Ριζό Ιωαννίνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ριζό
Η πλατεία του Ριζού
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Ριζό
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΖίτσας
Γεωγραφία και στατιστική
ΝομόςΝομός Ιωαννίνων
Πληθυσμός32 (2011)

Το Ριζό είναι χωριό του δήμου Ζίτσας του νομού Ιωαννίνων. Σε ένα συμφωνητικό μεταξύ των κατοίκων και του διδασκάλου το 1893 αναφέρεται «του χωρίου Ριζοῦ». Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 διαθέτει 32 μόνιμους κατοίκους.

Απέχει περίπου 65 χιλιόμετρα από την Ηγουμενίτσα και 50 χλμ από τα Ιωάννινα. Είναι ένα δασοσκέπαστο χωριό με πέτρινα σπίτια, και παλιές ερειπωμένες κατοικίες. Απέχει από το ποτάμι Θύαμις ή Καλαμάς 5 χλμ. Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία και η οικόσιτη γεωργία. Είναι ιδανικό μέρος το χειμώνα για κυνηγούς (αγριογούρουνο, λαγό, μπεκάτσα, φάσα κ.α).

Η λαξευμένη φύση με τα λιγοστά εναπομείναντα καλντερίμια, τις παραδοσιακές βρύσες, τα ρυάκια, τα κοντινά ποτάμια, δημιουργούν έναν ιδανικό προορισμό για φυσιολάτρες, πεζοπόρους, για ελεύθερη ιππασία (υπάρχει δυνατότητα υπαίθριου περιφραγμένου σταυλισμού), ιχνηλασία, παρατήρηση άγριων ζώων και πουλιών από δυο εξαιρετικά παρατηρητήρια που διαθέτει. Διαθέτει ένα σύγχρονο ξενώνα.

Χωριό πέρα από τον Καλαμά στα Ν. ριζά δασοσκέπαστου από δρυς λόφου απ’όπου προφανώς πήρε και το όνομά του. Το είδαμε αναφερόμενο στο Χρυσόβουλο του δεσπότη Συμεών, μόνο που, άγνωστο γιατί, διατυπώνεται στο κείμενο σε γένος αρσενικό «ο Ριζός».