Ρέα Σιλβία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ρέα Συλβία)
Ρέα Σιλβία
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Rhea Silvia (Λατινικά)
Θάνατος8ος αιώνας π.Χ.
Χώρα πολιτογράφησηςΆλμπα Λόνγκα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιέρεια
Εστιάδες Παρθένες
Οικογένεια
ΣύζυγοςΤιβερίνος
ΣύντροφοςΜαρς
ΤέκναΡωμύλος
Ρώμος
ΓονείςΝουμίτωρ[1][2]
ΑδέλφιαΛαύσος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΕστιάδες Παρθένες (άγνωστη τιμή)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ρέα Σιλβία, γνωστή και ως Ιλία, ήταν κατά την αρχαία ρωμαϊκή μυθολογία η μητέρα των διδύμων Ρωμύλου και Ρώμου, οι οποίοι ίδρυσαν την πόλη της Ρώμης.

Ο μύθος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την ιστορία της αφηγείται στο πρώτο του βιβλίο «Ab Urbe Condita» ο Τίτος Λίβιος. Σύμφωνα με την αφήγησή του, πατέρας της ήταν ο Νουμίτωρ, βασιλιάς της Άλμπα Λόνγκα και 5ος απόγονος του Τρώα ήρωα Αινεία. Ο νεότερος αδελφός του Νουμίτορος, ο Αμούλιος επιβουλεύτηκε το θρόνο και θανάτωσε τους αρσενικούς απογόνους του αδελφού του. Ο Αμούλιος ανάγκασε κατόπιν τη Ρέα Σιλβία να γίνει μια από τις Εστιάδες Παρθένες, ιέρειες τις θεάς Εστίας Βέστα, ορκισμένες να διαφυλάξουν την παρθενία τους για μια περίοδο τριάντα ετών. Με την πράξη του αυτή, ο Αμούλιος θεωρούσε πως εξασφάλιζε ότι η γραμμή του Νουμίτορος δεν θα αποκτούσε άλλο διάδοχο.

Εντούτοις, η Ρέα Σιλβία υποστήριξε πως ο θεός Μαρς (το αντίστοιχο του ελληνικού Άρη), την πλησίασε και την αποπλάνησε στο δάσος, με αποτέλεσμα να γεννηθούν δίδυμα αγόρια.[3] Όταν ο Αμούλιος το έμαθε, εξορισμένος φυλάκισε τη Ρέα Σιλβία και διέταξε έναν υπηρέτη να θανατώσει τα βρέφη. Αλλά ο υπηρέτης τα λυπήθηκε και τα άφησε στις όχθες του ποταμού Τίβερη, ο οποίος είχε ξεχειλίσει. Τα νήπια προστάτευσε ο Τιβερίνος, θεότητα του ποταμού. Όταν τα νερά αποσύρθηκαν από τη στεριά, η σκάφη επικάθισε στη ρίζα μιας συκιάς, που ονομάστηκε Ρωμινάλιος ερινεός. Τότε μια λύκαινα (Lupa), η οποία μόλις είχε χάσει τα δικά της μικρά, βρήκε τα δίδυμα και τα θήλασε.[4] Στη σπηλιά της τα βρήκε ο βοσκός Φαυστύλος και τα πήρε στην καλύβα του όπου μεγάλωσαν μαζί με τη γυναίκα του, Άκκα Λαρεντία.[5] Αργότερα ο Ρωμύλος και ο Ρώμος ίδρυσαν τη Ρώμη και ανέτρεψαν τον Αμούλιο, αποκαθιστώντας τον Νουμίτορα στο θρόνο της Άλβα Λόνγκα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο αστεροειδής 87 Σύλβια (87 Sylvia), που ανακαλύφθηκε το 1866, πήρε το όνομά του από τη Ρέα Σιλβία.
  • Ρεασίλβια (Rheasilvia) ονομάστηκε το 2011 ο μεγάλος κρατήρας του αστεροειδούς 4 Εστία (4 Vesta).

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Rea Silvia» (Ρωσικά)
  2. 2,0 2,1 Τίτος Λίβιος: «Ab Urbe condĭta» (λατινική γλώσσα)
  3. Σύμφωνα με το Λίβιο, υποστήριξε πως πατέρας ήταν ο θεός, είτε γιατί πραγματικά πίστευε πως αυτή ήταν η αλήθεια, είτε γιατί ήταν λιγότερο κατακριτέο να διαπράξει τέτοιο ανοσιούργημα με ένα θεό.
  4. Έκτοτε η εικόνα της λύκαινας ταυτίστηκε με τη Ρώμη. Παράδειγμα αποτελεί το διάσημο μπρούτζινο άγαλμα της λύκαινας στο Καπιτώλιο.
  5. «Ορισμένοι πιστεύουν πως τη Λαρεντία αποκαλούσαν Lupa οι βοσκοί επειδή ήταν μια κοινή πόρνη, κι αυτό αποτέλεσε αφορμή για τη δημιουργία μιας υπέροχης ιστορίας». (Τίτος Λίβιος)

Δείτε ακόμη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]