Μπλόφα (χαρτοπαίγνιο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

H μπλόφα είναι ένα χαρτοπαίγνιο τύπου αποβολής. Το αντικείμενο είναι για τον παίκτη να απορρίψει όλα τα χαρτιά από το χέρι του. Αυτό γίνεται με την τοποθέτηση ενός ή περισσοτέρων χαρτιών, φαινομενικά μιας ισχυριζόμενης αξίας, στη στοίβα απορριφθέντων. Άλλοι έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν την ακρίβεια του ισχυρισμού του παίκτη σχετικά με τις κάρτες που παίζονται.

Μοίρασμα χαρτιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πιο κοινή παραλλαγή μία τράπουλα και όλα τα φύλλα της τράπουλας, συμπεριλαμβανομένων των τζόκερ, χρησιμοποιούνται. Ωστόσο, περισσότερες από μία τράπουλες μπορεί να χρησιμοποιηθούν, με ή χωρίς τζόκερ, ανάλογα με τον αριθμό των παικτών και ποια παραλλαγή παίζεται. Σε κάποιες παραλλαγές που χρησιμοποιούν δύο ή περισσότερες τράπουλες, δεν χρησιμοποιούνται όλα τα χαρτιά και οι παίκτες επιλέγουν ποιες φιγούρες θα χρησιμοποιήσουν (για παράδειγμα όσον αφορά τη χρήση δύο τραπουλών μπορούν να υπάρξουν οκτώ από καθένα από τα ακόλουθα: 2, 4, 5, 8, 9, Q, Α και οι τέσσερις τζόκερ.

Ο ντίλερ μοιράζει σε κάθε παίκτη ίσο αριθμό χαρτιών, ή μπορεί να μοιράσει το σύνολο της τράπουλας μέχρι να τελειώσει (που σημαίνει ότι κάποιοι παίκτες μπορεί να έχουν ένα παραπάνω χαρτί από τους άλλους). Αν οι παίκτες θέλουν τα χαρτιά να μοιραστούν ομοιόμορφα, τα επιπλέον τοποθετούνται με την όψη προς τα κάτω για να ξεκινήσουν την στοίβα απόρριψης.

Ένας ή περισσότεροι τζόκερ μπορεί να χρησιμοποιηθούν για επιπρόσθετη στρατηγική ή για το μοίρασμα όλων των χαρτιών ομοιόμορφα: προσθέτοντας και τους δύο τζόκερ το σύνολο αυξάνει σε 54, που διαιρείται ίσα μεταξύ 3 παικτών, ενώ ένας τρίτος τζόκερ που εισάγεται από μία παρόμοια τράπουλα κάνει την τράπουλα να διαιρείται με το 5.

Έναρξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος παίκτης έχει επιλεγεί ως εξής: είτε όποιος έχει ένα ειδικό χαρτί (π.χ. Δύο Σπαθί), είτε όποιος είναι ο επόμενος από τον ντίλερ, είτε από ένα ειδικό χαρτί του κατασκευαστή σε κάποιες τράπουλες, είτε όποιος έχει ένα σημασμένο χαρτί, είτε όποιος κερδίσει μια δημοπρασία για να δειχθεί ποιος έχει τα καλύτερα χαρτιά. Οποιοσδήποτε και αν είναι ο πρώτος παίκτης, κάνει μια δήλωση και τοποθετεί κάποια χαρτιά κάτω. Οφείλει να δηλώσει την φιγούρα των χαρτιών (για παράδειγμα Ρηγάδες) και πόσα υπάρχουν (για παράδειγμα, ότι υπάρχουν δύο από αυτούς). Σε κάποιες παραλλαγές ο παίκτης πρέπει να ξεκινάει με μια συγκεκριμένη φιγούρα, ωστόσο, σε άλλες είναι εντελώς η επιλογή του παίκτη για το με ποια κάρτα αυτός θα ξεκινήσει. Το κέντρο του τραπεζιού θα κατέχει το σωρό με όλα τα κλειστά φύλλα που έχουν παιχθεί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Bullshit (card game) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).