Συζήτηση:Έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης»

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Επιχείρηση Κύπρος Αυτό το λήμμα βρίσκεται στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Κύπρος», μιας συνεργατικής προσπάθειας για την βελτίωση της κάλυψης της Κύπρου από την Βικιπαίδεια.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα.
;;; Αυτό το λήμμα ακόμη δεν έχει αποτιμηθεί κατά την κλίμακα ποιότητας.


Το άρθρο αυτό δημιουργήθηκε στα πλαίσια της Ημέρας της Ελληνικής Βικιπαίδειας, μίας ιδέας για τον εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας. Μαχητής της ΦωτιάςΌγκνι Κάι 16:29, 17 Ιουλίου 2011 (UTC)

Μετονομασία λήμματος[επεξεργασία κώδικα]

Το λήμμα νομίζω πρέπει να μετονομαστεί από «Έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» » στο «έκρηξη στο Μαρί». Ο λόγος είναι πως ο δεύτερος είναι συντρηπτικά πιο συχνος όρος από ότι ο πρώτος.

Όρος Google Search Google Scholar
Έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» About 3,470 results 4 results
Έκρηξη στο Μαρί About 84,700 results 10 results

Νομίζω τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους. Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 06:21, 14 Ιουλίου 2018 (UTC)


Δεδομένου του ότι η έκρηξη δεν έγινε στον οικισμό, αλλά στη βάση, η οποία βρίσκεται στην περιοχή Βασιλικό 1,5 χλμ από το Μαρί (σελ. 46), πιστεύω πως ο τωρινός τίτλος είναι ο πιο κατάλληλος. Διαφορετικά δημιουργείται σύγχυση. Pavlos1988 (συζήτηση) 13:02, 14 Ιουλίου 2018 (UTC)

Το όνομα όμως του γεγονότος δεν θα το επιλέξουμε εμείς. Είναι φανερό πως το "εκρηξη στο Μαρί" είνια η πιο συχνή ονομασία των γεγονότων. Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 13:06, 14 Ιουλίου 2018 (UTC)


Το ότι είναι μια ονομασία είναι η πιο συχνή δεν σημαίνει πως είναι και η πιο κατάλληλη. Διαφορετικά μια σειρά λημμάτων έπρεπε να έχει διαφορετικούς τίτλους: π.χ. Μοναστήρι αντί για Μπίτολα, Σκόπια ή ΠΓΔΜ αντί για τον σιδηρόδρομο που υπάρχει τώρα, Ψευδοκράτος ή Κατεχόμενα αντί για ΤΔΒΚ, Καλλίπολη αντί για Γκελίμπολου, Αίνος αντί για Ενέζ κλπ. Pavlos1988 (συζήτηση) 13:20, 14 Ιουλίου 2018 (UTC)

Συμφωνώ στην ονομασία Έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης». Αυτή είναι η σωστή ονομασία. Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα επιπλέον από αυτά που λέει ο Pavlos π.χ. η αναζήτηση Κύπρος δίνει περισσότερα αποτελέσματα από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά το δεύτερο (ορθά) χρησιμοποιούμε, το ίδιο και με Τσεχία και Τσέχικη Δημοκρατία κτλ. Εξάλλου ένας ιστορικός αυτό τον τίτλο θα έδινε στο γεγονός, αναφέροντας φυσικά ότι το γεγονός ήταν γνωστό και ως έκρηξη στο Μαρί. Xaris333 (συζήτηση) 13:26, 14 Ιουλίου 2018 (UTC)

Δεν ξέρω τι λένε οι ιστορικοί, αλλά οι ακαδημαϊκοί, φαινεται να επιλέγουν το "έκρηξη στο Μαρί". Τα παραδείγματα που αναφέρετε και οι δύο δεν μπορουν να αποτελέσουν επιχείρημα, γιατί α)μπορεί να υπάρχουν άλλα επιχειρήματα ή β)να έγινε λανθασμένη επιλογή ονόματος. Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 13:31, 14 Ιουλίου 2018 (UTC)
Υπάρχει ακαδημαϊκή εργασία σχετικά με το θέμα; Xaris333 (συζήτηση) 13:34, 14 Ιουλίου 2018 (UTC)
@Xaris333:, ναι, δες εδω:Η έκρηξη στο Μαρι: κόστος και συμπεράσματα πολιτικής Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 13:57, 14 Ιουλίου 2018 (UTC)

Σχόλιο Η προτεινόμενη μετονομασία του λήμματος είναι, κατά την γνώμη μου, λάθος με την λογική πως εάν όντως αυτή γίνει, θα είναι σαν η έκρηξη να έγινε στο ίδιο το χωριό και όχι (ή όχι τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό) στην ίδια την βάση... Οι εφημερίδες και γενικά τα ΜΜΕ χάριν συντομίας και για να βοηθήσουν το αναγνωστικό κοινό τους το οποίο πιθανώς να μην είναι σε θέση να κατανοήσει άμεσα το πώς και το πού απλοποίησαν την κατάσταση με την ονομασία "έκρηξη στο Μαρί"... Όχι πως είναι λάθος, όμως αφήνει την εσφαλμένη εντύπωση που ανέφερα και παραπάνω... Εμείς, ως εγκυκλοπαίδεια, δεν νομίζω πως χρειαζόμαστε τις δημοσιογραφικές απλογραφήσεις, αλλά την ακρίβεια, όσο βέβαια αυτή είναι δυνατό να επιτευχθεί... --Fleur de lys (or).svg Montjoie-Saint-Denis !!! συζήτηση 13:39, 14 Ιουλίου 2018 (UTC)

Παρόλο που δεν είναι μόνο οι δημοσιογραφικές, αλλά και οι ακαδημαϊκές αναφορές οι οποίες δίνουν περισσότερο βάρος στο "εκρηξη στο Μαρί", ποιοι είμαστε εμείς να τους διορθώουμε; Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 13:57, 14 Ιουλίου 2018 (UTC)

Πάντως το πόρισμα του διερευνητή της υπόθεσης αναφέρει "έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί Λάρνακας." (σελ. 5) [1]. Xaris333 (συζήτηση) 14:07, 14 Ιουλίου 2018 (UTC)

@Xaris333:, ζήτησες ακαδημαϊκή πηγή, στην έφερα, δεν είδα κάποιο σχόλιο σου; Το ότι υπάρχουν πρωτογενή αρχεία με τον συγκεκριμένο τίτλο, δεν αλλάζει ότι οι πηγές που το αναφέρουν ως "εκρηξη στο Μαρί" είναι συντριπτικά περισσότερες κατά του "εκρ. στην ΝΒ." Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 14:34, 14 Ιουλίου 2018 (UTC)
Δεν αρκεί μια πηγή. Η οποία δεν αναφέρει καν το γεγονός αλλά τις συνέπειες του ως προν την οικονομία και την ΑΗΚ. Αν το διαβάσει κάποιος που δεν ξέρει, δεν θα βρει πουθενά τι έγινε στην έκρηξη, ότι η έκρηξη έγινε στη ναυτική βάση, από τι προήλθε κτλ. Θέλω να πω ότι η πηγή που έβαλες δεν ασχολείται με το θέμα της έκρηξης, αλλά με μέρος των συνεπειών. Οπόταν δεν θα έβαζε στον τίτλο τη ναυτική βάση, ούτε που την αναφέρει στο κείμενο. Xaris333 (συζήτηση) 14:54, 14 Ιουλίου 2018 (UTC)
υπαρχουν και αλλες, κανε κλικ στο πινακακι. Απλα ζητησες μια και σου εφερα. Μετα λες οτι δεν ειναι αρκετες. Αν θα αποφασισουμε με βαση τις πηγες, αυτο που προτεινω ειναι το σωστο. Αν αποφασισουνε εμεις απο μονοι μας αδιαφοροντας πως το λενε οι αλλοι, δεν ειναι αναγκη να κανουμε επικληση σε πηγες. Τζερόνυμοσυντυχάννουμε 15:02, 14 Ιουλίου 2018 (UTC)

Δεν υπάρχει καμία υποχρέωση ο τίτλος του λήμματος να βασίζεται σε πηγές, αρκεί να είναι ακριβής. Το «Έκρηξη στη ναυτική βάση...» είναι σίγουρα πιο ακριβές. --cubic[*]star 14:43, 14 Ιουλίου 2018 (UTC)

Νομίζω οτι μπορεί να μπουν και οι δυο τίτλοι, ο ένας με ανακατεύθυνση. Αν τίθεται θέμα, κατά την γνώμη μου πρέπει να μπει ο τίτλος με τον οποίο απαντάται συνήθως στο google, αφού έτσι τον ψάχνουν οι περισσότεροι χρήστες. Ή ακόμα καλύτερα έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί Λάρνακας.(Dor-astra (συζήτηση) 14:48, 14 Ιουλίου 2018 (UTC))
Εννοείται ότι ο ένας από τους δύο θα είναι ανακατεύθυνση. Αυτό συμβαίνει ήδη για την ακρίβεια. Xaris333 (συζήτηση) 14:54, 14 Ιουλίου 2018 (UTC)

Ιούλιος 2020[επεξεργασία κώδικα]

Αγαπητέ @Global explorer1:, καλωσόρισες στην Βικιπαίδεια (ΒΠ). Θα ήθελα να σε ενημερώσω για μια απο τις βασικές αρχες της ΒΠ. Αν δυο συντάκτες ενός λήμματος διαφωνούνε για το περιεχόμενο, το συζητάνε στην σελίδα συζήτησης μέχρι να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση. Σε αυτή εδώ την σελίδα λοιπον. Τώρα, όσο αφορά την αλλαγή που εισηγείσαι, υπάρχουν δυο προβλήματα: α)Το λήμμα δεν αφορά την ΤΔΒΚ αλλά την έκρηξη, και αρα δεν υπάρχει νοημα να προσθέτουμε αμφιλεγόμενους επιθετικούς προσδιορισμους μπροστά απο ενα ουσιαστικό. Τα επίθετα κάνουν τα λήμματα πιο κουραστικά να διαβαστουν, ενώ εισάγουν και την άποψη του συντάκτη (point of view, pov). β)H ΤΔΒΚ είναι αναγνωρισμένη απο την Τουρκία. Επίσης, γ)Το καθεστώς αναγνώρισης της ΤΔΒΚ είναι ψιλο-άσχετο με το θέμα του λήμματος. Γιατι να μπουμε στην διαδικασία να το συζητάμε; Κλείνοντας θα ήθελα να σε ξανακαλωσορίσω στην ΒΠ. Cinadon36 04:51, 22 Ιουλίου 2020 (UTC)

Γεια σου @Cinadon36 . Ευχαριστώ πολύ για το καλωσόρισμα! Οκ, έχεις δίκαιο και απολογούμαι. Απλώς δεν είχα καταλάβει γιατί το διαγράφατε, αλλά τώρα που εξήγησες τον λόγο οκ. Επίσης, μήπως ξέρεις γιατί δεν μπορώ να επεξεργαστώ πλέον το λήμμα αυτό; ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη Global explorer1 (συζήτησησυνεισφορά) 09:51, 22 Ιουλίου 2020‎ .
Αγαπητε @Global explorer1:, δεν ξέρω γιατί δεν μπορείς να το επεξεργαστείς, υποψιάζομαι οτι εχει να κάνει με την προστασια του λήμματος απο τον @CubicStar:. Μην ξεχνάς να υπογράφεις τις αναρτήσεις σου στις σελίδες συζήτησης. Βικιπαίδεια:Υπογραφή. Φιλικά, Cinadon36 09:29, 23 Ιουλίου 2020 (UTC)