Κουμ Καν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Κουμ Καν είναι παιχνίδι που παίζεται με τράπουλα. Προέρχεται, όπως πολλά χαρτοπαίγνια από το Ραμί. Ήταν εξαιρετικά δημοφιλές στην Ελλάδα τις δεκαετίες '60 και '70. Παίζεται με όλα τα φύλλα από δύο τουλάχιστον τράπουλες, καθώς και ένα μπαλαντέρ ανά τράπουλα και μπορούν να παίξουν από δύο έως δέκα παίκτες.

Κανόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι παίκτες γύρω από ένα τραπέζι και αυτός που μοιράζει δίνει από 10 φύλλα στον καθένα (δύο - δύο) με τη φορά των δεικτών του ρολογιού. Τέλος, τοποθετεί ένα φύλλο κάτω, ανοιχτό και το παιχνίδι αρχίζει. Κάθε παίκτης, όταν έρχεται η σειρά του παίρνει είτε το πρώτο ανοιχτό φύλλο από κάτω, είτε το πρώτο από τα κλειστά και στη συνέχεια πετάει κάποιο από τα φύλλα του κάτω ανοιχτό. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να συμπληρωθούν σειρές από τρία ή περισσότερα φύλλα, είτε του ίδιου αριθμού (π.χ. 3 τριάρια) είτε συνεχόμενα του ιδίου χρώματος (π.χ. 4, 5, 6, 7 καρό) Νικητής της παρτίδας είναι αυτός που θα απαλλαγεί από όλα τα φύλλα του χεριού του. Αυτό μπορεί να το κάνει είτε κατεβάζοντας σταδιακά τις σειρές που συμπληρώνει, ή μια και καλή στο τέλος. Οι μπαλαντέρ μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θέση οποιουδήποτε χαρτιού και αυτός που κατεβάζει μια σειρά που περιλαμβάνει και μπαλαντέρ, πρέπει να ονομάσει το φύλλο που αντικαθιστά ο μπαλαντέρ. Αν κάποιος έχει κατεβάσει μπροστά του μια σειρά, π.χ. J-Q-K κούπα, οποιοσδήποτε από τους άλλους παίκτες, όταν έρθει η σειρά του, μπορεί να απαλλαγεί από ένα ή περισσότερα φύλλα του συμπληρώνοντας αυτή τη σειρά, με το 10 κούπα για παράδειγμα εφόσον έχει κατεβάσει έστω μια τρίτη. Επίσης, αν υπάρχει κάτω μπαλαντέρ, μπορεί κάποιος από τους παίκτες να τον πάρει και να τον αντικαταστήσει με το πραγματικό χαρτί.

Βαθμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν ένας παίκτης "βγει" οι υπόλοιποι "γράφουν" τους πόντους που τους έχουν μείνει στο χέρι ως εξής: Άσσοι: ο πρώτος 1, οι υπόλοιποι 11, Φιγούρες: 10 πόντοι, Μπαλαντέρ: 20 πόντοι, Υπόλοιπα φύλλα: ο αριθμός τους

Σε πολλές από τις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου της δεκαετίας του 60, περιλαμβάνονται σκηνές του παιχνιδιού Κουμ Καν. Οι πιο χαρακτηριστικές από αυτές είναι Η χαρτοπαίχτρα, Υπάρχει και Φιλότιμο, Ο Ηλίας του 16ου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιγραφή του Κουμ Καν