Συζήτηση:Κατάλογος χωρών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συγχώνευση[επεξεργασία κώδικα]

Να συγχωνευθει!!!----Kvnstantinos pao 13Απάντηση 21:54, 14 Αυγούστου 2011 (UTC)

  • Επειδή δεν υπάρχει περιεχόμενο προς συγχώνευση, αφού τα δύο λήμματα λένε λίγο πολύ τα ίδια, προχωρώ μόνο σε συγχώνευση ιστορικού. --C Messier 19:52, 22 Ιουλίου 2013 (UTC)

Μετονομασία[επεξεργασία κώδικα]

Στην αγγλική έκδοση αναφέρονται στο τίτλο τα ανεξάρτητα κράτη, μήπως πρέπει να προστεθεί στον τίτλο "ανεξαρτήτων" ή "ανεξάρτητων"; (δεν ξέρω ποιό είναι το σωστό)--Vagrand (συζήτηση) 06:54, 24 Νοεμβρίου 2013 (UTC)

Σχόλιο 22-10-2014[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: εσφαλμένη αναφορά

λείπει από τον κατάλογο των χωρών Αναφορά: ΒΡΕΝΤΖΟΥ ΕΛΕΝΗ 78.87.213.72 17:02, 22 Οκτωβρίου 2014 (UTC)

Τι ακριβώς λείπει;; --Ttzavarasσυζήτηση 17:06, 22 Οκτωβρίου 2014 (UTC)

Δεν λείπει τίποτα, αλλαγή αναφοράς σε "λάθος". Wolfymoza (συζήτηση) 10:00, 20 Απριλίου 2017 (UTC)

Ένσταση για δύο καταχωρήσεις στις μη υφιστάμενες χώρες[επεξεργασία κώδικα]

Θεωρώ λάθος την ύπαρξη στη συγκεκριμένη λίστα της Δυτικής Γερμανίας και του Ζαΐρ. Στο λήμμα Δυτική Γερμανία το επισήμανα ήδη στην εκεί σελίδα συζήτησης (τα ξαναγράφω κι εδώ), προτείνοντας και μια λύση για την σωστή καταχώρηση εκείνου του λήμματος.
Αναλυτικότερα θεωρώ για τη Γερμανία λάθος να αντιμετωπίζεται η χώρα πριν το 1990 ως διαφορετική οντότητα από ότι μετά. Ο όρος Δυτική Γερμανία επισήμως δεν υπάρχει πουθενά, καθότι η χώρα επισήμως ονομαζόταν από το 1949 ως το 1990 -και συνεχίζει αναλλοίωτα να ονομάζεται- Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Κατ' αντιστοιχίαν φυσικά ουδέποτε υφίστατο Ανατολική Γερμανία, αλλά Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας. Οι απλουστεύσεις της καθομιλουμένης γλώσσας ("Δυτική", "Ανατολική") θα βρουν (και έχουν ήδη βρει) μνεία στα αντίστοιχα λήμματα, αλλά δεν μπορούν να αποτελέσουν κριτήριο ή έναυσμα για δημιουργία ξεχωριστού λήμματος (ως ξεχωριστές κρατικές οντότητες δηλαδή) με αυτό τον τίτλο. Θεωρώ απαραίτητη την απαλοιφή της Δυτικής Γερμανίας από τις "μη υφιστάμενες χώρες". Το εν λόγω λήμμα μπορεί να ενσωματωθεί στο άρθρο της ΟΔΓ ή ακόμα πιο καλά και εύκολα (και κατ' αναλογίαν της γερμανικής ΒΠ) να παραμείνει ξεχωριστό, με παραπομπή από το άρθρο της ΟΔΓ προς αυτό, ως "ιστορία της ΟΔΓ πριν το 1990".
Κατ' αντιστοιχίαν πρέπει να απαλειφθεί και το Ζαΐρ από τη λίστα, αφού μόνο το όνομα άλλαξε και η χώρα μια χαρά υπάρχει ως ΛΔ Κονγκό, με τον όρο Δημοκρατία του Ζαΐρ να αποτελεί την αλλαγή ονόματος της χώρας στα χρόνια του Μομπούτου. Φυσικά θεωρώ απολύτως απαράδεκτο να υπάρχει ξεχωριστό λήμμα Ζαΐρ και το ανέφερα στη συζήτηση εκείνου του λήμματος.
Γενικότερα πιστεύω ότι η αλλαγή ονομασίας ή συνόρων μιας χώρας δεν πρέπει να δημιουργεί ανάγκη για ξεχωριστά άρθρα, αφού αποτελεί μετεξέλιξη της χώρας και φιλοξενείται μια χαρά στο κεφάλαιο "Ιστορία" του λήμματος κάθε χώρας. --MedMan (συζήτηση) 13:15, 18 Αυγούστου 2019 (UTC)

Διότι η Δυτική Γερμανία δεν υφίσταται, και πάντα υπήρχε από το 1949 Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (η ΟΔΓ θεωρεί την επανενωμένη Γερμανία ως διευρυμένη συνέχεια της), συμφωνώ με την αφαίρεσή της. Διαφωνώ ότι η Δυτική Γερμανία πρέπει να συγχωνευθεί, διότι αποτελούσε (στην καθομιλουμένη) ξεχωριστή κρατική οντότητα από την σημερινή Γερμανία τουλάχιστον εδαφικό, και παρόλο που είχε το ίδιο όνομα, θα μπορούσε κάλλιστα να μετονομαστεί σε "Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (1949-1990)" διότι είχε το ίδιο όνομα. Εναλλακτικά, το Ζαΐρ και η Δυτική Γερμανία θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε ένα κατάλογο πρώην χωρών. Ωστόσο το Ζαΐρ θα μπορούσε να παραμείνει ως λήμμα μόνο αν επεκταθεί, διότι το μέγεθός του είναι όντως μικρό για να δικαιολογήσει λήμμα. Nikosgranturismogt (συζήτηση) 13:33, 18 Αυγούστου 2019 (UTC)

Οπότε Nikosgranturismogt συμφωνούμε σε μια λύση στο πρότυπο της γερμανικής βικιπαίδειας, σε ότι αφορά το λήμμα της ΟΔΓ: όχι συγχώνευση, ούτε λήμμα ξεχωριστού κράτους, αλλά ξεχωριστό λήμμα για την ΟΔΓ εκείνης της περιόδου, με παραπομπή από το βασικό λήμμα της χώρας.
Σε ότι αφορά το Ζαΐρ, ρίξε μια ματιά σε όσα γράφω στην εκεί συζήτηση. Θεωρώ ότι δεν είναι θέμα μεγέθους λήμματος, αλλά γενικότερα κακή σκέψη να υπάρχει ξεχωριστό λήμμα (στην εκεί συζήτηση δίνω ανάλογα παραδείγματα προς... αποφυγήν).
Η αλλαγή ονομασίας, όπως και μεγέθους δεν νομίζω πως αλλάζουν την οντότητα μιας χώρας. Αν σκεφτούμε πόση ήταν η Ελλάδα μετεπαναστατικά (1828) και πόσες φορές άλλαξαν τα σύνορα μέσα σε έναν και κάτι αιώνα (ως την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων το 1948), για σκέψου για κάθε ξεχωριστή "Ελλάδα" να είχαμε και λήμμα χώρας.
Όσο για το επίσημο όνομα (κατ' αναλογίαν ΟΔΓ και Δυτικής Γερμανίας), η «Ελληνική Δημοκρατία» είναι αρκετά πρόσφατη, αν θυμηθούμε το «Βασίλειον της Ελλάδος», που εγώ το πρόλαβα ως επίσημο όνομα της χώρας. Φαντάζεσαι να ήταν το «Βασίλειον της Ελλάδος» στις χώρες που δεν υπάρχουν πια? --MedMan (συζήτηση) 19:45, 25 Αυγούστου 2019 (UTC)

Επειδή βλέπω ότι όχι μόνο δεν εξαλείφονται οι λάθος καταχωρήσεις (υπήρχαν κι άλλες πλην των δύο βασικών ενστάσεων, τις οποίες ήγειρα παραπάνω), αλλά προστίθενται κι άλλες λανθασμένες καταχωρήσεις, θέλω να επισημάνω ξανά ότι δεν νοείται να καταχωρείται ως μη υφιστάμενη χώρα μια χώρα που συνεχίζει να υπάρχει ως ιστορικά ίδια οντότητα (ιστορική συνέχεια), μόνο επειδή άλλαξε έκταση, πολίτευμα ή όνομα. Στις μη υφιστάμενες χώρες είναι σωστό να μπαίνουν αυτές, που είτε εξαφανίστηκαν από το χάρτη (π.χ. Ασσυρία, Βαβυλωνία, Αυτοκρατορία των Αζτέκων κλπ.), είτε διασπάστηκαν σε άλλα μικρότερα κράτη (π.χ. ΕΣΣΔ, Τσεχοσλοβακία, Γιουγκοσλαβία κλπ.) είτε ενώθηκαν με άλλες χώρες ή περιοχές σε μεγαλύτερα κράτη (π.χ. Κρητική Πολιτεία, Βασίλειο της Μακεδονίας, Βασίλειο της Βαυαρίας κλπ.).
Στην πράξη το Ζαΐρ (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό), το Σιάμ (Ταϊλάνδη), η Κεϋλάνη (Σρι Λάνκα) απλώς άλλαξαν όνομα και πολίτευμα. Από εκεί και πέρα ουδέποτε υπήρχαν χώρες με επίσημη ονομασία Δυτική ή Ανατολική Γερμανία, αλλά ΟΔΓ που υπάρχει και σήμερα (άρα δεν μπαίνει στη λίστα) και ΛΔΓ που διαλύθηκε ενσωματούμενη στη Δυτική. Στις καταχωρήσεις που αφορούσαν την Ελλάδα, τη Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία και Μαυροβούνιο άλλαξε μόνο το πολίτευμα και ενίοτε τα σύνορα, σχετικά παρόμοια περίπτωση η Κύπρος, που από προτεκτοράτο είναι πλέον ανεξάρτητη (αυστηρά αν το πάρουμε, ένα προτεκτοράτο δν αποτελεί αυτόνομη κρατική οντότητα). Οι Αψβούργοι έλεγχαν κάποιες περιοχές, που όμως δεν αποτελούσαν κρατική οντότητα, άρα δεν υπάρχει τέτοιο κράτος. Ομοίως δεν υπάρχει Ροδεσία (αυτοανακηρύχτηκε κατά τη μετάβαση από την βρετανική αποικία της Νότιας Ροδεσίας προς την ανακήρυξη της Ζιμπάμπουε, αλλά χωρίς ουδέποτε να αναγνωριστεί ως κράτος). Η Ρωσία έχει σαφή ιστορική συνέχεια, όπως και η Κίνα, όπου η αλλαγή αφορά απλώς μια δυναστεία. Στη Σάμο διόρθωσα την ονομασία. Προσέθεσα και μερικές χώρες που έλειπαν και προανέφερα (σίγουρα λείπουν αρκετές ακόμα). --MedMan (συζήτηση) 03:04, 2 Σεπτεμβρίου 2019 (UTC)