Μετάβαση στο περιεχόμενο

7 Card Stud

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Σεβεν Κάρντ Στάντ (αγγλικά: 7 Card Stud ) είναι ένα από τα πιο διάσημα παιχνίδια πόκερ μετά το Τέξας Χόλντεμ. Ήτανε το πιο γνωστό παιχνίδι πόκερ πριν εμφανιστεί στην πορεία το Τέξας Χόλντεμ Όπως πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι λιγάκι δύσκολο να προσδιορίσουμε το ακριβές σημείο που ξεκίνησε το Σέβεν Κάρντ Στάντ και πως, καθώς υπάρχουνε διαφορετικές αναφορές.

Σαν παιχνίδι άρχισε να εμφανίζεται περίπου λίγο πριν το ξεκίνημα του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου και ήτανε το βασικό παιχνίδι στα καζίνα της Αμερικής για 40 χρόνια περίπου μέχρι και την εμφάνιση του Τέξας Χόλντεμ.

Το παιχνίδι πλέον είναι γνωστό σε λίγα άτομα αν και είναι ακόμα βασικό παιχνίδι σε όλα τα καζίνο αλλά και σε εταιρείες online. Ενώ είναι και ένα από τα παιχνίδια μικτής μορφής H.O.R.S.E που παίζονται Online και σε καζίνα.[1] [2]

Τρόπος Παιχνιδιού 7 Card Stud[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[3] [4]

Ante

Για να ξεκινήσει ένας γύρος θα πρέπει όλοι οι παίκτες να βάλουνε ένα ποσό κατά σειρά το οποίο έχει προαποφασιστεί από πριν. Συνήθως είναι το 10% του κατώτερου επίπεδου πονταρίσματος που έχει αποφασιστεί. Για παράδειγμα, σε ένα παιχνίδι που το κατώτατο και ανώτατο όριο πονταρισμάτων είναι 10€ και 20€ τότε τα ante είναι 1€.

Ο πρώτος γύρος (Third Street)

Ο ντίλερ του παιχνιδιού μοιράζει τρία φύλλα, στον κάθε παίκτη, για αυτό και ονομάζεται στα Αγγλικά (Third Street). Ένα θα είναι ανοικτό και τρία κλειστά. Ο παίκτης ο οποίος έχει το μικρότερο αρχικό ανοικτό φύλλο θα πρέπει να κάνει το πρώτο ποντάρισμα που είναι γνωστό ως «bring-in». Αυτό πρέπει να είναι ίσο με το μισό από το ελάχιστο ποντάρισμα του παιχνιδιού. Ο παίκτης μπορεί να το αυξήσει μέχρι και το ελάχιστο ποντάρισμα. Τα πονταρίσματα συνεχίζονται δεξιόστροφα όπου όλοι έχουνε δικαίωμα να στοιχηματίσουνε το ίδιο ποσό, να το αυξήσουνε ή να πάνε πάσο. Αν κάποιος παίκτης αυξήσει το ποντάρισμα τότε πρέπει να το κάνουν και οι υπόλοιποι παίκτες.

Το τέταρτο φύλλο (Fourth Street)

Σε αυτό τον γύρο πονταρίσματος ο ντίλερ μοιράζει άλλο ένα ανοικτό φύλλο σε κάθε παίκτη. Πλέον σε αυτό τον γύρο τα πονταρίσματα ξεκινάει από τον παίκτη που έχει το καλύτερο χέρι. Ο παίκτης μπορεί να τσεκάρει ή να ποντάρει το χαμηλότερο συμφωνημένο ποσό ή να το αυξήσει.

To πέμπτο φύλλο (Fifth Street)

Με την ίδια λογική και σε αυτό τον γύρο ο κάθε παίκτης παίρνει άλλο ένα ανοικτό φύλλο. Αυτός που έχει το μεγαλύτερο ανοικτό φύλλο ξεκινάει και πάλι τα πονταρίσματα. Η διαφορά είναι ότι πλέον τα πονταρίσματα πρέπει να είναι ίσα ή πολλαπλάσια του ανώτατου προ-συμφωνημένου πονταρίσματος.

Το έκτο φύλλο (Sixth Street)

Στο επόμενο γύρο ο κάθε παίκτης λαμβάνει και πάλι άλλο ένα ανοικτό φύλλο από την τράπουλα και ακολουθείται η ίδια διαδικασία. Το ποντάρισμα ξεκινάει από τον παίκτη που έχει το μεγαλύτερο ανοικτό φύλλο δεξιόστροφα.

Το έβδομο φύλλο (Seventh Street), ή The River

Στον τελευταίο γύρο ο παίκτης παίρνει ένα φύλλο το οποίο είναι γυρισμένο ανάποδα και το βλέπει μόνο ο ίδιος. Όπως και στους προηγούμενους γύρους ξεκινάει το ποντάρισμα από αυτόν με το μεγαλύτερο φύλλο από τα ανοιχτά χαρτιά.

Το Showdown

Η τελική αναμέτρηση, στην περίπτωση που υπάρχουνε περισσότεροι από έναν παίκτη στον τελευταίο γύρο τότε αυτός που πόνταρε τελευταίος θα πρέπει να δείξει και τα χαρτιά του. Οι παίκτες συνεχίζουν να αποκαλύπτουν τα χαρτιά τους δεξιόστροφα.

Επιλογές του παίκτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως και στα περισσότερα παιχνίδια πόκερ ο παίχτης έχει κάποιες διαθέσιμες ενέργειες τις οποίες μπορεί να κάνει

Πάσο (fold): Δηλαδή να πετάξει τα χαρτιά του και να μην συνεχίσει στον γύρο.

Τσέκ (check): Κρατάει τα φύλλα του αλλά δεν ποντάρει. Αυτό μπορεί να το κάνει εφόσον δεν έχει ποντάρει κάποιος άλλος στον γύρο.

Ποντάρισμα (raise): Μπορεί να ποντάρει ένα ποσό ίδιο με το προηγούμενο ποντάρισμα ή μεγαλύτερο.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]