Μπιρίμπα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η μπιρίμπα είναι ένα δημοφιλές παιχνίδι με τράπουλα. Παίζεται είτε από δύο άτομα, είτε από δύο ζεύγη παικτών. Όταν παίζεται με 2 άτομα ή με 2 ζεύγη, χρησιμοποιούνται 2 τράπουλες. Αν παίζουν 3 ζεύγη, τότε χρησιμοποιούνται 3 τράπουλες κ.ο.κ. Είναι δυνατό να παίξουν και 3 άτομα, οπότε ο πρώτος παίκτης που θα πάρει μπιριμπάκι μένει μόνος του για την παρτίδα και οι άλλοι δύο γίνονται ομάδα. Στο τέλος της παρτίδας, οι πόντοι της ομάδας μοιράζονται εξίσου στους δύο παίκτες της ομάδας. Συνήθως το παιχνίδι παίζεται με 2 ζεύγη.

Η σειρά ενός παίκτη τελειώνει όταν ρίξει σκαρτο και όχι όταν κατεβάσει χαρτιά.

Ένας παίκτης δικαιούται να αλλάξει τα χαρτιά που έχει κάτω εφόσον δεν έχει ρίξει σκαρτο.

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο βασικός σκοπός του παιχνιδιού μπιρίμπα είναι ο παίκτης ή το αντίστοιχο ζευγάρι να συγκεντρώνει όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους σε κάθε χέρι ώστε να φτάσουν στο προκαθορισμένο αριθμό πόντων που θα καθορίσει και τον τελικό νικητή ή νικητές. Στο κάθε χέρι ο παίκτης πρέπει έχει στόχο να κλείσει ή να ‘πετάξει’ από τα χέρια τα φύλλα που του έχουν μοιραστεί δημιουργώντας τουλάχιστον 3άδες. Όσο πιο γρήγορα το κάνει, δημιουργώντας συνδυασμούς που δίνουν το μέγιστο αριθμό πόντων, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει για να κερδίσει.

Σκοπός του παιχνιδιού είναι να απορριφθούν όλα τα φύλλα, δημιουργώντας συνδυασμούς φύλλων, κατ' ελάχιστο 3. Οι συνδυασμοί αυτοί μπορούν να είναι είτε ακολουθίες φύλλων (παράδειγμα A-2-3 ή 10-J-Q-K-A του ίδιου σχήματος π.χ. κούπες), είτε ίδιων φύλλων που ονομάζονται κολώνες ή αρσενικές και δεν είναι απαραίτητες για το παιχνίδι (παράδειγμα J-J-J ή 4-4-4-4-4).Η Μπιρίμπα συνήθως παίζεται χωρίς αρσενικές. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μπαλαντέρ (Joker ή 2) σε ένα συνδυασμό, αλλά μόνο ένας σε κάθε συνδυασμό.

Κανόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κανόνες στην Μπιρίμπα είναι αρκετά εύκολοι και οι αρχάριοι παίκτες με λίγη εξάσκηση μπορούν να παίζουν σε υψηλό επίπεδο. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το κάθε χέρι ή γύρος τελειώνει όταν ένας παίκτης δεν έχει άλλα φύλλα στα χέρια του και έχει δημιουργήσει τουλάχιστον ένα συνδυασμό ή όταν τελειώσουν τα φύλλα της τράπουλας. Οι κανόνες είναι οι εξής:

 1. Ο κάθε παίκτης λαμβάνει στα χέρια του από τον ντίλερ 11 φύλλα στα οποία πρέπει να δημιουργήσει τους πρώτους αντίστοιχους συνδυασμούς. Ο προηγούμενος παίκτης από αυτόν που μοιράζει φύλλα φτιάχνει δύο "μπιριμπάκια" των έντεκα φύλλων που τοποθετούνται στην άκρη. Το πρώτο φύλλο από αυτά που έχουν μείνει, ανοίγεται και πέφτει κάτω. Έτσι δημιουργούνται δύο στοίβες από φύλλα. Μία "ανοικτή" από τα απορριφθέντα φύλλα του κάθε παίκτη και μία "κλειστή" από όπου ο παίκτης μπορεί να τραβήξει νέο φύλλο.
 2. Η φορά του παιχνιδιού είναι προς τα αριστερά και ξεκινάει ο πρώτος παίκτης που έχει λάβει το πρώτο φύλλο κατά το μοίρασμα. Οι κινήσεις που έχει δικαίωμα να κάνει είναι ή να τραβήξει ένα καινούργιο φύλλο από την κλειστή στοίβα ή να σηκώσει το πρώτο από την ανοικτή και να μαζέψει τα υπόλοιπα απορριφθέντα. Μόνο η κορυφαία (επάνω) κάρτα είναι σχετική για τον παίκτη / ομάδα για να πάρει το υπόλοιπο της σωρού απόρριψης. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το πρώτο από τα απορριφθέντα φύλλα συνδυάζοντας το με άλλα δύο φύλλα που κρατάει στο χέρι του. Πρέπει πάντα όμως να απορρίπτει ένα, και μόνο ένα, φύλλο στο τέλος του γύρου του. Σε περίπτωση που υπάρχει ένα απορριφθέν φύλλο μόνο του και το μαζέψει, τότε είναι υποχρεωμένος να ρίξει ένα άλλο φύλλο από τα δικά του. Αφού ολοκληρώσει τη σειρά του συνεχίζει ο επόμενος παίκτης που βρίσκεται στα αριστερά του.
 3. Όταν ένα παίχτης έχει αρκετούς συνδυασμούς ώστε να απορρίψει όλα τα φύλλα του (να "κλείσει") και αφού το έχει κάνει, παίρνει το ένα "μπιριμπάκι". Απαιτείται μία μπιρίμπα, συνδυασμός επτά φύλλων, ώστε κάποιος να μπορεί να "κλείσει" και να πάρει μπιριμπάκι. Όταν παίζουν ζευγάρια, μόνο ένας παίχτης μπορεί να κλείσει και να πάρει "μπιριμπάκι", ενώ ο άλλος παίχτης της ομάδας πρέπει να συνεχίσει με τα φύλλα του. Η παρτίδα τελειώνει όταν όταν ένας παίκτης, ή ζεύγος, κλείσει (και από το μπιριμπάκι).
 4. Σε περίπτωση που τελειώσουν τα καινούργια φύλλα το παιχνίδι μπορεί να συνεχιστεί χρησιμοποιώντας τα μπιριμπάκια. Σε αυτή την περίπτωση και ανάλογα τη ροή του παιχνιδιού μπορεί κάποιος παίχτης ή ζεύγος, να μην καταφέρουν να πάρουν μπιριμπάκι και τους αφαιρούνται 100 πόντοι.
 5. Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι ένας παίκτης κατεβάσει με συνδυασμούς όλα τα φύλλα που κρατάει στα χέρια του ή τελειώσουν τα φύλλα από την κλειστή στοίβα και τα μπιριμπάκια, κάνοντας αδύνατη τη συνέχεια του συγκεκριμένου γύρου. Σε αυτή την περίπτωση οι παίχτες ή ζεύγος δεν παίρνουν τους πόντους κλεισίματος .
 6. Το παιχνίδι τελειώνει είτε μετά από προκαθορισμένο αριθμό παρτίδων είτε όταν κάποιος παίκτης, ή ζεύγος, φθάσει πρώτο στους προκαθορισμένους πόντους (συνήθως 3000 πόντους).

Συνδυασμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μπιρίμπα: 7 συνεχόμενα φύλλα ή 7 ίδια φύλλα. Αν η μπιρίμπα είναι ακολουθία 7 συνεχόμενων φύλλων και δεν περιέχει μπαλαντέρ, τότε αξίζει 200 πόντους ("καθαρή"), ενώ αν περιέχει μπαλαντέρ, αξίζει 100 πόντους ("βρώμικη"). Αν η μπιρίμπα είναι 7 ίδια φύλλα (π.χ. 4-4-4-4-4-4-4) και δεν περιέχει μπαλαντέρ, τότε αξίζει 300 πόντους, ενώ αν έχει μπαλαντέρ, 150 πόντους.

Χιλιάρα ή πλήρης: Η Χιλιάρα αποτελείται από όλα τα φύλλα ενός χρώματος (π.χ. κούπας) από τον Άσσο έως τον Ρήγα, χωρίς μπαλαντέρ, και αξίζει 1000 πόντους. Εφόσον υπάρχει μπαλαντέρ, μετράει σαν πεντακοσάρα (500 πόντοι).

Ατού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χρώμα του πρώτου απορριφθέντος φύλλου καθορίζει το ατού χρώμα. Μια μπιρίμπα ατού, αν είναι καθαρή, αξίζει 600 πόντους. Αν είναι βρώμικη, αξίζει 200 πόντους. Η πλήρης μπιρίμπα ατού αξίζει 2000 πόντους όταν είναι καθαρή και 1000 βρώμικη. Ανάλογα όμως με την παραλλαγή του παιχνιδιού καθορίζονται και οι πόντοι.

Πόντοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφού έχουν προστεθεί (ή αφαιρεθεί αν χρειαστεί), οι πόντοι κάθε φύλλου προστίθενται στο συνολικό σκόρ. Το κάθε φύλλο έχει την εξής αξία (ανεξαρτήτως χρώματος):

Joker: 20

A: 15

K, Q, J, 10, 9, 8 και 2: 10

7, 6, 5, 4, 3: 5

Αν ένας παίκτης (σε περίπτωση που παίζουν ζεύγη, ένας από το ζευγάρι) καταφέρει να απορρίψει όλα του τα φύλλα από το μπιριμπάκι, τότε παίρνει άλλους 300 πόντους και το παιχνίδι τελειώνει. Οι υπόλοιποι παίκτες (ή ζεύγη) αφαιρούν την αξία των φύλλων που έχουν στο χέρι τους από το συνολικό τους σκορ. Αν κάποιος παίκτης (ή ζεύγος) δεν έχει καταφέρει να πάρει μπιριμπάκι, τότε του αφαιρούνται άλλοι 100 πόντοι. Είναι πολύ πιο εύκολο να μετράς τα φύλλα ως εξής: Α για 1,5 πόντο K, Q, J, 10, 9, 8 & 2 για 1 πόντο 7, 6, 5, 4 & 3 για 0,5 πόντο και αφού βρεις το άθροισμα των πόντων να πολλαπλασιάσεις με το 10.

Παραλλαγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάποιες συνηθισμένες παραλλαγές είναι: (1) Η πλήρης μπιρίμπα με ατού να μετράει για 1000 πόντους. (2) Για να κατεβάσει φύλλα την πρώτη φορά, αυτά πρέπει να είναι τουλάχιστον 75 πόντοι, αν το σκορ του είναι πάνω από 1010 πόντους.

Η πλέον τεχνική παραλλαγή της μπιρίμπας είναι η μπαρίμπα η οποία έχει τους εξής κανόνες:

 1. Δεν ανοίγεται το πρώτο φύλλο και δεν υπάρχουν ατού.
 2. Ο πρώτος που τραβάει φύλλο από την τράπουλα έχει το προνόμιο να το πετάξει αμέσως κάτω και να τραβήξει δεύτερο φύλλο.
 3. Ο κάθε παίκτης όταν φτάσει η σειρά του έχει την δυνατότητα ή να πάρει φύλλο από την τράπουλα ή να πάρει τα κάτω φύλλα, αλλά τότε πρέπει να κατεβάσει ένα τουλάχιστον φύλλο από αυτά είτε σε έναν νέο συνδυασμό φύλλων, είτε να το κολλήσει σε έναν υπάρχοντα συνδυασμό φύλλων.
 4. Απαγορεύεται ο συνδυασμός φύλλων από Α (άσους) ή 3 (τριάρια).
 5. Η απλή ("βρώμικη") μπιρίμπα μετράει 100 πόντους, η "καθαρή" μπιρίμπα χωρίς μπαλαντέρ μετράει 300 πόντους, η "πλήρης" μπιρίμπα που έχει 13 φύλλα στη σειρά με μπαλαντέρ μετράει 500 πόντους και η 13άρα χωρίς μπαλαντέρ 1000 πόντους.
 6. Ο κάθε παίκτης κατεβάζει έναν ή περισσότερους συνδυασμούς φύλλων, εφόσον δεν έχει αυτός ή η ομάδα του πάνω από 1500 πόντους.
 7. Όποια ομάδα παικτών ή παίκτης ξεπεράσει τους 1500 πόντους στην επόμενη μοιρασιά πρέπει να κατεβάσει 75 πόντους, εάν έχει πάνω από 2500 πόντους πρέπει να κατεβάσει 90 πόντους. Κερδίζει ο παίκτης ή η ομάδα παικτών που ξεπερνάει τους 3500 πόντους.
 8. Δεν επιτρέπεται να "κλείσει" κάποιος εάν δεν έχει κάνει μια "καθαρή" μπιρίμπα (χωρίς μπαλαντέρ).

Υπάρχει ακόμα μία παραλλαγή, στην οποία παίζουν 3 άτομα. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν 2 "μπιριμπάκια" τα οποία έχουν διαφορετικό αριθμό φύλλων. Το ένα έχει 18 και το άλλο 11. Ο πρώτος που θα πάρει το "μπιριμπάκι" θα πάρει αυτό με τα 18 φύλλα. Οι άλλοι δύο γίνονται ομάδα και στο τέλος της γύρας μοιράζονται τους πόντους. Κατά τα άλλα, το παιχνίδι ακολουθεί τους βασικούς κανόνες.

Μπιρίμπα με τριάρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για ακόμη μία παραλλαγή της μπιρίμπας με τους εξής κανόνες:

Τα κόκκινα τριάρια είναι εκτός παιχνιδιού. Όταν έχετε κόκκινο τριάρι στο χέρι από το αρχικό μοίρασμα, υποχρεωτικά το ανοίγετε αμέσως μόλις το δείτε, όπως κατεβάζετε και τις τρίτες φανερό. Όταν τραβήξετε κόκκινο τριάρι, το αφήνετε κάτω μαζί με τα άλλα που τυχόν έχετε, και ξανατραβάτε. Αυτό σημαίνει πως αν το πρώτο φύλλο δεν σας κάνει και το δεύτερο είναι κόκκινο τριάρι, θα τραβήξετε τρεις φορές. Αν βρείτε το κόκκινο τριάρι στο μπιριμπάκι, τότε το κατεβάζετε όταν έρθει η σειρά σας να παίξετε, πριν τραβήξετε φύλλο. Αυτά τα κόκκινα τριάρια που έχει συγκεντρώσει το ζευγάρι, στο τέλος του παιχνιδιού, μετράνε όσο η καλύτερη μπιρίμπα σας. Δηλ: Τρία κόκκινα τριάρια, μία καθαρή και μία κανονική μπιρίμπα είναι 3Χ200 = 600 + 200 + 100 = 900 βαθμοί. Επίσης τα μετράμε με τα φύλλα μας (5 βαθμοί το ένα). Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει καμία μπιρίμπα, τότε μετράνε -100 βαθμοί το καθένα. Δηλ 2 κόκκινα και δεν πήρε μπιριμπάκι σημαίνει -200 - 100 = - 300 βαθμοί.

Τα μαύρα τριάρια είναι απαγορευτικά: Αυτά συμμετέχουν κανονικά στο παιχνίδι, και μπορούν να κατέβουν κάτω ως Τρίτη, ή τα κολλάμε στα φύλλα μας αν θέλουμε, όμως όταν ρίξουμε κάτω μαύρο τριάρι, σημαίνει: Α) Ο επόμενος παίκτης τραβάει χαρτί και δεν μπορεί να πάρει τα κάτω, ότι φύλλο και αν έχει, και Β) Από εδώ και στο εξής, όσο υπάρχει κάπου θαμμένο στα κάτω φύλλα αυτό το μαύρο τριάρι, τα φύλλα μπορεί κάποιος να τα μαζέψει μόνο με καθαρή Τρίτη χωρίς μπαλαντέρ, με τον εξής τρόπο: Παίρνει το φύλλο που έριξε ο προηγούμενος παίκτης (1 φύλλο μόνο), κάνει μία νέα τρίτη που δεν έχει μπαλαντέρ (εκτός και αν είναι δυάρι στη θέση του), και μετά μπορεί να πάρει τα υπόλοιπα φύλλα από κάτω, και να συνεχίσει να παίζει όπως νομίζει (ακόμη και να προσθέσει μπαλαντέρ στην καθαρή Τρίτη που έκανε). Προσοχή όμως με το φύλλο που παίρνει από κάτω, πρέπει να κάνει μία νέα Τρίτη, και δεν έχει το δικαίωμα αν του κάνουν να τα κολλήσει στα ήδη κατεβασμένα φύλλα του. Αν μετά το παίξιμό του κρατήσει το τριάρι και δεν το ξαναρίξει, τότε φεύγει ο περιορισμός μέχρι να πέσει το επόμενο.

Άλλοι περιορισμοί: Α) Για να κολλήσει κάποιος στον συμπαίκτη του, πρέπει πρώτα να έχει κάνει ή να κάνει μία δική του ξεχωριστή τρίτη. Β) Όταν φτάσει κάποιο ζευγάρι τους 2005 βαθμούς, για να κατεβάσει πρέπει να έχει 75 πόντους. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που θέλει να πάρει τα κάτω και υπάρχει μαύρο τριάρι, θα πάρει μόνο το πάνω φύλλο, θα ανοίξει 75 πόντους από το χέρι του (μαζί με το ένα φύλλο που πήρε), και μετά μπορεί να πάρει τα υπόλοιπα φύλλα από κάτω και να συνεχίσει να παίζει. Έτσι βγαίνουν από τον περιορισμό και αυτός και ο συμπαίκτης του. Γ) Όταν φτάσει κάποιο ζευγάρι τους 3005 βαθμούς, για να κατεβάσει πρέπει να έχει 95 πόντους, και παίζει όπως είπα παραπάνω, όμως τώρα ταυτόχρονα, για να πάρει μπιριμπάκι πρέπει πρώτα να κάνει μία μπιρίμπα (ένας από το ζεύγος). Άρα πρέπει αν δεν έχει γίνει μπιρίμπα, να κρατάει πάντα τουλάχιστον ένα φύλλο κολλάει – δεν κολλάει, γιατί δεν μπορεί να κλείσει. Προσοχή όταν έχουμε μπιρίμπα στο χέρι, δεν μετράμε 95 πόντους, γιατί πιάνει 100.

Βαθμολογία: - Από το 3 έως το 7, 5 βαθμοί το φύλλο. - Από το 8 έως τον ρήγα 10 βαθμοί το φύλλο. - Τα δυάρια 10 βαθμοί. - Ο Άσσος 15 βαθμοί. - Joker 20 βαθμοί. - Μπιρίμπα απλή 100 βαθμοί. - Μπιρίμπα καθαρή 200 βαθμοί. - Μπιρίμπα πλήρης από τον άσσο έως το ρήγα καθαρή 500 βαθμοί. - Μπιρίμπα πλήρης από τον άσσο έως το ρήγα βρώμικη (με μπαλαντέρ) 250 βαθμοί. Οι πόντοι αυτοί είναι μειωμένοι λόγω του ότι πολλαπλασιάζονται ανάλογα των κόκκινων τριαριών. - Όταν δεν κατεβάσετε τίποτα και τελειώσει το παιχνίδι μετράτε με μείον και τους βαθμούς που κρατάτε στο χέρι, εκτός και εάν κρατάτε το μπιριμπάκι, οπότε αφαιρείτε 100. - Κερδίζει όποιος φτάσει τους 5005 Βαθμούς.