Πόκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η πόκα είναι παιχνίδι με τράπουλα, άμεσα συγγενές με το Πόκερ. Η επικρατέστερη ερμηνεία του ονόματός της είναι ότι προέρχεται από την προσπάθεια των ελλήνων παικτών να προφέρουν τη λέξη "poker" με βαριά αγγλική προφορά (pokah). Λέγοντας βέβαια πόκα δεν εννοούμε ένα συγκεκριμένο παιχνίδι αλλά μια μεγάλη ομάδα δεκάδων παιχνιδιών και παραλλαγών τους, με κοινούς όμως βασικούς κανόνες. Σε μια τυπική βραδιά πόκας κάθε παίκτης που στη σειρά του μοιράζει φύλλα (μάνα ή ντίλερ) επιλέγει εκείνη τη στιγμή και παίζει το παιχνίδι της αρεσκείας του.

Ομοιότητες πόκας με το πόκερ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Οι επιδιωκόμενοι κερδοφόροι συνδυασμοί είναι ακριβώς οι ίδιοι (ένα ζεύγος, δύο ζεύγη, τρία όμοια, κέντα, φουλ, χρώμα, καρέ, κέντα-χρώμα, φλος ρουαγιάλ)
 • Πόκα και πόκερ έχουν κοινή ορολογία
 • Έχουν παρόμοια διαδικασία πονταρίσματος, στρατηγική και γενικά το ίδιο πνεύμα παιχνιδιού.

Διαφορές πόκας και πόκερ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Η πόκα παίζεται με 32 ή 40 φύλλα αντί 52 του πόκερ. Αφαιρούνται τα 2άρια, 3άρια, 4άρια (40 φύλλα) και επιπλέον τα 5άρια, 6άρια (32 φύλλα). Εξαιτίας της χρήσης μικρότερης τράπουλας οι σπάνιοι και εντυπωσιακοί κερδοφόροι συνδυασμοί είναι πολύ συχνότεροι στην πόκα από ό,τι στο πόκερ και το παιχνίδι πιο «ζωντανό».
 • Στην πόκα υπάρχει συνεχής εναλλαγή παιχνιδιών και παραλλαγών
 • Η ποικιλία παιχνιδιών της πόκας συνεπάγεται διαφορές στον αριθμό και τον τρόπο μοιράσματος των φύλλων, τον αριθμό των γύρων και των πονταρισμάτων
 • Στο πόκερ υπάρχει μία και συγκεκριμένη ιεραρχία συνδυασμών ενώ στην πόκα υπάρχει διαφοροποίηση ανάλογα με το παιχνίδι επειδή διαφοροποιούνται αντίστοιχα οι στατιστικές πιθανότητες των συνδυασμών.[1]

Παιχνίδια της πόκας [2] [3] [4] [5] [6] [7][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι αρκετές δεκάδες. Μερικά από τα πιο ευρέως γνωστά: Ασανσέρ, Μπόμπες, Σταυρός, Κούκος, Καθρέφτης, Μαμουθάκι, Πολυκατοικία, Χαρακίρι, Νεκροταφείο, Σιδηρόδρομος, Πυραμίδα και άλλα πολλά. Τα παιχνίδια του πόκερ όπως π.χ. τα Τέξας Χόλντεμ, Ομάχα Χόλντεμ μπορούν επίσης να παιχθούν ως παιχνίδια της πόκας. Οι ορισμοί των παιχνιδιών της πόκας δεν είναι αυστηρά καθορισμένοι. Μπορεί να συναντάται το ίδιο παιχνίδι με άλλο όνομα ή το ίδιο παιχνίδι με ελαφρά διαφορετικούς κανόνες. Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα αυτοσχεδιασμών από τους παίκτες.

Παράδειγμα παιχνιδιού πόκας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μαμουθάκι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μάνα (ντίλερ) μοιράζει 4 κλειστά φύλλα σε κάθε παίκτη και τοποθετηθεί 3 κοινά φύλλα κλειστά στο κέντρο του τραπεζιού. Γίνεται το αρχικό ποντάρισμα. Η μάνα ανοίγει τα φύλλα στο τραπέζι ένα-ένα και μετά από κάθε άνοιγμα ακολουθεί ποντάρισμα από τους παίκτες. Κάθε παίκτης μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο 2 φύλλα από το χέρι του σε συνδυασμό με τα 3 κοινά στο τραπέζι. Μετά και το τελευταίο ποντάρισμα ο παίκτης που έχει τον καλύτερο κερδοφόρο συνδυασμό κερδίζει όλο το ποσό που έχει μαζευτεί στο τραπέζι από τα διαδοχικά πονταρίσματα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Μαθηματικές Πιθανότητες σε πόκα-πόκερ». [νεκρός σύνδεσμος]
 2. «pokaholic.gr». 
 3. Γκότσης, Κώστας (2019). «Η Βίβλος της Πόκας». ISBN 978-618-00-1649-9. 
 4. Χρήστος Ηρακλείδης, Γιάννης Ρούσος (2006). Πόκα. Τα μαθηματικά της τράπουλας. Αθήνα: ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ. σελ. 49 - 122. 
 5. επιμέλεια Γ. Κουσουνέλος, Συλλογικό (2009). Τα Πάντα για το Πόκερ και την Πόκα. Αθήνα: Καρακώτσογλου. σελ. 102 - 287. 
 6. «pokerinfo.gr». 
 7. «greek-poka.blogspot.com».