Nestlé

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Nestlé
Κλάδος βιομηχανία τροφίμων και σοκολατοποιία
Ίδρυση 1866
Ιδρυτής Henri Nestlé
Έδρα Βεβέ, Ελβετία
Προϊόντα γλυκό, Καφές, Πόσιμο νερό και Παγωτό
Ιδιοκτήτης treasury stock[1]
BlackRock (από 2009)[1]
Norges Bank Investment Management[2]
Υπάλληλοι 335 000 (2015), 339 000 (2014) και 328 000 (2016)
Ιστότοπος Επίσημος ιστότοπος
Νομική μορφή Ανώνυμη εταιρία και Συμμετοχική εταιρεία

Η Νεστλέ είναι πολυεθνική εταιρία τροφίμων, που ιδρύθηκε και εδρεύει στο Βεβέ της Ελβετίας και είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια ιστορική διαφήμιση για το Νεσκαφέ (από την Πορτογαλία, 1930)

Ο φαρμακοποιόος Ανρί Νεστλέ (γαλλικά: Henri Nestlé) που καταγόταν από την Φρανκφούρτη ίδρυσε το 1860 στο Βεβέ της Ελβετίας την εταιρία. O Νεστλέ είχε αναπτύξει μια τροφή για μωρά, των οποίων οι μητέρες δεν ήταν σε θέση να τα θηλάσουν. Ο Νεστλέ γρήγορα αντιλήφθηκε ότι η εμπορία του προϊόντος του ξεπερνούσε τα πλαίσια των δυνατοτήτων του. Έτσι, το 1866, δημιούργησε δική του εταιρεία, η οποία, το 1905, συγχωνεύθηκε με την Anglo-Swiss Condensed Milk Company με έδρα το Σαμ (Cham) της Ελβετίας.

Αργότερα η εταιρία άνοιξε παραρτήματα σε άλλες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Ισπανία. Το πρώτο εργοστάσιο στις Η.Π.Α ιδρύθηκε στο Φούλτον της Νέας Υόρκης. Κατά τα τέλη του 19ου αιώνα πρϊόντα της Nestlé εμφανίζονται στη Ελλάδα. Σε μια Ελληνική εφημερίδα της εποχής βρίκεται μια διαφήμιση για το «γαλακτούχον άλευρον Nestlé». Το 1914 η “Εταιρεία Nestlé & Anglo – Swiss Condensed Milk Co., Cham & Vevey (Ελβετία)" εγκαινιάζει εγκαταστάσεις στην οδο Πλούτωνος 1 στην Αθηνα και αποθήκης στον Πειραιά. Το 1973 ιδρύεται η σημερινή Nestlé Ελλάς. που είναι παρούσα και με εργοστάσια παραγωγής στην Ελλάδα. Από την Νεστλέ Ελλάς προέρχεται η εφεύρεση του πλέον διεθνές γνωστού Φραπέ.

Η Νεστλέ Ελλάς και η Επιτροπή Ανταγωνισμού (2009)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Toν Φεβρουάριο του 2009, πρόστιμο 29,9 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Νεστλέ Ελλάς, μετά από αυτεπάγγελτη έρευνα στην αγορά προϊόντων καφέ. Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, κατά την πενταετία 2002-2006, η εταιρεία παρεμπόδιζε τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ να κάνουν παράλληλες εισαγωγές στιγμιαίου καφέ και να προβάλουν τα ανταγωνιστικά προϊόντα, ενώ παράλληλα απαγόρευε στις καφετέριες και τους διανομείς να προμηθεύονται καφέ από άλλες εταιρίες.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η Νεστλέ έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά του στιγμιαίου καφέ με τους εξής τρόπους:

  • Σε ό,τι αφορά την αγορά του στιγμιαίου καφέ λιανικής πώλησης (σούπερ μάρκετ):
  • Παρείχε εκπτώσεις στόχων και πίστης.
  • Απαγόρευε και παρεμπόδιζε τις παράλληλες εισαγωγές.
  • Απαγόρευε στις αλυσίδες να διενεργούν παράλληλες προωθητικές ενέργειες με άλλα ανταγωνιστικά προϊόντα.

Για τις παραβάσεις στη συγκεκριμένη αγορά η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο 29.786.764 ευρώ. Επίσης, υποχρεώνει την εταιρεία να παύσει άμεσα αυτές τις παραβάσεις και την απειλεί με πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης. Στην αγορά στιγμιαίου καφέ μαζικής εστίασης (καφετέριες κ.λπ): Επέβαλε ρητούς όρους αποκλειστικής προμήθειας και ομαδικών πωλήσεων. Παρείχε εκπτώσεις πίστης που αποσκοπούσαν στη δημιουργία πιστής πελατειακής σχέσης μεταξύ της NESTLE και των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης. Για τις συγκεκριμένες παραβάσεις επιβάλλει πρόστιμο 149.901 ευρώ και την προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που δεν παύσει τη συμπεριφορά αυτή θα επιβληθεί πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης. Τέλος, στις σχέσεις της με τους διανομείς επέβαλε υποκρύπτουσα υποχρέωση μη ανταγωνισμού (αντίστοιχης της «αγγλικής ρήτρας»). Αν δεν παύσει τις παραβάσεις της σε βάρος των διανομέων, απειλείται με πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης. Τέλος, η Επιτροπή επιβάλλει πρόστιμο 15.000 ευρώ στη Νεστλέ, διότι δεν γνωστοποίησε τις συμφωνίες συνεργασίας τόσο με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ όσο και με καταστήματα μαζικής εστίασης, αλλά και με τους διανομείς της (που συνάφθηκαν μετά τις 2 Αυγούστου 2005).

Συνολικά, το πρόστιμο που επιβλήθηκε στη Νεστλέ φθάνει τα 29.951.665 ευρώ.

Η Νεστλέ σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νεστλέ σήμερα είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς απασχολεί 265.000 άτομα παγκοσμίως και διαθέτει 481 εργοστάσια σε 87 χώρες και τις πέντε ηπείρους.

Διαθέτει ευρεία γκάμα προϊόντων. Γνωστά προϊόντα της στην Ελλάδα είναι ο στιγμιαίος καφές Nescafe, τα είδη βρεφικής διατροφής "Neslac", "Nan" κ. ά,. οι σοκολάτες "Crunch", "Smarties" "KitKat", στιγμιαία ροφήματα (Νεσκουίκ), προϊόντα μαγειρικής με την επωνυμία "Maggi", μεταλλικό εμφιαλωμένο νερό ("Κορπή", "Perrier"), παγωτά, προϊόντα για κατοικίδια (όπως τα "Friskies") κ. ά. Η Νεστλέ είναι, επίσης, ο κυριότερος μέτοχος της εταιρείας προϊόντων κοσμητικής "L’ Oreal".[3]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]