Σιρόπι σοκολάτας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παγωτό με σιρόπι σοκολάτας

Το σιρόπι σοκολάτας είναι γλυκό παρασκεύασμα με άρωμα σοκολάτας. Χρησιμοποιείται συχνά ως επιδόρπιο ή γαρνιτούρα για διάφορα επιδόρπια, όπως παγωτά. Εναλλακτικά, αναμειγνύεται με γάλα για την παρασκευή σοκολατούχου γάλακτος ή με γάλα και παγωτό για να κάνει μιλκσέικ με γεύση σοκολάτα. Το σιρόπι σοκολάτας διατίθεται σε ποικιλία συνθέσεων, που κυμαίνονται από αραιό υγρό που μπορεί να χυθεί από το μπουκάλι μέχρι πηχτή σος που προστίθεται με κουτάλι.

Το σιρόπι σοκολάτας χρησιμοποιείται και ως επικάλυψη σε κέικ και τούρτες. Ορισμένοι διακοσμούν τα γλυκά πάνω από το σιρόπι με σκόνη κακάο, ζάχαρη άχνη ή νιφάδες σοκολάτας. Ορισμένες μάρκες σιροπιού σοκολάτας διατίθενται στο εμπόριο ως σιρόπια σοκολατούχου γάλακτος (π.χ. Nesquik), ενώ άλλες ως γαρνιτούρες παγωτού.

Συστατικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα απλό, σπιτικό σιρόπι σοκολάτας μπορεί να παρασκευαστεί από σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη με την προσθήκη ενός γλυκαντικού όπως η ζάχαρη και νερού.[1][2] Οι συνταγές μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν και άλλα συστατικά, όπως σιρόπι γλυκόζης, βύνη και αρώματα όπως εκχύλισμα βανίλιας.[3]

Οι τυποποιημένες συνταγές συχνά περιέχουν τα παρακάτω συστατικά:[4]

Άλλες χρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τη δεκαετία του 1890, το σιρόπι σοκολάτας κυκλοφόρησε στο εμπόριο ως θεραπεία για παθήσεις. Για παράδειγμα, χορηγούνταν σε βρέφη που έπασχαν από κολικούς. Εν μέρει λόγω της ψήφισης του νόμου περί τροφίμων και φαρμάκων του 1906 στις ΗΠΑ, ο οποίος απαιτούσε σαφή και ακριβή σήμανση στα τυποποιημένα προϊόντα, το σιρόπι σοκολάτας άρχισε να μεταβαίνει από την κύρια ιατρική εφαρμογή στην εμπορική χρήση.

Το σιρόπι σοκολάτας χρησιμοποιήθηκε συχνά σε ασπρόμαυρες ταινίες για την προσομοίωση αίματος, επειδή ήταν ασφαλές να το καταπιούν οι καλλιτέχνες, έβγαινε εύκολα από τα ρούχα και ήταν φθηνό. Βγάζει επίσης αποτελεσματικό ιξώδες στο φιλμ. Το εφέ χρησιμοποιήθηκε σε πολλές ταινίες, συμπεριλαμβανομένων των Η γυναίκα μέλισσα (1959) και Ψυχώ (1960).

Προϊόντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σιρόπι σοκολάτας U-bet της Fox
  • Σιρόπι σοκολάτας Bosco
  • Σιρόπι σοκολάτας Hershey
  • Σιρόπι σοκολάτας Culver's
  • Σιρόπι σοκολάτας Nesquik της Nestlé

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αποστολοπούλου, Σαμάνθα (7 Μαΐου 2014). «Φτιάξτε το πιο νόστιμο και γρήγορο σπιτικό σιρόπι σοκολάτας!». Queen.gr. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2024. 
  2. «Εύκολο σπιτικό σιρόπι σοκολάτας». 19 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2024. 
  3. «HERSHEY'S Chocolate Syrup». The Hershey Company. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2014. 
  4. Simply Dixon