Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πόκερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το πόκερ είναι ένα από τα πιο διάσημα παιχνίδια με τράπουλα της εποχής μας με πάρα πολλούς θαυμαστές και παίκτες παγκοσμίως. Μπορούν να παίξουν από 2 έως 10 παίκτες σε ένα τραπέζι, ή απεριόριστος αριθμός παικτών σε τουρνουά με πολλαπλά τραπέζια. Ως όρος το πόκερ δεν εννοείται ένα συγκεκριμένο παιχνίδι αλλά υπάρχουν πολλές παραλλαγές του πόκερ. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές παιχνιδιών, όπως το Omaha, 7 Card Stud, 5 Card Stud, 5 Card Draw, Omaha Hi/Lo, αλλά το πιο δημοφιλές απ' όλα είναι το Texas Hold 'em.

Παίζεται με μια τράπουλα από 52 φύλλα που είναι χωρισμένα σε 4 suits (σύμβολα) και καθένα από αυτά έχει 13 ranks (φύλλα στη σειρά).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ξεκίνημα του πόκερ εξακολουθεί να μην είναι απόλυτα ακριβές ανάμεσα στους ιστορικούς. Υπάρχουνε πολλές θεωρίες για το ξεκίνημα του παιχνιδιού με άλλους να αναφέρονται στη Γερμανία και το παιχνίδι Pochspiel ενώ άλλοι να μιλούν για το γαλλικό παιχνίδι Ροque και Brelan. Όλα αυτά τα παιχνίδια δεν είχαν σχέση με τα σημερινά παιχνίδια αλλά λέγεται ότι πάνω σε αυτά βασίστηκαν τα σύγχρονα παιχνίδια πόκερ. Η προφορά των ονομάτων των συγκεκριμένων παιχνιδιών δείχνει ότι είναι πιθανόν να προέκυψε το όνομα από αυτά τα παιχνίδια. (Pochspiel –Ποκσπίλ, Poque-Πόκα)[1]

Οι Γάλλοι άποικοι λέγεται ότι έφεραν για πρώτη φορά το αγαπημένο τους παιχνίδι «poque» στον Καναδά όταν αποικήθηκε η νέα ήπειρος. Αργότερα όταν Γαλλοκαναδοί άποικοι ίδρυσαν τη Νέα Ορλεάνη, το παιχνίδι εξαπλώθηκε σε όλη την πολιτεία της Λουϊζιάνα και έπειτα σε όλη τη χώρα.[2]

Το μόνο σίγουρο πλέον είναι ότι τα πρώτα αναγνωρίσιμα παιχνίδια πόκερ παίζονταν στα ποταμόπλοια του Μισισίπι κατά τον 19 αιώνα. Μια πρώτη γραπτή αναφορά του πόκερ έγινε το 1834 από τον Jonathan H. Green στο βιβλίο του "An Exposure of the Arts and Miseries of Gambling" (Μία Έκθεση των Τεχνικών και της Δυστυχίας του Τζόγου). Ο Green περιφερόταν στην Αμερική εκείνη την εποχή και κατέγραψε το ενδιαφέρον των παικτών στο παιχνίδι καθώς αυτό παιζότανε στα ποταμόπλοια και στα Σαλούν. Επίσης ήτανε και η πρώτη αναφορά σε κανόνες αλλά και τρόπους παιχνιδιού. Το πόκερ πλέον είχε γεννηθεί.[3]

Η διαφορά που έκανε το πόκερ να ξεχωρίζει από τα προηγούμενα παιχνίδια είναι η ύπαρξη αρκετών γύρων στοιχηματισμού μεταξύ των παικτών.

Το παιχνίδι κέρδισε μεγάλη δημοτικότητα κατά την εποχή του Αμερικάνικου Εμφυλίου καθώς πολλοί στρατιώτες περνούσαν την ώρα τους με αυτό και κατέληξε στα σαλούν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το παιχνίδι να συσχετιστεί με το συχνό κλέψιμο που επικρατούσε στην Άγρια Δύση και να μείνει ως ένα από τα κλασσικά παιχνίδια τύχης, κρατώντας έτσι μια κακή φήμη που το ακολουθεί μέχρι και σήμερα.

Η αναβίωση του ξεκίνησε με τη νομιμοποίηση του στην πολιτεία της Νεβάδα και την ανάπτυξη του στο Λας Βέγκας.

Παραλλαγές του πόκερ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πόκερ έχει τρεις βασικές παραλλαγές πάνω στις οποίες βασίζονται τα παιχνίδια πόκερ που είναι γνωστά πλέον στο ευρύ κοινό, τα παιχνίδια ανοιχτών φύλλων (community cards), τα stud παιχνίδια, και τα παιχνίδια με αλλαγές φύλλων (draw)

Παιχνίδια ανοιχτών φύλλων (αγγλικά: Community Card Games)[4]

Σε αυτή την κατηγορία μπαίνουν όλα τα παιχνίδια στα οποία οι παίκτες προσπαθούν να κάνουνε τον καλύτερο συνδυασμό φύλλων με χαρτιά που έχει ο καθένας –τα οποία είναι κρυφά από όλους τους άλλους παίκτες- και με τα χαρτιά που είναι στο τραπέζι –ανοιχτά - και μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν όλοι.

Οι παίκτες παίρνουν κάποια χαρτιά ο καθένας τα οποία κρατάνε κρυφά και προσπαθούν να κάνουνε τον καλύτερο συνδυασμό χαρτιών χρησιμοποιώντας τα κρυφά χαρτιά που έχουνε στην κατοχή τους και τα ανοιχτά χαρτιά που είναι στο κέντρο του τραπεζιού. Μερικά από τα πιο διάσημα παιχνίδια ανοιχτών φύλλων είναι το Τέξας Χόλντεμ και το Όμαχα πόκερ.

Παιχνίδια Stud [5] Στα παιχνίδια Stud ο κάθε παίκτης έχει τα δικά του μοναδικά φύλλα όπου μερικά είναι ανοιχτά ώστε να τα βλέπουν ανοιχτά και κάποια άλλα είναι κρυφά. Συνήθως ανάλογα με τη δομή του παιχνιδιού υπάρχουν κάποιοι γύροι πονταρίσματος κάθε φορά που ένα χαρτί μοιράζεται στον κάθε παίκτη. Τα παιχνίδια αυτά θεωρούνται γενικώς πιο αργά σε σχέση με τα παιχνίδια ανοιχτών φύλλων και τα παιχνίδια draw.

Παιχνίδια Draw[6] Στην κατηγορία βρίσκονται παιχνίδια τα οποία έχουν ως βασικό χαρακτηριστικό την ανταλλαγή καρτών. Οι παίκτες μοιράζονται κάποιες κάρτες τις οποίες μπορούνε να αλλάξουνε μερικές για να πάρουνε κάποιες καινούριες ή όλες αν το θέλουν. Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσονται παιχνίδια σαν το Five Card Draw και το Seven Card Draw που είναι από τα πιο παραδοσιακά παιχνίδια πόκερ.


Κερδοφόροι Συνδυασμοί Πόκερ

Ένα Ζεύγος (Pair) όμοιων αριθμών ή φιγούρων

Δύο Ζεύγη (Pairs, Two Pair) δυο όμοιων αριθμών, δυο φιγούρων η ακόμα δυο όμοιων αριθμών και δυο όμοιων φιγούρων.

Τρία Όμοια (3 of a kind), αριθμοί ή φιγούρες

Κέντα (Straight) Πέντε χαρτιά σε σειρά. Για παράδειγμα 4,5,6,7,8 όχι του ίδιου χρώματος.

Χρώμα (Flush) Πέντε χαρτιά ανόμοια αλλά του ίδιου χρώματος (π.χ. κούπες, μπαστούνια, σπαθιά, καρό)

Φουλ (Full House) Τρία όμοια χαρτιά (π.χ. τρία εννιάρια) με άλλα δυο όμοια ([π.χ. δυο οκτάρια)

Καρέ (Four of a Kind) Τέσσερις όμοιες κάρτες, διαφορετικού χρώματος

Κέντα Χρώμα (Straight Flush) Κέντα με κάρτες του ίδιου χρώματος.

Φλος Ρουαγιάλ (Royal Flush) Φλος που καταλήγει στον άσο (δέκα, βαλές, ντάμα, ρήγας, άσος του ίδιου χρώματος).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]