Ντερβίς Καβάζογλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ντερβίς Καβάζογλου
Γέννηση
Περιστερωνοπηγή
Θάνατος
Λάρνακα
Αιτία θανάτου δολοφονία
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου

Ο Ντερβίς Αλί Καβάζογλου ήταν Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος και συνδικαλιστής που εκτελέστηκε το 1965 από την ακραία ένοπλη τουρκοκυπριακή οργάνωση ΤΜΤ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καβάζογλου γεννήθηκε στις 4 Απριλίου του 1924 στον Δάλι της Λευκωσίας. Οργανώθηκε πολιτικά στο ΑΚΕΛ αποτελώντας μάλιστα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος[1]. Παράλληλα αρθρογραφούσε στην εφημερίδα «Ινκιλαπψί» του, δολοφονημένου από την ΤΜΤ, Φαζίλ Οντούρ.

Ο Καβάζογλου ήταν από τους θιασώτες της ελληνοτουρκικής φιλίας[2]. Παράλληλα, είχε ταχθεί υπέρ της επίσημης κομματικής γραμμής του ΑΚΕΛ για Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα[3]. Η πολιτική του δράση είχε ως αποτέλεσμα τη στοχοποίησή του από την ακραία τουρκοκυπριακή οργάνωση ΤΜΤ[4], της οποίας τη δράση είχε επανειλημμένα καυτηριάσει[5].

Δολοφονία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την 11η Απριλίου 1964, ο Καβάζογλου μαζί με τον Ελληνοκύπριο συνεργάτη του Κώστα Μισιαουλή, δολοφονήθηκαν από ένοπλους της ΤΜΤ[6] έπειτα από ενέδρα ενώ μετέβαιναν οδικώς στη Λάρνακα προκειμένου να συμμετάσχουν σε πολιτική συγκέντρωση[7].

Η κηδεία του Καβάζογλου πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες αργότερα στο Δάλι, αφού πρώτα είχε μεταφερθεί στο οίκημα της ΠΕΟ στη Λευκωσία όπου και τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα[8].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Χρίστου Πέτα, Πορτραίτα λαϊκών αγωνιστών, Λευκωσία, Μάρτιος 1993.