Συζήτηση:Σίγκμουντ Φρόυντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αυτή είναι η σελίδα συζήτησης για βελτιώσεις στο λήμμα Σίγκμουντ Φρόυντ.
Επιχείρηση Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων Αυτό το λήμμα είναι αντικείμενο της Επιχείρησης Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων, μιας συλλογικής προσπάθειας για την αποτίμηση και δημιουργία στατιστικών για τα λήμματα ζωτικής σημασίας της Βικιπαίδειας.
Προβεβλημένο λήμμα Προβεβλημένο Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως προβεβλημένο λήμμα κατά την κλίμακα ποιότητας.
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Ιατρική Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Ιατρική», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Προβεβλημένο λήμμα Προβεβλημένο Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Αξιόλογο κατά την κλίμακα ποιότητας.
Χαμηλή Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με χαμηλή σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Βιογραφία Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Βιογραφία», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Προβεβλημένο λήμμα Προβεβλημένο Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Αξιόλογο κατά την κλίμακα ποιότητας.
Ύψιστης Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με ύψιστη σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.
Article.gif
Αυτό το λήμμα έχει παρουσιαστεί ως επιλεγμένο λήμμα στην Κύρια Σελίδα.
Άστέρι προβεβλημένου λήμματος
Αυτό το λήμμα έχει αναγνωρισθεί ως προβεβλημένο λήμμα βάσει των κριτηρίων των λημμάτων υποψήφιων προς προβολή.

Σχόλιο[επεξεργασία κώδικα]

Προτεινω να αλλαξουμε το ονομα σε Ζιγκμουντ. Οχι μονο ειναι το σωστο (το σ στα γερμανικα προφερεται ζ), αλλα νομιζω και στην Ελληνικη βιβλιογραφια σχεδον παντα ετσι γραφονται αυτα τα γερμανικα ονοματα. Ζιγκμουντ, Ζιγκφρηντ... --Σωτηρης 00:18, 16 Σεπτεμβρίου 2005 (UTC)

Untitled[επεξεργασία κώδικα]

Πράγματι λέμε Ζιγκγρηντ αλλά διαφωνώ με το πάντα. Τον Φρόϋντ στα βιβλία τον θυμάμαι Σίγκμουντ και όχι Ζίγκμουντ. --Λύκινος 03:30, 16 Σεπτεμβρίου 2005 (UTC)


Σε πολλά βιβλία ελληνικά γράφεται Σίγκμουντ. Επιπλέον στο google (όχι τόσο σημαντικό απλά το αναφέρω) το Σίγκμουντ δίνει 683 ενώ το Ζίγκμουντ 101. Δεν έχω πάντως αντίρρηση και με το Ζίγκμουντ. Το κυριότερο πάντως είναι να εμπλουτιστεί το άρθρο. --Dada 08:56, 16 Σεπτεμβρίου 2005 (UTC)

Αξιόλογο λήμμα;[επεξεργασία κώδικα]

Σε σύγκριση με το αγγλικό λήμμα αλλά και με το γαλλικό, που είναι Αξιόλογο, νομίζω ότι πρέπει να συζητηθεί, αν το λήμμα μας πρέπει να συνεχίσει να είναι αξιόλογο. Επίσης έχει ελλιπέστατη τεκμηρίωση, ενώ και η βιβλιογραφία του δε μου γεμίζει το μάτι... Δεν είμαι γνώστης του Φρόυντ, οπότε πρώτα περιμένω την άποψή σας. Πάντως και γνώστης να μην είμαι, την τεκμηρίωση τη βλέπω που είναι ελλιπής, ενώ και σε σύγκριση με τα άλλα λήμματα που ανέφερα, το δικό μας υστερεί πάρα πάρα πολύ, πράγμα που δείχνει πως έχει γενικότερα ελλείψεις. Τι λέτε; --Estrella roja.svg ΖῷονΠολιτικόν(παρακαλῶ...) 13:12, 7 Οκτωβρίου 2014 (UTC)

Ορθή προφορά[επεξεργασία κώδικα]

Προφέρεται Ζίγκμουντ Φρόιτ στα γερμανικά: το s (δίπλα σε φωνήεν) προφέρεται ζ και το -d προφέρεται -τ. Αν ήθελαν οι Γερμανοί να πουν Σίγκμουντ, θα έγραφαν Schigmund. Αυτά για όσους ξέρουν γερμανικά. Αν δεν ξέρεις, στο translate.google.gr γράφεις Sigmund Freud και πατάς το εικονίδιο ηχείο κάτω αριστερά. Είναι γνωστό ότι άνθρωποι που δεν ξέρουν γερμανικά, μεταφράζουν αβίαστα και τα λάθη έχουν επικρατήσει. Δεν είναι ανάγκη να ξέρεις γερμανικά, αλλά ούτε και να μεταφράζεις από γλώσσες που δεν κατέχεις. Όσο για τους κανόνες της προφοράς, ας δείτε το Γραμματική της Γερμανικής· είναι πολύ κατατοπιστικό. Αν θες, μπορείς να το λες λάθος, απλά δεν θα σε καταλάβει ένας Γερμανός, όπως τη γερμανική πόλη Hannover (Χανόφερ) που τη λέμε Ανόβερο, την πόλη Leipzig (Λάιπτσιχ) που τη λέμε Λειψία ή τον ολλανδό van Gogh (φαν Γκοχ), που τον λέμε βαν Γκογκ. Άρης Μηθυμναίος (συζήτηση) 03:33, 16 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)


Σωστά αυτά που λες για την προφορά, ανεπιτυχή τα παραδείγματά σου για τις γερμανικές πόλεις. Ανόβερο και Λειψία είναι τα εξελληνισμένα ονόματα των πόλεων, δεν υπάρχει θέμα προφοράς εδώ. Και βέβαια δεν θα με καταλάβει κανένας Γερμανός αν του μιλήσω για Λειψία και Μόναχο και πολύ λιγότερο ο Ρώσος όταν του πω για την Πετρούπολη. Όπως κι εγώ δεν θα καταλάβω τον ξένο που θα μου μιλήσει για Ατέν και Κορφού.--Ignoto (συζήτηση) 08:53, 16 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)

@ArisMethymna: H ακριβής προφορά είναι ένα ζήτημα, η αποτύπωσή της σε ένα (διαφορετικό) αλφάβητο είναι άλλο, σχετικό μεν αλλά ξεχωριστό, όπως και η καθιερωμένη στα γραπτά κείμενα ορθογραφία. Για το Freud, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, στα ελληνικά είναι Φρόιντ ή Φρόυντ, παλιότερα Φρόυδ (ή και Φρώυδ ακόμα, κατά το παλιότερο Ώυγκεν). Από το Φρόυδ βγαίνει και ο καθιερωμένος επιστημονικός όρος φροϋδισμός, που φυσικά δεν μπορεί η ΒΠ να τον κάνει φροϊτισμό! Παντού έτσι λέγεται και γράφεται στα ελληνικά ο Freud, σε εφημερίδες, περιοδικά κάθε είδους, επιστημονικά άρθρα και βιβλία, στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, κυριολεκτικά παντού. Δεν υπάρχει θέμα. Ειδικά τα επιστημονικά κείμενα στα ελληνικά τον γράφουν σχεδόν αποκλειστικά Φρόυντ. Αντίστοιχα, ανεξάρτητα από την ορθή ξενική προφορά (ή τις παραλλαγές της, μην το λησμονούμε αυτό -Βόρεια Γερμανία, Βαυαρία, Αυστρία κ.λπ.), λέξεις όπως Berg, στα ελληνικά γράφονται Μπεργκ και όχι Μπερκ, όπως αποφασίστηκε (από εσάς;). Ο Άλμπαν Μπεργκ δε μπορεί θα γίνει Άλμπαν Μπερκ! Όσον αφορά το Ζίγκμουτ, το "τ" δεν ισχύει, είναι ν-τ χωριστά, Ζίγκμουντ (ˈziːkmʊnt) όπως Αντόνιο Βιβάλντι = Αν-τόνιο Βιβάλdι και όχι Αdόνιο Βιβάλdι. Φυσικά στην αρχή έχουμε "Ζ", όχι "Σ", αλλά υπάρχουν πολλές καταγραφές, και βιβλία έχουν εκδοθεί (εκδόσεις Επίκουρος, Γκοβόστης) και με το Σίγκμουντ αντί του Ζίγκμουντ. ——Nur noch ein Gott kann uns retten! aka Chalk19 (συζήτηση) 09:58, 16 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)

Σχόλιο 1-3-2019[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: νέα κοινοποίηση

Δέν άναφέρεται τίποτε ὸριστικό γιά τό ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΠΙΣΤΕΥΩ τοὔ άνδρός, πού ἧταν μεταβαλλόμενο σύμφωνα μέ τά ὶστρικά δεδομένα, άλλά τελικά παγιώθηκε στήν άναγνώρισή του ὼς τοὔ μεγάλου άγνώστου στήν άξιολόγηση τἤς ψυχαναλυτικἤς προσπάθειάς του Αναφορά: Λεωνίδας Κ.Στυλιανόπουλος 2.86.136.230 07:36, 1 Μαρτίου 2019 (UTC)