Συζήτηση:Εμμανουήλ Γραντάκης/Πρόταση διαγραφής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Εμμανουήλ Γραντάκης[επεξεργασία κώδικα]

Η συζήτηση τελείωσε, το αποτέλεσμα ήταν: Διαγραφή --Diu (συζήτηση) 16:31, 22 Μαΐου 2018 (UTC) (διαγραφή)
Εμμανουήλ Γραντάκης (συζήτηση · ιστορικό · σύνδεσμοι · παρακολ. · μητρώο)


Απ' ό, τι κατάλαβα, η μόνη πηγή για το πρόσωπο είναι αυτή, σελ. 9-10 το pdf, όπου μια τοπική (αν κατάλαβα) εφημερίδα αναφέρει ότι αυτό το πρόσωπο είναι 118 χρονών, πολέμησε στην επανάσταση (όπως χιλιάδες άλλοι) και στην Κρητική επανάσταση (όπως χιλιάδες άλλοι), και αναφέρεται μόνο γι' αυτό ο λόγο (για την μακροβιότητά του). Ενισχύει δε την αναφορά το έντυπο λέγοντας ότι η μάνα του έφτασε τα 137, και ότι η μακροβιότητα αυτή "μετεδώθει και στην σύζηγον", η οποία απεβίωσε 117 ετών... Σόρυ, αλλά λίγο μπούρδες μου ακούγονται όλα αυτά, ειδικά καθώς δεν μπορεί να υπάρξει καμία παραπάνω τεκμηρίωση, και επειδή τα αρχεία τότε σίγουρα δεν ήταν ακριβή. Τέλος, ακόμα κι αν είναι έτσι, το να είσαι 118 δεν είναι λόγος εγκυκλοπαιδικότητας αυτό μόνο, ούτε και ότι πολέμησε το 21. P.S. Αν ήταν αξιόπιστη η αναφορά, η μάνα του έπρεπε να την ψάχνουν όλοι, γιατί με 137 έχει σπάσει κάθε ρεκόρ κατεγεγραμμένης και μη μακροβιότητας.. Για τους παραπάνω λόγους προτείνω τη διαγραφή. Wolfymoza (συζήτηση) 11:44, 16 Απριλίου 2018 (UTC)

Διαγραφή καθόλου, μα καθόλου, εγκυκλοπαιδικό (Dor-astra (συζήτηση) 12:59, 16 Απριλίου 2018 (UTC))

Διαγραφή δεν τεκμηριώνεται εγκυκλοπαιδικότητα. Legion (συζήτηση) 13:25, 16 Απριλίου 2018 (UTC)

Σχόλιο Η εφημερίδα Καιροί δεν ήταν μικρή κι επαρχιακή. Κάθε άλλο, ήταν αθηναϊκή και "πολύ μέινστρημ" και, μάλιστα, του εκσυγχρονιστικού πολιτικού ρεύματος της εποχής. "Μέινστρημ" ήταν και το λογοτεχνικό περιοδικό Εστία, που αναδημοσιεύει. Δεν είναι εδώ το πρόβλημα. Το ζήτημα είναι στην υφή της είδησης. Μιας "είδησης", που μεταράπηκε σε λήμμα, αναπαράγωντας ουσιαστικά πιστά το αρχικό κείμενο (το λήμμα είναι παράφραση της "σημειώσεως" της Εστίας), ακόμα και τους εκεί εμφανώς ανυπόστατους ισχυρισμούς ("Η μακροβιότης στην οικογένειά του ήταν κληρονομική"), ωσάν να ήταν πιστοποιημένα γεγονότα. Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα από τα πολλά "αξιοπερίεργα" που συνηθίζονταν στα παλιότερα έντυπα για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του φιλομαθούς αναγνωστικού κοινού τους. Η σοβαρότητα τέτοιων "ειδήσεων", όπως και η επαληθευσιμότητά τους ήταν περιορισμένες. Άλλωστε, και στη "σημείωση" της Εστίας υπάρχει μια αίσθηση αμφιβολίας, όταν αναγράφεται "Κατά την διαβεβαίωσιν των Καιρών", προκειμένου να μην χρεωθεί το περιοδικό την πιθανή υπερβολή ή ανακρίβεια για την υπόθεση. Αμφιβολία που, ωστόσο, στο λήμμα μετατράπηκε σε βεβαιότητα για την ακρίβεια των γραφομένων. ——Chalk19 (συζήτηση) 14:04, 16 Απριλίου 2018 (UTC)

Διαγραφή Δε φαίνεται να υπάρχει κάποια άλλη αναφορά πέρα από αυτήν της Εστίας. Εφόσον ήταν υπεραιωνόβιος και αξιοσημείωτος θα υπήρχαν και μεταγενέστερες αναφορές στο πρόσωπο αυτό. Μη εγκυκλοπαιδικό.--Texniths (συζήτηση) 17:19, 16 Απριλίου 2018 (UTC)

Διαγραφή το θέμα θα ήταν εγκυκλοπαιδικό αν επαληθεύονταν, κάτι το οποίο δεν γίνεται ωστόσο. Όπως επισημάνθηκε παραπάνω το Εστία είναι αξιόπιστη πηγή όμως το τμήμα από όπου πάρθηκε η συγκεκριμένη πληροφορία (έλλειπε η σελίδα στην παραπομπή και μας βγήκαν τα μάτια μέχρι να το βρούμε, σελ.31 στο Σημειώσεις) αλλά και η έκδοση (Εστία (περιοδικό) και όχι Εστία (εφημερίδα)) γίνεται σαφές πως περιέχει διηγήματα, και η μαρτυρία σχετικά με το άτομο γίνεται στην ενότητα των Σημειώσεων αναφέροντας πως μεταφέρει πληροφορίες από το Καιροί (εφημερίδα). Καθώς δεν έβρισκα πουθενά τίποτα για το όνομα του Γραντάκη (ή παραλλαγές του ονόματος του σε περίπτωση όπου η ονομασία εδώ ήταν μη κοινή παραλλαγή, ή έστω και με λατινικούς χαρακτήρες του ονόματος), έψαξα για το αντίστροφο, δηλαδή ποιος υπήρξε ο γνωστός πλέον υπεραιωνόβιος Έλληνας πολίτης (κατά τα φαινόμενα ο Θεόδωρος Μασούρας στα 112 [1], [2], [3], ενώ στο Γηραιότερο εν ζωή πρόσωπο στον κόσμο αναφέρει για τον Γρηγόριο Πανταζή στα 110) αλλά και πάλι τίποτα για Γραντάκη. Θα ήθελα να διασώσω την πληροφορία για τον Γραντάκη εντός κάποιου λήμματος, εφόσον δεν υπάρχει κάτι το κατάλληλο όμως επί του παρόντος, έσωσα το όνομα και την πηγή σε ένα από τα πρόχειρα μου ώστε να το βάλω ως συντετμημένο περιεχόμενο/πληροφορία σε μελλοντικό σχετικό λήμμα (πιθανώς για Έλληνες υπεραιωνόβιους κατά τα παραδείγματα του en:Template:Longevity) Gts-tg (συζήτηση) 22:48, 16 Απριλίου 2018 (UTC)

Σχόλιο Ευχαριστώ Chalk19 για τη διόρθωση, όντως είναι έτσι, και τα σχόλια σου. Wolfymoza (συζήτηση) 09:24, 17 Απριλίου 2018 (UTC)