμενη ένωση θα τους οδηγούσε σε αναγκαστική αποχώρηση από την Κύπρο) μια χαρά αποδίδει το νόημα των λεγομένων του. Δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα.--Diu (συζήτηση) 20:41, 25 Απριλίου 2018 (UTC)

Diu, φοβόντουσαν πως με την Ένωση, θα πάθαιναν ότι έπαθαν και οι τουρκοι σε περιοχές που πέρασαν στην κυριαρχια της ελλάδας ή αλλων εθνοκρατων της Βαλκανικής. Δεν φοβόντουσαν την ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε αργότερα, όπως λέει το λήμμα αλλά δεν λέει ο Κιζιλγκιουρεκ ή κάποια αλλη παραπομπή της συγκεκριμένης πρότασης Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 20:48, 25 Απριλίου 2018 (UTC)

Η αναγκαστική αποχώρηση δεν σημαίνει ανταλλαγή πληθυσμών. Άλλωστε αναφέρεται ως resulted in the deportation of the Muslim population of the island. Θα πάω μια μικρή ααλλαγη, αν και και μια χαρά αποδίδει το νόημα της παραπομπής.--Diu (συζήτηση) 22:14, 25 Απριλίου 2018 (UTC)

Diu, εννοείται οτι δεν σημαινει ανταλλαγή πληθυσμών, αυτό είναι που λέω. Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 22:16, 25 Απριλίου 2018 (UTC)

Ναι κατάλαβα τι λες. Αντίστοιχα σου λέω ότι η επίμαχη διατύπωση αποδίδει επακριβώς το νόημα της πηγής (δηλαδή ότι οι Τούρκοι φοβόντουσαν ότι πιθανή Ένωση θα είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση τους από το νησί για λόγους που σχετίζονται με ανάλογες εμπειρίες). Για να είμαι ειλικρινής ακόμα δεν έχω καταλάβει που βρίσκεται η ένστασή σου.--Diu (συζήτηση) 22:27, 25 Απριλίου 2018 (UTC)
Diu, είναι απλό. Συμφωνώ οτι οι τκ φοβοντουσαν την ενωση κυπρου ελλάδας. Διαφωνώ στο οτι χρήστες λένε πως φοβόντουσαν εξ αιτίας της ανταλλαγής πληθυσμών. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Κιζιλγκιιουρέκ, φοβόντουσαν λόγω του ότι "national struggles caused atrocities and deportation, were the main points of reference in the construction of Turkish Cypriot nationalism" και για χαρακτηριστικό παράδειγμα είχαν την Κρήτη (Particularly, the example of Crete was to become among the Turkish Cypriots what can be called a ‘‘Crete syndrome’’) Δηλαδή ο φόβος τους απεδίδετο όχι στην ανταλλαγή πληθυσμων, αλλά στις βιαιότητες εναντίον τους. Και δεν αφορά μονο την κρήτη, αλλά σε όλη την πρωην οθωμανική αυτοκρατορία, τα ίδια γίνονταν. Η κρήτη ήταν μόνο παράδειγμα. Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 22:52, 25 Απριλίου 2018 (UTC)

Χρήστης:Τζερόνυμο αρα αν αντιλαμβάνομαι καλά με την παρούσα διατύπωση δεν διαφωνείς αφού δεν αναφέρεται κάτι περί ανταλλαγής πληθυσμών.--Diu (συζήτηση) 22:59, 25 Απριλίου 2018 (UTC)

Ναι Diu, σωστά, διότι ξανα-άλλαξα την διατύπωση που υπήρχε και αφαίρεσα την προταση σιδηρόδρομο με 3 παραπομπές (Σημείωση: διαφωνούσα με αυτή την πρόταση: ''Αυτή η ανησυχία αναφέρεται ως «κρητικό σύνδρομο»[11], λαμβάνοντας υπόψη την περίπτωση των Τουρκοκρητικών, οι οποίοι λίγα χρόνια μετά την ένωση της Κρήτης με το ελληνικό κράτος[12] αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους ως συνέπεια της ελληνοτουρκικής ανταλλαγής πληθυσμών[13] και ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχαν υποστεί σημαντική πληθυσμιακή μείωση εξαιτίας των ταραχών που προκλήθηκαν από τς συνεχόμενες κρητικές επαναστάσεις Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 23:03, 25 Απριλίου 2018 (UTC)

Α μάλιστα. Τώρα το αντιλήφθηκα.--Diu (συζήτηση) 23:07, 25 Απριλίου 2018 (UTC)

Επίσης, η πρόταση Αυτή η ανησυχία αναφέρεται ως «κρητικό σύνδρομο»[11], λαμβάνοντας υπόψη την περίπτωση των Τουρκοκρητικών, οι οποίοι λίγα χρόνια μετά την ένωση της Κρήτης με το ελληνικό κράτος[12] αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους ως συνέπεια της ελληνοτουρκικής ανταλλαγής πληθυσμών[13] και ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχαν υποστεί σημαντική πληθυσμιακή μείωση εξαιτίας των ταραχών που προκλήθηκαν από τς συνεχόμενες κρητικές επαναστάσεις, συντακτικά είναι λάθος. Αυτό το συντακτικο λάθος προέκυψε εξ αιτίας της συνθεσης που έπρεπε να γίνει, δεν είναι τυχαίο. Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 20:51, 25 Απριλίου 2018 (UTC)

Αυτός είναι[επεξεργασία κώδικα]

Νιαζί Κιζίλγιουρεκ (Niyazi Kizilyürek)

Ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ (Niyazi Kizilyürek) γεννήθηκε στο μεικτό χωριό Ποταμιά της Λευκωσίας. Η οικογένειά του προσφυγοποιήθηκε στη διάρκεια των δικοινοτικών συγκρούσεων του 1963-64 και μετακινήθηκε στο τουρκοκυπριακό γκέτο της Λουρουτζίνας. Σπούδασε Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης στη Γερμανία και εκπόνησε διατριβή σχετικά με το κυπριακό πρόβλημα και τις διεθνείς σχέσεις. Εκλέχτηκε λέκτορας στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου το 1995, όπου εργάζεται ως αναπληρωτής καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος μέχρι σήμερα. Το 1997 βραβεύτηκε για την προσφορά του στην προσέγγιση μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, αλλά και μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, με το Βραβείο Αμπντί Ιπεκτσί. Το 2006 βραβεύτηκε από το γαλλικό κράτος με τη διάκριση Ιππότης του Ακαδημαϊκού Φοίνικα για την επιστημονική του προσφορά και τον αγώνα του για την ειρήνη στην Κύπρο. Είναι καθηγητής Τουρκικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων στην ελληνική και την τουρκική γλώσσα, καθώς και πολλών ακαδημαϊκών άρθρων σε διάφορα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντά του είναι η Νεότερη Ιστορία της Τουρκίας, το κυπριακό πρόβλημα και ο εθνικισμός. Εκτός της τουρκικής, μιλάει και γράφει την ελληνική, την αγγλική, τη γαλλική και τη γερμανική γλώσσα.

πως σχετίζεται με το λήμμα...[επεξεργασία κώδικα]

η προσθήκη[2] αυτή; Απλά να πούμε ότι οι τουρκοι ήταν κακοί; ή αυτή [3]; Απλά να πούμε πως οι τουρκοι ήταν κακοί; να βάλουμε μήπως και την σφαγή στην Τριπολιτσά; Το ερώτημα ήταν πως διαμορφώθηκε η εθνική συνείδηση της εθνικιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης και δυο ερευνητές το απαντήσαν με τον ίδιο τρόπο. Τώρα φαίνεται, πως οι επεξεργασίες του Χρήστης:Kalogeropoulos θέλουν να καταστρέψουν το λήμμα για "να αποδείξουν ενα σημείο". Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 21:53, 25 Απριλίου 2018 (UTC)

Μια χαρά σχετίζονται, όπως και τα τουρκοκρητικά, που και αυτά έχουν παρελθόν και δεν αιτιολογούν "σύνδρομα", παρά μόνον προπαγάνδα--Kalogeropoulos (συζήτηση) 21:57, 25 Απριλίου 2018 (UTC)
Το αν ειναι προπαγάνδα ή όχι, θα το κρίνουν οι ακαδημαϊκοί, την άποψη των οποίων έχουμε ευθυνη να μεταφέρουμε εδω. Είναι πάντως αρκετά εντυπωσιακό να αμφισβητείς 2 ακαδημαϊκούς καθηγητές αλλά όκ, ο καθένας δικαιούται να πιστευει ότι θέλει. Οσο για την συσχέτιση των όσων πρόσθεσες.... δεν νομίζω οτι σχετίζονται, την συσχέτιση την οποία έφερα μετάφρασασμενη, την έκανε ένας ακαδημαϊκός (φυσικά το αμφισβήτησες γιατί σε άλλο σημείο του βιβλίου δεν εγραφε αυτό που δηλωνε ότι έγραφε αλλού). Εχω την εντύπωση ότι νομίζεις οτι κανω τκ προπαγάνδα, ενώ απλά μεταφέρω μη σεσημασμένα για POV λημματα απο την αγγλική ΒΠ. Ωστόσο, για το ελληνικό κοινό, αυτά φαίνονται "αισχρή προπαγάνδα". Το έχω ξαναζήσει. Τέλωσπάντων, δεν έχω πρόβλημα να γράψεις 1 GB ποσο κακοί ήταν οι τουρκοι, αν αφήσεις να λέγεται η άποψη του Κιζιλγκιουρεκ χωρίς να αλλοιώνεται ή να αλλαζει νόημα. Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 22:12, 25 Απριλίου 2018 (UTC)


Kalogeropoulos οι συγκεκριμένες προσθήκες είναι, αν όχι άσχετες, τουλάχιστον ευρύτερες του εξεταζόμενου ζητήματος και θα ήταν λάθος να παραμείνουν αφού το λήμμα θα επεκταθεί σε κυπριακή ιστορία ή ιστορία σφαγών στην Κύπρο χωρίς λόγο. Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη φράση (Βέβαια, στην πραγματικότητα η τουρκική επιθετικότητα στην Κύπρο κατά την οθωμανική περίοδο είχε ήδη κοστίσει περίπου 16.000 ζωές[13] στη σφαγή της Λευκωσίας[14] και αρκετών εκατοντάδων κατά τη σφαγή της 9ης Ιουλίου[15] γεγονός που διαμόρφωσε και την ανάλογη ιστορική μνήμη σε μεταγενέστερες αντιπαραθέσεις των δύο κοινοτήτων. ) ναι μεν τεκμηριώνεται ως προς τα γεγονότα (αριθμός σφαγών, σφαγή Λευκωσίας, σφαγή 9ης Ιουλίου) αλλά δεν είμαι σίγουρος (και θα ήθελαν μια διευκρίνιση) αν τεκμηριώνεται από τις υπάρχουσες πηγές το τελικό συμπέρασμα ότι δηλαδή τα γεγονότα αυτά διαμόρφωσαν και την ανάλογη ιστορική μνήμη σε μεταγενέστερες αντιπαραθέσεις των δύο κοινοτήτων".--Diu (συζήτηση) 22:36, 25 Απριλίου 2018 (UTC)

Θέλεις τεκμηρίωση, θα την έχεις. Α και δεν νομίζω να ξεκίνησα οποιαδήποτε διεύρυνση, αλλά αφού ο έτερος χρήστης επιθυμεί διεύρυνση, θα πρέπει να τα πούμε όλα πώς θα γίνει δηλαδή; --Kalogeropoulos (συζήτηση) 22:38, 25 Απριλίου 2018 (UTC)
Ο "έτερος χρήστης" δεν επιθυμεί οποιανδήποτε διεύρυνση, μόνο να μην αλλοιώνονται τα λόγια του Κιζιλγκιουρέκ. (όπως επιχείρήσαν έτεροι χρήστες να κάνουν αποδίδοντας το συνδρομο της κρήτης στην ανταλλαγή πληθυσμών και όχι στις βιαιότητες που έγιναν πιο πριν κάτι που δεν είπε ο Κ. βγάζοντας τον είτε συγχισμένο είτε προπαγανδιστή....). Από μια πρόταση ξεκίνησε η όλη ιστορία, την οποία είχα μεταφράσει και προσπαθήσαν να σβήσουν. Οσο για την τεκμηρίωση, θα παρακαλούσα να προστίθενται και τα quotes των βιβλίων που βρίσκονται απο το google search. Ότι δεν έχει σχέση με το αρθρο θα αφαιρεθεί φυσικά. Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 22:46, 25 Απριλίου 2018 (UTC)
Να σε παρακαλέσω να μη βάζεις λόγια στο στόμα μου γιατί δεν εκφράστηκα καθόλου ούτε για τον Κιζιλγκιουρέκ ούτε για κανέναν άλλο. Και φυσικά δε θα αφαιρέσεις τίποτα τεκμηριωμένο --Kalogeropoulos (συζήτηση) 22:55, 25 Απριλίου 2018 (UTC)
Εννοείται ότι ασύνδετο υλικό, έστω και να είναι τεκμηριωμένο, δεν έχει θέση στο λήμμα. Δλδ αν γράψω την τεκμηριωμένη απόσταση γη-ηλιου, θα πρέπει να μείνει. Η τεκμηρίωση είναι μονο μία από τις προϋποθέσεις. Οσο για την προπαγάνδα, είχες γράψει: όπως και τα τουρκοκρητικά, που και αυτά έχουν παρελθόν και δεν αιτιολογούν "σύνδρομα", παρά μόνον προπαγάνδα, άρα θεωρείς προπαγάνδα την σύνδεση που εκανε ο Κιζιλγκιουρέκ, καθώς ο Κιζιλγκιουρέκ είπε οτι οι τκ ανέπτυξαν εθνικισμό επηρρεασμένοι απο το κρητικό σύνδρομο. Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 23:06, 25 Απριλίου 2018 (UTC)
Καλογερόπουλε αν η συγκεκριμένη αναφορά περί κρητικού συνδρόμου έχει σχέση με την δημιουργία εθνικιστικών οργανώσεων στην Κύπρο την εξεταζόμενη περίοδο δεν είναι κακό να προστεθεί. Σε κάθε περίπτωση διαβάζοντας καλύτερα τις παραγράφους νομίζω ότι θα ήταν προτιμότερο να αναδιατυπωθούν οι δύο αυτές προσθήκες και να συνδεθούν καλύτερα (και αντιθετικά) με την άποψη περί κρητικού συνδρόμου έτσι ώστε να μην φαίνονται ξεμπαρκες. Δεν προχωρώ στην αναδιατύπωση γιατί δεν έχω γνώση των πηγών και των συγκεκριμένων κειμένων και δεν θέλω να γράψω διαφορετικά από όσα λένε οι πηγές.--Diu (συζήτηση) 22:53, 25 Απριλίου 2018 (UTC)

Κρητικό σύνδρομο υπάρχει μόνο στη φαντασία του Κιζιμπουρεκ. Ο Τούρκικος στρατός και οι Βαζιβουζούκοι διώχτηκαν από τους Άγγλους και όχι από τους κρητικούς. Οι υπόλοιποι τούρκοι έφυγαν ήσυχα και σταδιακά. Οι σφαγές των Τούρκων προκάλεσαν την λήξη της κυριαρχίας τους στην Κρήτη.--2A02:587:800E:9400:AC01:CCDE:1BBA:7645 22:58, 25 Απριλίου 2018 (UTC)

can be called a ‘‘Crete syndrome’’[επεξεργασία κώδικα]

Πως μεταφράζεται αυτό? Θα μπορούσε να ονομαστεί. Αυτά λοιπόν τα υποθετικο-δυνητικά σύνδρομα κάποιων, δεν μπορούν να γίνουν μέρος του λήμματος. Αφαίρεση παρακαλώ.--2A02:587:800E:9400:AC01:CCDE:1BBA:7645 23:10, 25 Απριλίου 2018 (UTC)

Συνέντευξη Ντενκτας[επεξεργασία κώδικα]

Γράφει στην προτελευταία πρόταση το λήμμα: Ο ιδρυτής της ΤΜΤ, Ραούφ Ντενκτάς ομολόγησε δημοσίως σε συνέντευξη στο βρετανικό κανάλι ITV, ότι η ΤΜΤ ήταν υπεύθυνη για την βομβιστική επίθεση του Γραφείου Τύπου του Τούρκου Προξένου στην τουρκική γειτονιά της Λευκωσίας, στις 7 Ιουνίου 1958 για να κινητοποιήθούν οι Τουρκοκύπριοι.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=Y1tUGnWqw2M Interview of Rauf Denktas, ITV channel 1985]</ref>

Ωστόσο στην συνέντευξη του, ο Ντενκτας λέει πως ένας φίλος του το έκανε. (στο 1:30 και μετά). Επειδή @Legion: εσύ το πρόσθεσες, θα συμφωνούσες να αφαιρεθεί; Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 10:45, 30 Απριλίου 2018 (UTC)

Δεν μπορώ να γνωρίζω άν ο φίλος του Ντεκτάς ήταν στην οργάνωση. Έτσι το έφερα από την αγγλική ΒΠ. Legion (συζήτηση) 11:57, 2 Μαΐου 2018 (UTC)

E, μάλλον ήταν, όμως από την στιγμή που δεν το δηλώνει, δεν μπορουμε να ισχυριζόμαστε ότι "το παραδέκτηκε". Δες συζήτηση στο αγγλικό λήμμα. Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 12:10, 2 Μαΐου 2018 (UTC)

Βιβλίο φάκελος ΤΜΤ[επεξεργασία κώδικα]

Το μόνο βιβλίο-μονογραφία για την ΤΜΤ, όχι μονο στην ελληνική γλώσσα αλλά και στην αγγλική, εξ όσων γνωρίζω είναι μια αυτο-έκδοση του 1998 από τον τουρκολόγο Σπύρο Α. Αθανασιάδης [4] Νομίζω θα ήταν χρήσιμο να χρησιμοποιηθεί, με αναφορά (attribution), καθώς το πρόβλημα στο λήμμα είναι ότι οι πηγές ασχολούνται με άλλα ιστορικά θέματα και στο περιθώριο συζητούν αποσπασματικά την ΤΜΤ. Cinadon36μίλαμου 10:26, 6 Ιανουαρίου 2019 (UTC)