Ροδόλφος της Λωρραίνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ροδόλφος της Λωρραίνης
RudolfLotrinsky.jpg
Δούκας της Λωρραίνης
Περίοδος 1328 - 1346
Προκάτοχος Φρειδερίκος Δ΄ της Λωρραίνης
Διάδοχος Ιωάννης Α΄ της Λωρραίνης
Σύζυγος Ελεονώρα του Μπαρ
Μαρία του Σαντιγιόν
Επίγονοι Ιωάννης Α΄ της Λωρραίνης
Οίκος Οίκος του Μετς
Πατέρας Φρειδερίκος Δ΄ της Λωρραίνης
Μητέρα Ελισάβετ της Αυστρίας
Γέννηση 1320
Θάνατος 26 Αυγούστου 1346
Κρεσύ-αν-Ποντιέ, Γαλλία
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )
Ροδόλφος της Λωρραίνης

Ο Ροδόλφος της Λωρραίνης (1320 - 26 Αυγούστου 1346), ο επονομαζόμενος και βίαιος, ήταν δούκας της Λωρραίνης (1329-1346), γιος και διάδοχος του δούκα της Λωρραίνης Φρειδερίκου Δ΄ και της Ελισάβετ, κόρης του βασιλιά της Γερμανίας Αλβέρτου Α΄ από την οικογένεια των Αψβούργων.

Διαδέχθηκε τον πατέρα του σε ηλικία εννέα ετών που σκοτώθηκε στην μάχη του Κασέλ υπό την αντιβασιλεία της μητέρας του έως το 1334. Ήταν αρκετά πολεμοχαρής συμμετέχοντας σε πολλές μάχες σε Λωρραίνη, Γαλλία, Βρετανία και Ιβηρία. Το 1337 ο κόμης Ερρίκος Δ΄ του Μπαρ αρνήθηκε να του πληρώσει φόρο υποτέλειας, ο Ροδόλφος λεηλάτησε το Ποντ-α-Μουσόν και ο Ερρίκος εφαρμόζοντας αντίποινα λεηλάτησε τα δυτικά της Λωρραίνης. Η διαμάχη έληξε με την επέμβαση του βασιλιά της Γαλλίας Φιλίππου ΣΤ΄.

Εκείνη την εποχή οι δεσμοί της βασιλικής οικογένειας της Γαλλίας με την δουκική της Λωρραίνης ήταν πολύ ισχυροί και έγιναν ακόμα ισχυρότεροι με τον δεύτερο γάμο του Ροδόλφου με την Μαρία, κόρη του Γκυ Α' του Μπλουά, και ανιψιά του βασιλιά της Γαλλίας. Συμμετείχε στην πολιορκία του Τουρναί στο πλευρό του Φιλίππου ΣΤ΄ της Γαλλίας εναντίον του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου Γ΄ που ήταν η έναρξη του Εκατονταετούς Πολέμου.

Σε ένα μικρό διάστημα ανακωχής μεταξύ Αγγλίας - Γαλλίας ταξίδεψε στην Ιβηρική, όπου βοήθησε τον βασιλιά της Καστίλλης Αλφόνσο ΙΑ΄ στις μάχες του εναντίον των Μουσουλμάνων. Με την επιστροφή του στην Γαλλία τάχθηκε πάλι στο πλευρό του βασιλιά Φιλίππου εναντίον του Εδουάρδου. Σκοτώθηκε στην μάχη του Κρεσύ, όπου ο γαλλικός στρατός συνετρίβη μαζί με τους υπόλοιπους Γάλλους ιππείς στις 26 Αυγούστου 1346.

Με τον δεύτερο γάμο του με την Μαρία απέκτησε τον υιό και διάδοχο του Ιωάννη Α'.

Προκάτοχος:
Φρειδερίκος Δ΄
Δούκας της Λωρραίνης
13291346
Διάδοχος:
Ιωάννης Α΄
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Rudolph, Duke of Lorraine της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).