Συζήτηση:Δημοκρατία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Επιχείρηση Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων Αυτό το λήμμα είναι αντικείμενο της Επιχείρησης Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων, μιας συλλογικής προσπάθειας για την αποτίμηση και δημιουργία στατιστικών για τα λήμματα ζωτικής σημασίας της Βικιπαίδειας.
Λήμμα προς επέκταση Προς επέκταση Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως λήμμα προς επέκταση κατά την κλίμακα ποιότητας.

Δημοκρατία είναι μόνο μια, Democracy και Republic[επεξεργασία κώδικα]

Ορμώμενος από τα δύο κάτωθι σχόλια σχετικά με το γεγονός πως η Δημοκρατία είναι μόνο μία και τη διαφοροποίηση της Democracy και Republic θα ήθελα να επισημάνω πως η πολιτική επιστήμη αλλά και η πολιτική ιστορία έχουν δώσει σαφείς ορισμούς για τα εν λόγω πολιτεύματα (πρόκειται όντως για δύο διαφορετικά).

Δημοκρατία είναι αυτό που δυστυχώς (και λάθος) λέγεται σήμερα "άμεση". Η επιστήμη της πολιτειολογίας δηλαδή ορίζει ως Δημοκρατία το πολίτευμα με τα χαρακτηριστικά της άμεσης συμμετοχής των πολιτών οι οποίοι εκφράζονται χωρίς μεσάζοντες. Αντιθέτως, η Republic είναι το Ρωμαϊκό πολίτευμα που δημιουργήθηκε με την πτώσης της Βασιλείας στη Ρώμη και καταλύθηκε με το Imperium Romanum (Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία) επί Οκταβιανού Αύγουστου. Το πολίτευμα της Republic ήταν βασισμένο στην Ολιγαρχία της Σπάρτης (Senatus=Γερουσία, 2 Ύπατοι=2 Βασιλείς, Τριβούνοι=Έφοροι) κτλ. Οι ομοιότητες είναι πρόδηλες και εξηγούνται δια χειρός Κικέρων στο βιβλίο του Republic. Η Ρωμαϊκή Republic δηλαδή ήταν μια Ρωμαϊκή Ολιγαρχία, διαφορετική και αντίθετη με τη Δημοκρατία (των Αθηνών, της Ρόδου, κτλ) και δεν πρέπει να συγχέεται με το Ελληνικό πολίτευμα της Δημοκρατίας.

Δυστυχώς, από την Αμερικανική Επανάσταση και έπειτα, η ανθρωπότητα επέλεξε το πολίτευμα της Republic (Ολιγαρχίας) και αυτό είναι το πολίτευμα που έχει επικρατήσει στη σύγχρονη "Δύση" αλλά δυστυχώς και στην Ελλάδα. Ο λόγος που χρησιμοποιείται ο όρος Δημοκρατία είναι για να γίνεται η σύνδεση στο μυαλό των πολιτών με ένα πολίτευμα που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών και όχι αυτά των λίγων που στην ουσία προστατεύει. Θα παρατηρήσετε επίσης πως σε δημόσια έγγραφα ακόμα χρησιμοποιείται ο όρος Republic και όχι αυτός της Δημοκρατία (ή Democracy στα Αγγλικά)

Η εν λόγω καπηλεία και νοθεία του όρου Δημοκρατία εξηγείται από διάφορους ακαδημαϊκούς. Για όσους ενδιαφέρονται περισσότερο προτείνω τον Αμερικανό ακαδημαϊκό Woodruff, Paul και το βιβλίο του "Πρώτη δημοκρατία". Επίσης θα ήθελα να προτείνω ταπεινά και το δικό μου σχετικό άρθρο εδώ.

Πιστεύω πως είναι καθήκον μας στην Ελληνική Wikipedia να εξηγήσουμε και να διαφοροποιήσουμε τη Δημοκρατία από την Ολιγαρχία (Republic) που έχει επικρατήσει σήμερα. ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη Stavros.kal (συζήτησησυνεισφορά) .


Υπάρχει το Πολιτεία (έννοια) όπου έχει γίνει προσπάθεια να ξεκαθαριστεί κάπως το τοπίο. Gts-tg (συζήτηση) 11:06, 23 Ιανουαρίου 2017 (UTC)

Ουδετερότητα[επεξεργασία κώδικα]

Το άρθρο παρουσιάζει τελευταία προβλήματα ουδετερότητας. Το ιστορικό του άρθρου περιέχει τέτοια παραδείγματα, όπου ο καθένας περνάει και γράφει την προσωπική άποψή του χωρίς να τη στηρίζει. --Dead3y3 Συζήτηση 08:01, 20 Απριλίου 2007 (UTC)

τώρα δεν νομίζω να έχει τέτοιο πρόβλημα. fs 12:48, 4 Σεπτεμβρίου 2008 (UTC)
Βασικά έχει ακόμα πρόβλημα ουδετερότητας. Για οπαδούς της άμεσης δημοκρατίας, αναρχικούς, ελευθεριακούς μαρξιστές κλπ, η κατάθεση της ψήφου δεν είναι καθόλου έκφραση δημοκρατίας (αναφέρομαι στη λεζάντα της εικόνας). Αυτό ισχύει μόνο για τους φίλους της αστικής, κοινοβουλευτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας. --JohnMad 18:59, 10 Ιουνίου 2009 (UTC)
Ένα τέτοιο άρθρο δε μπορεί να εκφράζει απόλυτα τους πάντες - δεν είναι ούτε μαθηματικός ορισμός ούτε φυσική έννοια - είναι ανθρώπινο δημιούργημα. Για τους άθεους δεν υπάρχει Θεός - θα πούμε κάτι ανάλογο και στο αντίστοιχο λήμμα; --Ttzavaras 20:14, 10 Ιουνίου 2009 (UTC)
Κατά την άποψη μου: H εικόνα ή η λεζάντα, όχι, δεν αποτελούν πρόβλημα ουδετερότητας. Ωστόσο, οι εκλογές είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη δημοκρατίας. Επομένως για λόγους αυστηρής ακριβολογίας (και όχι για λόγους ουδετερότητας) θα συμφωνούσα ίσως με πιθανή αλλαγή της εικόνας ή της λεζάντας της εικόνας. Δεν έχουμε σχέση ισοδυναμίας εκλογές <-> δημοκρατία, αλλά μονόπλευρη σχέση δημοκρατία -> εκλογές. Προτείνεις αλλαγή της λεζάντας ή ολόκληρης της εικόνας? Δεν θα διαφωνούσα με αφαίρεση της εικόνας, και τοποθέτηση της πχ στο άρθρο εκλογές. Δεν μπορώ να αντισταθώ στο να παρατηρήσω ότι (κατά την άποψη μου) όποιος δηλώνει πχ "η κατάθεση της ψήφου δεν είναι καθόλου έκφραση δημοκρατίας" αντί να δηλώνει πχ "οι εκλογές είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη δημοκρατίας" δεν είναι επιστημονικά ακριβής. Και πως είναι τότε μαρξιστής, χωρίς να είναι επιστημονικά ακριβής?--vanakaris 20:18, 10 Ιουνίου 2009 (UTC)
Εγώ δε δήλωσα ούτε μαρξιστής ούτε τίποτα. Είπα απλώς ότι οι εκλογές ανάδειξης αντιπροσώπων δεν είναι δείγμα δημοκρατίας για οπαδούς της άμεσης δημοκρατίας κλπ. Προτείνω αλλαγή της λεζάντας με κατάλληλη διευκρίνηση. --JohnMad 17:09, 12 Ιουνίου 2009 (UTC)
Συμφωνώ, πχ διευκρίνηση "στις φιλελεύθερες κοινοβουλευτικές". Όταν επεκταθεί νομίζω πρέπει να μπουν οι συνιστώσες της δημοκρατίας = 1.αρχή πλειοψηφίας - εκλογές 2.Σύνταγμα με χάρτη δικαιωμάτων 3.Σύνταγμα με διάκριση εξουσιών, και η εικόνα να πάει στο 1.--vanakaris 05:40, 13 Ιουνίου 2009 (UTC)
Ξανά, αυτές είναι οι συνιστώσες της φιλελεύθερης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας:-)--JohnMad 08:36, 13 Ιουνίου 2009 (UTC)

Ο Περικλής από της Πνυκός Δικαιολογών χάριν της Ακροπόλεως δαπάνας, Μουσείο Θεόφιλου, Μυτιλήνη.

H Άμεση Δημοκρατία μπορεί να έχει ψήφους αλλά όχι αρχηγούς. Σκέψου το λίγο. Αν δεν έχει ψήφους.. --AaThinker 09:08, 11 Ιουνίου 2009 (UTC)

Είναι εμφανές ότι η λεζάντα αναφέρεται σε εκλογές ανάδειξης αντιπροσώπων (ή τουλάχιστον αυτό θα καταλάβει το 99% όσων δουν το άρθρο), δηλαδή ουσιαστικά αρχηγών όπως το βλέπουν πολλοί, και όχι σε ψηφοφορία λήψης αποφάσεων. --JohnMad 17:09, 12 Ιουνίου 2009 (UTC)
Να βάλουμε και τους Αρχαίους Αθηναίους να σηκώνουν χέρια; --AaThinker 00:26, 13 Ιουνίου 2009 (UTC)
Φοβερή εξυπνάδα. Προσπάθησέ το, το 'χεις. --JohnMad 08:36, 13 Ιουνίου 2009 (UTC)
Χε χε, όταν η πλειοψηφία εξορίζει πολιτικούς αντιπάλους (συνιστώσα 1 χωρίς συνιστώσα 2 πιο πάνω) τούτο συνεπάγεται κάτι που δεν είναι δημοκρατία. Πχ αρχαία Αθήνα, Θεμιστοκλής εξορίζει Αριστείδη και τούμπαλιν. Επειδή μιλάμε για πολίτευμα και όχι για ξερή "δημοκρατία"="αρχή της πλειοψηφίας" τα πράγματα είναι σύνθετα, και ενδεχομένως μπορεί να τεκμηριωθεί μια πληρέστερη έννοια της δημοκρατίας που ενσωματώνει και επί πλέον αρχές και λειτουργίες. Πχ για τους μαρξιστές το οικονομικό σύστημα καθορίζει τις δομές εξουσίας και δεν αρκεί η στενά εννοούμενη απέναντι στο νόμο ισότητα. Νοητικό πείραμα 1: Ας υποθέσουμε η οικονομική ισχύς είναι συγκεντρωμένη σε μειοψηφία αλλά η πλειοψηφία διεκδικεί και παίρνει την εξουσία. Οκ αυτό είναι εύκολο. Νοητικό πείραμα 2: Η οικονομική ισχύς είναι κατανεμημένη σε πολλούς (πλειοψηφία) αλλά η μειοψηφία λιμοκτονεί. Έχουμε εδώ δημοκρατία; Αν είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε "Ναι", και πράγματι η βιβλιογραφία πάντα βάζει αναγκαστικά και επί πλέον προσδιορισμούς, "χχχ δημοκρατία", "ψψψ δημοκρατία", "ζζζ δημοκρατία" οκ δεκτόν. Πάντως θεωρώ χρήσιμη τη συζήτηση να τα ξεκαθαρίσουμε αυτά.--vanakaris 21:35, 13 Ιουνίου 2009 (UTC)
Η «συνιστώσα 2» ιστορικά έχει να κάνει με τον φιλελευθερισμό, όχι με τη δημοκρατία. Επίσης η τελευταία δεν ταυτίζεται απαραιτήτως με την αρχή της πλειοψηφίας, καθώς υπάρχει και η «συναινετική δημοκρατία» (http://en.wikipedia.org/wiki/Consensus_democracy). Δε νομίζω ότι χρειάζεται να συζητηθεί τίποτα, αρκεί να μπουν κάποιες μικρές διευκρινήσεις στο άρθρο ώστε να μην ταυτίζεται η φιλελεύθερη-αντιπροσωπευτική δημοκρατία με τη δημοκρατία γενικώς. --JohnMad 12:20, 14 Ιουνίου 2009 (UTC)

Democracy και Republic..[επεξεργασία κώδικα]

..στα ελληνικά μεταφράζονται και τα δύο δημοκρατία. Η έννοια του republic πλησιάζει περισσότερο στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία (ή μπορεί και να πλησιάζει στην ολιγαρχία ή τελοσπάντων άσκηση της εξουσίας από σχετικά πιο λίγους), του democracy πλησιάζει περισσότερο στην άμεση (άσκηση εξουσίας από απόλυτη πλειοψηφία). Κανένα κράτος δεν αυτοπροσδιορίζεται/ζόταν ωστόσο ως πχ Λαϊκή Ολιγαρχία του ΧΧΧ, χεχεχε :-)--79.129.221.159 15:06, 25 Ιουλίου 2009 (UTC)

Αυτά είναι αμερικάνικα προβλήματα (και όχι π.χ. και βρετανικά) που πηγάζουν κυρίως από το ένα το κόμμα το λένε democrats, και το άλλο republicans. Republic είναι η πολιτεία και democracy η δημοκρατία, simple as that. --AaThinker 22:31, 25 Ιουλίου 2009 (UTC)
Έχω την εντύπωση ότι με τον όρο Democracy εννοούν τη δημοκρατία περισσότερο με την αρχαιοελληνική του όρου έννοια που εμπεριέχει την ιστορική, φιλοσοφική και πολιτισμική παράμετρο, ενώ με τον όρο Republic εννοούν στα σύγχρονα κράτη το πολίτευμα εκείνο το οποίο δεν είναι μοναρχία.
Παράδειγμα η Ελλάδα. Επί μοναρχίας αποκαλούταν «Βασίλειον της Ελλάδος» ενώ με την κατάργησή της «Ελληνική Δημοκρατία». Η Γαλλία που δεν έχει μοναρχία αποκαλείται «Γαλλική Δημοκρατία» ενώ η Σουηδία που έχει μοναρχία αποκαλείται «Βασίλειο της Σουηδίας» και όχι «Δημοκρατία της Σουηδίας», αν και χώρα υποδειγματικά δημοκρατική. Dimitrisss 22:52, 25 Ιουλίου 2009 (UTC)
Γενικά δεν είναι αυτά παγκόσμια κατοχυρωμένα θέματα. Το ότι Republic δεν έχει καμμία σχέση με άμεση δημοκρατία - για παράδειγμα - είναι καθαρά αμερικάνικη μ.. ιδιοσυγκρασία :). --AaThinker 15:25, 27 Ιουλίου 2009 (UTC)
Σημειώνω ότι το 1924 που καταργήθηκε η μοναρχία ο αρχικός χαρακτηρισμός του κράτους ήταν "Ελληνική Πολιτεία" (και "Κυβερνήτης" ο αρχηγός του κράτους), και τροποποιήθηκε επειδή "οι ανωτέρω όροι έδοσαν αφορμήν εις παρεξηγήσεις ως προς την έννοιαν αυτών" (Ψήφισμα της Δ' Συντακτικής Συνέλευσης, 24 Μαΐου 1924). --Geraki Επίθεση! 16:03, 27 Ιουλίου 2009 (UTC)
Δε νομίζω οι αγγλόφωνοι να επηρεάστηκαν απ' αυτό, που είναι το θέμα εδώ. --AaThinker 19:12, 27 Ιουλίου 2009 (UTC)
Ισχύει αυτό που λέει ο 79.129.221.159. Δείτε το βιβλίο «Δημοκρατίες αυταρχικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα στον 20ό αιώνα» του Serge Berstein. Η ονοματολογία των αμερικανικών κομμάτων είναι άσχετο ζήτημα. --JohnMad 10:58, 4 Αυγούστου 2009 (UTC)

Δημοκρατία είναι μόνο μια[επεξεργασία κώδικα]

Οποιοδήποτε επίθετο βάλουμε μπροστά από τη λέξη δημοκρατία αλλάζει το νόημα. Δεν υπάρχει άμεση και αντιπροσωπευτική δημοκρατία.

Μια είναι η δημοκρατία. Η εξουσία προέρχεται και ασκείται από τους πολίτες και μόνο.

Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι μια μορφή ολιγαρχίας, δημοκρατία του δήθεν.

Οι αρχαίοι Αθηναίοι κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου κατέλυσαν την Δημοκρατία το 411πΧ και ανέθεσαν την εξουσία σε 5000 εύπορους πολίτες ( τυραννία ή βουλή των πεντακισχιλίων ) μόλις για 4 μήνες.Γιάννης Α. Λώλος

Γιατί κατάλαβαν πως οποιασδήποτε εξουσία όταν δίνεται σε λίγους διαφθείρει.

Για να δούμε και τα ποσοστά, 5000 σε σύνολο 15000 - 20000 Αθηναίους πολίτες είναι ποσοστό το λιγότερο 25%. Αυτό οι Αθηναίοι το κάλεσαν ολιγαρχία ενώ εμείς θεωρούμε το μόρφωμα «αντιπροσωπευτική δημοκρατία», δημοκρατία;

Ενώ πρόκειται για 100% ολιγαρχικό μόρφωμα με άκρως παραπλανητικό όνομα.

Η άσκηση πολιτικής από λίγους βουλευτές σε σύνολο εκατομμυρίων πολιτών δεν έχει καμιά σχέση με την Δημοκρατία.

Παρακαλώ να σβηστεί από το άρθρο ο διαχωρισμός αυτός και να μετακομίσει το μέρος του άρθρου που να αναφέρεται στην «αντιπροσωπευτική δημοκρατία» στα ολιγαρχικά πολιτεύματα.

--Filippos2 06:41, 12 Δεκεμβρίου 2010 (UTC)

περί δημοκρατίας[επεξεργασία κώδικα]

περί δημοκρατίας
Λάο Τσε:
«Αληθινή γνώση είναι η άγνοια.
Το να πιστεύεις ότι ξέρεις, είναι αρρώστια.»

(απόδοση Μαίρη Μεταξά - Παξινού,
Δημήτρης Χουλιαράκης)
«Το είπαμε και το ξαναλέμε: δεν υπάρχει κείμενο που να εμφανίζεται ως η θεωρητική υπεράσπιση της δημοκρατίας στην Αθήνα του 5ου και 4ου αιώνα»
Κλοντ Μοσέ
(μετάφραση Σώτη Τριανταφύλλου)
Υπάρχει. Είναι η Απολογία του Σωκράτη.
Δημοκρατία είναι το πολίτευμα
όπου γνωρίζεις πως δεν γνωρίζεις τίποτα.
Πώς αλλιώς
μπορούν δύο άνθρωποι να είναι ίσοι;
«Πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε και να προσπαθούμε και να προσπαθούμε...»
Πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε όλοι
για το καλύτερο.
(Πρβλ. και τις σχετικές θέσεις, μεταξύ πολλών άλλων, του Κάρολου Δαρβίνου και του Άλμπερτ Αϊνστάιν για την ελάχιστη, αν όχι καμία, αξία της ανθρώπινης διάνοιας.)
«Πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε και να προσπαθούμε και να προσπαθούμε...»
Πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε όλοι
για το καλύτερο.

Dionysusσυζήτηση 12:11, 31 Οκτωβρίου 2015 (UTC)

Δημοκρατία εις την Αγγλικήν . Επιμενω πως το τωρινο άρθρο είναι απλώς για να υπάρχει και διαστρεβλώνει σημαντικά την Δημοκρατία[επεξεργασία κώδικα]

Διαγραφοκράτες το κρίμα στο λαιμό σας .

{ Major norms in Democracy :

a) 97,5% of officers was drawn by lot, not elected. Only war generals was elected . 

b) Representation was forbidden . Citizens were responsible for voting about everything, after speaking and listening in subject, at the citizen's assembly . They where also responsible for voting laws or removing problematic and obsolete laws by voting also . Major Assemblies were every 10 days with open participation for citizens .

c) No state secrets at all .  Citizens knew everything to make a better decisions, they were state owners and defenders .

d) "Parliament" Members (also drawn by lot) did not have the right to decide . They had the main task of preparing subjects to be discussed and voted by the citizen's assembly. They also oversaw the state system. Allowed to be PM's only two -non continuous- years during their lifetime, so the majority of citizens to serve as PM's .

e) Judges are citizens (drawn by lot) no prosecutors, no lawyers, no representation, complainants and defendants defend their arguments on their own, in front of 101-601 judges depending of the gravity of the offense . In case of guilt, the suer and the guilty suggested sentences and judges decided the appropriate one.

Today, is more than obvious that none of any single Democracy's norm, is in use, in any country, so Democracy and representation political systems are completely opposite concepts . Any correct article for Democracy must not contain representation political systems as they are a hidden oligarchy under the name democracy .}

In reality Democracy died 2340 years ago . Sad but true . Είναι στο χέρι μας όμως να την επαναφέρουμε σε μεγάλο βαθμό . The distortion that representation system is democratic began at the Roman Senate and continues with the servants of today's systems, over 2000 years .


Η Δημοκρατία είναι μία και μόνη . Αυτή που είχαν οι Αθηναίοι . Αυτοί την έφτιαξαν και αυτοί την ονόμασαν έτσι . Το τι νομίζει ο καθένας ας το νομίζει για τον εαυτό του . Επιτέλους το άρθρο ας διορθωθεί και να αφαιρεθούν οι βλακείες περί εκλογών και αντιπροσώπευσης . Αν ήθελαν εκλογές και αντιπροσωπους δεν θα έβγαζαν το 96% των αρχόντων με κλήρωση . Οποιος δεν ξέρει να ψάξει το κείμενο του Αριστοτέλη - Αθηναίων πολιτεία σε pdf το οποίο στη σελίδα 72 λέει: " Διότι όλων των πολιτικών πραγμάτων κύριον έκαμεν ο λαός τον εαυτόν του και όλα διοικούνται διά ψηφισμάτων και διά δικαστηρίων, εις τα οποία η λαϊκή τάξις έχει την υπεροχήν. Διότι και η νομοθετική δικαιοδοσία της βουλής μετεφέρθη εις την συνέλευσιν του λαού ( 160 ) · και τούτο φαίνεται ότι ορθώς (οι Αθηναίοι) πράττουσι· διότι πλέον εύκολα διαφθείρονται οι ολίγοι παρά οι πολλοί διά της παροχής κέρδους ή χαρίτων."

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ ΑΣ ΠΑΕΙ ΣΕ ΑΛΛΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ . Panicd7 (συζήτηση) 21:00, 25 Ιουνίου 2019 (UTC)

Τι θέλει να εξηγησει αυτός που έγραψε το άρθρο ;[επεξεργασία κώδικα]

Αν θέλει να εξηγήσει τι είναι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ τοτε να περιγράψει την Αθηναϊκή Δημοκρατία . Οι Αθηναίοι την εφηύραν, την εξέλιξαν την τήρησαν και με αυτή έζησαν μέχρι την καταστροφή τους/της . Να γραφεί ακριβώς όπως ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ στο Πολίτευμα των Αθηναίων του Αριστοτέλη .

Οι θεωρίες εκάστου για το είναι Δημοκρατία να φύγουν απο εδώ . Εδώ να γραφεί η ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ . ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΛΑΣΤΟ και οι εκδοχές είναι δύο ή ο συγγραφέας δεν ξέρει είτε είναι πλαστογράφος . Αν δεν ξέρει θα το γραψω εγώ, αν είναι πλαστογράφος ζητώ να τιμωρηθεί με απαγόρευση . Με απόλυτη ειλικρίνεια Panicd7 (συζήτηση) 22:01, 25 Ιουνίου 2019 (UTC)


Νεκρός σύνδεσμος[επεξεργασία κώδικα]

Κατά την διάρκεια αρκετών αυτόματων ελέγχων ο ακόλουθος εξωτερικός σύνδεσμος βρέθηκε να είναι μη διαθέσιμος. Παρακαλούμε ελέγξτε αν ο σύνδεσμος είναι πράγματι νεκρός και διορθώστε τον ή αφαιρέστε τον κατά περίπτωση.

Η ιστοσελίδα έχει αποθηκευτεί από το Internet Archive. Παρακαλούμε να εξετάσετε τη σύνδεση με μια κατάλληλη αρχειοθετημένη έκδοση: [1] --Gerakibot (συζήτηση) 07:32, 24 Αυγούστου 2019 (UTC)

Το Μπρουνέι είναι λάθος στο χάρτη.[επεξεργασία κώδικα]

Ψάχτε το. --fs 10:52, 21 Νοεμβρίου 2019 (UTC)