Συζήτηση:Κύριοι δρόμοι της Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

ΒΟΑΚ[επεξεργασία κώδικα]

Γεια χαρά. Απαραίτητες διεκρινήσεις για τον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης (Α90): Το μήκος του ΒΟΑΚ δεν είναι 200km αλλα 310km. Πιο αναλυτικά : Καστέλι Κισσάμου-Χανιά 41km + Χανιά-Άγιος Νικόλαος 198Km + Αγιος Νικόλαος-Σητεία 69km = Σύνολο 308 Km (αν προσθέσουμε και τον περιφερειακό Αγιου Νικολάου πάμε στα 310 χιλιόμετρα). Απο αυτά τα 310 τα 244 (Κίσσαμος-Άγιος Νικόλαος και 4χλμ εξω απο την Σητεία) είναι οδός ταχείας κυκλοφορίας, ενω απο αυτα τα 244 τα 46 είναι αυτοκινητόδρομος (12χλμ στα Χανιά περιφερειακά της πόλης μεχρι τον 1ο κομβο Σούδας, 9 χλμ στο Ρέθυμνο και 25 χλμ στο Ηράκλειο -απο το 128ο εως το 153ο χλμ του ΒΟΑΚ-)ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη Yianniskriti (συζήτησησυνεισφορά) .

ΠΑΘΕ[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα. Πολύ καλές οι προσθήκες σου στον κατάλογο για τους αυτοκινητοδρόμους της Ελλάδας. Ωστόσο θα ήθελα να σου επισημάνω μια ανακρίβεια: ο Α1 δεν είναι ο ΠΑΘΕ ολόκληρος όπως το άλλαξες, αλλά μέρος του. Ο ΠΑΘΕ (αν το Π υποθέσουμε ότι σημαίνει Πάτρα) αποτελείται από την Ε.Ο. 8α και τον Α1. Μερικοί πάντως πιστεύουν ότι το Π σημαίνει Πειραιάς και όχι Πάτρα, οπότε τότε είναι σωστό όπως το άλλαξες, απλά θέλει αλλαγή ο τόπος έναρξης και από Πάτρα να γίνει Πειραιάς. Νομίζω ότι είναι καλύτερο να ακολουθηθεί η δεύτερη υπόθεση για να μην υπάρχουν παρερμηνείες. --dead3y3 (συζήτηση) 23:58, 14 Ιανουαρίου 2011 (UTC)


Το Π σημαίνει Πάτρα... Δες εδώ. Οπότε θα κάνω μια αλλαγή... ως Α1 μέρος του ΠΑΘΕ. Βασικά, παλιότερα ήξερα ως αυτοκινητόδρομος (ή υπό κατασκευή) τον ΠΑΘΕ: Πάτρα-Εύζωνοι, την Εγνατία:Ηγουμενίτσα-Κήποι, και την Ιόνια οδό (Ιωάννινα - Καλαμάτα) (δες εδώ και εδώ)

Σήμερα όμως, αφού τους έχουν παραχωρήσει σε ιδιώτες τα ονόματα έχουν μπλεχτεί ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ! Με εξαίρεση την Εγνατία - ένα όνομα-μία εταιρία,... Για παράδειγμα πολλοί ονομάζουν τον Αθήνα-Θεσσαλονίκη ως Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου! Που είναι λάθος, αφού αυτός είναι στο τμήμα Κλειδί-Λαμία! Δεν φτάνει Ευζώνους ή Αθήνα! Έτσι ο Α1 μένει χωρίς όνομα! Θα δοκιμάσω να κάνω μια αλλαγή βάσει αυτού. Συμπλήρωσε/άλλαξε ότι δε βρεις σωστό! --Skgxt 19:02, 15 Ιανουαρίου 2011 (UTC)


Καλησπέρα. Έκανα κάποιες αλλαγές στον ΠΑΘΕ: Συμφωνώ με τον χρήστη Dead3y3 ότι έχει γίνει μπλέξιμο με τις ονομασίες, παρα ταύτα όπως φαίνεται από τα δημοσιεύματα από το 2009 και μετά τουλάχιστον, καθώς και από τα sites των εταιριών, αλλά και το αξιόλογο www.ypodomes.com έχει καθιερωθεί πλέον το τμήμα αυτοκινητόδρομου από Ρίο έως τη Τσακώνα Μεσσηνίας (μέσω Πύργου) να έιναι τμήμα της Ολυμπίας και όχι της Ιονίας Οδού, αν και το τελευταίο ίσως είχε περισσότερο νόημα λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Επιπλέον, για το εν λόγω τμήμα έχει οριστεί από το σχετικό διάταγμα του 2008 ο αριθμός Α9. Συνεπώς, άλλαξα κάπως τη λίστα των αυτοκινητόδρομων προσθέτωντας τον Α9. Θα ήθελα να σημειώσω ότι πράγματι κάποτε (πριν το 2008) ορίζαμε ως ΠΑΘΕ τον άξονα Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι. Επίσης τότε λέγαμε Ιόνια Οδό, όλο τον άξονα Ιωάννινα-Αντίρριο-Πύργος-Τσακώνα. Συνεπώς, όποιος ακόμα τα ισχυρίζεται αυτά δεν έχει τελείως λάθος, απλώς έχουν γίνει κάποιες αλλαγές από τότε. Το λέω αυτό για να εξηγήσω τις πολλές απόψεις που αναφέρει και ο χρήστης Dead3y3. Πλέον το Π του ΠΑΘΕ έχει αντικατασταθεί από τον Πειραιά (μιας και τελείως συμπτωματικά εκεί καταλήγει ο άξονας στο λεκανοπέδιο της Αττικής). Ωστόσο, και πάλι, η ονομασία αυτή δεν χρησιμοποιείται πολύ πλέον λόγω των εταιρειών Νέα Οδός Α.Ε., Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε. (και λίγο της Κεντρική Οδός Α.Ε. κοντά στη Λαμία) οι οποίες έχουν αναλάβει το σύνολο του άξονα "Αθήνα-Θεσσαλονίκη". Βάσει των παραπάνω θα ήθελα επίσης να αναφέρω ότι το site www.ggde.gr δείχνει αμελημένο και ξεπερασμένο. Συνιστώ να δείτε τα sites www.ypodomes.com που είναι σύγχρονο και ενημερώνεται καθημερινά, αλλά και το http://motorways-exitlists.com (στο σχετικό λήμμα για την Ελλάδα) το οποίο επίσης ανανεώνεται τακτικά. Τέλος, βάσει των παραπάνω, θα ήθελα να ζητήσω από το χρήστη Skgxt να αλλάξει κατάλληλα το χάρτη Greek-completed-motorways.gif που κατασκεύασε. --Jimzoun 13:24, 18 Απριλίου 2011 (UTC)

Μην μπερδεύεστε παιδια υπάρχουν 2 έννοιες, οδικός άξονας ΠΑΘΕ σημαινει Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι αλλα υπάρχει και ο αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ Πειραιάς-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι

Εγνατία Οδός ΑΕ[επεξεργασία κώδικα]

Η Εγνατία Οδός ΑΕ έχει συνδέσμους προς αυτό το άρθρο στην | επίσημη σελίδα της!! --Inov2011 00:49, 16 Φεβρουαρίου 2012 (UTC)

ΕΟ 111[επεξεργασία κώδικα]

Δεν υπάρχει ΕΟ111. Απλά έχει επικρατήσει να ονομάζεται έτσι Η ΕΟ33 από τους κατοίκους της περιοχής για άγνωστο λόγο. Η εμφανιζόμενη στη σελίδα ΕΟ111, συμπιπτεί με τμήμα της ΕΟ33 και την Επαρχιακή Οδό Αρχαίας Ολυμπίας - Λαμπείας (Επ. Οδός Ηλείας Νο 18).

Οι ΕΟ έχουν αριθμούς από 1 ως 99.

Υπό μελέτη[επεξεργασία κώδικα]

Αρκετοί από τους αυτοκινητόδρομους είναι υπό μελέτη ή υπό σχεδιασμό, χωρίς να είναι σαφές αν και πότε θα ολοκληρωθούν. Μέχρι να ολοκληρωθούν δεν νομίζω ότι χρειάζονται χωριστό λήμμα πχ ο Α20 ή ο Α63. Η Βικιπαίδεια δεν είναι κρυστάλλινη σφαίρα για να αναφέρει ανύπαρκτα, υπό σχεδιασμό έργα. --cubic[*]star 19:01, 5 Μαΐου 2015 (UTC)

ταξινόμηση οδικού δικτύου[επεξεργασία κώδικα]

νομίζω επιβάλλεται μια ανανέωση των σελίδων σχετικών με το οδικό δίκτυο καθώς υπάρχει το ΦΕΚ 253ΑΑΠ/2015 το οποίο ορίζει τους αυτοκινητόδρομους, με αριθμούς και ονόματα...επίσης υπάρχουν ανάλογα ΦΕΚ και χάρτες για εθνικό και επαρχιακό δίκτυο

προτείνω να γίνουν ξεχωριστές υποσελίδες για κάθε είδος δρόμου ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη JayCBR (συζήτησησυνεισφορά) 08:10, 5 Σεπτεμβρίου 2016‎.


Να γίνει ανανέωση των σχετικών σελίδων που υπάρχουν, με τα νέα στοιχεία. Δε νομίζω ότι χρειάζονται/μπορούν να υπάρξουν ξεχωριστά λήμματα για όλους τους δρόμους. Από την άλλη, θα είναι χρήσιμο να περάσουμε τους δρόμους και τα στοιχεία τους στα Wikidata, και να συνδέσουμε το κάθε σχετικό relation στο OSM στο αντίστοιχο αντικείμενο Wikidata. -geraki (συζήτηση) 08:28, 5 Σεπτεμβρίου 2016 (UTC)

Σχόλιο όταν είπα για ξεχωριστά λήμματα εννοούσα για κάθε είδος δρόμου, δηλαδή 3 λήμματα:αυτοκινητόδρομοι, εθνικές οδοί, επαρχιακές οδοί (αν και αμφιβάλλω για την χρησιμότητα των τελευταίων) JayCBR (συζήτηση) 19:41, 10 Σεπτεμβρίου 2017 (UTC)

Σχόλιο Για το επαρχιακό δίκτυο θεωρώ πως θα κριθεί μη εγκυκλοπαιδικό περιεχόμενο. Για τις εθνικές οδούς σαφώς χρειάζεται ανανέωση και προπάντων αξιόπιστες πηγές. Texniths (συζήτηση) 08:51, 5 Σεπτεμβρίου 2016 (UTC)


Έχω κάνει στο d:User:Geraki/Greek roads ένα κατάλογο με τα στοιχεία δρόμων της Ελλάδας (περιλαμβάνονται και δρόμοι πόλεων) και έχω εδώ το ερώτημα: http://b.geraki.gr/2bYPfbs. Στο d:Wikidata:WikiProject Roads/Greece υπάρχουν συνοπτικοί κατάλογοι με την πληρότητα στοιχείων για τους αυτοκινητόδρομους και εθνικές οδούς. -geraki (συζήτηση) 09:22, 5 Σεπτεμβρίου 2016 (UTC)


Στην παράγραφο "Οδικές Μεταφορές" της κεντρικής σελίδας "Μεταφορές στην Ελλάδα" μπορούμε να έχουμε κάποιες γενικές πληροφορίες και λινκ για τις 3 σελίδες (Αυτοκινητόδρομοι στην Ελλάδα, Εθνικές Οδοί στην Ελλάδα, Επαρχιακές Οδοί στην Ελλάδα)

ειδικότερα για κάθε δρόμο, καλύτερα τα λινκ να μείνουν ως έχουν και απλά να αλλάξει το περιεχόμενο

εννοείται ότι γράφουμε να υποστηρίζεται από επίσημες πηγές:
ΦΕΚ 664Β/1995, ΦΕΚ 735Β/1995, ΦΕΚ 30Β/1996 (Εθνικές Οδοί)
ΦΕΚ 293Β/1995 (Επαρχιακές Οδοί)

JayCBR (συζήτηση) 11:38, 5 Σεπτεμβρίου 2016 (UTC)


Δεν υπάρχει η 73η Ε. Οδός Μυτιλήνης - Κρατήγου;;;; Ladnerg310 (συζήτηση) 12:23, 18 Ιουλίου 2017 (UTC)

Μητρώο Εθνικών Οδών ΕΣΥΕ και λήμμα[επεξεργασία κώδικα]

Με αφετηρία το Openstreetmap έχει προκληθεί και επεκτείνεται ανεξέλεγκτα και στη Wikipedia μια παρεξήγηση σε σχέση με το Μητρώο Εθνικών Οδών της ΕΣΥΕ. Αυτό ΔΕΝ αποτελεί πηγή για την αρίθμηση των οδών, απλά χρησιμοποιεί τα επιθέματα «β, γ, δ» αυθαίρετα μόνο και μόνο για να καταγράψει κλάδους συγκεκριμένων οδών ή κομμάτια τους με διαφορετικές – τμηματικές – χιλιομετρήσεις. Παράλληλα εκεί ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΚΕΙ υφίστανται και αυθαίρετες αριθμοδοτήσεις με τριψήφιους αριθμούς. ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ – έστω και προβληματικές – επίσημες πηγές για την αρίθμηση του εθνικού οδικού δικτύου είναι εκείνες που περιλαμβάνονται σε ΦΕΚ και στην καταγραφή της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών (ΔΟΥ). Στο πλαίσιο αυτό, δεν υφίσταται «Εθνική Οδός 4α», η «Εθνική Οδός 9γ» είναι επίσημα η Εθνική Οδός 9α και η «Εθνική Οδός 73β» αποτελεί τμήμα της Εθνικής Οδού 73, απλά υπάρχουν δύο χιλιομετρήσεις από Μυτιλήνη προς Κρατηγό και από Μυτιλήνη προς Λουτρόπολη Θέρμης. Μάλιστα η συγκεκριμένη οδός δεν καταγράφεται στην απόφαση του 1963, αν και είχε καθοριστεί ως εθνική με το ΒΔ του 1955 – μάλλον την… ξέχασαν! – και ο αριθμός 73 είναι μεταγενέστερος. Στην Εθνική Οδό 8α απομένουν το τμήμα έξω από την Κόρινθο που παραλλάχθηκε με τον Α8 και η είσοδος της Πάτρας από τον Κόμβο της Περιφερειακής Οδού μέχρι τη συμβολή με την (παλιά) Εθνική Οδό 8. Οι «Εθνικές Οδοί 56α και 91α» είναι μεν τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου με βάση τους καταλόγους της ΔΟΥ, αλλά χωρίς αριθμούς. Τέλος η «Εθνική Οδός 111» αφορά ιστορικό – προπολεμικό! – αριθμό που απλά καταγράφεται συνειδησιακά από τους κατοίκους των περιοχών που διατρέχει. Από το 1963 έχει τον αριθμό 33 ως Πάτρα – Τριπόταμο – Λεβίδι. Είναι προφανές ότι υπάρχουν προβλήματα στην κωδικοποίηση και αρίθμηση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου και θα ήταν καλό να μην τα κάνουν κάποιοι συντελεστές της Wikipedia χειρότερα – υποβαθμίζουν τις ίδιες τις προσπάθειες τους.

Αυτοκινητόδρομοι[επεξεργασία κώδικα]

κάποιες παρατηρήσεις/διορθώσεις:

  • δεν υπάρχει Α4, είναι απλά αναβαθμισμένο τμήμα της ΕΟ6
  • δεν υπάρχει πλέον Α61, το τμήμα Μαρκόπουλο - Λαύριο θα αποτελεί συνέχεια του Α6
  • οι κλάδοι της Αττικής Οδού αλλάζουν αρίθμηση ως εξής: Αυτοκινητόδρομος 62 ΥΜΗΤΤΟΣ - ΡΑΦΗΝΑ, Αυτοκινητόδρομος 62 ΚΟΡΩΠΙ - ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ, Αυτοκινητόδρομος Α621 (διακλάδωση, πρώην Α642)
  • η σωστή ονομασία είναι Ιόνια Οδός και όχι Ιονία

JayCBR (συζήτηση) 19:36, 10 Σεπτεμβρίου 2017 (UTC)

Αυτοκινητόδρομος 14[επεξεργασία κώδικα]

Ήταν να γίνει κάποτε ένας αυτοκινητόδρομος ο οποίος θα ξεκινούσε από την Λαμία μέσο Ε65 και θα περνούσε από το Καρπενήσι και με ανάλογες σήραγγες και γέφυρες στα βουνά θα πήγαινε Αγρίνιο και από εκεί θα κατέληγε στην Ιόνια οδό.

Σχόλιο 18-9-2017[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: έγινε

Στις καθέτους του Α1 να προστεθεί ο Α14 Λαμία - Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας. Στις καθέτους του Α7 να προστεθεί ο Α72 Πύργος - Τρίπολη. Αναφορά: Faslis (συζήτηση) 14:55, 18 Σεπτεμβρίου 2017 (UTC)

Επειδή είναι αυτοκινητόδρομοι που δεν έχουν κατασκευαστεί ακόμα και, αν κρίνω από τις ενέργειες που γίνονται, δε θα κατασκευαστούν σύντομα, οπότε δεν έχει νόημα να αναφέρονται ακόμα στο λήμμα. Η γνώμη μου είναι να αναφέρονται οι λειτουργικοί και οι υπο κατασκευή δρόμοι στο λήμμα Trikos συζήτηση 14:12, 20 Σεπτεμβρίου 2017 (UTC)

Σχόλιο 14-2-2019[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: νέα κοινοποίηση

Εθνικές οδοί είναι οι δρόμοι που συνδέουν πρωτεύουσες νομών και δεν είναι κατ' ανάγκη ούτε αυτοκινητόδρομοι ούτε οδοί ταχείας κυκλοφορίας. Π.χ. η εθνική οδός 38 Καρπενησίου Αγρινίου δεν ενήκει σε καμία από τις δύο κατηγορίες. Αναφορά: Γιάννης 145.136.49.215 09:52, 14 Φεβρουαρίου 2019 (UTC)

Ιστορικό[επεξεργασία κώδικα]

Καλημέρα! Πιστεύω ότι το ιστορικό χρειάζεται μία επέκταση, ώστε να αναφέρουμε ιστορικά στοιχεία του οδικού δικτύου (κατασκευή,διεύρυνση κτλπ) πριν τη δεκαετία του '80, ώστε να υπάρχουν πληροφορίες για το οδικό δίκτυο λεπτομερείς και διεξοδικές,όπως η κατασκευή των πρώτων Εθνικών Οδών δεκαετίες '50, '60 και '70. Μοναχικός Λέων (συζήτηση) 12:08, 28 Δεκεμβρίου 2020 (UTC)

Καλημέρα και Χρόνια Πολλά. Υπάρχει μια μελέτη για τον ΑΘΕ κατά την δεκαετία του 50-60, ως ΠΑΘΕ. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες και για τον BOAK από την δεκαετία του '60, από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο. Όλα αυτά παραθέτονται στα αντίστοιχα λήμματα. Σίγουρα θα υπάρχουν και για άλλους δρόμους. JTE Dimandix (συζήτηση) 10:52, 28 Δεκεμβρίου 2020 (UTC)