Συζήτηση:Κλίμα της Αρμενίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Μεταφορά από Αγορά[επεξεργασία κώδικα]

Μεταφέρθηκε από ΒΠ:Αγορά/Αρχείο 2018/Φεβρουάριος#Βοήθεια στην μετάφραση.


Στο λήμμα Κλίμα της Αρμενίας, ο χρήστης που αρχικά είχε γράψει το άρθρο μετέφρασε στον πίνακα την λέξη precipitation σε κατακρημνίσεις. Από όσο γνωρίζω precipitation σημαίνει και βροχόπτωση και έτσι έκανα τη σχετική αλλαγή και στη συνέχεια άλλος χρήστης το επανέφερε στο αρχικό (κατακρημνίσεις). Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει κανείς αν στα ελληνικά λέγεται κατακρημνίσεις σε χιλιοστά και τελικά ποια είναι η σωστή, στην προκειμένη περίπτωση μετάφραση; Ευχαριστώ.Niki81 (συζήτηση) 16:15, 6 Φεβρουαρίου 2018 (UTC)


Το κατακρημνίσεις δεν είναι λάθος αλλά ο συνηθέστερος όρος είναι υετός. π.χ. στην ΕΜΥ. - geraki (συζήτηση) 16:59, 6 Φεβρουαρίου 2018 (UTC)

Πράγματι, υετός είναι η σωστή έννοια και καλύπτει τόσο τις βροχοπτώσεις (rainfall) και τις χιονοπτώσεις (snowfall). Φιλικά, Texniths (συζήτηση) 17:49, 6 Φεβρουαρίου 2018 (UTC)


@Niki81, όπως συνοπτικά προσπάθησα να εξηγήσω και στη σύνοψη επεξεργασίας, ο όρος "precipitation" δεν μπορεί να μεταφραστεί σε "βροχόπτωση" καθώς είναι γενικότερος όρος που περιλαμβάνει και άλλες μορφές υετού, πέραν της βροχής. Μπορεί δηλαδή, μεν, μια μορφή precipitation να είναι και η βροχόπτωση, όπως σωστά λες ως εδώ, αλλά δεν είναι η μόνη. Δες άλλωστε και τον πίνακα στο αντίστοιχο αγγλικό λήμμα όπου αναφέρεται ως "Precipitation" και οδηγεί με σύνδεσμο στο: Precipitation. Την ίδια έννοια έχει και ο όρος "υετός" που αναφέρουν παραπάνω οι geraki και Texniths, τα έχω και 'γω στο μυαλό μου ως συνώνυμα, αν και έχω παρατηρήσει στο παρελθόν κάποιες μικρο-διαφωνίες μεταξύ βιβλίων σε ό,τι αφορά τον ορισμό των δύο όρων (άλλοτε να ταυτίζονται πλήρως και άλλοτε όχι ακριβώς). Σχετικά με το επίμαχο λήμμα τώρα, αν προτιμάς το "υετός" (που ίσως πράγματι να είναι κάπως συνηθέστερος όρος) από το "κατακρήμνιση" ή το "κατακρημνίσεις" προσωπικά δεν έχω καμία ένσταση. Esslet (συζήτηση) 18:17, 6 Φεβρουαρίου 2018 (UTC)

Αν προτιμηθεί το κατακρημνίσεις, ακριβέστερες - ορθές επιλογές είναι οι μετεωρολογικά ή υδατώδη κατακρημνίσματα. ——Nur noch ein Gott kann uns retten! aka Chalk19 (συζήτηση) 19:27, 6 Φεβρουαρίου 2018 (UTC)

Με βάση και την παρατήρηση του Chalk19 έκανα την αλλαγή σε υδατώδη κατακρημνίσματαNiki81 (συζήτηση) 07:26, 7 Φεβρουαρίου 2018 (UTC)

Απλά να αναφέρω πως το λήμμα Κλίμα της Αρμενίας, δεν είναι λήμμα που ασχολείται κατά κύριο λόγο με τα μετεορωλογικά φαινόμενα και τις αιτίες και επιπτώσεις τους, αλλά με το κλίμα μιας χώρας, λήμμα το οποίο δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει έντονα εξειδικευμένους επιστημονικούς όρους εκεί που δεν χρειάζεται. Υπό αυτό το σκεπτικό, θα πρότεινα την χρήση της λέξης υετός, αφού είναι το ίδιο πράγμα, λέξη συνηθέστερη στον απλό αναγνώστη. ~~ uℂρЭ 0υĜe 15:00, 7 Φεβρουαρίου 2018 (UTC)