Φρειδερίκος Δ΄ της Λωρραίνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φρειδερίκος Δ΄ της Λωρραίνης
Frederick IV of Lorraine.jpg
Γέννηση
Gondreville
Θάνατος
Παρίσι
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Γαλλία
Ιδιότητα φεουδάρχης
Σύζυγος Ελισάβετ της Αυστρίας, Δούκισα της Λωραίνης
Τέκνα Ροδόλφος της Λωρραίνης
Γονείς Θεοβάλδος Β΄ της Λωρραίνης και Ισαβέλλας του Ρουμινί
Αδέλφια Margaret of Lorraine
Commons page Πολυμέσα

O Φρειδερίκος Δ΄ της Λωρραίνης (15 Απριλίου 1282 - 21 Απριλίου 1329) ο μαχητής ήταν δούκας της Λωρραίνης (1312 - 1329), γιος και διάδοχος του δούκα Θεοβάλδου Β΄ και της Ισαβέλλας του Ρουμινί.

Στις 18 Οκτωβρίου 1314 στη Σύνοδο της Φρανκφούρτης οι πρίγκιπες εκλέκτορες της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας εξέλεξαν ως διάδοχο του αυτοκράτορα Ερρίκου Ζ΄ τον Λουδοβίκο Δ΄ της Βαυαρίας από την οικογένεια Βίτελσμπαχ αντί του Φρειδερίκου του Ωραίου, δούκα της Αυστρίας, από την οικογένεια των Αψβούργων. Ήταν σοβαρό πλήγμα για τον ίδιο, επειδή ο Φρειδερίκος ο Ωραίος ήταν κουνιάδος του.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 1322 στην μάχη του Μάλντορφ αιχμαλωτίστηκαν μαζί, κάτι που έδωσε δικαίωμα στον βασιλιά της Γαλλίας Κάρολο Δ' να επεκταθεί στην Λωρραίνη. Ο Κάρολος Δ΄ μεσολάβησε στην απελευθέρωση του δούκα, βάζοντάς του τον όρο να μην επεμβαίνει στις αυτοκρατορικές υποθέσεις. Το 1324 μετείχε σε εκστρατεία στην Ακουιτανία στο πλευρό του βασιλιά Καρόλου Δ΄ εναντίον των κτήσεων του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου Β΄, γαμπρού του Γάλλου βασιλιά, συζύγου της αδελφής του Ισαβέλλας. Πήρε μέρος στον πόλεμο του Μετς (1325, 1326) μαζί με τον θείο του Καρόλου Δ΄, Κάρολο του Βαλουά, που υποστήριξε τον γιο του Φίλιππο ΣΤ΄ να γίνει βασιλιάς της Γαλλίας.

Έπεσε στην μάχη του Κασέλ. Με την σύζυγο του Ελισάβετ της Αυστρίας (1285 - 1352) απέκτησε τον διάδοχό του, Ροδόλφο.

Προκάτοχος:
Θεοβάλδος Β΄
Δούκας της Λωρραίνης
13121329
Διάδοχος:
Ροδόλφος
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Frederick IV, Duke of Lorraine της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).