Ριζό Ιωαννίνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ρίζο Ιωαννίνων)
Ριζό
Η πλατεία του Ριζού
Ριζό is located in Greece
Ριζό
Ριζό
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΖίτσας
Γεωγραφία και Στατιστική
ΝομόςΝομός Ιωαννίνων
Πληθυσμός32 (2011)

Το Ριζό είναι ένα χωριό του δήμου Ζίτσας του νομού Ιωαννίνων. Μέχρι το 1997, αποτελούσε κοινότητα ανήκε στην επαρχία Δωδώνης.[1]

Σε ένα συμφωνητικό μεταξύ των κατοίκων και του διδασκάλου το 1893 αναφέρεται «του χωρίου Ριζοῦ». Αναφέρεται επίσης στο χρυσόβουλο του δεσπότη Συμεών, μόνο που, άγνωστο γιατί, διατυπώνεται στο κείμενο σε γένος αρσενικό «ο Ριζός». Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 διέθετε 32 μόνιμους κατοίκους.

Απέχει περίπου 65 χιλιόμετρα από την Ηγουμενίτσα και 50 χλμ από τα Ιωάννινα. Είναι ένα δασοσκέπαστο χωριό με πέτρινα σπίτια, και παλιές ερειπωμένες κατοικίες. Απέχει από το ποτάμι Θύαμις ή Καλαμάς 5 χλμ.

Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία και η οικόσιτη γεωργία.

Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λαξευμένη φύση με τα λιγοστά εναπομείναντα καλντερίμια, τις παραδοσιακές βρύσες, τα ρυάκια, τα κοντινά ποτάμια, δημιουργούν έναν ιδανικό προορισμό για φυσιολάτρες, πεζοπόρους, για ελεύθερη ιππασία (υπάρχει δυνατότητα υπαίθριου περιφραγμένου σταβλισμού), ιχνηλασία, παρατήρηση άγριων ζώων και πουλιών από δυο εξαιρετικά παρατηρητήρια που διαθέτει. Είναι ιδανικό μέρος το χειμώνα για κυνηγούς (αγριογούρουνο, λαγό, μπεκάτσα, φάσσα κ.ά.). Διαθέτει έναν σύγχρονο ξενώνα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σταματελάτος, Μιχαήλ· Βάμβα-Σταματελάτου, Φωτεινή (2001). Επίτομο γεωγραφικό λεξικό της ̔Ελλάδος. Αθήνα: Ερμής. σελ. 665. ISBN 978-960-320-133-5.