Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ρότμπολντ της Προβηγκίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρότμπολντ της Προβηγκίας
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναΜπόζο Β΄ του Αρλ
Γουλιέλμος της Αβινιόν
ΓονείςΜπόζο της Τοσκάνης
ΑδέλφιαΜπέρτα της Αρλ
Βίλλα της Τοσκάνης
ΟικογένειαΟίκος των Μποζονιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΚόμης της Προβηγκίας

Ο Ρότμπολντ ο λεγόμενος Πρεσβύτερος, ιταλ.: Rotboldo, detto il Vecchio (απεβ. π. 950) από τον Οίκο των Μποζονιδών, ήταν κόμης της Προβηγκίας (και ίσως κόμης του Αβινιόν).

Πρεσβύτερος γιος και μοναδικό άρρεν τέκνο του Μπόζο κόμη της Αρλ, κόμη της Αβινιόν, κυβερνήτη της Προβηγκίας και μαργράβου της Τοσκάνης, και της πρώτης του συζύγου, της οποίας το όνομα ή η καταγωγή είναι άγνωστα.

Ο Μπόζο της Αρλ ήταν ο δεύτερος γιος του Θεοβάλδου κόμη του Αρλ, (π. 860 - 895) και της Μπέρτας των Καρολιδών (863-925), τρίτης κόρης του Λοθάριου Β΄ βασιλιά της Λοθαριγγίας και της δεύτερης συζύγου του Βαλντράντας [1] (η Βαλντράντα αφορίστηκε, καθώς εθεωρείτο παλλακίδα, από τον πάπα Νικόλαο Α'). Ήταν ανιψιάς του Λοθάριου Α' των Φράγκων.

Σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς, οι πρόγονοι του Ρότμπολντ είναι άγνωστοι, καθώς ο Μπόζο του Αρλ είχε μόνο μία σύζυγο, τη Βίλλα της Βουργουνδίας, κόρη του Ροδόλφου Α΄ βασιλιά της Βουργουνδίας από τη Γκουίλα της Προβηγκίας· από τη Βίλλα της Βουργουνδίας είχε μόνο τέσσερις κόρες.

Δεδομένου ότι ο πατέρας του, Μπόζο κόμης του Αρλ, νυμφεύτηκε για 2η φορά το 912, είναι πιθανό ότι ο Ρότμπολντ έχασε τη μητέρα του σε νεαρή ηλικία.

Λίγα είναι γνωστά για τον Ρότμπολντ: τον βρίσκουμε να αναφέρεται σε ένα έγγραφο δωρεάς από τον γιο του Μπόζο Β΄, τον αριθμό 29 του Cartoulaire de Marseille Saint-Victor Tome I, με ημερομηνία Μαρτίου του 965, στο οποίο αναφέρεται ως ο πατέρας του Μπόζο [Β΄ της Προβηγκίας] [2].

Πιθανότατα δεν ακολούθησε τον πατέρα του, Μπόζο του Αρλ, στην Ιταλία, όταν εκείνος έγινε μαρκήσιος της Τοσκάνης το 931, όπως δεν τον βρίσκουμε ποτέ να αναφέρεται σε κάποιο έγγραφο.

Δεν γνωρίζουμε την ακριβή ημερομηνία του τέλους του Ρότμπολντ, που έλαβε χώρα γύρω στο 950 [3].

Νυμφεύτηκε μια γυναίκα, της οποίας το όνομα ή οι πρόγονοί της είναι άγνωστοι, αλλά σύμφωνα με ορισμένους ήταν η Ερμενγάρδη της Ακουιτανίας [3], κόρη του Γουλιέλμου Α΄ του Ευσεβούς δούκα της Ακουιτανίας και της Ενγκελμπέργκας της Προβηγκίας. Με αυτήν απέκτησε δύο παιδιά [4]:

Πρωταρχικές πηγές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ιστοριογραφική λογοτεχνία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • CW Previté-Orton, «Italy in the Tenth Century», κεφ. XXI, τόμ. II ( Η ισλαμική επέκταση και η γέννηση της φεουδαρχικής Ευρώπης ) του History of the Medieval World, 1999, σσ. 662–701.

Σχετικά Αντικείμενα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]