Συζήτηση:Ελλάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Επιχείρηση Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων Αυτό το λήμμα είναι αντικείμενο της Επιχείρησης Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων, μιας συλλογικής προσπάθειας για την αποτίμηση και δημιουργία στατιστικών για τα λήμματα ζωτικής σημασίας της Βικιπαίδειας.
Β Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως λήμμα τάξης Β κατά την κλίμακα ποιότητας.
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Άτλας Αυτό το λήμμα ξεκίνησε ή αναπτύχθηκε στα πλαίσια της «Βικιεπιχείρησης Άτλας».
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα.

Πίνακας περιεχομένων

Untitled[επεξεργασία κώδικα]

Χίλια συγγνώμη, κατα λάθος διέγραψα το άρθρο για την Ελλάδα, ούτε κατάλαβα πως. Το επανέφερα τρ πατηστε οκ!!!! == == . --Δνόφος 02:24, 28 Μαΐου 2005 (UTC)

κάποιος να μετατρέψει το table σε όπως το έχει στην σελίδα του ο Geraki ? - Gavrilis

το έχουν κατακρεουργησει το αγγλικο λημμα σκοπιανοί,τούρκοι και αλβανοί.μιλάμε για πραγματικό χαμό!εντωμεταξύ παλιά που ήταν κλειδωμένο στο τέλος είχε και ένα ωραιό πινακάκι συνοπτικα με την ιστορία.το ξηλωσαν και αυτό καλά γιατί ξεκλειδώνουν τόσο κεντρικά λήμματα που γνωρίζουν πως θα πλακώσουν εθνικιστές;

Εθνικός Ύμνος[επεξεργασία κώδικα]

Ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας είναι οι δυο πρώτες στροφές από τον Ύμνο στην Ελευθερία και όχι όλος ο "Ύμνος". Πιστεύω ότι αυτό πρέπει να φαίνεται κάπως στην αντίστοιχη θέση ώστε να μην αναρωτιέται οποιοσδήποτε μη γνώστης για το πως θυμόμαστε τόσες (158) στροφές(!!!). Παραπέμπω και στην προεδρία της Δημοκρατίας http://www.presidency.gr/ethn_Ymnos.htm

Αθήνα και Σπάρτη[επεξεργασία κώδικα]

"θα αντισταθεί στην Περσική εισβολή με τους δύο επιφανέστερους εκπροσώπους της,την κοσμοπολίτικη και δημοκρατική Αθήνα και την μιλιταριστική και ολιγαρχική Σπάρτη". Δεν νομίζω ότι η Αθήνα ήταν λιγότερο μιλιταριστική. Ιδέες για την βελτίωση αυτής της πρότασης;Ματιά 10:28, 26 Ιουν. 2005 (UTC) Όμως η ελευθερία αυτή δεν ήρθε για τους Μακεδόνες τον ίδιο καιρό που αποχτήθηκε απ' τους υπόλοιπους Έλληνες.Makedonia je deo Grčke demokratije - Živela Grčka demokratija i helenska civilizacija--Ἡρακλῆς 17:54, 29 Αυγούστου 2009 (UTC) Βλ. Αρχαία Ελλάδα, Αθηναϊκή ηγεμονία. Ωστόσο, πράγματι κατά την εποχή των Περσικών Πολέμων η Αθήνα ήταν λιγότερο μιλιταριστική από τη Σπάρτη, η οποία ως κοινωνία ήταν δομημένη εξαρχής πάνω σε τέτοια πλαίσια. Αργότερα εξελίχθηκε όντως ηγεμονικά στον ελλαδικό χώρο --Kalogeropoulos 11:24, 26 Ιουν. 2005 (UTC)

Έχεις δίκιο, είχα στο νου μου γεγονότα μετά τους Περσικούς πολέμους. Αλλά ίσως θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε λίγο αυτή την πρόταση. Ματιά 12:45, 26 Ιουν. 2005 (UTC)

Η αντιδιαστολή «ολιγαρχική» - «δημοκρατική» θέλει συζήτιση: Ως προς τους «ομοίους» της η σπάρτη ήταν δημοκρατική: Όλοι οι ενήλικες άνδρες πάνω από 30 συμμετείχαν στην Απέλλα και επιπλέον είχαν δικαίωμα λόγου και οι γυναίκες. Στην αρχή των Περσικών Πολέμων υπολογίζοναται σε 9.000 περίπου, με συνολικό αριθμό αρρένων ενηλίκων κατοίκων, περίπου 70.000 (περίπου 7.000 περίοικοι και 63.000 είλωτες). Άρα ποσοστό ~13$. Στη «δημοκρατική» Αθήνα επίσης μόνο οι πόλίτες πάνω των 30 είχαν πλήρη πολιτικά δικαιώματα, εξαιρούνταν μέτοικοι, ξένοι, δούλοι και γυναίκες. Οι έχοντες ψήφο ενήλικες αριθμόύσαν περίπου 31.000 (την ίδια εποχή), με συνολικό αριθμό αρρένων ενηλίκων κατοίκων, περίπου 400.000. Δηλ. ποσοστό ~8%... --Vchorozopoulos 10:58, 25 Μαΐου 2008 (UTC)

Επεξεργάστηκα το υποκεφάλαιο "πολιτικά", αναθεωρώντας σε μεγάλο βαθμό το περιεχόμενό τους. Ελπίζω η πρωτοβουλία μου αυτή να τύχει ευμενούς υποδοχής. Yannismarou, 17:00, 25 Μαρτίου 2006 (UTC)

Θρησκευματα[επεξεργασία κώδικα]

Το 97% των Χριστιανων ορθοδοξων απο που προκυπτει? Ο πληθυσμος της Ελλαδας ειναι γυρω στα 11 εκ. συμφωνα με το αρθρο. Συμφωνα με την στατιστικη υπηρεσια το περιπου 10% του πληθυσμου ειναι μεταναστες, κατα συντριπτικη πλειονοτητα μη-ορθοδοξοι. Σε αυτους αν προσθεσουμε και τους μουσουλμανους της Κομοτηνης και τους λιγους καθολικους τοτε αποκλειεται να εχουμε 97% ΧΟ! Και ολα αυτα χωρις να σκεπτομαστε οτι φυσικα πολλοι απο τους υπολοιπους που βαφτιζονται "ορθοδοξοι" δεν εχουν ερωτηθει ποτε αν ειναι ορθοδοξοι...

Αυτό λέει ό,τι επισημότερο έχω κατορθώσει να εντοπίσω, η Διεθνής Έκθεση Θρησκευτικής Ελευθερίας του 2005 του Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α. [1] Αν υπάρχει κάτι νεότερο, διόρθωσέ το. -- pvasiliadis  17:24, 14 Απριλίου 2006 (UTC)
Τώρα είδα την αλλαγή που είχες κάνει διαγράφοντας το 97%. Ταυτόχρονα σχεδόν έκανα κι εγώ τις αλλαγές. Σίγουρα είναι ποσοστό κατ' εκτίμηση. -- pvasiliadis  17:31, 14 Απριλίου 2006 (UTC)

Α.Ε.Π.[επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει κάποιος λόγος που αναγράφεται το Α.Ε.Π. σε δολάρια, όταν το νόμισμα της χώρας είναι το ευρώ;--egm 16:24, 6 Μαΐου 2006 (UTC)

Φαντάζομαι για λόγους συγκρισιμότητας με άλλες οικονομίες, εκτός Ευρώπης. Όπως και να γίνει το δολλάριο είναι πιο "διεθνές" νόμισμα.--FocalPoint 20:10, 6 Μαΐου 2006 (UTC)στην ελλαδα η οδηγηση γινεται απο την αριστερη πλευρα. οχι απο δεξια οπωσ γραφεται

"Φύση" του Βυζαντίου[επεξεργασία κώδικα]

και όταν τελικά η Αυτοκρατορία χωρίστηκε στα δύο, η ανατολική ή Βυζαντινή Αυτοκρατορία με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη, θα ήταν ουσιαστικά Ελληνικής φύσης

Από πού προκύπτει αυτό; Και κυρίως τι σημαίνει; Έχει σίγουρα ανάγκη διευκρίνισης ή αλλαγής. Πολλοί έχουν την εντύπωση ότι οι Βυζαντινοί είχαν την ίδια εθνική συνείδηση που έχουμε εμείς τώρα οι Νεοέλληνες πολίτες του εθνικού κράτους Ελλάδα. Με αυτήν τη φράση φαίνεται να διαιωνίζεται αυτή η αφελής αντίληψη. Το Βυζάντιο ήταν η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, στην οποία κρατούσα γλώσσα ήταν τα Ελληνικά και θρησκεία όλων (θελόντων και μη) ο Χριστιανισμός. "Ελληνική φύση" πέραν της γλώσσας ποια ήταν; Ότι απέρριπταν την αρχαία ελληνική φιλοσοφία του ορθού λόγου (την οποία βεβαίως γνώριζαν, σέβονταν και διέσωσαν) χάριν της μυστικής Ορθοδοξίας; Ότι η αισθητική τους και η τέχνη τους στόχο είχε την εσχατολογία και όχι το αρχαίο ελληνικό κάλλος; Πολλοί Αυτοκράτορες ήταν Αρμένιοι. Ο πολίτης του Βυζαντίου θεωρούσε εαυτόν Ρωμαίο/Ρωμηό. Έλληνας σήμαινε ειδωλολάτρης. Σίγουρα η σχέση του Βυζαντίου με την αρχαία Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από αυτήν π.χ. των Εσκιμώων με τους αρχαίους Έλληνες, αλλά αυτό το παραμύθι του Ελληνάρα από το Παγκράτι που ο προπάππους του φιλοσοφούσε λίγο παραπέρα στην Ακρόπολη και ο παππούς του ήταν αυλικός στο Βυζάντιο και ο Ελληνισμός μεταδιδόταν από γενιά σε γενιά διά της αναπαραγωγής, σαν κληρονομική ασθένεια, είναι αστείο. Και λάθος. Και αφελές. Και όχι και τόσο αφελές, αν το καλοσκεφτεί κανείς. Αρχαία Ελλάδα-Βυζάντιο-Τουρκοκρατία-Νέα Ελλάδα έχουν σαφώς πολλούς συνδετικούς κρίκους. Αυτοί είναι όμως μόνο τότε ορατοί, όταν καταλάβει κανείς ότι σε καμιά περίπτωση δεν ταυτίζονται και δεν αποτελεί το ένα τη φυσική συνέχεια του άλλου.--Αρχίδαμος 17:14, 12 Μαΐου 2006 (UTC)

 • Στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ακόμη και πριν το Μ. Κωνσταντίνο, ο ελληνικός πολιτισμός ήταν έντονος. Ναι είχε διαφοροποιηθεί από την επαφή με τους Ρωμαίους και ιδίως με τη νέα θρησκεία. Ναι, οι κάτοικοι δήλωναν Ρωμαίοι και όχι έλληνες. Ναι το ελληνικό στοιχείο όπου υπήρχε καταπολεμήθηκε από το χριστιανικό ιερατείο σε μεγάλο βαθμό ως «εθνικό», αλλά η γλώσσα και άλλα στοιχεία του ελληνικού πλιτισμού επέζησαν. Από το 1204 και μετά ανέκαμψε σταδιακά και η ελληνική εθνική συνείδηση και μάλιστα για πρώτη φορά είχε πανελλήνιο χαρακτήρα. Το Βυζάντιο ήταν αυτοκρατορία, άρα είχε οικουμενική φύση.

--Vchorozopoulos 11:07, 25 Μαΐου 2008 (UTC)

Κάνεις λάθος. Δεν πολεμήθηκε απο κανένα Χριστιανό γιατί η συνέχεια της φιλοσοφίας ήταν η Ορθοδοξία αντιθέτως οι σημερινοί καθολικοί που τότε ονομαζόντουσαν ιουδοχριστιανοί ή αιρετικοί χριστιανοί κατέστρεφαν ότι Ελληνικό για λόγους πολιτικούς. Ψάξε για αποδείξεις στα σημερινά αρχαιολογικά ευρήματα.

Δημόφυττος.

πεδίο ΑΕΠ_κατά_κεφαλή[επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το πεδίο ΑΕΠ_κατά_κεφαλή στον πίνακα Πληροφορίες_Χώρας. Κάποιος ας το διορθώσει, εγώ δε γνωρίζω. Sshadow 08:11, 9 Ιουλίου 2006 (UTC)

Το «ΑΕΠ_κατά_κεφαλή» μέσα στη φόρμα έπρεπε να μετονομαστεί σε «ΑΕΠ_κατακεφαλή» για κάποιο λόγο. Το είδα απ'το Πορτογαλία. --fs 01:29, 21 Ιουλίου 2006 (UTC)

Πληθυσμος[επεξεργασία κώδικα]

παιδια απο που ειναι η εκτιμηση για τον πληθυσμο? Αμφιβαλλω πολυ αν εχει ανεβει τοσο απο το 2001. --Σωτηρης 21:54, 5 Σεπτεμβρίου 2006 (UTC)

Ο πληθυσμός της Ελλάδας σίγουρα έχει ανεβεί από το 2001, όχι μόνο τόσο, αλλά πολύ περισσότερο στην πραγματικότητα και αυτό γιατί παρά την υπογεννητικότητα από πλευράς Ελλήνων, εκατομμύρια μεταναστών από κάθε γωνιά του κόσμου έχουν εισρεύσει στην χώρα την τελευταία δεκαετία. Και σε αντίθεση προς ό,τι αναφέρεται ως επίσημος πληθυσμός της χώρας από στατιστικές υπηρεσίες, μπορεί κανείς εύκολα να υπολογίσει πόσος περίπου είναι σήμερα ο συνολικός πληθυσμός της Ελλάδας από στοιχεία που όλοι ουσιαστικά γνωρίζουμε, αλλά κάνουμε ότι δεν τα πιστεύουμε. Μου θυμίζει την παροιμία "ο κόσμος το έχει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι". Ακόμη και η περίφημη απογραφή του πληθυσμού που διενεργήθηκε πρόσφατα δεν πρόκειται ούτε καν να προσεγγίσει την πραγματικότητα, όπως άλλωστε συνέβη και το 2001. Σήμερα, για παράδειγμα, είναι κοινό μυστικό ότι ζουν στην Ελλάδα περίπου 1.500.000 Αλβανοί και μας λένε από στατιστικές υπηρεσίες ότι όλοι οι μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα είναι γύρω στις 600.000 με 800.000 το πολύ! Ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν με αυτόν τον τρόπο; Στο 1.500.000 Αλβανών προσθέστε 1.500.000 περίπου Αφρικανούς από ολόκληρη την ήπειρό τους. Περίπου 1.000.000 ακόμη προέρχονται από την Βουλγαρία. Άλλοι τόσοι από την Ρουμανία, 1.000.000 ακόμη από την Πολωνία και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (Ρωσία, Ουκρανία, Μολδαβία, Γεωργία, Αρμενία κλπ.) και περίπου 1.000.000 ακόμη από Πακιστάν, Ινδία, Ιράν, Μπανγκλαντές, Φιλιππίνες, Κίνα, Ιράκ και άλλες χώρες της Ασίας. Ποιο είναι το σύνολο κατά προσέγγιση; Γύρω στα 7.000.000 μετανάστες. Προσθέστε τώρα σε αυτούς τα 11.000.000 Ελλήνων. Ποιος είναι ο συνολικός πληθυσμός της Ελλάδας; Γύρω στα 18.000.000. Λοιπόν, ας σταματήσουν να μας κοροϊδεύουν και να πουν επιτέλους την αλήθεια! Ζούμε στην Ελλάδα, κυκλοφορούμε στους δρόμους της καθημερινά και βλέπουμε τι συμβαίνει! Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι σχεδόν ένας στους τρεις κατοίκους της χώρας σήμερα είναι μετανάστης. Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα το ποσοστό είναι διαφορετικό και πολύ υπέρ των μεταναστών. Σε αυτήν την κατηγορία, βέβαια, συμπεριλαμβάνεται και η πρωτεύουσα, η Αθήνα, όπου είναι οφθαλμοφανές ότι ο πληθυσμός των μεταναστών αποτελεί περίπου το 50%. Υπάρχουν περιοχές της Αθήνας όπου δύσκολα συναντά κανείς μετανάστες, άλλες περιοχές όπου είναι μισοί-μισοί με τους Έλληνες και άλλες όπου δύσκολα θα συναντήσεις Έλληνα. Επομένως, δεν θέλει πολλή σκέψη ούτε να περιμένουμε καμιά απογραφή να μας πει ότι στην Αθήνα κατοικούν 5.000.000 Έλληνες και άλλα 4.000.000 περίπου μετανάστες δίνοντας έναν συνολικό πληθυσμό περί τα 9.000.000 κατοίκους. Η μεγάλη ειρωνεία τώρα είναι ότι στην τελευταία απογραφή που έλαβε χώρα τον περασμένο μήνα, όχι απλώς δεν συμμετείχε σχεδόν κανένας μετανάστης, αλλά και μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Ελλήνων πολιτών δεν δέχτηκε να συμμετάσχει! Φανταστείτε λοιπόν να μας πουν τώρα ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας είναι γύρω στα 8.500.000 με 9.000.000 και ότι οι μετανάστες είναι γύρω στις 100.000 με 200.000! Η μόνη απάντηση που θα είχα να δώσω σε τέτοια περίπτωση είναι "χα...χα...χα... ας γελάσω!" Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι σίγουρα δεν μπορούμε να αναγράψουμε στην Βικιπαίδεια τα στοιχεία που εκτιμώ, καθώς δεν υπάρχει κάποια πηγή επίσημη που να τα δίνει, στοιχείο καλώς ή κακώς απαραίτητο για την λειτουργία της εν λόγω εγκυκλοπαίδειας, αλλά το ότι η Ελλάδα έχει σήμερα ακόμη μόνο 11.300.000 κατοίκους μαζί με τους μετανάστες μοιάζει τουλάχιστον αστείο! --Grecus_magnus

Και ιδού του λόγου το αληθές! Ακριβώς όπως το είχα προβλέψει! Ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ελλάδας δεν συμμετείχε στην απογραφή συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων και αλλοδαπών, εντούτοις δεχόμαστε σαν αξιόπιστα τα αποτελέσματα αυτής και καλούμαστε τώρα να πιστέψουμε ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε σε σχέση με το 2001 παρά την αθρόα προσέλευση μεταναστών στην χώρα! χαχαχαχα!!! Είναι άκρως αστείο! Τελικά σε αυτήν την χώρα τίποτα δεν είναι αληθινό πια! Δεν μπορείς να πληροφορηθείς με ακρίβεια ούτε για τον πληθυσμό της! Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν δηλώνει τον πραγματικό πληθυσμό της! Άκου εκεί λέει 10.780.000 είναι ο πληθυσμός της Ελλἀδας!! χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα!!! Αποκλείεται να είναι κάτω από 18.000.000 για τους λόγους που αναλύω πιο πάνω! Το ψέμα και η ηλιθιότητα στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει πια κάθε όριο! [Grecus_magnus]

Ελλάς ή Ελλάδα;[επεξεργασία κώδικα]

Το επίσημο όνομα της χώρας σήμερα κατά το Σύνταγμα είναι "Ελλάδα". -- pvasiliadis  14:23, 14 Σεπτεμβρίου 2006 (UTC)

Η Καβάλα ΈΧΕΙ 80.027 κατοίκους 17/6/2015 15.55

Κι εγώ συμφωνώ με το Ελλάδα. Η καθαρεύουσα δεν είναι η επίσημη γλώσσα μας! --Αναστάσιος 07:35, 15 Σεπτεμβρίου 2006 (UTC)

To Ελλάς δεν είναι καθαρευουσιάνικο. Απαντά και στη δημοτική. Ως νομικός σέβομαι το Σύνταγμα, αλλά η ιστορική ονομασία της χώρας μας είναι "Ελλάς".--Yannismarou 19:57, 29 Μαρτίου 2007 (UTC)

Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε ίσως να γραφτεί αντί «Η Ελλάδα (στην καθαρεύουσα Ἑλλάς, επίσημη ονομασία: Ελληνική Δημοκρατία)» το «Η Ελλάδα (ιστορική ονομασία: Ἑλλάς· επίσημη ονομασία: Ελληνική Δημοκρατία)» ή και πιο αναλυτικά σε μορφή μίας πρότασης. -- pvasiliadis  20:36, 29 Μαρτίου 2007 (UTC)
Το Ελλάς είναι καθαρευουσιάνικο. Αλλιώς και αι Ηνωμέναι Πολιτείαι της Αμερικής και το Ηνωμένον Βασίλειον κι αυτά ιστορικές ονομασίες είναι. Άλλωστε όλη η καθαρεύουσα μια ιστορική μορφή της ελληνικής είναι (τι θα πει αλήθεια ιστορική;).--Αρχίδαμοςμίλα μου 21:41, 29 Μαρτίου 2007 (UTC)


Το Ελλάς εάν και από πλευράς γραμματικής δεν είναι επίκαιρο, από πλευράς καθημερινότητας είναι: Η εθνική Ελλάδος στις φανέλες της και τα γραμματόσημα της ΕΛΤΑ φέρει το όνομα Hellas, και η προεδρία της Ελλάδος στην ΕΕ είχε τον τίτλο "Ελλάς 2003".

Το θέμα Ελλάς η Ελλάδα δεν είναι πιο είναι το σωστό η το λάθος αλλα περισσότερο θέμα άποψης. Η πρόταση μου θα ήταν μια ψηφοφορία στους βικιπαιδιστές. Christos Vittoratos


Άποψη μου είναι ότι το Ελλάδα είναι γελοίο, όπως γενικά κάθε έμμονη προσπάθεια δήθεν απαλλαγής από την καθαρεύουσα. Δηλαδή για να μοιαζει πιο "νεοελληνικό", "δημοτικό", "λαϊκό", παιρνουμε την αιτιατική του "Ελλάς" και την κάνουμε ονομαστική; Έχουμε την τάση να μειώνουμε το iq μας χάριν συντομίας και ευκολίας. (ΑΝΩΝΥΜΟΣ).


Το Ελλάς είναι λάθος. Δεν ενέχει το στοιχείο Δ. Το Ελλάδα ενέχει το στοιχείο Δ και θα έλεγα ότι δεν είναι λάθος. Καλλίτερο όλων είναι όμως το ΕΛΛΑΖ. Το Ελλαζ ενέχει το στοιχείο Δ διότι το Ζ σύγκειται εκ του Δ και Σ. Το σ είναι πτωτική ενική ονομαστική. Στην περίπτωση του ονόματος Ελλάδα, Το Α είναι η πτωτική ενική κατάληξη.Nestanaios 18:45, 12 Ιουνίου 2011 (UTC)


Ελλάδα = Ελ.Λάδα = Ελένη (μυθολογία) ? Λάδα = Αρμονία, Υπέροχο (Ρωσική γλώσσα) // РуСлан (РωΣλάη)

Και το Ελλάς και το Ελλάδα είναι σωστά γιατί το ένα είναι καθαρεύουσα και το άλλο δημοτική.

17/6/2015 15.58

Κλαδικάρχες και επόψεις πολιτικής σημάνσεως[επεξεργασία κώδικα]

Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974 (μεταπολίτευση) το πολιτικό σύστημα κυριαρχείται από το νεοφιλελεύθερο-συντηρητικό κόμμα Νέα Δημοκρατία και το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ (Πανελλλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα). (sic.)

Για το Α' Κόμμα δίνεται ο χαρακτηρισμός των αντιπάλων του ενώ για το Β' ο χαρακτηρισμός των ίδιων των στελεχών του. Political correctness της παλαιάς κλαδικής.

--Beati pauperes spiritu 12:30, 19 Δεκεμβρίου 2006 (UTC)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[επεξεργασία κώδικα]

Θέλω να ρωτήσω άν επιτρπέπονται οι εξωτερικοί σύνδεσμοι που σχετίζονται μέν με την Ελλάδα που όμως δε έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

π.χ. ένα site για online hotel bookings in greece?

Όχι. Δείτε και Βικιπαίδεια:Εξωτερικοί σύνδεσμοι. --Dada* 10:14, 22 Απριλίου 2007 (UTC)

Λάθος έκταση λίμνης Κερκίνης[επεξεργασία κώδικα]

Με μια αναζήτηση στο internet θα δείτε ότι η έκτασή της είναι 54000 περίπου(κατώτατο όριο) και όχι 37000 τ.χιλ.

--geotol 01:21, 4 Μαΐου 2007 (UTC)

Σώματα Ασφαλείας[επεξεργασία κώδικα]

εδώ και λίγο καιρό υπάρχει και η "Αγροφυλακή" που δεν αναφέρεται στο κεφάλαιο "Σώματα Ασφαλείας". Δεν υπάρχει όμως και το αντίστοιχο λήμμα.--Sroutz 02:33, 16 Οκτωβρίου 2007 (UTC)

Μια διόρθωση πανω στο άρθρο .Το άρθρο 4 δηλωνει περι ίσοτητας των φυλων για την αμυνα της χωρας και οχι το αρθρο 2 Το αρθρο 2 αναφερει για τις Πρωταρχικές υποχρεώσεις της πολιτείας . Συγκεκρίμενα η παραγραφος 6. Παραθετω το link της Βουλής. http://www.parliament.gr/politeuma/syntagmaDetails.asp?ArthroID=4

Σωστά, ευχαριστούμε - Badseed απάντηση 20:20, 13 Μαΐου 2008 (UTC)

Νομαρχίες και Υπερνομαρχίες[επεξεργασία κώδικα]

σχετικά με την Διοικητική Διαίρεση της χώρας , νομίζω ότι οι Νομοί της Ελλάδος δεν είναι 51 αλλά 54. Κι αυτό γιατί η Περιφέρεια Αττικής διαιρείται σε 4 νομούς διοικητικά , ήτοι τον Νομό Αθηνών, Πειραιώς , Αν. Αττικής και Δυτ. Αττικής με αντίστοιχους Νομάρχες που εκλέγονται άμεσα με καθολική ψηφοφορία, όπως γνωρίζετε και εσείς. Καλό θα ήταν να αναφερθούν και οι δύο Υπερνομαρχίες , δηλ. η Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς και Καβάλας - Δράμας - Ξάνθης. Glavkos 20:08, 19 Απριλίου 2008 (UTC)

Μερικές ανακρίβειες στην "Ιστορία"[επεξεργασία κώδικα]

 • Ο όρος «πολιτισμός» αναφέρεται και στην ύπαρξη νεολιθικών οικισμών. Απ' αυτήν την άποψη ο «πρώτος ευρωπϊκόε πολιτισμός» εμφανίστηκε στην ηπειρωτική ελλάδα κι όχι στα νησιά.
 • Αμφισβήτιση της ελληνικότητας του Μινωικού Πολιτισμού δεν νομίζω ότι στέκει πλέον, από την εποχή που απαοκρυπτογραφήθηκαν οι Γραμμικές Γραφές και έδειξαν ελληνική και μόνο γλώσσα όπου βρέθηκαν.
 • Μεγάλο τμήμα της Ελλάδας δεν ήταν οργανωμένο σε πόλεις - κράτη. Υπήρχαν και βασίλεια και συμπολιτείες με πιο εκτεταμένα όρια.
 • Το "Στρατιωτικά κατώτερη από τη Ρωμαίκή Αυτοκρατορία" δεν είναι ακριβές. Απλώς βρέθηκε πολιτικά διαιρεμένη.
 • Η Ρώμη και πριν την κατάκτηση της Ελλάδας περιείχε μεγάλο ποσοστό κατοίκων ελληνικής καταγωγής και είχε ήδη πολλά ελληνικά στοιχεία στον πολιτισμό της.
 • Γενικά, είναι υπερβολικά περιληπτική. Θα ήθελαν κάποιοι από τους υοόλοιπους της «Άτλας» να βοηθήσουν; Ας υπάρχει και το κύρριο άρθρο. Εννοώ και τα δυο. Γεωγραφία, Ιστορία, Οικονομία και Πολιτική αποτελούν αδιάσπαστη ενότητα.

--Vchorozopoulos 11:34, 25 Μαΐου 2008 (UTC)

Το μέρος περί ιστορίας περνάει με πολύ εθνικιστικό τρόπο και δεν αναφέρει τίποτα για μινωικούς/μυκηναϊκούς χρόνους[επεξεργασία κώδικα]

Τι άλλο να γράψω, τα λέει ο τίτλος. --fs 09:57, 3 Αυγούστου 2008 (UTC)

Εδώ, μάλλον τίποτα. Μπορείς όμως να ξάνα-γράψεις την παράγραφο στην οποία αναφέρεσαι - Badseed απάντηση 18:33, 3 Αυγούστου 2008 (UTC)

Αν και προσωπικά κάνα δυο-τρεις φράσεις μου χτυπάνε ("αν δεν..." κλπ). Τα υπόλοιπα είναι τηλεγραφικά περίληψη της ελληνικής ιστορίας - Badseed απάντηση 18:34, 3 Αυγούστου 2008 (UTC)

Δεν νομίζω ότι είμαι ικανός να γράψω ιστορία καλά. Απλά περνάει μινωικά/μυκηναϊκά απλά με το να δίνει λινκς και μετά πάει σε ένα συρφετό "θα τους νικήσουμε όλους, θα λάμψουμε στον κόσμο" που μου θυμίζει κάτι δάσκαλους που είχα στο δημοτικό που δεν έχαναν ευκαιρία να μας μιλάνε για τους 'κακούς Τούρκους'. --fs 06:25, 4 Αυγούστου 2008 (UTC)

Πηγές[επεξεργασία κώδικα]

Αν κάποιος θα μπορούσε να προσθέσει πηγές οι οποίες περιέχονται στο αντίστιχο άρθρο της Αγγλικής Βικιπαίδιας,το άρθρο θα ήταν πολύ καλύτερο και θα μπορούσε να φτάσει και σε σημείο να γίνει αξιόλογο!!-Biladen 10:05, 29 Νοεμβρίου 2008 (UTC)

Ιστορία , Σκοτεινή Περίοδος[επεξεργασία κώδικα]

Ιστορία... θα μπορούσε να προστεθεί και σύνδεσμος στο άρθρο εδώ. σχετικά με την σκοτεινή περίοδο... Σκοτεινή περίοδος --Λεωνίδας-Αθήνα 14:27, 31 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)

Όχι δε χρειάζεται σύνδεσμος. Η σκοτεινή περίοδος υπάρχει ως Γεωμετρική εποχή που είναι και ο πλέον δόκιμος όρος--The Elder 14:36, 31 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)

Οκ δεν το είχα δει το σβήνω..--Λεωνίδας-Αθήνα 14:39, 31 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)

Η ονομασία Σκοτεινή Περίοδος, δόθηκε απο ξένους αρχαιολόγους. Οι Ελληνες, ονομάζουμε αυτή τη "σκοτεινή περίοδο" ως περίοδο ανασυγκρότησης

Εκκρεμεί παραπομπή[επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από το γενικό πρότυπο έλλειψης πηγών στην κορυφή του άρθρου θα ήταν ίσως καλό να έχουμε και τα διάσπαρτα {{πηγή}} μέσα στο κείμενο. Θα βοηθούσαν να βελτιωθεί κατά πολύ το άρθρο, καθώς αρκετά απ' αυτά που σημείωσε ο ανώνυμος χρήστης πιστεύω ότι θα ήταν σχετικά εύκολο να τεκμηριωθούν.--hypnotist 09:32, 22 Ιουνίου 2009 (UTC)

Προσωπικά βάζω το εκκρεμεί παραπομπή εκεί που είτε υπάρχει αμφιβολία είτε είναι κάτι «χοντρό» που δύσκολα το πιστεύεις είτε εκεί που εγώ μεν δεν αμφιβάλλω αλλά εικάζω ότι άλλοι (στα πλαίσια της σοβαρότητας και της καλής πίστης) ενδέχεται να αμφιβάλλουν. Η έκταση μιας λίμνης εν γένει είναι κάτι τετριμένο και ο εν λόγω χρήστης έβαλε το εκκρεμεί παραπομπή «σαν αντίποινα» στην δική σου τοποθέτηση του προτύπου. Η λογική των αντίποινων δεν συμβαδίζει με την νοοτροπία του wiki για αυτό έκανα την αναστροφή και την σύσταση στον χρήστη 79.166.39.97. Εκτός από αυτό, διαφωνώ με την αλόγιστη χρήση του (για τετριμένα ζητήματα π.χ.) γιατί κυρίως χάνουμε την ουσία--Egmontaz συζήτηση 09:37, 22 Ιουνίου 2009 (UTC)

Ναι, αλλά η κατάχρηση ως γνωστό κακό κάνει, συν τοις άλλοις και στην αισθητική ενός άρθρου, τη στιγμή που κάποια πράγματα είναι εμφανή ή καλύπτονται και από τα λινκς. Όπως είναι γνωστό εδώ, οι πηγές απαιτούνται συνήθως σε αμφιλεγόμενες ή δύσκολο να αποδειχθούν προτάσεις, π.χ. το τυρί είναι λευκό με μαύρες βούλες (εκκρεμεί παραπομπή) :) ----Lemur12 να΄στε καλά 09:39, 22 Ιουνίου 2009 (UTC)

Και συμφωνώ με αυτό που λέει ο λεμούριος για την αισθητική, να την χαλάμε όταν υπάρχει λόγος, όχι για ψύλλου πηδημα--Egmontaz συζήτηση 09:42, 22 Ιουνίου 2009 (UTC)
Καλώς. Θα κοιτάξω αν μπορώ να βρω κάποια επιπρόσθετα links για την τεκμηρίωση του άρθρου. --hypnotist 09:47, 22 Ιουνίου 2009 (UTC)

Προφορα[επεξεργασία κώδικα]

ΟΚ, θα σας φανει περιεργο, αλλα ποια ειναι η προφορα του "Ελληνικη" σε IPA?

[eliniˈci] --Philly boy92 05:30, 5 Ιουλίου 2011 (UTC)

στρατευσή στην Ελλάδα[επεξεργασία κώδικα]

Πιστεύω ότι τμήμα της παράγραφου είναι ιδιαίτερα εξιδικευμένο επί του θέματος για να εντάσσεται σε τόσο γενικευμένο άρθρο: Ιδιαίτερα το κομμάτι που αναφέρω δεν είναι ανάγκη να υπάρχει:

'Τον Φεβρουάριο του 2009 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι, από το 2010, οι υπόχρεοι στράτευσης θα κατατάσσονται μόνο στο Στρατό Ξηράς και για θητεία 9 μηνών, που σημαίνει ότι το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία θα επανδρώνονται αποκλειστικά από επαγγελματίες οπλίτες.[23]Τελικά από τις 14 Αυγούστου 2009 η θητεία έγινε 9μηνη ενώ έγιναν ανάλογες μειώσεις στον χρόνο στράτευσης αυτών που εκτελούν μειωμένη θητεία.Επίσης, υπάρχει σχέδιο πλήρους επάνδρωσης του Ναυτικού και της Αεροπορίας από επαγγελματίες ως το 2012. Τέλος η εναλλακτική θητεία έγινε 18μηνη.'

Πόσο μάλλον που αναφερόμαστε σε υποθέσεις που έχουν συζητηθεί στο παρελθόν και οι οποίες δεν έχουν επαληθευθεί επανηλλημένως.Alexikoua 15:58, 8 Μαρτίου 2010 (UTC)

Τουρισμός και τα 6 εκατομμύρια τουρίστες στην Αθήνα[επεξεργασία κώδικα]

Πως γίνεται στην Αθήνα να πήγαν πάνω απο 6 εκατομμύρια τουρίστες (πάνω από 40%) όταν η πιο πολυεπισκεπτόμενη περιφέρεια της Ελλάδας σύμφωνα με την έκθεση τουρισμού της Eurostat είναι η Κεντρική Μακεδονία, με 3.2 εκατομμύρια τουρίστες, δηλαδή 18% όλων των τουριστών για το 2009;! Σύμφωνα με την βάση δεδομένων της Eurostat, η Αττική βρίσκεται δεύτερη με 2.6 εκατομμύρια. --Philly boy92 05:27, 5 Ιουλίου 2011 (UTC)

Εφόσον εσύ προσφέρεις τεκμηρίωση και το κείμενο όχι, άλλαξέ το. --Focal Point 08:20, 15 Αυγούστου 2011 (UTC)

Ακόμα έχει η Ελλάδα την 22η ποιότητα ζωής στον κόσμο;[επεξεργασία κώδικα]

Παρά την οικονομική κρίση η Ελλάδα συνεχίζει να είναι 22η στον κόσμο σε ποιότητα ζωής; Και παρά την ακρίβεια σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς και την ανεργία; Και παρά την έλλειψη ασφάλειας; Και παρά το χάλι με τους λαθρομετανάστες που έχουν κατακλύσει την Αθήνα μαζεύοντας αλουμινένια κουτάκια από τα σκουπίδια με καρότσια του σούπερ μάρκετ και τόσα άλλα αίσχη; Δεν αφήνετε αυτά τα παραμύθια; Σβήστε επιτέλους αυτό το άκρως ψευδές στοιχείο! Grecus_magnus

Οι λαθρομετανάστες μαζεύουν τα κουτάκια και οι λαθροπλούσιοι λαθροϊθαγενείς έχουν μεταφέρει το λαθραίο τους χρήμα στην Ελβετία. Το δέντρο και το δάσος. Dimitrisss 01:42, 13 Οκτωβρίου 2011 (UTC)

Σωστἀ Dimitrisss! Αυτό ακριβώς είναι το αίσχος στην σημερινή Ελλάδα και παρόλα αυτά μας λένε ότι είναι 22η στον κόσμο σε ποιότητα ζωής! Αν είναι δυνατόν!!! Grecus_magnus

Ας βαλουμε λιγο τα πραγματα σε ταξη. Το να εχει μια χωρα οικονομικη κριση δεν σημαινει απαραιτητα οτι δεν εχει υψηλο δεικτη ποιοτητας ζωης. Το οτι εχει πολλους λαθρομεταναστες επισης. Επιπλεον ειναι λαθος να λεμε οτι εχουμε "χαμηλους μισθους". Χαμηλους μισθους σε σχεση με τι?...ειναι το πρωτο ερωτημα. Αν απαντησουμε, σε σχεση με "την υπολοιπη Ευρωπη" τοτε πρεπει να πουμε οτι η Ελλαδα με κατα κεφαλην ΑΕΠ $ 28,500 (τα δηλωμενα ετσι) βρισκεται καπου στη μεση σε σχεση με τις χωρες της ΕΕ27. Αν συγκρινουμε με τον κοσμο, η Ελλαδα ειναι 29η σε κατα κεφαλην ΑΕΠ. Αρα δεν εχουμε και τοσο χαμηλους μισθους τελικα. Η Ελλαδα καταλασσεται σαν μια χωρα με πολυ υψηλο κατα κεφαλην ΑΕΠ. Παμε τωρα στην ποιοτητα ζωης και στον Δεικτη Ανθρωπινης Αναπτυξης. Ολες αυτες οι ερευνες μετρανε πολυ περισσοτερα απο το κατα κεφαλην ΑΕΠ. Μετρανε προσδοκιμο οριο ζωης, μετρανε δεικτη μορφωσης, μετρανε παιδικη θνησιμοτητα. Σε ολους αυτους τους δεικτες, που ουσιαστικα οριζουν την ζωη μας η Ελλαδα κατατασσεται (εδω και τουλαχιστον 20 χρονια) πολυ ψηλα. Για παραδειγμα ο μεσος Ελληνας ζει 80 χρονια οταν ο μεσος Τουρκος πχ ζει 72. 8 ολοκληρα χρονια κερδιζουμε εξαιτιας της "ποιοτητας ζωης μας". Αλλα για να φτασουμε εκει, καταφεραμε να ζησουμε κατα την διαρκεια της γεννας. Μια χωρα με χαμηλους δεικτες ποιοτητας ζωης, αρα και αχρηστο συστημα υγειας εχει πολυ υψηλα ποσοστα παιδικης θνησιμοτητας. Ισως και 30 θανατους ανα 1000 γεννησεις. Η Ελλαδα εχει απο τους χαμηλοτερους δεικτες στις ανεπτυγμενες χωρες ( 3 θανατοι ανα 1000 γεννησεις). Τελος, δεν πρεπει να κρινουμε το κεντρο της Αθηνας με την πραγματικη Ελλαδα που ειναι τα νησια, τα γραφικα χωρια, οι μικρες πολεις. Για αυτους και αλλους λογους η Ελλαδα κατεχει οντως την 22η θεση στον κοσμο σε ποιοτητα ζωης, παρα την οικονομικη κριση.Nochoje 18:13, 17 Νοεμβρίου 2011 (UTC)

Το νησί του Καστελόριζου λείπει στους χάρτες του άρθρου[επεξεργασία κώδικα]

Οι Τούρκοι το έχουν πάρει; Informationskampagne (συζήτηση) 12:42, 2 Ιουνίου 2012 (UTC)

Όχι βέβαια απλά, ένας χάρτης όπως ο συγκεκριμένος δεν μπορεί να εμφανίζει και τα νησιά που είναι σχεδόν βραχονησίδες.ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη ‎141.255.13.177 (συζήτησησυνεισφορά) .

Προβλήματα, προβλήματα, προβλήματα[επεξεργασία κώδικα]

Νομίζω ότι, κάτι δεν έχει γίνει κατανοητό: το λήμμα αφορά την Ελλάδα. Δεν αφορά τη βυζντινή αυτοκρατορία. Δεν έχει καμμία δουλειά εδώ "η απόφαση του Κωνσταντίνου να μεταφέρει την πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, από τη Ρώμη στο Βυζάντιο". Το θέμα είναι τί γινόταν στον τόπο αυτό επί βυζαντινής αυτοκρατορίας. Πουθενά ενότητα ενετοκρατίας/λατινοκρατίας. Η ενότητα για το τί συνέβαινε στον ελλαδικό χώρο επί Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, κάνει άλμα από το 146 στο 324 μ.Χ. Τί γινόταν τα υπόλοιπα 178 χρόνια;; Τί σχέση έχει η Άλωση της Κωνσταντινούπολης με την Ελλάδα;; Τί γινόταν επί τα 360 χρόνια της τουρκοκρατίας στον ελλαδικό χώρο;; Πουθενά και αυτό. Τι γινόταν μεταξύ 1833-1914;; Τι γινόταν μεταξύ 1923-1940;; Τί έγινε στον εμφύλιο;; Τι γινόταν μεταξύ 1952-1967;; Τί γινόταν κατά τη διάρκεια της χούντας;; Τι γινόταν μεταξύ 1975-1986, 1986-2001 και 2001-2008;; Πουθενά.

Το κομμάτι της ιστορίας έχει πολλές ανακρίβειες και λάθη.

Δεν νομίζω ότι, στόχος μας είναι να διαδώσουμε την προπαγάνδα που γίνεται στα σχολεία περί ελληνο-βυζαντινής φιλίας και αδελφότητας και μπλα-μπλα-μπλα, γιατί αυτά είναι κοροϊδίες. Αυτά στο βυζαντινή αυτοκρατορία.

Υ.Γ.: Λυπάμαι που το λέω, αλλά το λήμμα είναι γ'τάξης και κάτω, βάσει των κριτηρίων. Από πού και ως πού έγινε β' με τόσες σημάνσεις για αναξιόπιστες πηγές;; Θα τού άξιζε μέχρι και πρότυπο (αν)ακρίβειας...

--Το αλλήθωρο οπόσουμ (συζήτηση) 12:49, 16 Σεπτεμβρίου 2012 (UTC)

Η μεταφορά της πρωτεύουσας από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη δεν έχει θέση; Δηλαδή αν μεταφέρονταν τώρα το Στρασβούργο και οι Βρυξέλλες στην Κωνσταντινούπολη, δεν θα επηρεάζονταν η Ελλάδα; Για να μην μιλήσω για την επιρροή της Κωνσταντινούπολης στη Θράκη. Εκτός αν η θράκη δεν είναι στην Ελλάδα. Για να μη μιλήσουμε για τη συμβασυλεύουσα Θεσσαλονίκη. Θα γίνονταν ποτέ η Θεσσαλονίκη συμβασιλεύουσα αν η πρωτεύουσα ήταν στη Ρώμη; Εκτός αν η Θεσσαλονίκη δεν είναι στην Ελλάδα. Να βάλουμε λες, τη λατινοκρατία και την ενετοκρατία ενώ για βυζάντιο δεν θες να ακούσεις. Αυτό είναι το θέμα σου; Να γλιτώσουμε από τους Βυζαντινούς που αντιπαθείς (για ποιό λόγο άραγε;) και να βάλουμε τους Λατίνους και τους Ενετούς που συμπαθείς (γιατί;); Και το Βυζάντιο ήταν ξένοι κατακτητές; καινοφανής θεωρία κι αυτή πάλι. Και ατεκμηρίωτη επίσης. Είπαμε το Βυζάντιο ήταν πολυφυλετικό. Οι Έλληνες όμως είχαν ρόλο μέσα εκεί. Με την ίδια λογική ο ιστορικός οτυ μέλλοντος δεν πρέπει να ασχοληθεί καθόλου με την Ευρωπαϊκή ένωση γιατί είναι πολυφυλετική. Μή φτάνουμε στα άλλα άκρα. Ό,τι φτάσει... Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης δεν έχει θέση εδώ; Αν π.χ. καταλάβει μια ξένη δύναμη τις Βρυξέλλες και καταλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία ας πούμε ότι τα τελευταία 400 χρόνια πρόεδρος της Κομισιόν ορίζεται κάποιος Έλληνας και επίσημη γλώσσα είναι η ελληνική, δεν πρέπει να έχει θέση στο λήμμα Ελλάδα; Δεν επηρεάζει την ιστορία της; Τί είναι πάλι αυτά; Χρήστης:Pyraechmes ο υβριδικός (για εξοικονόμηση φαιάς ουσίας!)... (συζήτηση) 21:23, 16 Σεπτεμβρίου 2012 (UTC)

Εάν οι Βρυξέλλες και το Στρασβούργο μεταφέρονταν στην Κωνσταντινούπολη, ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα επηρεαζόταν η Ελλάδα θα ήταν τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια. Τώρα, άλλο η επιρροή (;) του Βυζαντίου στη Θράκη, και άλλο τί γινόταν στη Θράκη τότε. Τόσο τιμητικό το βρίσκεις το "συμβασιλεύουσα Θεσσαλονίκη"; Το θέμα είναι πώς ζούσαν οι άνθρωποι στην Ελλάδα επί βυζαντινής αυτοκρατορίας. Ψάξε για τη ζωή στη Θεσσαλονίκη επί βυζαντινών χρόνων και θα καταλάβεις. Η "καινοφανής θεωρία μου" δεν είναι καθόλου καινοφανής. Μιλάμε για μια αυτοκρατορία που ίδρυσε ο πλέον αντι-χριστιανός Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος. Όλα αυτά τα χρόνια, οι φανατικοί χριστιανοί (ο όχλος όπως αποκαλείται στα σχολικά βιβλία των Θρησκευτικών) "ηνάγκαζαν τους επισκόπους/αυτοκράτορες, θέλοντας και μη, να συμμετέχουν σε "εσωτερικές εκστρατείες", με σκοπό την καταστροφή ειδωλολατρικών/εθνικών ναών" της περιοχής της Ελλάδος (και όχι μόνο), με σκοπό την εκμετάλλευση των μαρμάρων τους, για ανέγερση χριστιανικών ναών. Αυτό έχει θέση στο λήμμα της Ελλάδας. Όπως και της Β.Α., άλλωστε.
Άλλο η Ε.Ε. και άλλο η Β.Α. Η πρώτη (στα χαρτιά τουλάχιστον) δεν δείχνει καμμία πρόθεση επέκτασης των ιδεών της με πολέμους, βασανιστήρια κλπ., ενώ η δεύτερη και πολέμους έκανε, για να επιβάλει τα πιστεύω της και ανθρώπους βασάνισε, για να "απαλλάξει" το πλήθος από "ανίερες φιλοσοφίες" και βιβλία έκαψε ("Μπορεί να μην συμφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπίζομαι μέχρι να πεθάνω το δικαίωμά σου να το λες" Τάδε έφη Βολταίρος, όταν κάηκε το βιβλίο "Περί του πνεύματος" του πολιτικού του αντιπάλου (!) Ελβετίς). Δεν ήταν φιλανθρωπική οργάνωση η Β.Α. Μάλλον "οργάνωση" σκέτη.
Η λατινοκρατία και η ενετοκρατία σαφώς και έχουν θέση στο λήμμα, γιατί αφορούν την Ελλάδα. Πουθενά τα δουκάτα των λατίνων, όσο το Βυζάντιο χώλαινε. Πουθενά το τί συνέβη εδώ κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών. Βγάλε με Λατίνο, βγάλε με Γενοβέζο (Γενουάτης, κατά τους βυζαντινόφιλους), βγάλε με Νεφελίμ της Βενετίας, βγάλε με όπως θες, αλλά τα περί βυζαντινής αυτοκρατορίας δεν έχουν καμμία θέση στο λήμμα. Αυτά στο Βυζαντινή αυτοκρατορία και στο Κωνσταντινούπολη.
Η εικασία που περιγράφεις δεν θα λάβει χώρα στην Ελλάδα. Τής αξίζει ξεχωριστό λήμμα.

--Το αλλήθωρο οπόσουμ (συζήτηση) 15:24, 17 Σεπτεμβρίου 2012 (UTC)

Απ' ότι κατάλαβα, για σένα η ιστορία είναι θέμα ιδεολογίας. Αν κάποιος είναι π.χ. ειρησνιστής ή 12θειστής είναι καλός άνθρωπος, άρα έχει θέση στην ιστορία της Ελλάδας. Αν είναι χριστιανός ή αυτοκράτορας (φευ) στο πυρ το εξώτερον και μην το είδατε τον Παναή. Εμ εγκυκλοπαίδεια που θα κάνετε σεις (που λεν και στο χωριό μου) Χρήστης:Pyraechmes ο υβριδικός (για εξοικονόμηση φαιάς ουσίας!)... (συζήτηση) 21:00, 17 Σεπτεμβρίου 2012 (UTC)

Σβήστε καμιά 1.000αριά χρόνια ιστορίας επιδή δε βολεύει. Το Βυζάντιο στη Μακεδονία διήρκεσε 1.000 χρόνια. Το ίδιο και στη Θράκη. Η Μακεδονία και η Θράκη είναι το 1/3 της Ελλάδας. Δεν έχουν θέση λες; και κάτι άλλο: Πρωτεύουσα του Βυζαντίου για μερικά χρόνια υπήρξε και το Διδυμότειχο που είναι εντός Ελλαδικού χώρου. Ούτε αυτό έχει σημασία; Χρήστης:Pyraechmes ο υβριδικός (για εξοικονόμηση φαιάς ουσίας!)... (συζήτηση) 21:08, 17 Σεπτεμβρίου 2012 (UTC)

Να προσθέσετε επίσης και ότι ο Θεοδόσιος εξόντωσε τα 3/4 των Ελλήνων (των κατοίκων του Ευρωπαϊκού τμήματος του Ελλαδικού χώρου). Είδατε που έχει σημασία η Βυζαντινή περίοδος; (Pyraechmes)

Η Μακεδονία και η Θράκη έχουν θέση στο λήμμα. Η άλωση ποιόν σκοπό εξυπηρετεί;

Για το Διδυμότειχο, προσέθεσέ το, εάν έχεις πηγές και στα δύο λήμματα.

Πότε έγραψα ότι, "δεν έχει σημασία η βυζαντινή περίοδος"; Έγραψα ότι, το Βυζάντιο δεν έχει θέση στην Ελλάδα, αφού βρίσκεται εκτός "ελλαδικού χώρου", τουλάχιστον όπως τόν ορίζεις, εκτός και αν η Βαβυλώνα ανήκει ακόμα σε ελληνόφωνους.

Για τον Θεοδόσιο, προσέθεσέ το, μιας και το αναφέρεις. Διάβασε, επίσης και την προσθήκη του Σε Μεσιέ, που κάνει τζάμπα μαθήματα ιστορίας.

--Το αλλήθωρο οπόσουμ (συζήτηση) 19:11, 22 Σεπτεμβρίου 2012 (UTC)

Αυτό το "Το Βυζάντιο δεν έχει θέση στην Ελλάδα" δεν κατανοώ. Πώς το εννοείς; Χρήστης:Pyraechmes 100 χρόνια είναι πολλά; (συζήτηση) 20:27, 25 Σεπτεμβρίου 2012 (UTC)

Επαναλαμβάνω, λοιπόν: "το Βυζάντιο δεν έχει θέση στην Ελλάδα, αφού βρίσκεται εκτός "ελλαδικού χώρου", τουλάχιστον όπως τόν ορίζεις, εκτός και αν η Βαβυλώνα ανήκει ακόμα σε ελληνόφωνους." --Το αλλήθωρο οπόσουμ (συζήτηση) 17:36, 26 Σεπτεμβρίου 2012 (UTC)

Άρα, να απαλείψουμε και ότι έχει σχέση με Ρωμαϊκή ιστορία γιατί η Ρώμη είναι εκτός Ελλαδικού χώρου, ότι έχει σχέση με Τουρκοκρατία γιατί η Κωνσταντινούπολη είναι εκτός Ελλαδικού χώρου και φυσικά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα την παρακολουθήσουμε έως τη διάβαση του ποταμού Έβρου. Επίσης, καλό θα ήταν να μην κάνουμε και πολλές αναφορές στον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο γιατί τα κυρίως θέτρα των επιχειρήσεων αλλά και οι βασικοί πρωταγωνιστές δεν είχαν σχέση με την Ελλάδα. Επίσης ο Τρωικός πόλεμος δεν πρέπει να περιλαμβάνεται εφεξής στην Ελληνική ιστορία γιατί η Τροία βρίσκεται εκτός Ελλαδικού χώρου. Είναι μια λογική κι αυτή (;). Χρήστης:Pyraechmes 100 χρόνια από την πρώτη απελευθέρωση της Κομοτηνής (συζήτηση) 20:49, 15 Ιανουαρίου 2013 (UTC)

Ετυμολογία: Ἑλλάς είναι εκ του έλω = πορθώ, φωνεώ.[επεξεργασία κώδικα]

Ἡ δασυνομένη Ελλάς, Ελλάδος δεν τιμά τους Έλληνες ετυμολογικώς. Περί φωτός καί σελήνης δύναται νά στέκει ιστορικώς για τούς "γλωττολόγους", ετυμολογικώς όμως, για τούς γραμματικούς, δέν ἐχει καμμία τύχη. Ὄτι δασύνεται αντίκειται τοῦ ανθρώπου. Ἡ δασυνομένη Ἑλλάς είναι εκ του έλω = πορθώ, φωνεώ. Ονομάστηκαν Ἔλληνες μετά τα τρωικά δια τα διαπραχθέντα εγκλήματα επί της Τροίας. Ο Όμηρος τα γνωρίζει πολύ καλά• ἀνδράσι δυσμενέεσσιν ἕλωρ καί κύρμα γένησθε…Πριαμίδη, μή δή μέ ἕλωρ Δαναοῖσιν ἐάσηις κεῖσθαι. Θεωρώ ότι πολύ καλώς οι νεοέλληνες απέβαλαν την δασεία. Αν οι παππούδες μας διέπραξαν εγκλήματα στην Τροία, εμείς δεν φέρουμε καμμία ευθύνη.--Nestanaios (συζήτηση) 16:26, 17 Σεπτεμβρίου 2012 (UTC)

Ενδιαφέρον. Αν έχεις έγκυρες πηγές προσέθεσέ το στην (ανύπαρκτη) ενότητα "ετυμολογία". --Το αλλήθωρο οπόσουμ (συζήτηση) 16:43, 17 Σεπτεμβρίου 2012 (UTC)

Προσθήκες[επεξεργασία κώδικα]

Παρακαλώ να μη προστίθεται περιεχόμενο από άλλες ιστοσελίδες με κοπυράιτ. Η ενέργεια αυτή παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα και όλες οι παρόμοιες προσθήκες θα διαγράφονται, σύμφωνα με την πολιτική της ΒΠ. --Ttzavarasσυζήτηση 10:36, 14 Οκτωβρίου 2012 (UTC)

Ιεραρχία στο πινακάκι[επεξεργασία κώδικα]

Στο πινακάκι δεν θα έπρεπε να είναι και τα 6 θεσμοθετημένα πρόσωπα που στελεχώνουν την ιεραρχία της Ελλάδας σύμφωνα με το 2.1;; Εγώ το γράφω, και αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, παρακαλώ να το σημειώσει κάποιος εδώ (σε αυτό το κομμάτι της συζήτησης).GreekOrthodox8 (συζήτηση) 15:06, 18 Οκτωβρίου 2012 (UTC)

Βασικά ο αρχηγός της αξ. αντιπολίτευσης, θεωρείται θεσμοθετημένο πρόσωπο σίγουρα;;GreekOrthodox8 (συζήτηση) 15:14, 18 Οκτωβρίου 2012 (UTC)

Νομίζω πως ναι. Υπάρχει ένα λάθος στην αρίθμηση. Ο πρόεδρος της βουλής είναι το Νο 3 στην ιεραρχία. Τρολλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε! (συζήτηση) 00:42, 24 Οκτωβρίου 2012 (UTC)

Αίγινα[επεξεργασία κώδικα]

Η Αίγινα δεν ήταν ποτέ πρωτεύουσα της Ελλάδας, έδρα κυβέρνησης ήταν, μην βάζουμε ανακρίβειες, το αφαίρεσα --✻tony esopi λέγε 19:18, 10 Μαΐου 2013 (UTC)

είδος κράτους[επεξεργασία κώδικα]

Η Ελλάδα δεν είναι ένα ενιαίο κράτος?

--Alex1991 (συζήτηση) 10:06, 16 Μαΐου 2014 (UTC)

Τι εννοείς; Τι σε προβλημάτισε στο λήμμα; Να διορθωθεί αν υπάρχει κάποιο λάθος! --Estrella roja.svg ΖῷονΠολιτικόν(παρακαλῶ...) 10:33, 16 Μαΐου 2014 (UTC)

Χωρίς να είμαι σίγουρος πιστεύω πως η Ελλάδα είναι ένα ενιαίο κράτος .Όπως η Γαλλία με την διαφορά πως αυτή έχει Ημιπροεδρική Δημοκρατία. Επίσης στην αντίστοιχη αγγλική βικιπαίδεια στο πολίτευμα της χώρας μας αναφέρεται η λέξη unitary που σημαίνει ενιαίο . Δηλαδή στην μορφή του πολιτεύματος πρέπει να λέει Ενιαία Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και όχι απλώς Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Alex1991 (συζήτηση) 17:01, 16 Μαΐου 2014 (UTC)

Όταν ένα κράτος είναι ομόσπονδο, αναφέρεται σαφώς στον επίσημο τίτλο του, π.χ. Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Όταν δεν είναι, δεν χρειάζεται να αναφέρεται, π.χ. ο επίσημος τίτλος του Ελληνικού κράτους είναι "Ελληνική Δημοκρατία" και όχι "Ενιαία Ελληνική Δημοκρατία", τίτλος που δεν αναφέρεται/υπάρχει πουθενά. Δεν θα αλλάζουμε τους επίσημους τίτλους των κρατών, επειδή κάποιος στην αγγλική βικιπαίδεια πρόσθεσε τη λέξη "unitary". --Ttzavarasσυζήτηση 17:18, 16 Μαΐου 2014 (UTC)

Ούτε το επίσημο όνομα της Γαλλίας είναι Ενιαία Γαλλική Δημοκρατία αλλά αναφέρεται αυτή η λέξη .Οχι στην μορφή του πολιτεύματος την οποία πρόσθεσα εγώ αλλά μέσα στο άρθρο . --Alex1991 (συζήτηση) 17:31, 16 Μαΐου 2014 (UTC)

εντάξει κατάλαβα ευχαριστώ για την διευκρίνηση

--85.73.153.97 19:31, 16 Μαΐου 2014 (UTC)

Λάθος θερμοκρασίες[επεξεργασία κώδικα]

Πολλά λάθη, π.χ. Μέση ετήςια Αθηνας 20.1, με 5 τον Ιανουάριο και 20 τον Ιούλιο.  Μέσα Ιουλίου στον Πειραιά 39.  Μέση στην Καστοριά 2.6

Επίσης το άρθρο λέει ότι η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Αθήνα είναι αυτή των -17,1 °C στις 28 Δεκεμβρίου του 1938. Σε πολλές άλλες πηγές αυτό το νούμερο βρίσκεται μεταξύ -6 και -10 βαθμών Κελσίου. Το -17 ειναι εξωφρενικά χαμηλό. Χρειάζεται πηγή (source) επαλήθευσης.

Σχόλιο 12-9-2014[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: εσφαλμένη αναφορά

apo pou vgenei to onoma ellada Αναφορά: kostas siantsis 89.13.158.198 18:50, 12 Σεπτεμβρίου 2014 (UTC)

Σχόλιο 8-10-2014[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: έγινε

Η Καλαμάτα είναι στην Πελοπόννησο...στον πίνακα με τις μεγαλύτερες πόλεις είναι λάθος... Αναφορά: 94.68.129.94 13:54, 8 Οκτωβρίου 2014 (UTC)


Το διόρθωσα μαζί με άλλα προβλήματα. -geraki (συζήτηση) 19:37, 8 Οκτωβρίου 2014 (UTC)

Σχόλιο 16-2-2015[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: έγινε

Η αρίθμηση των νησιών ανά μέγεθος είναι λανθασμένη αφού μετά τη Νάξο έπρεπε να ακολουθεί η Ζάκυνθος με 406 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 40.758 (απογραφής 2011). Αναφορά: petroskapsaskis@gmail.com 2A02:214D:8222:9800:AC19:335F:C8FD:BC6A 12:32, 16 Φεβρουαρίου 2015 (UTC)

Ευχαριστούμε, διορθώθηκε γενικά ο κατάλογος ώστε να παρουσιάζει τα πολυπληθέστερα γιατί πριν δεν περιελάμβανε ούτε τα 12 μεγαλύτερα ούτε τα 12 πολυπληθέστερα.--Auslaender (συζήτηση) 15:29, 16 Φεβρουαρίου 2015 (UTC)

Σχόλιο 24-3-2015[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: έγινε

στις μεγαλύτερες πόλεις ΛΑΡΙΣΑ και ΗΡΑΚΛΕΙΟ έχουν λανθασμένες περιφέρειες Αναφορά: ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΕΦΗ 2.87.55.87 01:10, 24 Μαρτίου 2015 (UTC)

Δεν έχουν: αναφορά αλλαγή σε "έγινε". Wolfymoza (συζήτηση) 11:00, 6 Απριλίου 2017 (UTC)

Σχόλιο 13-7-2015[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: έγινε

Xreiazetai ananewsi. Ta stoixeia einai elleipi kai palia... polla lathi oson afora ta noumera (plithismos ktl) Αναφορά: 62.38.17.91 17:59, 13 Ιουλίου 2015 (UTC)

Τα στοιχεία για τον πληθυσμό είναι τα τελευταία, στις άλλες ενότητες υπάρχει η σήμανση όπου χρειάζεται για ενημέρωση: αναφορά αλλαγή σε "έγινε". Wolfymoza (συζήτηση) 11:02, 6 Απριλίου 2017 (UTC)

Προστασία του λήμματος[επεξεργασία κώδικα]

Προτείνω τη μόνιμη προστασία του λήμματος για μη επιβεβαιωμένους χρήστες για τους εξής λόγους:

 • Το λήμμα αυτό είναι σε βάθος χρόνου το πιο δημοφιλές λήμμα στην ελληνόφωνη Βικιπαίδεια
 • Σχεδόν καθημερινοί βανδαλισμοί
 • Οι συνεισφορές από μη επιβεβαιωμένους χρήστες σχεδόν όλες αναιρούνται, ακόμη και αν δεν είναι βανδαλισμοί

--C Messier 11:07, 2 Ιανουαρίου 2016 (UTC)

Πληθυσμός[επεξεργασία κώδικα]

Δεν θα ξαναναιρέσω το άρθρο αλλά ο ΟΗΕ δεν θεωρείται επίσημη πηγή; Antondimak (συζήτηση) 16:30, 17 Μαΐου 2016 (UTC)

Antondimak Θεωρείται αλλα εμείς θέλουμε ακριβείς στοιχεία. Κατάλαβες;--Νικόλας Παπαποστόλου (συζήτηση) 19:07, 18 Μαΐου 2016 (UTC)

Εντάξει αν και θα μείνει για καίρο πίσω η σελίδα μέχρι την επόμενη απογραφή. Antondimak (συζήτηση) 20:17, 18 Μαΐου 2016 (UTC)

Συγγνώμη, αλλά από πότε χρησιμοποιείται το "α΄ πληθυντικό" για την έκφραση προσωπικής άποψης ? Μια χαρά επίσημη και αξιόπιστη πηγή είναι ο ΟΗΕ και φτάνει πια με την "λατρεία" για την ΕΛΣΤΑΤ... Λες και άλλος φορέας που να μπορεί να παραθέσει αξιόπιστα στοιχεία δεν υπάρχει... --Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 20:30, 18 Μαΐου 2016 (UTC)

Χρήστης:Glorious 93,αυτό είπα κι εγώ <<Θεωρείται>>. Και δεν είναι λατρεία... είναι επίσημα κι ακριβείς στοιχεία και ο ΟΗΕ έκανε μια εκτίμηση που το ίδιο έκανε και η ΕΛΣΤΑΤ το 2009.--Νικόλας Παπαποστόλου (συζήτηση) 12:36, 19 Μαΐου 2016 (UTC)

Νέα νούμερα για ΑΕΠ[επεξεργασία κώδικα]

Δεν ξέρω αν το ξέρει κανείς, αλλά η ΕΛΣΤΑΤ έβγαλε νούμερα για το ΑΕΠ της Ελλάδος για το έτος 2015. Όποιος θέλει να τα προσθέσει μπορεί να τα βρει εδώ: [2] Εγώ δεν ξέρω να το κάνω :( Ioannes Ntouros (συζήτηση) 16:24, 8 Ιουλίου 2016 (UTC)

Σχόλιο 28-7-2016[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: έγινε

Μήπος μπορείτε να βάλετε το πρότυπο στο τέλος της σελίδας για τα Ελληνικά Βικιταξίδια Αναφορά: 94.68.178.112 09:41, 28 Ιουλίου 2016 (UTC)

Προστέθηκε το πρότυπο. Ασμοδαίος (συζήτηση) 20:08, 1 Αυγούστου 2016 (UTC)

Σχόλιο 29-7-2016[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: εσφαλμένη αναφορά

δεν οδηγουμε απο δεξια αλλα απο αριστερα Αναφορά: 37.6.247.190 10:32, 29 Ιουλίου 2016 (UTC)

Η οδήγηση από κάποια πλευρά δεν αναφέρεται στη θέση οδήγησης του οχήματος αλλά στη θέση του οχήματος πάνω στο δρόμο. Ακριβώς επειδή οδηγούμε από τη δεξιά πλευρά του δρόμου η θέση οδήγησης βρίσκεται στα αριστερά. --Ttzavarasσυζήτηση 11:19, 29 Ιουλίου 2016 (UTC)

Θαλάσσια σύνορα[επεξεργασία κώδικα]

Μήπως στην περιγραφή μπορούμε να προσθέσουμε και τις χώρες με τις οποίες η Ελλάδα συνορεύει θαλάσσια; Δηλαδή την Ιταλία, την Κύπρο κλπ; -JeanisDEL, 20 Αυγούστου 2016, 12:36 (UTC)

Θαλάσσια σύνορα υπάρχουν μόνο με την Τουρκία και την Αλβανία. Είναι η ενδιάμεση γραμμή όπου η απόσταση ανάμεσα στις δύο χώρες είναι κάτω από 12 μίλια. Η Ελλάδα δεν έχει θαλάσσια σύνορα με άλλες χώρες. --cubic[*]star 18:22, 20 Αυγούστου 2016 (UTC)
cubic[*]star Πιστεύετε πως δεν το γνώριζα; Αλλά στο λήμμα της Κύπρου αναφέρεται πως το νησί συνορεύει θαλάσσια και με την Ελλάδα. Εκτός αυτού ήθελα να αναφερθώ περισσότερο στις χώρες με τις οποίες "βρέχεται" γι' αυτό ανέφερα και την Ιταλία (βλ Οθωνοί). Αλλά τελικά θα συμφωνούσα πως αυτή η πληροφορία δεν χρειάζεται στο λήμμα. Ευχαριστώ. --JeanisDEL, 20 Αυγούστου 2016, 11:45 (UTC)

Αίτηση επεξεργασίας, 8-06-2017[επεξεργασία κώδικα]

από πότε το όρος Βόρας βρίσκεται στην πγδμ?παρακαλώ για την άμμεση διόρθωση

Σχόλιο 12-7-2017[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: νέα κοινοποίηση

Έκταση Λίμνης Κρεμαστών. Η αναφερόμενη στον πίνακα και η αναφερόμενη εκτός πίνακα διαφέρουν. Εκτός αυτού οι μονάδα μέτρησης εκτός πίνακα φαίνεται να είναι τετραγωνικά μέτρα, που προφανώς δεν μπορεί να ισχύει. Επίσης και οι δύο αριθμοί που δίνονται (εντός και εκτός πίνακα) διαφέρουν από την αναφερόμενη έκταση της λίμνης στο αντίστοιχο λήμμα. Αναφορά: Γιώργος Νικολακόπουλος 89.210.170.136 15:01, 12 Ιουλίου 2017 (UTC)

Σχόλιο 12-10-2017[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: αναφορά που απορρίφθηκε

Το τμήμα της Τουρκοκρατίας είναι ελλιπέστατο Αναφορά: 2A02:587:3A01:8600:D917:E08A:F1F1:63D3 18:09, 12 Οκτωβρίου 2017 (UTC)

Είναι σχετικά ελλειπές γιατί υπάρχει λήμμα ήδη που να καλύπτει το θέμα (Τουρκοκρατία), οπότε περαιτέρω ανάλυση θα υπάρχει στο λήμμα. Trikos συζήτηση 05:56, 14 Οκτωβρίου 2017 (UTC)

Σχόλιο 6-3-2018[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: εσφαλμένη αναφορά

Η Ελλάδα έχει 15000000 κατοίκους Αναφορά: 94.66.57.155 09:34, 6 Μαρτίου 2018 (UTC)

Τεκμηρίωση για κάτι τέτοιο υπάρχει ή απλά γράφουμε έναν αριθμό για εντυπωσιασμό; --Ttzavarasσυζήτηση 18:25, 6 Μαρτίου 2018 (UTC)

Σχόλιο 10-9-2018[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: νέα κοινοποίηση

ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΤΙ ΙΣΧΥΣΕ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΑΠΟ ΤΟ 1821-1912 τΊ ΉΣΑΝ Τούρκοι, Βαυβαροί Τί; δεν λέτε Αναφορά: 2A02:85F:507:7F00:446F:DA04:3C2F:B7FC 10:31, 10 Σεπτεμβρίου 2018 (UTC)

Σχόλιο 10-10-2018[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: νέα κοινοποίηση

ΔΕΝ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ Αναφορά: 2A02:587:5E13:3700:9D6:3AD9:332B:7766 16:49, 10 Οκτωβρίου 2018 (UTC)

Η έκταση της Ελλαδας[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: έγινε

Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2015) η έκταση της Ελλαδας είναι: 132.049 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Πηγή κειμένου: https://ec.europa.eu/agriculture/sites/agriculture/files/statistics/factsheets/pdf/el_en.pdf

Άλλες πηγές:

- https://ec.europa.eu/agriculture/cap-indicators/context/2017/full-text_en.pdf - https://kundoc.com/pdf-geographies-of-crisis-in-greece-a-social-well-being-approach-.html - https://docplayer.net/102295236-Production-guide-greece.html (Hellenic Film Production)

Διορθώθηκε, σύμφωνα με τις πηγές που προσκομίσατε. Esslet(συζήτηση) 08:20, 11 Μαΐου 2019 (UTC)

Πηγές και "βελτιώσεις"[επεξεργασία κώδικα]

Στον τομέα "Ιστορία" του άρθρου έχω παρατηρήσει ότι υπάρχουν ελάχιστες πηγές.

Πέρα από τις πηγές, ωστόσο, προτείνονται και τα εξής (αρχικά για την Προϊστορία της χώρας):

Στο αντίστοιχο αγγλικό άρθρο αναφέρεται ότι "Τα πρωιμότερα δείγματα παρουσίας προγονικών ανθρώπων στο νοτιότερο τμήμα των Βαλκανίων, που χρονολογούνται στα 270000 προ κοινής χρονολόγησης, βρίσκονται στο σπήλαιο των Πετραλώνων, στην ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας.". Αντίθετα στο ελληνικό άρθρο αναφέρεται ότι "Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, θεωρείται ότι στον ελλαδικό χώρο υπάρχει ανθρώπινη παρουσία πριν από 100.000 χρόνια (Παλαιολιθική Εποχή).". Επειδή 170000 χρόνια νομίζω πως είναι πολλά, καλό θα ήταν, αν το λάθος είναι του ελληνικού άρθρου, να διορθωθεί, αλλιώς να διορθωθεί το αντίστοιχο αγγλικό.

Αν κριθεί απαραίτητο, η "Λίθινη εποχή" να επεκταθεί με στοιχεία από τη ζωή των προγονικών αυτών ανθρώπων, τους τρόπους ανάπτυξης της κοινωνίας τους, τη θρησκεία τους, κτλ.

Τέλος, επειδή, για παράδειγμα, στον τομέα "Προϊστορία" του τομέα "Ιστορία" περιλαμβάνονται και τα "Λίθινη εποχή", "Κυκλαδικός πολιτισμός", "Μινωικός πολιτισμός", "Μυκηναϊκός πολιτισμός", πρέπει να φαίνεται ότι είναι υποκατηγορίες.


Μετά από επεξεργασία τα ακόλουθα: <<Αν κριθεί απαραίτητο, ..., τη θρησκεία τους, κτλ.>> Καταλαβαίνω πως αν υπάρχει ήδη άρθρο για τη Λίθινη εποχή στον ελλαδικό χώρο στη Βικιπαίδεια, οι πληροφορίες αυτές είναι αχρείαστες εδώ, οπότε ζητώ απλά σωστή χρονολόγηση της εποχής (αν δεν είναι ήδη), τους χώρους δράσης των ανθρώπων της εποχής και ελάχιστα για τη ζωή τους.