Καλοχώρι Ιωαννίνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καλοχώρι Ιωαννίνων
is located in Greece
               Map
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΖίτσας
Γεωγραφία και Στατιστική
ΝομόςΝομός Ιωαννίνων
Πληθυσμός62 (2011)

Το Καλοχώρι(ον) είναι ημιορεινό χωριό του Νομού Ιωαννίνων, περίπου 30 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης των Ιωαννίνων. Αποτελεί τοπική κοινότητα που ανήκει στην Δημοτική Ενότητα Μολοσσών του Δήμου Ζίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Βρίσκεται σε υψόμετρο 350 μέτρων περίπου από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,6743218861 και γεωγραφικό μήκος 20,6130236257. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 αριθμεί 62 κατοίκους[1], που ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα του χωριού παραπέμπει σε καλό χωριό ή καλών και αγαθών ανθρώπων, ίσως και χωριό όμορφο. Ωστόσο σύμφωνα με μια εκδοχή, από το αρχείο της παρακείμενης Μονής Παλιουρής και συγκεκριμένα από δύο τεσκερέδες Αρβανιτών τσιφλικάδων του 1832 και 1834, προκύπτει ότι το όνομα του χωριού παραπέμπει σε παλιά οικογένεια Αρβανιτών τσιφλικάδων με το όνομα Καλούση από την ονομασία Κάλι ή Κάλο με την αρβανίτικη υποκοριστική κατάληξη –ουση. Συνεπώς η ονομασία μπορεί να προέρχεται από το τσιφλίκι του Αρβανίτη μπέη Κάλο ή Καλούση[2].

Το έτος ίδρυσης του χωριού είναι άγνωστο. Τον Απρίλιο του 1854 λεηλατήθηκε και πυρπολήθηκε από τους Τούρκους κατά την αποτυχημένη επανάσταση που ξέσπασε με αρχηγό τον Γ. Τσιάμη στην περιοχή του Καλαμά στο πλαίσιο του γενικότερου επαναστατικού κινήματος Ηπείρου-Θεσσαλίας του Γρίβα[3]. Το 1895 ανήκε στον Ναχιγιέ Κουρέντων του Καζά Ιωαννίνων και είχε 155 κατοίκους, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία των Οθωμανών (Σαλναμέ) εκείνου του έτους. Το 1919 έγινε Κοινότητα η οποία εντάχθηκε το 1997 στον Καποδιστριακό Δήμο Μολοσσών και στη συνέχεια το 2010 στον Καλλικρατικό Δήμο Ζίτσας[4]

Τουρισμός και αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Καλοχώρι υπάρχει το "Μνημείο της Αγρότισσας" (1986) το οποίο απεικονίζει μια αγρότισσα να οργώνει με ένα ζευγάρι υποζύγια μονολογώντας: "Άντε Μαρτίνη, άντε Μαγιούλη, ώσπου να 'ρθει ο αφέντης μου απ' τα ξένα". Το μνημείο βρίσκεται επί της Π.Ε.Ο. Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας (29ο χλμ) στην περιοχή "Χάνι Τσίκα" κοντά στις όχθες του ποταμού Καλαμά. Δίπλα στο χώρο έχει διαμορφωθεί το "Πάρκο της Αγρότισσας" όπου πραγματοποιείται ετήσια εκδήλωση προς τιμήν της με πρωτοβουλία του Δήμου Ζίτσας και συνδιοργάνωση του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Καλοχωρίου, της Τοπικής Κοινότητας Καλοχωρίου και της Περιφέρειας Ηπείρου[5].

Η παραποτάμια περιοχή του Καλοχωρίου προσφέρεται για εναλλακτικές τουριστικές δραστηριότητες καθώς διαθέτει εύκολες πεζοπορικές διαδρομές, ενώ υπάρχει δυνατότητα για πλωτές δραστηριότητες rafting και kayak.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]